Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych - Jesien 2007 - Wielkopolska

Gość scooby

Recommended Posts

• Odpowiedzi 716
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszytskich cieplo w te chłodniejsze dni ;)

Temat ogrzewania ostatnio przerabiam tz instalatorow , narazie wycene dostałem od jednego 28k piec z solarami(wiesman con centrala 343 ) plus 20k rurki zlaczki pompy cyrkulacji itp

jak dla mnie mega drogo, jutro mam dostac druga wycene od takiego naprawde konkretnego instalatora.

a co do moich zachcianek to

kondensat

zasobnik 200l lub do 300l

kolektory 2 płaskie

cyrkulacja

wszedzie grzejniki oprocz salon, jadalni i łazienek tu podłogowka bedzie krolewcem.

rurki do instalacji nie w rehau tylko w tc albo cos gorszego jeszcze:p ale tc sa tansze od rahau i jakos oraz sposób laczenia słyszałem ze identyczny

hmm do instalacji dokładam jeszcze odkuracz centralny i chyba mysle ze to dobry pomysl? co wy na to?

nie robie plaszcza wodnego bo wyjdzie troche drozej i słyszaółem ze to jest tak jak 2 kotłownia(widziałem juz soro instalacji płaszcza wodnego nad kominkiem jest troszeczke rurek i zbiornik wody i to wszytsko trzeba obudowywac.

chce zrobic rozprowadzenie mechaniczne ale tu znowu mowia ze od tego sie strasznie kurzy, wsumie jak od kazdej wentylacji...

a zastanawiam sie tez nad rekuperatorem tylko nie słyszalęm ejszcze czy to naprawde jest takie wydajne i jak sie to ma do ceny?

a to wszytsko ma byc tanio i dobrze zrobione, wiec kupie w erze.

Jeśli chodzi o ogrzewanie to ja idę w kondensat plus 100-120 l zbiornik (ok. 6k brutto) i do tego w ramach "bajeru" kominek z rozprowadzeniem ciepła na poddasze.

Z solarów, pomp ciepła itp. rezygnuje - to sie nigdy nie zwróci a kondensat z zasobnikiem zapewni lepszy komfort.

Cały czas chodzi mi po głowie rekuperator - no ale jakos nie mogę sie zdecydować.

Instalujemy rekuperator (wentylację mechaniczną), ale tylko dlatego,że musielibyśmy mieć 8 kominków wentylacyjnych na dachu.Budujemy replikę dworku,więc 8 kominków odpada.

Solarki też Nam się marzyły.Z powodu kosztów pomysł upadł, choć mieć przez 5 miesięcy ciepłą wodę za friko to coś. :lol:

mam wycene drugiego instalatora :p teraz tylko porównac podsumowac. ogolnie drugi instalator wydaje mi sie bardziej fachowy, lepsza wycene piecy zrobil(te co nawet ja o nich myslalem) i wszystkich urzadzen tylko wszytsko w zasadzie taniej od pierwszegoo instalatora, oprocz podłogówki o 50 % drozej od pierwszego ale on policzyl ze styropianem a tamten chyba bez...ale jeszcze do dogadania to.

a co do kolektorow to sprawa naprawde oszczedna, moj kierbud tez mówi ze jak sie ma pieniadze to dobrze zainwestowac by pozniej nie pracowac na rachhunki.

aha gdzie w poz dostane stal w rozsadnej cenie? ja swoja na strop i łąwy kupowałem na poczatku w drogiej hurtowni mat bud.

centrostal i gdzies jeszcze?

Ja z Wiosny się letko zabłąkałem ;)

W kwestii bardziej murarskiej, więc może Jesienni mi bardziej pomogą :wink: . Potrzebuję ekipy na ok. 3 dni pracy - do dokończenia tarasu+werandy (domurowanie schodów z kanoldów, dosypanie, zagęszczenie, chudziaka położenie + ewent. papa i posadzka). Poprzednia ekipa uciekła z placu boju

Czas: ok. 5-7 grudnia (oczywiście jak pogoda pozwoli). Miejsce akcji: Golęczewo czyli na pn. wsch. od Rokietnicy. Może słyszeliście o kimś kto nie ma teraz pracy?

Pozdrawiam Jesiennych ;)

mam pytanie co do instalacji gazowej

nasz majster mowi, ze mamy znalezc kogos, kto nam zrobi projekt, bo w zakupionym projekcie nie ma takowej

czy wy tez musieliscie zamawiac osobna instalacje? czy tylko ta nasza pracownia architektoniczna tak sobie poleciala w kulki?

a jesli tak, to mozecie polecic kogos, kto to zrobi szybko i tanio?:)

moge juz sie pochwalic, ze u nas robia fundamenty:) majstrunio mowi, ze niby moze skonczyc do konca czrwca przyszlego roku budowe, ale mysle, ze sie obsunie...zdjecia sa w moim dizenniku:))

Zazwyczaj nie ma projektu instalacji gazowej. Raz, że nie wszyscy chcą mieć gaz w domu, dwa że jest tutaj za dużo niewiadomych.

Nie chcę Cię straszyć, ale licz się z wydatkiem 1k pln

Duza przesada. Ja placilem tak jak altariela chyba albo 50 zl drozej. Poszukam namairow to przesle na pw

co do gazowego przylacza to troszke wiem cos niecos.

w projekcie mam rysunek przylacza, ale robie to inaczej tak aby rura nie szła przez dom(bo prawnie nie moze byc zbudowana, wiec musiałby isc po wierzchu) rozgalęziam przyłocze i wchodzi z zew do kotłowni i zew do kuchni mysle ze wiecie o co chodzi.

a co do przerobienia rysunku to sie nie martwie bo mój kierbud tez jest projektantem tych przylaczy, jak co to moge polecic.

Zazwyczaj nie ma projektu instalacji gazowej. Raz, że nie wszyscy chcą mieć gaz w domu, dwa że jest tutaj za dużo niewiadomych.

Nie chcę Cię straszyć, ale licz się z wydatkiem 1k pln

Duza przesada. Ja placilem tak jak altariela chyba albo 50 zl drozej. Poszukam namairow to przesle na pw

No to znajomy przepłacił :)

Ja akurat gazu w domu nie będę miał.

ehh zle sie dzieje opstatnio u mnie. ekipa wyrabia ponad termin jaki mieli w umowie, juz 7 dni i tak z tyzien jeszcze pociagna. a pan dachowy ktory miał wejsc 15 powiedział ze miał skonczyc do konca grudnia ale ktos go ostatnio tak porobil ze nie wypłącił mu 3tys bo sie nie wyrobił w terminie) i powiedział ze jak teraz zima to on sie znowu boi czegos takiego i termin skonczenia prac nie na koneic grudnia tylko koniec kwietnia. !!! ale mowi ze to tak dlugo tylko w papierkach ale tak naprawde jak wejdzie juz za tydzien to bedzie robi, chyba ze bedzie duzo sniegu albo -10.

juz sie boje jak wejdzie zacznie i zostawi bo zimno i wejdzie w marcu :/

Witam

czy ktoś ma namiary na tanią pospółkę? (zestawienie Muriel mam :wink: ) - tzn taniej niż za 17,30zł za tonę z dowozem?

mieliśmy umówioną już za 15zł - ale gość jest totalnie niesłowny - miał przywieźć wczoraj :evil: , na dziś obiecał, ale nie odbiera telefonów :evil: :evil: :evil: - a czas ucieka