Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych - Jesien 2007 - Wielkopolska

Gość scooby

Recommended Posts

Witam

Dawno tu nie zaglądałem, z tu już tyle postów się porobiło :)

Ja niestety przez walkę z UMiG muszę się wypisać z grupy jesień 2007 i chyba przenieść na Wiosnę 2008 ;/ Chyba, że zaliczymy płot jako I etap budowy :)

Ja jednak w innej sprawie. Szukamy projektanta, który zrobi dla nas kilka zmian w projekcie. Najlepiej kogoś terminowego ( tak, wiem, że to może być trudne :)) Czy możecie mi kogoś polecić?? Najlepiej na prv na muratorze lub na [email protected]

Pozdrawiam

ps. budujemy się pod Poznaniem

• Odpowiedzi 716
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej

ja tez mam plan na wigilie do czerwca to tak za bardzo nie szaleje z terminem. w wakacje wsumie bedzie sie najwiecej działo... i te pozadki na dzialce:| wsumie staram sie na bieząco ale wszyscy i tak brudza:p

poki co narazie przestoj do lutego...a jak juz bedzie sie ukladac dachowka to elektryk i instalator musza wejsc!!!

i zastanawiam sie ciagle nad netem w nowym domu...panowie z neti maja przyjsc sprawdzic w ciagu 21dni zasieg z komina nowego domu(net ma byc bezprzewodowy bo u mnie w drodze jest problem z kablami bo nie ma numerow :/ ) wrrr oki spadam bo ostatnio czasu na forum coraz mniej ale to tylko taki tydzien zalatany:/

ja też chciałabym zamieszkać do wigili ale nawet jeśli nam się uda to mam świadomość tego że wiele rzeczy będzie nie skończonych (brak kasy )

narazie cieśla zwiał na inną budowę wróci dopiero na koniec stycznia , z przykrych spraw to taka że mam do poprawienia komin z klinkieru , murarze murowali jak było zimno i padał śnieg i w efekcie cegły się porozjeżdzały i jest krzywo :evil:

Muriel - Dachówkę (jak wiele innych rzeczy) kupowałam w Patexie u Pana Piotra Paterki na Złotowskiej. Super obsługa! Kupiłam tam dach, rynny, komin systemowy, a początkiem współpracy był Unipor sprowadzany z Niemiec w czasie zeszłoroczego kryzysu. Teraz "załatwiam " wełnę w dobrej cenie na poddasze :D

Współpracę oceniam bardzo wysoko z uwagi na bezproblemowośc, szybkośc załatwiania tematów i dogodne ceny, a także naprawdę uprzejme traktowanie klienta. W całym tym budowlanym burdelu dla mnie takie aspekty są na wagę złota.

Możesz powołac się na mnie.

Marta

POMOCY !!! Mielismy polecona ekipe. Zaczela jesienia. Wylala zle lawy fundamentowe. Musieli poprawiac na wlasny koszt. Zle postawili sciany fundamentowe. Murowali i burzyli i tak chyba ze 3 razy. W koncu im sie udalo osiagnac cel. Nie wytrzymalismy jak zabrali sie za smarowanie dysperbitem scian. Zamiast najpierw dziury w scianach "zalepic". Z ekipa pozegnalismy sie juz na szczescie. Niestety nie mamy jak narazie ekipy, ktora ruszylaby dalej od wiosny. Rzuccie namiary na ludzi sprawdzonych i ktorych z czystym sumieniem mozecie polecic.

Hej,

napisz proszę co to za ludzie żebym np. ja się zaraz na nich nie nadzial. A może by ich tak na Wielkopolską Czarną Listę?

Dzięki i pozdrawiam

Witam po dłuższej przerwie.

U nas robota papierkowa już się kończy, czekamy na PnB, które załatwi nasz adaptator-kierbud-załatwiacz-stemplarz :D

Zaczeliśmy od poszukiwania materiałów budowlanych i uzgodnień z ekipą. Wiem że ceny się przewijały na forum i są strasznie różne, ale czy dla naszego domu 40 tys za postawienie stanu surowego zamkniętego z dachem i oknami to będzie OK ? (oczywiście to wynagrodzenie dla ekipy, bez materiałów i koparki). Chcieli 60 tys ale od razu zszedłem do 40 i się dalej zastanawiam czy aby nie za dużo.

Dom jak na foto i w podpisie 120+20 garaż dwu spadowy bez lukarn z jednym wykuszem i balkonem.

A drugie pytanko to mogę poprosić o namiary na hurtownie w okolicy Kostrzyna lub wschodnia część Poznania, Swarzędz itp.

Chcemy już zamówić i zapłacić za bloczki i chyba też weźmiemy dachówkę, nie wiadomo czy ceny nie skoczą jka się zacznie sezon.

pozdr

O ja tez poszukuje tynkarzy i dobrze by bylo jak by se znalezli tez od posadzek jacyc fachowcy.

a co do cen to dachóweczki ida w gore!!! po targach mysle ze wiekszosc mat.bud. pojdzie w gore. dachoki to na 100% ja jutro zalatwiam dachowke i naszczescie po starych cenach. i zaczynam juz powoli oknawybierac(wyceny zrobione na jesien a teraz ich kalkulacja i zamawianie) no wkoncu bardzo powoli wiosna idzie:p

O ja tez poszukuje tynkarzy i dobrze by bylo jak by se znalezli tez od posadzek jacyc fachowcy.

a co do cen to dachóweczki ida w gore!!! po targach mysle ze wiekszosc mat.bud. pojdzie w gore. dachoki to na 100% ja jutro zalatwiam dachowke i naszczescie po starych cenach. i zaczynam juz powoli oknawybierac(wyceny zrobione na jesien a teraz ich kalkulacja i zamawianie) no wkoncu bardzo powoli wiosna idzie:p

Scooby cofnij sie do grupy z wiosny 2007.

Polecana jest firma Paulbud do posadzek, sa naprawdę dobrzy.

Jest też kilka namiarów na tynki (bo moich geniuszy to raczej nikomu bym nie rekomendowała)

Witam po dłuższej przerwie.

U nas robota papierkowa już się kończy, czekamy na PnB, które załatwi nasz adaptator-kierbud-załatwiacz-stemplarz :D

Zaczeliśmy od poszukiwania materiałów budowlanych i uzgodnień z ekipą. Wiem że ceny się przewijały na forum i są strasznie różne, ale czy dla naszego domu 40 tys za postawienie stanu surowego zamkniętego z dachem i oknami to będzie OK ? (oczywiście to wynagrodzenie dla ekipy, bez materiałów i koparki). Chcieli 60 tys ale od razu zszedłem do 40 i się dalej zastanawiam czy aby nie za dużo.

Dom jak na foto i w podpisie 120+20 garaż dwu spadowy bez lukarn z jednym wykuszem i balkonem.

A drugie pytanko to mogę poprosić o namiary na hurtownie w okolicy Kostrzyna lub wschodnia część Poznania, Swarzędz itp.

Chcemy już zamówić i zapłacić za bloczki i chyba też weźmiemy dachówkę, nie wiadomo czy ceny nie skoczą jka się zacznie sezon.

pozdr

Za Nasz dom płacimy 42tys.(216m2, bez dachu,bez garażu).Cena też wydawała mi się wysoka, dlatego zrobiłam sobie średnią z informacji forumowiczów(wątek ,w którym mowa o cenach w całej Polsce).Ceny podzieliłam przez metry i wyszło mi 253zł/m2 z więżbą.

A piękny wykaz hurtowni w Naszych okolicach zamieściła Muriel w swoim dzienniku.

dlatego zrobiłam sobie średnią z informacji forumowiczów(wątek ,w którym mowa o cenach w całej Polsce).Ceny podzieliłam przez metry i wyszło mi 253zł/m2 z więżbą.

a te metry to po podłogach czy użytkowe?? i czy liczyłaś może w rozbiciu na murarkę i więźbę? Pozdrawiam

Kochani - tynkarzy pilnie dobrych szukam !

Hej Martuszek

poniżej cytaty z forum ale żadnej odpowiedzialności za nie bo ja jeszcze nic z tymi ekipami nie robilem. Ale zbieram pilnie na za parę miesięcy. Powodzenia.

TYNKI WEWNĘTRZNE

• podaje namiary na Pana Andrzeja Bachorza 0888 782 759 są godni polecenia w zakresie: stan surowy otwarty, tynki cem wap + gładzie gipsowe, zabudowa gk wraz z systemem filelinowania płyt GK na skosach dachu ocieplenia zew domu ( u mnie wysżło rewelacyjnie a było cięzko), zabudowa GK ( sufity ścianki etc), płytki pracowici szanujący pracę materiał i inwestora. chcący zobaczyć ich pracę prosze o kontakt na PRIV. Pozdrawiam Rezi . Rezi Lider FORUM (min. 2800)

• Tynki wewnętrzne gipsowe – maszynowe Vadim Popowich Robota wykonana wręcz doskonale, szybko i sprawnie. Ściany gładkie jak pupa noworodka, mimo dość kiepskiego materiału, który sam dostarczyłem. AXENTY FORUMOWICZ to brzmi dumnie (min. 100)

• szpachlarz ARTUR tel 790 263 920- pracowal jak blyskawica, do tego pieknie i dokladnie. jestesmy BARDZO zadowoleni. cena za robote świetna. a posprzatal tak ze az mi szczena opadla brzydlak DOMOWNIK FORUM (min. 500)

witam

mam pytanie czy mieścicie się w kosztach jakie planowaliście na budowę , u mnie cena murów wyszła taka jaką przewidywałam ale dach to istna katastrofa więźba +dachówka+opierzenia+rynny +okna dachowe+robocizna=70 tyś. muszę się chyba napić żeby się otrząsnąć z tego szoku :o :evil:

też się zabieram za dach i już mnie przestraszyłeś. A jest co robić bo podwójny kopertowy z trzema lukarnami i paroma oknami dachowymi. Odezwę się jak będę wiedział więcej.

dlatego zrobiłam sobie średnią z informacji forumowiczów(wątek ,w którym mowa o cenach w całej Polsce).Ceny podzieliłam przez metry i wyszło mi 253zł/m2 z więżbą.

a te metry to po podłogach czy użytkowe?? i czy liczyłaś może w rozbiciu na murarkę i więźbę? Pozdrawiam

Trudno powiedzieć,ludzie nie napisali , moje 216 to użytkowe.253 to cena z więżbą-większość tak podawała.

witam

mam pytanie czy mieścicie się w kosztach jakie planowaliście na budowę , u mnie cena murów wyszła taka jaką przewidywałam ale dach to istna katastrofa więźba +dachówka+opierzenia+rynny +okna dachowe+robocizna=70 tyś. muszę się chyba napić żeby się otrząsnąć z tego szoku :o :evil:

U mnie też dach mnie nieprzyjemnie zaskoczył :cry:

witam

U mnie też dach mnie nieprzyjemnie zaskoczył :cry:

Na etapie wykończenia (inwestora) zastanawiam się czy różnica pomiędzy wcześniejszymi planami a późniejszymi kalkulacjami to wzrost w skali logarytmicznej czy jeeszce jakiejś innej. Absolwentów Polibudy proszę o wyrozumiałość za porównanioe, a Budujących - o to by byli twardzi jak Roman Bratny ;)

HEJA

Hmm ja dachu az tak dokladnie nie kalkulowałem, ale jak teraz dostalem wyceny to sporo mnie ten materiał wyjdzie.

Moze nie 70k ale pewnie blisko bedzie. Swoja droga pora pochwalic sie wyliczeniami za mury? jak znajde czas wtygodniu i checi to zabieram sie do podliczen(bez dachu narazie)

oby teraz sniegu nie było i deszczu tez bo robi sie grząsko :|

Muriel a jak daszk?

dach mamy przygotowany pod dachówkę :D dachówka zamówiona. Nasz dach łącznie wyniesie ok 60k (27k cieśla z materiałem, 10k dachówka - już zamówiona, reszta pierdołków do dachówki, okna + robota za to wszystko). Mamy ścianki w środku - tu się przeliczyliśmy sporo, bo szacowaliśmy że będzie ich ok 450 m kw, a jest.... ponad 600 :-? no i do szacunków tynkowania zapomnieliśmy o sufitach, w efekcie czego założona kasa na tynki to 8-10 k z materiałem, a za samą robotę wychodzi nas realnie ponad 10k, a gdzie materiał...........

no ale jakoś damy radę - będzie trzeba gdzieś indziej oszczędzić.

Z ciekawostek - pamiętacie jak rysowałam sobie taras? fajnie mi sie rysowało.... mniej fajnie się zaczęło robić jak trzeba go było zasypać, a wczoraj zmierzyliśmy nasze "tarasiki"..... mamy ich ponad 112 m! 8) więc jakby ktoś chciał urządzać wesele/komunię/urodziny/itp to ja daję niniejszym ogłoszenie " taras na imprezę wynajmę - tanio".................................. :lol: :lol: :lol:

acha - do wątku o saunie - dzwoniłam do tych z allegro, odstraszyło mnie trochę, że to "produkt chiński", poza tym trzeba doliczyć 1000 zł za montaż. Jak już się przekonywałam że może jednak, okazało się, że ona..... mi nie wejdzie :x

więc jeśli będzie sauna, to na wymiar, robiona w Poznaniu (mamy dwóch producentów w Poznaniu), tam przynajmniej jest montaż w cenie, więc pewnie wyjdzie bardzo porównywalnie.

To chyba tyle.

Pozdrawiamy :)