Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych - Jesien 2007 - Wielkopolska

Gość scooby

Recommended Posts

witam, mam pytanko odnośnie alarmu:

Gdzie w Poznaniu lub okolicach można kupić alarm do domu. Nie musze chyba dodawać że dobry i tani. A tak po za tym jeżeli sam bym zakładał, to ile bedzie kosztował materiał i co najlepiej kupić? z góry wielkie dzięki

Jako instalator zaopatruje sie w Factor Security na Garbarach, jesli chcesz wszystko robic sam to polecilbym ci centrale Satela, ma duze mozliwosci i w prosty sposob mozesz pozniej sobie wszystko latwo zaprogramowac "pod siebie".

• Odpowiedzi 716
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

...a jesli nie chcesz robic sam topolecam ci dsc, ale za to sie lepiej samemu nie brac...

martuszak oj oj co ty masz za informacje:p

nadajnik radiowy ma takie same mozliwosci co gprs tylko ze idzie falami radiowymi a nie przez tel.

jak odlonczysz zasilanie to po 4 godzinach idzie sygnal ze nie ma zasilania i ze tylko chodzi na akumulatorach. w nadajniku ats mozna wykrecic antene i sygnał nie dojdzie a w gprs odciac ta antene ucinaczkami za 4zł. i tez syg nie dojdzie.

nadajnik ats tak jak gprs wysle po 12h pojawi sie w centrali jako niewidoczny bo nie wysle do nich syg testowego i wtedy pracownicy solid po 2 mieisiacach wysla ci ekipe zeby sprawdziła dlaczego to nie dziala....

scooby pewnie jest jak mówisz - ja na prawdę się nie znam. Jednak koleżanka w piątek jechała z roboty do chaty, bo dzwonili, że wysyłaja patrol, bo sygnał zanikł (ma GPRS). Powodem okazał sie tymczaswy spadek napięcia prądu, ale nie minęło 12 godzin :) jak wychodziła do roboty - prąd był.

W każdym razie - działajac nieco po omacku i idąc za radą forumowiczów - na GPRS się uparłam i ma taki być - cokolwiek lepiej to będzie miało być:)

Na prawdę tematy instalacji przerastają moje możliwości percepcyjne 8)

[/b]

to<brawo> za determinacje :p

a teraz zmieniam temat, jak wam idzie budowa?

u mnie szlo z kopyta zaczelo sie od wykopania zazbrojenia i zalania w jeden dzien ław fundamentowych ....i teraz w pon wchodzi ciesla kurcze przydal by juz sie teraz dach a tak to snieg pewnie popada na strop zanim bedzie dachówka(bo deskowania nie robie)

i kominy z piaskowaca robie, zobaczymy jak to wyjdzie, troszke eksperymentuje....

To moze na poczatek.

Jaka technologia ścian. Z czego docieplenie i jakiej grubości.

Okna - PCV - jakie ?

GWC - żwirowy, przeponowy czy inny ?

Jakie firmy bierzecie pod uwagę ?

Unipor (pustak ceramiczny) 24 + wełna 15 cm

okna - drewniane - firma Sobański

GWC - rurowe Rehau

wyk. Rekuperatory.pl

Okien nie dobierałam do REKU 8) zupełnie inne kryteria były ważne 8)

GWC rurowe było najtańsze i najprostsze. Juz dopłacenie 10 000 do GWC uznałam za wystarczająco duży wydatek. Reszty "za" nie pamiętam, ale to było decydujące. Chyba jeszcze wielkość działki była istotna dla technicznych możliwości instalacji danego rodzaju GWC.

- Czerpnia do bypasu musi być. Gdzieś na ścianie będzie.

- Względy sanitarne były również brane pod uwagę przy wyborze GWC (zachowanie higieny mikrobiologicznej w każdym innym jest trudniejsze);

- działka ma na razie 721 m2 i pod taką zaprojektowano GWC;

- czy wykonac GWC samemu można? - na pewno wszystko można, ale wówczas nie masz gwarancji na całość; jak coś się nie zgra, to musisz szukac winnego sam, a ja nie mam na to siły; musi być zgrana wentylacja mechaniczna z GWC;

- mam mieć ogrzewanie gazowe, piec kondensacyjny z zamkniętą komora spalania;

- kominek mam mieć, bez płaszcza, ale z odrębnym dolotem powietrza i zamkniętą komora spalania;

Chyba wszystko?

Pozdrawiam

Pytam, bo sam jestem narazie na etapie projektu.

W związku z brakiem gazu zamierzam mieć eko-groszek + kolektory + kominek do sezonowego (dla przyjemnosci) grzania

Jestem zainteresowany reku + GWC ( z powodu braku gotowego projektu nie mam zielonego pojecia o kosztach)

Działke mam 27x28 i z tad pytanie o gwc - jest jeszcze mozliwość GWC przeponowego