mc_gregor 28.11.2007 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 witam, mam pytanko odnośnie alarmu: Gdzie w Poznaniu lub okolicach można kupić alarm do domu. Nie musze chyba dodawać że dobry i tani. A tak po za tym jeżeli sam bym zakładał, to ile bedzie kosztował materiał i co najlepiej kupić? z góry wielkie dzięki Jako instalator zaopatruje sie w Factor Security na Garbarach, jesli chcesz wszystko robic sam to polecilbym ci centrale Satela, ma duze mozliwosci i w prosty sposob mozesz pozniej sobie wszystko latwo zaprogramowac "pod siebie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 29.11.2007 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2007 ...a jesli nie chcesz robic sam topolecam ci dsc, ale za to sie lepiej samemu nie brac...martuszak oj oj co ty masz za informacje:pnadajnik radiowy ma takie same mozliwosci co gprs tylko ze idzie falami radiowymi a nie przez tel.jak odlonczysz zasilanie to po 4 godzinach idzie sygnal ze nie ma zasilania i ze tylko chodzi na akumulatorach. w nadajniku ats mozna wykrecic antene i sygnał nie dojdzie a w gprs odciac ta antene ucinaczkami za 4zł. i tez syg nie dojdzie.nadajnik ats tak jak gprs wysle po 12h pojawi sie w centrali jako niewidoczny bo nie wysle do nich syg testowego i wtedy pracownicy solid po 2 mieisiacach wysla ci ekipe zeby sprawdziła dlaczego to nie dziala.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martuszek 29.11.2007 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2007 scooby pewnie jest jak mówisz - ja na prawdę się nie znam. Jednak koleżanka w piątek jechała z roboty do chaty, bo dzwonili, że wysyłaja patrol, bo sygnał zanikł (ma GPRS). Powodem okazał sie tymczaswy spadek napięcia prądu, ale nie minęło 12 godzin jak wychodziła do roboty - prąd był. W każdym razie - działajac nieco po omacku i idąc za radą forumowiczów - na GPRS się uparłam i ma taki być - cokolwiek lepiej to będzie miało być Na prawdę tematy instalacji przerastają moje możliwości percepcyjne [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 29.11.2007 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2007 A ja polecę hurtownię Volta ul.Głuchowska 1; tel. 61 830-64-14 Co do central to powiem przewrotnie: zamiast Satela weź jakiegoś egzotyka. Satela każdy "fryzjer-włamywacz" zna na pamięć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 29.11.2007 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2007 martuszak obawiamsie ze twoja zachcianki na gprs sie nie spelnia bo taki nadajnik montowany jest tylko poza poznaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martuszek 29.11.2007 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2007 Wiem, dlatego kazalam wpisac to w umowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 30.11.2007 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 to<brawo> za determinacje a teraz zmieniam temat, jak wam idzie budowa? u mnie szlo z kopyta zaczelo sie od wykopania zazbrojenia i zalania w jeden dzien ław fundamentowych ....i teraz w pon wchodzi ciesla kurcze przydal by juz sie teraz dach a tak to snieg pewnie popada na strop zanim bedzie dachówka(bo deskowania nie robie) i kominy z piaskowaca robie, zobaczymy jak to wyjdzie, troszke eksperymentuje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mc_gregor 30.11.2007 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 U mnie dziś mają zalewać strop, z dachem odpuszczam sobie do wiosny, chociaż materiał już mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martuszek 01.12.2007 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2007 A u mnie dach zrobiony, elektryka się robi, ale schodów nie ma, bo murarz łapę złamał. Ma wejść w poniedziałek.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tokas 01.12.2007 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2007 WitamSzukam osób które zdecydowały sie na rekuperator + GWC.Chciałbym zadać kilka praktycznych pytań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankama 01.12.2007 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2007 Witam Szukam osób które zdecydowały sie na rekuperator + GWC. Chciałbym zadać kilka praktycznych pytań My się zdecydowaliśmy,ale jesteśmy na poziomie zero,więc nie wiele jeszcze mam do powiedzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martuszek 01.12.2007 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2007 My też - mamy mieć na razie mam kawałek rury GWC - tęczęść przechodzącą z domu na ogród pod - podbetonem Sami jesteśmy ciekawi jak to będzie działać w realu. jankama Jaka firma Wam robi i w jakiej cenie?[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tokas 01.12.2007 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2007 To moze na poczatek.Jaka technologia ścian. Z czego docieplenie i jakiej grubości.Okna - PCV - jakie ?GWC - żwirowy, przeponowy czy inny ?Jakie firmy bierzecie pod uwagę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martuszek 02.12.2007 00:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2007 To moze na poczatek. Jaka technologia ścian. Z czego docieplenie i jakiej grubości. Okna - PCV - jakie ? GWC - żwirowy, przeponowy czy inny ? Jakie firmy bierzecie pod uwagę ? Unipor (pustak ceramiczny) 24 + wełna 15 cm okna - drewniane - firma Sobański GWC - rurowe Rehau wyk. Rekuperatory.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tokas 02.12.2007 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2007 Ja Poroterm 25PW + 15 wełnaCzy do reku nie nalezałoby dać okna PCV (szczeliejsze)Jakie argumenty zdecydowały za GWC rurowym a nie żwirowym lub przeponowym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankama 02.12.2007 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2007 Unipor (pustak ceramiczny) 24 + wełna 15 cmokna - drewniane - firma SobańskiGWC - rurowe Rehauwyk. Rekuperatory.pl My identycznie jak Martuszek tylko firma od okien nie wybrana.GWC rurowy,bo nie ma nic prostszego jak wkopanie 48metrowej rury w prostym odcinku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martuszek 02.12.2007 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2007 Okien nie dobierałam do REKU zupełnie inne kryteria były ważne GWC rurowe było najtańsze i najprostsze. Juz dopłacenie 10 000 do GWC uznałam za wystarczająco duży wydatek. Reszty "za" nie pamiętam, ale to było decydujące. Chyba jeszcze wielkość działki była istotna dla technicznych możliwości instalacji danego rodzaju GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tokas 03.12.2007 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 Czy mozesz okreslic inne, ważne kryteria.Czy przy GWC masz dodatkową czerpnie na scianie ?Czy GWC mozna wykonać samemu ?Jakie masz ogrzewanie ?Czy masz kominek i jaki ? z PW czy bez ?Jaka duzą masz działkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martuszek 03.12.2007 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 - Czerpnia do bypasu musi być. Gdzieś na ścianie będzie.- Względy sanitarne były również brane pod uwagę przy wyborze GWC (zachowanie higieny mikrobiologicznej w każdym innym jest trudniejsze);- działka ma na razie 721 m2 i pod taką zaprojektowano GWC;- czy wykonac GWC samemu można? - na pewno wszystko można, ale wówczas nie masz gwarancji na całość; jak coś się nie zgra, to musisz szukac winnego sam, a ja nie mam na to siły; musi być zgrana wentylacja mechaniczna z GWC;- mam mieć ogrzewanie gazowe, piec kondensacyjny z zamkniętą komora spalania;- kominek mam mieć, bez płaszcza, ale z odrębnym dolotem powietrza i zamkniętą komora spalania; Chyba wszystko? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tokas 03.12.2007 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 Pytam, bo sam jestem narazie na etapie projektu. W związku z brakiem gazu zamierzam mieć eko-groszek + kolektory + kominek do sezonowego (dla przyjemnosci) grzaniaJestem zainteresowany reku + GWC ( z powodu braku gotowego projektu nie mam zielonego pojecia o kosztach)Działke mam 27x28 i z tad pytanie o gwc - jest jeszcze mozliwość GWC przeponowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts