Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych - Jesien 2007 - Wielkopolska

Gość scooby

Recommended Posts

Dzięki za doinformowanie mnie - rzeczywiście budujemy się koło szkoły - więc na osiedlu - w dodatku ja mam do tej szkoły b. blisko - przez ulicę :evil: - ale cóż - przeżyję - poczytam o tujach i innych szybko rosnących roślinkach i się pasem zieleni odgrodzę :wink: :wink:

Nasz kierbud powiedział ze możemy zrezygnowacćz chudziaka i lać od razu B20

przedyskutuję sprawę betonu z chłopakiem - ale już obdzwoniłam wiekszość firm i ta pierwsza (Garby) jest najdroższa, więc pewnie z niej zrezygnujemy

mam nadzieję że teraz ruszymy z kopyta, bo bierze tydzień urlopu i chce ten wymarzony stan 0 zrobić :wink: :D :D

my w ogóle optymistycznie zakładaliśmy że zaczynając w czerwcu w październiku/listopadzie będziemy się wprowadzać - ale nie śmiejscie się ze mnie za bardzo - bo to tylko pokazuje nasz przedbudowlany optymizm :oops: :oops: :oops:

• Odpowiedzi 716
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

u mnie cisza bo przestój na budowie..... jeszcze tydzień

ale dzisiaj wybraliśmy dachówkę ;-))))) znaczy się w końcu znalazłam cos, co odpowiada nam przede wszystkim cenowo, no i kolorystycznie do przyjęcia i gra z naszymi warunkami zabudowy :D bo niestaty taka jak mi sie podoba przez warunki zabudowy nie została przewidziana......... :cry:

padło na taką:

http://www.nelskamp.de/fileadmin/Ziegelbilder/Beton-Dachsteine/S-Pfanne/Ziegel/herbstfarbenT2S.jpg

co myślicie? :lol:

wow juz druga strone ale fajnie :p

ja troszke malo czasu ostatnio mam ale poprawie sie

a co do b20. to ja tez miałem bez chudziaka tylko b20 prosto na piasek. Jak jest grunt bez wody to tak mozna zrobic. A mój murarz powiedział ze zdazaja sie budowy gdie b20 leja na ławy cale wypelnione wode... i poprostu jest ona wypychana przez niego

kurcez a slyszeliscie ze ma byc zima stulecia? od 15 pazdziernika maja juz byc opady sniegu :| tata

ja juz powoli interesuje sie co i innymi instalacjami ale hmm ciezko bedzie...

bo takie cos robia po tynkach najpeliej...a jka tu tynki w zime robic:|

kurcez a slyszeliscie ze ma byc zima stulecia? od 15 pazdziernika maja juz byc opady sniegu

No właśnie, tak nas straszą tą zimą :roll:

Ja to chyba założę nową grupę - wiosna 2008, bo jak te prognozy się spełnią to już napewno nic nie zrobię w tym roku. A tak chcieliśmy chociaż te fundamenty zrobić, żeby się przez zimę ustały :(

Muriel - dachówka piękna!

u nas beton zamówiony - mam nadzieję że go w piątek będą wylewać

zimą nie straszcie - proszę - trzeba jeszcze tyle rzeczy zrobić!!!

a gdzie mogę deski szalunkowe tanio zdobyć - może ktoś już sprawdził - bo chyba nam będą jednak potrzebne

szukam też namiarów na firmy robiące zbrojenie - podobno są takowe - ale jeszcze nie natrafiłam - wy robiliście je sami ?

my chcemy jak najwięcej rzeczy zrobić własnym sumptem - firma chciała za fundament 15 tys. - mam nadzieję że wyjdzie nam taniej

pozdrawiam i weekendowego wypoczynku życzę wszystkikm ciężko budującym :wink:

mowaleria tylko od nas nie odchodz:pp

a lzdziwiliscie mnie bardzo...bo nie wiedzialem ze w wz mozna okreslac kolor dachówki :|

ja mysle nad mocno czerwonym taki bordo cos wchodzacym w braz...

hmm u mnie firma za stan zero 8.6tys wykopanie,zalanie ław,wymurowanie scian fundamentowych. dysperbit,styropian,siatka, klej, dysperbit, zasypaniea pospolka,i b10na wylewke za ten caly stan tak krzykneli. a kazdy murarz ci zazbroi te lawy jak mu troszke zaplacisz:p

Folia? slyszalęm ze nie jest to konieczne...byl zageszczany wiec raczej nie pomieszal sie z piachem bo jak pisze zageszczany, czyli mocno ubity. a wląsnie jaka to jest dachówka? ja kompletnie nie przerabialem tego tamatu nawet nie widze róznicy miedzy ceramiczna a cementowa jak patrze na obrazki :| ale juz czas aby sie tym zajac :|

no mnie tez to bardzo zdziwiło. ja nawet nachylenia dachu nie mam podanego :p ale np 14% dzialki moge tylko zagospodarowac. A projekt kupilismy nie obliczajac tego wogóle i jak architekt adaptował to wyszło 13,7%. Wiec tu chociaz raz nam sie udało na chybil trafil hehe nie wyobrazam soie jak by to przekroczyło i musielibysmy kupic inny projekt :|

Dostałam dzisiaj pierwszą wycenę - narazie same fundamenty 8tys :roll: - wydawało mi sie dużo ale widzę, że ty Scooby miałeś podobnie :roll: :roll: :roll: , a i nasze domki są prawie o tej samej powierzchni zabudowy. Czekam na resztę - acha i najważniejsze, ci co już wycenili dadzą radę te fundamenty jeszcze w tym roku zrobić :lol: . Pożyjemy - zobaczymy :wink:

tak, dokładnie między swarzedzem a biskupicami, a konkretniej jak się za swarzędzem skręci w paczkowie w lewo to przed biskupicami jest drogowskaz GóRA ;-) gmina pobiedziska czyli. I WZ mam określone takie pierdoły że aż boli - cytuję "dachy dwuspadowe lub wielospadowe, symetryczne (!), o nachyleniu 30-45 st, kryte dachówka luba materiałem imitującym dachówkę w kolorze czerwonym lub brunatnym"

i to tylko odnośnie dachu.... mam tez np. że garaż nie może być większy niż 40 m.kw i musi być dołączony do budynku (chcieliśmy osobno - nic z tego), procent zabudowy działki (20%) i normalnie jeszcze 28 takich paragrafów z podpunktami (średnio od a do d)........... ale może wynika to z tego że mamy tam jakiś park krajobrazowy czy coś, bo to działka bezpośrednio przez zejściem do jeziora.... narazie co prawda zasłonięte przez drzewa, ale z pięterka widok będę mieć :D może zrekompensuje mi to trochę brak sklepu.. :-/ abo sama otworzę ;-)

co do dachówki to Nelskamp

http://www.nelskamp.de

chyba jedyna która na forum nie ma negatywnych opinii ;-)) i jest naprawdę ładna... w moim odczuciu

i w przyzwoitej cenie ;-)

tą którą wklejałam wyżej Pan sprzedawca w Biskupicach dał nam do domu jedna żebyśmy mogli z kierbudem skonsultować kolory (czerwony/brunatny), więc teraz tym bardziej leży i kusi - i podoba mi się coraz bardziej :)

wiecie co? tak się jeszcze zastanawiałam.... co do "stanu zero". Padły wyżej kwoty za stan zero, my mieliśmy w wycenie i umowie 9200, tyle tez daliśmy narazie. Ale wiecie co? Pokusiłam się o podsumowania stanu zero tak od początku - od zakupu projektu, architekta, przez przyłącza, mapki, srapki, geodetów, kierowników i wszystkich koparkowych i innych co miedzy czasie byli potrzebni oraz pierdoły rodzaju wszelkiego - zapisujemy wszystkie duperele i każde najdrobniejsze materiały. No więc od początku do dziś, wszystkie koszty poniesione w związku z budową, te ludzkie i materiałowe to.... prawie 50 tysięcy :o :o :o :cry: :cry: :cry:

i co tu mówić "mam wycenę stanu zero" na 8, 9, 10 tysięcy, skoro to i tak tylko 20% z tego co trzeba wyłożyć żeby ten stan zero zrobić......... :( :( :(

czy ktoś w was robi takie "notatki" z wydatków ku pamięci?