Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych - Jesien 2007 - Wielkopolska

Gość scooby

Recommended Posts

• Odpowiedzi 716
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hmm ambitne plany i szybko do przodu muriel

ja jeszcze o tynkach nie myslałem, a wykonawce skad masz? 11zł za mkw?

a daszek to i tak sporo ci wyszedł :| ja mysle ze nie przekrocze 70(zobaczymy jak tak naprawde wyjdzie w praniu bo zycie uczy ze i tak zawsze czegos brakuje, tak patrze ze ciesla wsumie drogi i material tez. no ale wymyslilem !!! deskowanie no a u mnie nie bedzie :| wypadalo by miec przy uzytkowym podaszu no ale NIE...moze i tu zaoszczedzilem..

Witam i dziękuję za namiary na tynkarzy wszystkim kolegom z Forum.

"Przerobiłam" kilku na budowie - Boże Święty - ta grupa zawodowa branży budowlanej dobiła mnie! Rekord świata w konkursie na najbardziej dziwaczne argumenty uzasadniające trudność (czyt. koszty) obróbki okna drewnianego przedstawił ostatni "Zawodowiec - tynkowiec", uwaga cyt: "dopiero jak wstawią okna w otwory to będzie widać ile styropianu musimy wsadzić we wnękę okienną, aby wyrównać otwór z ramą"..... 8)" Pytam jaki styropian, bo przeciez otwór pod okno przygotowany i pomiary pobrane przez producenta stolarki okiennej, a gość na to : "Pani, oni wszyscy niby miarę biorą, a potem standardowe i tak przywożą i wstawiają w otwory, a luki wypełniają styropianem!" 8) No nie! Trzymajcie mnie! Gościu chyba widział jedynie wymianę standarowych okien w blokach. Już po otworach widać u mnie gołym okiem, że typowego otworu ani jednego, a jeden nawet ma olbrzymi łuk.....

Złośliwa jestem, ale po takim konkursie na "najmądrzejszego tynkarza" wróciłam myślami do pierwszego, z którym rozmawiałam, ponieważ ten miał tylko problem z ewentualnym "wianiem w uszy przez szpary w deskach". Niewtajemniczonym wyjaśniam, że otwory okienne są na razie zabite deskami i halny póki co tu nie szaleje. No nie udźwignę.... 8)

scoob - tynkarz 12 zł.

I wydaje się być sensowny, polecony przez kierbuda :wink:

tak w ogóle to dzisiaj skończyli murarza :D ostatnia ścianka z siporeksu którą sobie wymyśliłam, cztery cegiełki keramzytu i koniec 8)

za dwa - trzy tygodnie będą okna, to wejdzie tynkarz, do tego czasu powinien być prąd......

a ja i tak skupiam się już na wyborze kolorów ścian, płytek i mebli :lol: :lol: :lol:

Martuszku - byłabyś dumna z ilości i wielkości moich "przeszkleń" :D

Muriel - podajesz cenę tynkowania bez materiału, tak? Mi podawano ceny od 26 zł brutto do 27 netto - z materiałem (tynk gipsowy maszynowy). Czy to na to samo wychodzi?

Mam nadzieję zobaczyc któryś dzień Twoje przeszklenia :D Moje "dziury" zostana przeszklone dopiero po tynkach, tak mniej więcej myślę, że na początku kwietnia. Już możesz czuć się zaproszona.

Cieszę się, że się "przeszkliłaś" na maxa - będzie ślicznie. Oczywiście nie byłabym kobietą, gdybym nie przyznała, że umieram z ciekawości jak to u Ciebie wygląda :)

ps. Twoje dziecię na zdjęciu za każdym razem wprawia mnie w doskonały humor. Wygląda "rozrywkowo-rozkosznie".

12 bez materiału, za cementowo-wapienny. Tylko nie pytajcie czemu taki a nie inny bo to pytanie do mojego Misia a nie do mnie :D

za to mam dzisiaj pytanie do ornitologów - jeśli tu tacy są :)

mianowicie - widziałam dzisiaj i w ostatnich dniach powracające klucze gęsi - czy to oznacza że zimę mamy już za sobą? czy może to gęsi - morsy lubiące śnieg? :lol:

Witam

SZANTI Mam zamiar już wkrótce budować omegę. Projekt nie należy do rozchwytywanych, więc trudno znaleźć informacje na jego temat. Czy mogłabyś choć w dużym przybliżeniu powiedzieć jakie założyłaś koszty budowy. Informacja o cenie dachu trochę ostudziła mój zapał...

Pozdrawiam

Muriel muriel muriel :p dlaczego precyzyjny? zagladalas do dziennika hehe?

Czy chodzi o te tynki?

ostatnio troszke odpuiszczałem ale teraz znowu troszke porownan trzeba zrobic.

17zł to cena brutto bez materailu. Z materialem wychodzi 28zł :| tynki maszynowo gipsowe.to znaczy ze duzo :|?

Muriel czekam na twój bilans w dzienniku!!!

hmm podliczylem i wyszlo mi 520m z sufitami:| no ale dojda do tego jeszcze scianki działowe na podaszu wiec pewnie wyjdziepodobnie jak u ciebie muriel...

juz nie moge doczekac sie tych dachowcow....;/

a tak to 12zł tyn cem wap ale ile to wyjdzie z materialem? gipsowe tak 28zł ale fakt faktem ze tradycyjne ponoc o niebo lepsze :|

SZANTI Przykro mi, ale nic nie dostałem. Czy możesz spróbować jeszcze raz? Z góry dziękuję. Mam oczywiście dużo więcej pytań, choćby o to, czym będziesz ogrzewać dom. Bo akurat kotłownia to chyba jedyny minusik omegi. Ewidentnie przystosowana do ogrzewania gazem, daje niewielkie pole manewru... Fajowo, że znalazłem kogoś, kogo też zauroczył ten projekt i jest kilka kroków przede mną :D