Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych - Jesien 2007 - Wielkopolska

Gość scooby

Recommended Posts

Rozumiem.

Ja tez nie miałam gotowego projektu i na etapie planów architektonicznych wiedzieliśmy, że będzie wentylacja mechaniczna, ale żeby nie tracić czasu na oczekiwanie na projekt wentylacji (oczekiwanie na pozwolnie też trwa) wrysowaliśmy kominy grawitacyjne. Równocześnie wybierałam wykonawcę wentylacji mechanicznej i ten wykonał projekt. Na etapie budowy wykonujesz wentylację mechaniczną, a kierownik budowy wpisuje zmiany w projekcie (zmiana wentylacji z grawitacji na mechaniczną) i załącza projekt wentylacji wykonany przez uprawnione osoby.

Na tym etapie się nie przejmuj - GWC rurowe się zmieści - nam zrobili serpentynę wokół domu, żeby uzyskac odpowiednią długośc dla rur.

Na Twoim miejscu rozważyłabym jedną rzecz:

- wentylacja z GWC (31 tys. przy dobrym reku z bypasami) oraz kolektory słoneczne to już jest jakieś 40 tys.

- wszelkie piece na eko-groszek to też jest koszt, a do tego bałagan i robota.

W sumie robi się z 50 tys.

W tej sytuacji wzięłabym pod uwagę budowę pompy cviepła - efekt ekonomiczny szybszy niz w przypadku odzysku ciepła i zwrotu kosztów wentylacji mechanicznej z GWC, a de fakto pamiętam(ale nie jestem ekspertem), że pewien rodzaj GWC przy pompie można rozważać (idziemy w głąb a nie w dal)- jeżeli myślisz tu o luksusie "miniklimatyzacji" latem i takie walory GWC Cię interesują.

W tym Ci nie pomogę, ale zwróć się po prostu do firm wykonujących takie pompy i pogadaj.

Jestem wygodnicka i jednak licząc koszty globalne planowanych inwestycji i zwożenia ekogroszku, plus jego składowania itd, może pompa ciepła byłaby tu jakimś rozwiązaniem. Oczywiście w sensie odzyskiwania energii, bo w sensie udoskonalenia "wentylacji" domowej strikte to nie.

• Odpowiedzi 716
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

no mowa prawie o ogrzewaniu;p to tez wtrace 3 grosze, co do ceny...

u mnie chyba tez wyjdzie 50k za ogrzewanie :| i zastanawiam sie dlaczego tyle:|

kondensat,kolektory,zasobnik200l,podlogowka 40m. tez myslalęm nad reku do tego no ale znowu wiecej$....

a jakie zamontowaliscie piece?pytam o marke?

u mnie wczoraj wszedł juz ciesla i narazie mam murląty polozone i oby dalejsie cos dzialo! ale ekipa od budowania murów jeszcze wszytskiego nie zrobiła ....w połowie pazdziernika bedze juz 3 miesiace budowania...

u mnie wczoraj wszedł juz ciesla i narazie mam murląty polozone i oby dalejsie cos dzialo! ale ekipa od budowania murów jeszcze wszytskiego nie zrobiła ....w połowie pazdziernika bedze juz 3 miesiace budowania...

A w dzienniku nic!?!?! Tylko zalewanie stropu.........oj zapuściłeś dzienniczek. 8)

oj masz racjue zaczelo sie tak fajnie... a teraz to brzydkie foty w taka pogode, no ale cos zawsze robie:p

aha zapomnaiłem chyba dodacze dzis zaczeli robic prad w ziemi (do tej pory mam droga powietrzna i 1 faze. a bedzie ziemia i 3 fazy:p i chłopaki sie troszke pomecza z tym bo jest co ciagnoc, 2 przebicia musza zrobic ....

nic to zabieram sie za dziennik ile znajde fane focie

oj masz racjue zaczelo sie tak fajnie... a teraz to brzydkie foty w taka pogode, no ale cos zawsze robie:p

aha zapomnaiłem chyba dodacze dzis zaczeli robic prad w ziemi (do tej pory mam droga powietrzna i 1 faze. a bedzie ziemia i 3 fazy:p i chłopaki sie troszke pomecza z tym bo jest co ciagnoc, 2 przebicia musza zrobic ....

nic to zabieram sie za dziennik ile znajde fane focie

no! a czy elewacja na twoim domu będzie taka jak na oryginalnym projekcie?

no! a czy elewacja na twoim domu będzie taka jak na oryginalnym projekcie?

a masz na mysli imitacje piaskowca? czy kolor tynku? chcialem czarna dachóke i bordowa elewacje, no ale chyba bedzie standart zota elewacja i mocno czerwona(ciemna)dachówka..i piaskowiec tez znajdzie miejcse swoje choc boje sie zeby nie odpadał w pozniejszych latach: :/

a budowa u mnie jidzie teraz bardzo powoli ciagle tylko ekip nie ma i nie ma :/

dzis znowu nikogo nie było.:/ ehhhh!!!

Ok to teraz zaczne sie żalic !!!

zaczne od betoniarni DOLATA!!! moze nie chodzi o sano szefostwo tylko o to jakich maja niechlujnych pracownikow!!!!!!!!!!!!!

Przyjezdzaja spiesza sie jak tylko moga i np. zostało troszke betonu mu w koszu od pompy(chyba ze 5taczek) tak było ostatnio to kazalem to wuzucic tam gdzie mam gruz itp(staram robic sie pozadek na działce jak tylko mozna bo obecnie na niej mieszkam przeciez jak juz wiekszosc z was wie) a teraz mnie nie bylo to caly beton z kosza wylał mi na na działce tam gdzie wjezdzam samochodem. włąsciwie jedyna komunikacja dostanie sie na druga wieksza czesc dzialki. widział ze droga i poprostu niechluj zostawil to i wylal dlatego wielki minus dla obsługi!!!

a teraz kwestia dzielenie sie watem. prosze o rade.

moj ciesla kupił mi wiezbe za 15tys zl i kupował on na rachunek na swoja firme. wsumie doliczy sobie ile z tego? bo mówia mi ze połowa z tego nalezy sie dla mnie z tego watu! wic jak to jest?

wiezby nie odliczysz od Vat-u

Jeżeli cieśla wziął fakturę na swoją firmę, to zapłacił 22% vatu, ale jeżeli jest "vatowcem" to sobie ten Vat odliczy i dostanie zwrot z urzędu skarbowego. Więc dla niego liczy się cena netto. Jeżeli świadczy teraz dla Ciebie usługę polegającą na wykonaniu konstrukcji dachu wraz z zapewnieniem swojego materiału to w świetle ustawy o VAT jest to dostawa z montażem i całość podlega opodatkowaniu tak jak usługa - w tym wypadku usługa budowlana ma 7%. Więc jeśliby to zrobić "po Bożemu" to powinien Ci wystawić fakturę na: więźba netto + robocizna netto + 7% VAT (liczony łącznie od więźby i robocizny).

ok dzieki Altariela za dobre info.

ehh zima nadchodzi:/ ciagle tylko pada i pada moj wykonawca jeszcze nie skonczył i ciagle nie ma czasu ;/ a ja potrzebuje pilnie kogos kto polozy niecale 5m piaskowca...wsumie moglby wejsc od pon o ile bedzie cieplo i nie bedzie padac :p

mozecie kogos polecic do takiej małej robotki?

Witam wszystkich

Ja za bardzo już do tej grupy nie pasuję choć bardzo chciałem. Niestety pani ze starostwa pokrzyżowała mi plany budowy i jestem zmuszony czekać już do wiosny. Jestem w stanie oczekiwania na PNB po drugim złożeniu dokumentów. Może tym razem obędzie się bez sporu. Jak nie to wracam do prawnika i sądem sie skończy. Nie może to trwać wieczność. Tak czy tak będę wiernym i aktywnym uczestnikiem kolejnego forum tego jak i pozostałych wiosna 2007 i wiosna 2008 :D

Szukam fachowców co YTONG stawiają. Zna ktoś może?

Lokalizacja mojej budowy to 4km na Pd od Mosiny kierunek Czempiń

Witam wszystkich

Ja za bardzo już do tej grupy nie pasuję choć bardzo chciałem. Niestety pani ze starostwa pokrzyżowała mi plany budowy i jestem zmuszony czekać już do wiosny. Jestem w stanie oczekiwania na PNB po drugim złożeniu dokumentów. Może tym razem obędzie się bez sporu. Jak nie to wracam do prawnika i sądem sie skończy. Nie może to trwać wieczność. Tak czy tak będę wiernym i aktywnym uczestnikiem kolejnego forum tego jak i pozostałych wiosna 2007 i wiosna 2008 :D

Szukam fachowców co YTONG stawiają. Zna ktoś może?

Lokalizacja mojej budowy to 4km na Pd od Mosiny kierunek Czempiń

Sam spróbuj :D

Ja tak zrobiłem.