mowaleria 17.11.2007 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2007 Witam wszystkich gorąco - dawno mnie nie było a to za sprawą innego forum które wciągnęło mnie bez reszty - ale to zupełnie inny temat http://www.nasza-klasa.plA jeśli chodzi o moja budowę to zupełnie nic się nie dzieje - cierpliwoe czekamy do wiosny. Muriel - myślałam że już urodziłaś - pozdrawiam mowaleria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mowaleria 17.11.2007 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2007 A i jeszcze jedno - dowiedziałam się od kumpeli, która pracuje na lotnisku, że F-16 nie latają przez Borówiec - to nie jest na ich trasach lotu - bardzo mnie to cieszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 17.11.2007 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2007 moze i nie lataja ale uwierz mi bywam tam nie raz i jzu kilka razy w borowcu widziałem f16 i słychac je naprawde tam. ja tam wole swoje liniowe samoloty:pa dzis zalali mi strop , nie obylo sie bez ale bo zamowilęm na 8 a byli juz o 6.40 i do 8 spali, ze jak ekipa wpadła uszukowała wszytskoto musialem ich budzic bo nikt sie nie zorientowal i spali nadal... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martuszek 18.11.2007 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 Scooby Możesz mówić jaśniej, bo nie moge się zorientować co zamówiłes, na którą, kogo budziłeś i dlaczego?Pozdrawiam serdecznietymczasowo z Woli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamlugi 18.11.2007 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 Witam Jesiennych U mnie już bloczki kończą i szukam piasku na wypełnienie, może znacie coś taniego . Buduję w Szczytnikach. pozdr Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mc_gregor 18.11.2007 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 Witam i dołączam się do grupy. Budowę zacząłem już 5 tygodni temu, ale dopiero teraz trafiłem na ten wątek. Aktualnie jestem na etapie ścian działowych na parterze i wewnętrznych słupach podporowych. W przyszłym tygodniu mam nadzieję że ekipa zacznie układać strop a na następny tydzień zalanie stropu i koniec na ten rok.Cieśla, choć ma już drewno na mój dach, nie wejdzie na budowę bo jest zbyt duże ryzyko że przyjdzie w końcu zima i nie zdąży zrobić deskowania i założyć papy. Ścian szczytowych i kolankowej też już nie będę robić, po co ma śnieg zalegać po kątach.Mam tylko zamówione okna połaciowe (przez internet, hihi), kończę targować się z oknami zwykłymi (Oknoplast Kraków) i jeszcze chciałbym dokładnie przyjrzeć się ofercie Hormanna na bramy garażowe, drzwi wewnętrzne i zewnętrzne techniczne oraz siłownikom do bramy wjazdowej skrzydłowej - może w pakiecie będzie taniej.Dachówka też już właściwie wybrana - Ruppceramika Sirius miedziana.W przerwie zimowej chciałbym też już rozwiązać sprawę ogrzewania oraz wstępnie zaprojektować instalację elektryczną i logiczną. Tak więc na nudę nie ma co narzekać, jeszcze dużo pracy przede mną. Pozdrawiam towarzystwo budujące, niech się mury pną do góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 18.11.2007 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 ojejku troszke zakrecone ale postaram sie jasniej. beton do zalania przyjechal o 6.40(był na 8 zamówiony) i panowie rozłozyli pompe i poszli spac w samochodach az ekipa nie przyjechala do zalania o godzinie 8... (spali dalej nawe sie nie zorientowali ze juz wszyscy teraz na nich czekaja....a co do piasku na pospólke to mi tanio wyszło u dolaty, 18 zł tona z transportem,no ale szczytniki to zupełnie inna strona poznania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SZANTI. 19.11.2007 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 adamlugi w dzienniku muriel znajdziesz całą listę telefonów do żwirowni z twoich okolic , ja brałam ze żwirowni w Szczepankowie tel 0602 157 043 cena 300zł netto za 16ton z transportem mc_gregor adamlugi wklejcie linki do swoich projektów ,bo jestem ciekawa co budujecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mc_gregor 19.11.2007 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Proszę bardzo, SZANTI Projekt Andromeda I Zmiany: przesunięcie słupa w salonie na początek schodów, szersza łazienkia na dole o 30 cm, dobudowane pomieszczenie gospodarcze za garażem, podniesienie ścianki kolankowej o dwa pustaki i poszerzenie bramy garażowej do 3 m. Poza tym rezygnacja z okna połaciowego w sypialni (tej z balkonem) i zrezygnowanie z łuku nad drzwiami na balkon, a w łazience mniejsze okna połaciowe (140 zamiast 160). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SZANTI. 19.11.2007 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 mc_gregor fajny domek , a schody robisz betonowe czy drewniane?Napisz gdzie budujesz jeśli to nie tajemnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SZANTI. 19.11.2007 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 właśnie spojrzałam - Leszno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mc_gregor 19.11.2007 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 mc_gregor fajny domek , a schody robisz betonowe czy drewniane? Schody betonowe, pod schodami od strony salonu chcę wygospodarować wnękę na drewno do kominka. Widziałem na zdjęciach takie gotowe zrobione i fajnie to wygląda. Drewnianych nie chciałem mieć z dwóch względów - cena i ewentualne sypanie się kurzu i piasku na dół ze stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muriel 19.11.2007 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Witajcie budujący jesienią 2007. Mam pytanko, czy orientujecie się w której hurtowni w Poznaniu dostanę tzw. tuby szanunkowe, szalunki kartonowe, czy jakkolwiek to się nazywa , chodzi mi o szalunki do filarków ok 3,5m przed domem. Proszę piszcie.... pozdrawiam Leroy Merlin (dowolny), Castorama - kartonowe jestem świeżo po zakupie (2 szt ok 250 zł) u nas powstaje taras, narysowałam go sobie patykiem na ziemi a popołudniu już były bloczki kolankowe sie kończą, także z dachem pewnie zdążymy, prognozy optymistyczne (w dzień przez najbliższy tydzień nawet do +6), w nocy co prawda minusy, ale od czego są cuda w plastikowych torebkach do zaprawy.... co do porodu to planuję zakończyć "akcję" w ciągu najbliższego tygodnia, poinformuję wszystkich zainteresowanych (i niezainteresowanych przy okazji pewnie też) scoob - niezła ta ekipa od betonowania - ale lepiej że ich trzeba było budzić niż mieliby sie kilka godzin spóźnić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altariela 19.11.2007 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Witajcie budujący jesienią 2007. Mam pytanko, czy orientujecie się w której hurtowni w Poznaniu dostanę tzw. tuby szanunkowe, szalunki kartonowe, czy jakkolwiek to się nazywa , chodzi mi o szalunki do filarków ok 3,5m przed domem. Proszę piszcie.... pozdrawiam W większości hurtowni takie tuby kupisz. Od ręki dostępne są również w Leroy Merlin. Pozdrawiam Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celt 19.11.2007 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 marcinor jeżeli poważnie myślisz żeby na Wielkanoc zamieszkać to musisz zimą działać w środku , my zostawiamy mury z dachem przez zimę a okna dopiero w marcu My dokladnie tak samo. Wproadzic sie chcemy na wrz/pazdz przyszlego roku. Mysle, ze to w miare realny termin. Jak sadzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lusiak 19.11.2007 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 dzięki bardzo za namiary. Szukałam w zwykłych hurt. budowlanych - w większości były ale tylko na zamówienia a ja muszę mieć na jutro. Spanikowałam, ale dzięki. Życzę wam i sobie temp dodatniej i bez opadów - i tak do wiosny!! Śnieg niech sobie pada, ale w górach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankama 19.11.2007 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Celt:Wproadzic sie chcemy na wrz/pazdz przyszlego roku. Mysle, ze to w miare realny termin. Jak sadzicie ? Sądzimy,że i owszem,bo też mamy taki sam plan, tyle,że dopiero teraz kończymy stan zero. Muriel!Gdzie podziała się Twoja czarno-biała facjatka?Była piękna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agula11 19.11.2007 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Witam wszystkich:) pogoda się poprawia, jest szansa, że zacznę w tym tygodniu tą cholerną zerówkę ale chciałam o czyms innym.... trafiłam na bardzo ciekawą dyskusję grupy wiosennej na temat wyboru sposobu ogrzewania, a dokładniej wyboru pieca gazowego. Chyba warto wymienić opinie. Co Wy na to??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankama 19.11.2007 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 .. trafiłam na bardzo ciekawą dyskusję grupy wiosennej na temat wyboru sposobu ogrzewania, a dokładniej wyboru pieca gazowego. Chyba warto wymienić opinie. Co Wy na to??? Piec kondensacyjny jednofunkcyjny z zasobnikiem 200l, jaka firma? zależy od ceny.Czasem trafiają się różniaste promocje,więc trudno się decydować teraz,gdy nie ma nawet murów.Znajomi kupili pięknego Buderusa,właśnie na "promocji".Dali 2-3tys mniej niż za inne porównywalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agula11 19.11.2007 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 OK...piec kondensacyjny....zbiornik 200 l.....i pytanie - jak często będzie używana ciepła woda w ciągu dnia? w moim przypadku przez 8-10 godzin nikogo nie będzie w domu a piec będzie podgrzewał ciagle stygnący zasobnik, a jak jeszcze dodamy cyrkulację, to dodatkowo będzie mielić i mielić, no chyba że zasobnik będzie wyłączany (wtedy trzeba będzie czekac po powrocie az się nagrzeje) albo sterowany zegarem ( nie wiem czy takie są dostepne). Piec kondensacyjny.....daje podobno 10-15% oszczędności, ale jest droższy w serwisowaniu i podobno wcale nie jest go łatwo ustawić, no i to trzeba robic dośc często i to kosztuje. Może sie po latach okazac , że oszczędność=0. I teraz dla jasności -nie krytykuję, ale wywołuję dyskusję, ja usłyszałam takie argumenty, kto da kontrę? Osobiście mieszkam w domu 2-rodzinnym, ja na parterze, w piwnicy mam piec 2-f bez żadnych bajerów i jedynym mankamentem jest czekanie aż zleci zimna woda. Co do oszczędności to niestety nie mam porównania. Polegam tylko na tym co mi powiedział serwisant, że w moim przypadku taki piec jest najbardziej ekonomiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts