Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych - Jesien 2007 - Wielkopolska

Gość scooby

Recommended Posts

• Odpowiedzi 716
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

co do alarmu to nie wiem czy taki spec:p troszke siedze, siedzialem w temacie(oczywiscie nie mam tu na mysli forum tylko praktyke)

wyjasniac nie bede ale nie myslcie sobie ze krece.

a co do alarmu to niech wam tylko nie zaklada solid. naprawde! solid na czarna liste sie nadaje. a jak ktos juz chce miec ochrone w solidzie to niech zalozy mu instalator obcy system(nie solid) a nadajnik solid dolozy do tego systemu. a co do nadajnikow to jak juz sa to raz dzialaja raz nie, same klopoty sa z tym. najlepiej nakrecac handlowca zeby dal nadajnik gprs ale moze sie wykrecac ze zwykly ats tez bedzie mial sygnal. ale prawda jest taka ze dzis ma jutro nie.

a kogo polecam? mlodych ludzi ktorzy sa w branzy od 1-2lat. moze wydaje sie ze mlodzi i nic nie umieja ale to sa mity. jak ktos chce to niech napisze na priva jaki system chce miec(kupic po rozsadnej cenie moge matrixa, lecz nie polecam tego i chyba jeszcze satela choc nie orientuje sie czy jeszcze da sie to tak zalatwic:p

zakrecilem sie ale postaram sie pomoc, i odp na pytania i instalatorow godnych polecenia moge polecic;p

Witam szanownych budowlanców z Jesieni 2007.

Zwracam sie z ogromną prosbą o namiary na sprawdzonych architektów, którzy dokonywali Wam adaptacji (lub projektów indyw.)

Mój Pan architekt własnie poinformował mnie że wyjeżdza na kontrakt (min 3 mc) i nie jest w stanie dokończyć pracy która rozpoczął.

Dlatego zwracam się do Was z pomocą o namiary na Waszych ludzi.

co do alarmu (...) jak ktos juz chce miec ochrone w solidzie to niech zalozy mu instalator obcy system(nie solid) a nadajnik solid dolozy do tego systemu. a co do nadajnikow to jak juz sa to raz dzialaja raz nie, same klopoty sa z tym. najlepiej nakrecac handlowca zeby dal nadajnik gprs ale moze sie wykrecac ze zwykly ats tez bedzie mial sygnal. ale prawda jest taka ze dzis ma jutro nie.

scooby pytanka:

1. co to jest ATS? Radiolinia?

2. Oni twierdza, że gprs jeszcze raczkuje i sieć komórkowa jest niepewna.. Co Ty na to?

Nie znam się ZUPEŁANIE i nie mam kogo pytać...

Witam

Mam w projekcie domu dwa słupy zewnętrzne podtrzymujące strop. Jeden na tarasie od ogrodu a drugi przy wejściu. Oryginalnie były okrągłe ale chcę zmienić je na murowane z klinkieru i tu pojawia się problem.

Wykonawca zaproponował (kierbud potwierdził), że będzie murował z cegły klinkierowej na specjalną zaprawę, której nie trzeba fugować (Ceresit CT32 lub Kresiel) a w środek cztery pręty zbrojenia zalewane sukcesywnie betonem.

Dziś przeczytałem jednak, że należy oddzielić klinkier od betonu warstwą styropianu aby uniknąć białych wykwitów.

http://www.muratordom.pl/eksperci_ogrodiotoczenie/odpowiedz/zalewanie-slupka-ogrodzeniowego-z-klinkieru,6019,24-0.htm

Jeżeli ktoś ma takie słupy to proszę powiedzcie jak je murowaliście?

co do slupow to widzialem jak zalana tube obmurowywali klinkierem i chyba ok rozwiazanie.

a co do allarmu to ats to rodzaj nadajnika (nadajnik radiowy)

lub moze tez byc nadajnik gprs i inie daj sie wkrecic ze sa gorsze od ats bo to jest smieszne dla mnie. szkoda ze mi nie beda montowac alarmu bo bylo by sie z czego smiac...

reasumujac to jest podobnie jak z samochodami

maluch i mercedes jest samochodem a poróznanie widac golym okiem tak samo jest z nadajnikami np ats i gprs :p no moze tylko tu nie widac tego tak jak w przypadku samochodow.

Scooby Proszę o rzeczowe argumenty: jakie zalety i wady ma gprs i jakie zalety i wady ma ats? Nie znam się, więc proszę o enumeratywne wyliczenie znanych Ci wad i zalet tych nadajników.

Konkretnie na forum dyskutujemy i konkretnie dzielimy się wiedzą. Poziom ogólności dyskusji typu "BMW to niie Mercedes" nikomu sie tu z nas nie przyda. Proszę o porównanie tych 2 typów i podanie co powinno przekonać nas do GPRS. Ja nadqal nie wiem co i nie umiem wybrać.

Martuszek specem nie jestem, ale ATS to rodzaj radiolinii.

Co do komunikacji to ja bym wybrał system GSM/GPRS. W chwili obecnej GPRS jest bez problemów dostępne w Poznaniu i okolicach, także problemu z połączeniem nie powinno być. W razie co zawsze pozostaje jeszcze zwykły kanał przez który centrala może nadać sms z informacją o alarmie.

Problem polega na tym, że prawdopodobnie (piszę prawdopodobnie bo nie wiem czy tak faktycznie jest) Solid ma zbudowana własną sieć na ATS i nie musi płacić za wykorzystanie łączy GSM któremuś z operatorów komercyjnych.

Tutaj masz coś więcej na temat nadajników ATS

http://www.cma.sisco.pl/index.php?page=nadajniki

martuszak porownalem przeciez jasno. nadajnik ats to jest droga radiowa i dziala jak fiat 126p a gprs to jest droga tel komórkowej i dziala jak mercedes, i co w tym takiego trudnego do zrozumienia?;p

ats to najczesciej stosuje soli bo maja swoje wlasne anteny ktore bardzo czsto im nawalaja i np 800nadajników nagle przestaje dzialas.

a ats leci po falach tak jak radio i nie wszedzie jest zasieg tak jak z radiem samochodoym.

adamlugi w dzienniku muriel znajdziesz całą listę telefonów do żwirowni z twoich okolic , ja brałam ze żwirowni w Szczepankowie tel 0602 157 043 cena 300zł netto za 16ton z transportem

mc_gregor adamlugi wklejcie linki do swoich projektów ,bo jestem ciekawa co budujecie :D

Budujemy Dom przy Klonowej http://www.projektdomu.pl/projekt,upb221-dom-przy-klonowej,161.html

Ale mamy go mocno zmienionego, chyba nawet za mocno :-)

pozdr

adam

Ok to teraz zaczne sie żalic !!!

zaczne od betoniarni DOLATA!!! moze nie chodzi o sano szefostwo tylko o to jakich maja niechlujnych pracownikow!!!!!!!!!!!!!

Przyjezdzaja spiesza sie jak tylko moga i np. zostało troszke betonu mu w koszu od pompy(chyba ze 5taczek) tak było ostatnio to kazalem to wuzucic tam gdzie mam gruz itp(staram robic sie pozadek na działce jak tylko mozna bo obecnie na niej mieszkam przeciez jak juz wiekszosc z was wie) a teraz mnie nie bylo to caly beton z kosza wylał mi na na działce tam gdzie wjezdzam samochodem. włąsciwie jedyna komunikacja dostanie sie na druga wieksza czesc dzialki. widział ze droga i poprostu niechluj zostawil to i wylal dlatego wielki minus dla obsługi!!!

a teraz kwestia dzielenie sie watem. prosze o rade.

moj ciesla kupił mi wiezbe za 15tys zl i kupował on na rachunek na swoja firme. wsumie doliczy sobie ile z tego? bo mówia mi ze połowa z tego nalezy sie dla mnie z tego watu! wic jak to jest?

Stanęło na GPRS - najważniejsza sprawa to faktycznie ten sabotaż - widać, że doszło sygnał zgasł i coś złego się dzieje, a przy radiolinii nic nie widać. Wszystkim za życzliwość bardzo dziekuję i pozdrawiam. M

hmm sabotaz jest taki sam jak w nadajniku gprs i ats bo sabotaz jest na obudowie a nie na nadajniku przeciez :|

i o co chodzi z tymi sygnalami ze cos ci widac :p

jak załozylas monitoring w solidzie to teraz pewnie same kłopoty bede hehe. mniej bedzie jak bedzie gprs niz ats.

Z sygnałami chodzi o to, że: centrala rejestruje zanik sygnału GPRS (np. kiedy ktoś zniszczy nadajnik); w przypadku uszkodzenia radiowego odbiornika lub jego anteny nie rejestruje nic.

2 dni temu koleżankę powiadomiła ochrona, że wysyłają patrol, bo zniknął sygnał GPRS. Na szczęście przyczyną był zanik napięcia prądu a nie włam czy napad, niemniej chłopaki zareagowały. W przypadku radiowego nadajnika takiej akcji by nie było, bo nie ma informacji o zakłóceniu sygnału.

Ale to właśnie powinny wyjaśniać na forum osoby znające się lepiej niż ja na dwu kierunkowości działania nadajnika GPRS i jednokierunkowości radiowego. Nie znam się na tym, dlatego tak dociekliwe pytania zadawałam (niektórzy nawet wysłali mnie do salonu sprzedazy :roll: ).

Ze swej strony zapewniam, że zawsze życzliwie w miare możliwości na pytania pomocne z mojej branży odpowiem - o ile pomoże to w budowie domu Forumowicza - i nie wyślę nikogo po odpowiedź do kancelarii prawnej, gdzie wystawiono by za taką wiedzę fakturkę 8) Takie koleżeńskie przysługi sobie na Forum dotąd robiliśmy....