scooby 31.01.2008 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 A zamowilem! We wtorek ogladałem zrobilęm jeszcze jedna nowa wycene. I podjelem decyzje. Te tansze, wkoncu na czyms trzeba oszczedzic... Okna 13 szt z montazem(złoty dąb) 11.500 Rolety 13szt 5,000, silnik 13szti 3,000 brama garazowa z przetloczeniami 4300 wisniowski. Wszystkie ceny podane z montazem. Dzis pan wymierzal otwory. Jeszcze tylko do firmy musze jechac uzgodnic wszytskie szcegoły i wplacic mamone. Elektryk zamówiony, tynkarz też. CeOwiec do konca tygodnia da znac dokladnie ile. I ten dach w lutym sie zacznie... Muriel a co do tynkow to nie jest to takie trudne:p Zaczne od podstaw(choc pewnie wiesz te podstawy:p) MAszynowe to te które kladzone sa na sciany za pomoca weża ktory jest podlonczony do sprężarki. to tak jak podlewanie ogrodka nie konweka a za pomoca pompy:p Cemontowo-wapienne to to cement z wapnem taki jak masz wylany na chudziaku, tylko inne proporcje:p, jest to troszke chropowate i na to musisz jeszcze połozyc cienka warstwe gipsu. A gipsowe to okolo 1,5 -2cm gipsu kladzone prosto na zagruntowana sciane) W te ostatnio dosyc prosto wbic srubokret i zrobic dziure bo nie sa one twarde jak skała. A w tynkach cementowych juz tej dziury nie zrobisz tak łatwo jak juz to tylko zniszczysz ta cianka warstwe gładzi tz gipsu. Tynki cementowe ponoc oddychaja a gipsowe zatrzymuja powietrez a to przez ten gruntownik(ale tu ekspertem nie ejstem tylko tak słyszalem) Mam nadzieje ze chociaz troszke ci wytłumaczylem. A jaka gruba robicie posadzke? ja mam w projekcie 12cm a murze zrobili domek na 15cm i juz chyba taka zostanie bo nie wiem czy podlogowka moze byc na 12 cm? Muriel a drzwi wstawiasz odrazu z oknami? Wsumie przed tynkami lepiej ale czy sie nie zniszcza? I drewniane czy Pcv drzwi? Aha czy w wyjsciu na taras stosujesz niski próg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celt 31.01.2008 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 scooby, a okna jakiej firmy w koncu zamówiłeś?My myślimy albo o oknoplaście, albo AMB (okna Foris). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 31.01.2008 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Okna majna profilu Trocal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muriel 31.01.2008 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 scoob ekspercie dzięi za wyjaśnienie czy oba rodzaje można kłaść maszynowo? i jeszcze zajrzyj na pytania "tynkowe" na wiosennej (nie chcę się powtarzać) - może też mi odpowiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 31.01.2008 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Mozna oby dwa rodzaje klasc maszynowo. Tz towar jest podawany maszynowo ale i tak ręka ludzka jest potrzebna do rozcierania tego na scianie.A co do płytek bez tynkow to jeszcze nigdy nie widzialem jak ktos klad na goła sciane. NA porotherm to wiadomo ze sie nie da. Ale tynk moim zdanie musi byc , bo wygladzi sciane i wszystkie inne nierównosci a co za tym idzie plytka bedzie sie lepiej trzymac. chociaz kleij tez wygladzi sciane. Spytaj sie płytkowego czy sie tego podejmie . Zadzwon do tego 509759467 choc ci go nie polecam bo nie zabiera sie do pracy jak piwa nie ma:p ale Spytac sie mozna czy sie tak da. Bo tego ci nie powiem. Ja wiem ze tynki wszedzie daje...Moim zdaniem nikt sie teo nie podejmie bo te płytki nie wyjda tak pieknie rowno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agula11 31.01.2008 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Witajcie wtrące słówko, z tego z pamiętam kiedys murarz mi tłumaczył, że lepszę sa tynki cementowo-wapienne, bo sa ciepłe, a gipsowe mokre i zimne i to sie podobno daje wyczuc juz na etapie robienia zaprawy. Na cementowo-wapiennych nie osadza się para wodna w miejscach, gdzie jest najzimniej, a na gipsowych, przy gorszej wentylacji i nie daj Bóg wilgoci w domu TAK. Tyle , co zapamietałam z wykładu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muriel 01.02.2008 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 wrzuciłam do dziennika info o oknach z tynkami przerzuciłam się na wiosenną jakby co - tak żeby nie dublować wątków. I również na wiosennej czekam czy ktoś ma doświadczenia z saunami.... zobaczymy. Pozdrowienia dla wszystkich tak w ogóle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 03.02.2008 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Ja na temat sauny sie nie wypowiem, bo sie nie znam i nie robie, i zainteresowany zupelnie tym nie jestem, Zawsze mozna do swarzedza podjechac na plywalnie i tam chyba 5zł 30min kosztuje?Pogoda dzis wysmienita az zal ze nic sie nie dzieje...Muriel a ty piszac dre masz na mysli dieree ? Zastanawiam sie nad drzwiami.Urzedowski ma super ale cena mnie powaliła i niestety nic z tego.Chyba wybór padnie na gerde... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muriel 03.02.2008 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 scoob, pisząc DRE, mam na myśli DRE to są wewnętrzne zewntrzna i bramę mamy sąd: http://www.kmtstal.pl zamówione w AP na Góreckiej (teraz też takie mamy już kilka lat, są ok) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAAW 04.02.2008 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Muriel... ja znam takie KMT: http://www.kmt.com.pl/ możesz napisać coś więcej o bramie? bierzecie z pilotem? bo wg mnie to zbędny wydatek, ale mąż się upiera... p.s. u nas właściwie okna już są, tylko montaż trochę przesunęliśmy, oczywiście przez nieskończony dach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pado 04.02.2008 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Jakiej grubości zastosowaliście ocieplenie ław fundamentowych w Waszych domkach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 04.02.2008 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Ja mam 10cm ocieplenie fundamentów, a domek bedzie 15cm. A drzwi jednak gerdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pado 04.02.2008 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 scooby napisał :Ja mam 10cm ocieplenie fundamentów, a domek bedzie 15cm. 10 cm to sporo - ja myślałem o maksymalnie 8 cm na fundamencie + 10 cm na posadce parteru . Straty ciepła przez fundament to ok. 4% strat ciepła . A jakie masz ocieplenie na posadzce parteru : u mnie w projekcie jest 10 cm wełny (PAROC VL) , ja myślę o 12 cm ale styropianu , a na ścianach jak u Ciebie 15 cm. Tak na marginesie czy ktoś z WAS ocieplał posadzki wełną mineralną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 04.02.2008 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 nawet nie wiedzialem ze da sie wełna :| pewnie drożej wyjdzie...Ja mam w projekcie 12cm posadzki ale zrobie chyba 15cm bo na to podogowka jeszcze przyjdzie... tz pod to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muriel 04.02.2008 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 fundament 10, dom 15, posadzka 12 co do kmt - to chyba to samo kmt bo i logo to samo i wzory też... nie wiem dlaczego dwie strony www Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 04.02.2008 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Jakiej grubości zastosowaliście ocieplenie ław fundamentowych w Waszych domkach ? Chodzi ci o izolację ściany fundamentowej? W moim przypadku był to styropian Swisspor Hydro EPS 200P grubości 8 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 04.02.2008 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Ja mialem EPS 100 ale chodzi o to zeby był twardszy od normalnego... Ja jednak drzwi gerdy wx20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pado 05.02.2008 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Czy macie na zbyciu w dobrej cenie stemple - najlepiej koło Chomęcic lub z własnym transportem ?Proszę o ofertę na Priva . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAAW 05.02.2008 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 trochę nie na temat: jak stoicie z gazem? przyłącza, projekt, warunki itd.?u nas podobno ma to wszystko trwać nawet 8 miesięcy...czy to prawda, że dopóki formalnie wszystko nie jest ustalone, nie można zrobic sobie instalacji w domu a dopiero potem podłączyć? bo już się troche pogubiłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 05.02.2008 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Hej! U mnie z gazem troszke łatwiej (niby) szkrzynke na dzialce juz mam. Ale ze zwiekszam moc gazu to musi byc nowy licznik i wniosek o przyloncze musialo byc a pozniej o warunki, projekt był w projekcie ale i tak robie inaczej.(tak zeby rura nie szła przez dom... jak co to projektanta przyłoncza moge polecic bo jest on moim i muriel kierownikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts