dzikapietrucha 05.10.2007 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 Dzięki za doinformowanie mnie - rzeczywiście budujemy się koło szkoły - więc na osiedlu - w dodatku ja mam do tej szkoły b. blisko - przez ulicę - ale cóż - przeżyję - poczytam o tujach i innych szybko rosnących roślinkach i się pasem zieleni odgrodzę Nasz kierbud powiedział ze możemy zrezygnowacćz chudziaka i lać od razu B20 przedyskutuję sprawę betonu z chłopakiem - ale już obdzwoniłam wiekszość firm i ta pierwsza (Garby) jest najdroższa, więc pewnie z niej zrezygnujemy mam nadzieję że teraz ruszymy z kopyta, bo bierze tydzień urlopu i chce ten wymarzony stan 0 zrobić my w ogóle optymistycznie zakładaliśmy że zaczynając w czerwcu w październiku/listopadzie będziemy się wprowadzać - ale nie śmiejscie się ze mnie za bardzo - bo to tylko pokazuje nasz przedbudowlany optymizm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alpino 05.10.2007 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 Witam zaczynających, po wszystkim zostały mi 4,5 palety porothermu 30 oraz paleta połówek. Zainteresowoanych proszę o kontakt. Odbiór z Robakowa. Wciąż aktualne dla zainteresowanych Powodzenia w budowaniu ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mowaleria 06.10.2007 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2007 Co taka cisza??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muriel 06.10.2007 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2007 u mnie cisza bo przestój na budowie..... jeszcze tydzień ale dzisiaj wybraliśmy dachówkę )))) znaczy się w końcu znalazłam cos, co odpowiada nam przede wszystkim cenowo, no i kolorystycznie do przyjęcia i gra z naszymi warunkami zabudowy bo niestaty taka jak mi sie podoba przez warunki zabudowy nie została przewidziana......... padło na taką: http://www.nelskamp.de/fileadmin/Ziegelbilder/Beton-Dachsteine/S-Pfanne/Ziegel/herbstfarbenT2S.jpg co myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mowaleria 06.10.2007 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2007 Ładna U nas będzie brązowa albo grafitowa ale wiem, że Ty masz w warunkach zabudowy czerwoną. Dzieki za namiary na geodetę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 06.10.2007 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2007 wow juz druga strone ale fajnie ja troszke malo czasu ostatnio mam ale poprawie sie a co do b20. to ja tez miałem bez chudziaka tylko b20 prosto na piasek. Jak jest grunt bez wody to tak mozna zrobic. A mój murarz powiedział ze zdazaja sie budowy gdie b20 leja na ławy cale wypelnione wode... i poprostu jest ona wypychana przez niego kurcez a slyszeliscie ze ma byc zima stulecia? od 15 pazdziernika maja juz byc opady sniegu :| tata ja juz powoli interesuje sie co i innymi instalacjami ale hmm ciezko bedzie... bo takie cos robia po tynkach najpeliej...a jka tu tynki w zime robic:| Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mowaleria 06.10.2007 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2007 kurcez a slyszeliscie ze ma byc zima stulecia? od 15 pazdziernika maja juz byc opady sniegu No właśnie, tak nas straszą tą zimą Ja to chyba założę nową grupę - wiosna 2008, bo jak te prognozy się spełnią to już napewno nic nie zrobię w tym roku. A tak chcieliśmy chociaż te fundamenty zrobić, żeby się przez zimę ustały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzikapietrucha 06.10.2007 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2007 Muriel - dachówka piękna! u nas beton zamówiony - mam nadzieję że go w piątek będą wylewać zimą nie straszcie - proszę - trzeba jeszcze tyle rzeczy zrobić!!! a gdzie mogę deski szalunkowe tanio zdobyć - może ktoś już sprawdził - bo chyba nam będą jednak potrzebne szukam też namiarów na firmy robiące zbrojenie - podobno są takowe - ale jeszcze nie natrafiłam - wy robiliście je sami ? my chcemy jak najwięcej rzeczy zrobić własnym sumptem - firma chciała za fundament 15 tys. - mam nadzieję że wyjdzie nam taniej pozdrawiam i weekendowego wypoczynku życzę wszystkikm ciężko budującym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 06.10.2007 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2007 mowaleria tylko od nas nie odchodz:ppa lzdziwiliscie mnie bardzo...bo nie wiedzialem ze w wz mozna okreslac kolor dachówki :|ja mysle nad mocno czerwonym taki bordo cos wchodzacym w braz...hmm u mnie firma za stan zero 8.6tys wykopanie,zalanie ław,wymurowanie scian fundamentowych. dysperbit,styropian,siatka, klej, dysperbit, zasypaniea pospolka,i b10na wylewke za ten caly stan tak krzykneli. a kazdy murarz ci zazbroi te lawy jak mu troszke zaplacisz:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acidtea 06.10.2007 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2007 murieljaka to dachówka? scoobypiach wyłożyłbym jednak folią nie straszcie pogodą, pożyjemy, zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 06.10.2007 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2007 Folia? slyszalęm ze nie jest to konieczne...byl zageszczany wiec raczej nie pomieszal sie z piachem bo jak pisze zageszczany, czyli mocno ubity. a wląsnie jaka to jest dachówka? ja kompletnie nie przerabialem tego tamatu nawet nie widze róznicy miedzy ceramiczna a cementowa jak patrze na obrazki :| ale juz czas aby sie tym zajac :| Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinor 06.10.2007 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2007 Witam wszystkich jesiennych Też zdedcydowanie bardziej nadaję się do tej grupy. Dopiszcie mnie, proszę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martuszek 06.10.2007 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2007 Cześć wszystkim! Już buduję, ale ciekawość mnie zżerała, więc tu zaglądam. A teraz to jestem w szoku! MURIEL Ty masz kolor dachu okreslony w WZ???????????????? To w ogóle jest możliwe? Co to za gmina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 06.10.2007 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2007 no mnie tez to bardzo zdziwiło. ja nawet nachylenia dachu nie mam podanego ale np 14% dzialki moge tylko zagospodarowac. A projekt kupilismy nie obliczajac tego wogóle i jak architekt adaptował to wyszło 13,7%. Wiec tu chociaz raz nam sie udało na chybil trafil hehe nie wyobrazam soie jak by to przekroczyło i musielibysmy kupic inny projekt :| Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mowaleria 06.10.2007 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2007 Dostałam dzisiaj pierwszą wycenę - narazie same fundamenty 8tys - wydawało mi sie dużo ale widzę, że ty Scooby miałeś podobnie , a i nasze domki są prawie o tej samej powierzchni zabudowy. Czekam na resztę - acha i najważniejsze, ci co już wycenili dadzą radę te fundamenty jeszcze w tym roku zrobić . Pożyjemy - zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mowaleria 06.10.2007 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2007 Cześć wszystkim! Już buduję, ale ciekawość mnie zżerała, więc tu zaglądam. A teraz to jestem w szoku! MURIEL Ty masz kolor dachu okreslony w WZ???????????????? To w ogóle jest możliwe? Co to za gmina? MURIEL buduje gdzieś pomiędzy Swarzędzem a Biskupicami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muriel 07.10.2007 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2007 tak, dokładnie między swarzedzem a biskupicami, a konkretniej jak się za swarzędzem skręci w paczkowie w lewo to przed biskupicami jest drogowskaz GóRA gmina pobiedziska czyli. I WZ mam określone takie pierdoły że aż boli - cytuję "dachy dwuspadowe lub wielospadowe, symetryczne (!), o nachyleniu 30-45 st, kryte dachówka luba materiałem imitującym dachówkę w kolorze czerwonym lub brunatnym" i to tylko odnośnie dachu.... mam tez np. że garaż nie może być większy niż 40 m.kw i musi być dołączony do budynku (chcieliśmy osobno - nic z tego), procent zabudowy działki (20%) i normalnie jeszcze 28 takich paragrafów z podpunktami (średnio od a do d)........... ale może wynika to z tego że mamy tam jakiś park krajobrazowy czy coś, bo to działka bezpośrednio przez zejściem do jeziora.... narazie co prawda zasłonięte przez drzewa, ale z pięterka widok będę mieć może zrekompensuje mi to trochę brak sklepu.. :-/ abo sama otworzę co do dachówki to Nelskamp http://www.nelskamp.de chyba jedyna która na forum nie ma negatywnych opinii ) i jest naprawdę ładna... w moim odczuciu i w przyzwoitej cenie tą którą wklejałam wyżej Pan sprzedawca w Biskupicach dał nam do domu jedna żebyśmy mogli z kierbudem skonsultować kolory (czerwony/brunatny), więc teraz tym bardziej leży i kusi - i podoba mi się coraz bardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muriel 07.10.2007 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2007 wiecie co? tak się jeszcze zastanawiałam.... co do "stanu zero". Padły wyżej kwoty za stan zero, my mieliśmy w wycenie i umowie 9200, tyle tez daliśmy narazie. Ale wiecie co? Pokusiłam się o podsumowania stanu zero tak od początku - od zakupu projektu, architekta, przez przyłącza, mapki, srapki, geodetów, kierowników i wszystkich koparkowych i innych co miedzy czasie byli potrzebni oraz pierdoły rodzaju wszelkiego - zapisujemy wszystkie duperele i każde najdrobniejsze materiały. No więc od początku do dziś, wszystkie koszty poniesione w związku z budową, te ludzkie i materiałowe to.... prawie 50 tysięcy i co tu mówić "mam wycenę stanu zero" na 8, 9, 10 tysięcy, skoro to i tak tylko 20% z tego co trzeba wyłożyć żeby ten stan zero zrobić......... czy ktoś w was robi takie "notatki" z wydatków ku pamięci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mowaleria 07.10.2007 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2007 Muriel - te 8 tys. to sama robocizna - bez materiałów. Ja podliczyłam koszty poniesione do tej pory - razem z działką to 51 600zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muriel 07.10.2007 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2007 jak razem z działką to nie tak źle ja działki nie wliczałam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts