Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych - Jesien 2007 - Wielkopolska

Gość scooby

Recommended Posts

Celt - dzięki, akurat Twój dziennik śledzę namiętnie :-)

herbertwarmot - do Ciebie będe chyba miała najbliżej :D

mowaleria - co do przyłączy (namiarów) może pogadaj z kierbudem? nasz był kopalnią telefonów, nazwisk.....

ja mam do 15.10 przestój, bo dopiero w przyszłym tygodniu zakładają prąd. dzisiaj przyszło oficjalne pismo z prądowni że założą go do 14.12 :p ale już wcześniej ubłagaliśmy wykonawcę żeby nas "wcisnął" na przyszły tydzień :D

no i z aktualności - więźba+pan dachowy zamówieni na połowę listopada, rozglądam sie za dachówką... (więcej w komentarzach do dziennika - tam mi sie watek rozwinął jakby ktos szukał dachówki :wink: )

btw - znacie tartak w Werkowie? szukam opinii.....

aaa, no i chyba znalazłam koncepcje na kuchnię :D trochę to i może za wcześnie żeby meble ustawiać, ale co tam.... pewnie jeszcze i tak ze sto razy zmienię zdanie :lol:

acha - zaczęłam ósmy miesiąc ciąży :lol: :lol: :lol: panowie od dachu będą się musieli sprężać żebym jeszcze przed porodem mogła ich dopilnować :lol: :lol: :lol: :lol:

• Odpowiedzi 716
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

herbertwarmot - do Ciebie będe chyba miała najbliżej :D

No to zapraszamy do nas, w tej chwili możemy wypić kawkę pod gołym niebem, ale miejmy nadzieję, że niedługo się to zmieni :)

acha - zaczęłam ósmy miesiąc ciąży :lol: :lol: :lol: panowie od dachu będą się musieli sprężać żebym jeszcze przed porodem mogła ich dopilnować :lol: :lol: :lol: :lol:

Życzymy wszystkiego dobrego i szczęśliwego rozwiązania. :)

My niedawno zostaliśmy rodzicami, nasz synek ma już 5 tygodni. Jeszcze trochę i taczką na budowie będzie śmigał :)

Witam, witam!

aż miło poczytać, kurcze! szkoda, że akurat mam takie urwanie w pracy i nie mogę częściej TU zaglądać!

U nas też cosik się dzieje, mamy nadzieję ("głupi jestem że ją mam???") że uda się przed zimą ściany postawić.

W kwestii dachu to na razie szukamy cieśli i dekarzy, drewno jeszcze nie zamówione. Czy ktoś ma jakiegoś pomysła? Może jakieś namiary godne polecenia?

A z tematów "rodzinnych": nasza Córcia (11 miesięcy) własnie stawia pierwsze kroczki !

:D

Witam serdecznie Grupę Jesienną!!!

Muriel będziemy sąsiadami - bo my się budujemy w Siekierkach :wink:

"Budujemy" - tzn ja za pomocą internetu rozpracowuję logistyczno-teoretycznie całą imprezę z Wrocławia, a mój chłopka robi fizycznie w terenie :wink: :D :D :D

Wpadliśmy na szalony pomysł przenoszenia starego domu z bali z Podlasia - więc teraz szukam czegoś co mi przewiezie 11 metrowe dechy na działkę przez pół Polski :cry:

Jesteśmy już po papierkologii - tzn mamy upragnione pozwolenie na budowę i ciężar spadł nam z serca, bo baliśmy się czy nasz pomysł zyska akceptację - ale się udało!

Mamy już wykop i teraz szukamy czegoś na zbrojenie i taniego betonu B20 - znalazłam z gruchy za 265 netto - ale wolałabym taniej (Garbary)

Jutro obdzwonię innych - może cuś znajdę :wink: - ale będę wdzięczna za podpowiedzi

najgorsze że jesteśmy zupełnymi laikami jezeli chodzi o budowanie - to co przeczytam na forum i w róznych innych miejscach nijak się ma do późniejszej praktyki

Niepokoi mnie np. że kierbud powiedział że nie potrzeba szalunku i żadnej folii pod beton - co o tym sądzicie?

pozdrawiam braci i siostry w niedoli - w kupie siła!!! :D :D :D

Musze wam wyznać, że chyba będę zmuszona przepisać się do grupy zaczynającej na wiosnę 2008. Dzwoniłam w sprawie PnB - Pan się jeszcze nie zajął moją sprawą - mam dzwonić za kilka dni :evil: :evil: :evil: . Ekipy budowlane, które robią nam kosztorysy raczej nie dadzą rady w tym roku zrobić fundamentów - chyba, że będzie taka pogoda jak w roku ubiegłym :roll: :roll: :roll: . A i z kredytem nie ruszę bez tego PnB - szczerze mówiąc powinnam chyba zapaść w sen zimowy :wink:

Niepokoi mnie np. że kierbud powiedział że nie potrzeba szalunku i żadnej folii pod beton - co o tym sądzicie?

nie potrzeba - w wykop dajesz najpierw podbeton (tzw. suchy), kładziesz zbrojenia, zalewasz betonem, i dopiero na to idzie izolacja - pod bloczki, ale na fundament

szalunek robi się tylko jak się ziemia osypuje - jeśli masz np. tak jak u mnie było, że pod fundament ziemię cieli siekierą i kilofem, to szalunku nie trzeba

był gdzieś taki wątek o fundamentach - tylko i wyłącznie.... pamiętam że studiowałam go kilka godzin zanim ruszyliśmy ;-) postaram się znaleźć linka

co do betonu - zastanów się czy ten transport Ci nie przedroży, bo ta cena ładna, ale w sumie o betoniarni nie słyszałam... jak już zamówisz to daj znać czy było ok

Pozdrowienia