scooby 07.10.2007 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2007 hmm temat dachówki..to jest bardzo ciezki temat bo dach to 40% pieknego wizerunku domu!!! reszta to 10elewacja 10ksztalt domu i 40%ogród!!! ale to moje zdanie:pwlasnie ja jeszcze wieźby nie mam zamówionej a 15listopada ekipa ma wejsc:| w tym tygodniu musze sie za to zabrac. hmm 1000zl bruto za m3impregnowanego to duzo czy mało? bo według moich obliczen 22%vat to by było 780zl netto to całkiem przyjemnie chyba?a dachówke cementowa układacie? czy szłachta i tylko ceramika?muriel ty piszesz ze nie ejst krytykowana na forum ta twoja, to achowki tez potrafia byc do d....? :| hmm i ta twoja bedzie z niemiec sciagana czy sa przedstawiciele u nas? a gdzie w okolicach poznania jestduzy wybor dachówek? i jaka firme najbardziej polecacie?I identyczne pytanie mam jesli chodzi o okna jaka firma najlepsza jesli chodzi o okna? montuje plastiki raczej z okleina z dwóch stron.mowaleria to tanai dzialeczka bardzo bylo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 07.10.2007 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2007 a dachówke cementowa układacie? czy szłachta i tylko ceramika? Aktualnie jestem prawie zdecydowany na Braasa cementowego - chyba kasztanowy. Ale konkretnego wyboru jeszcze nie dokonałem. Wykonawca twierdzi, że lepsza dobra cementowa, niż tania ceramika. I identyczne pytanie mam jesli chodzi o okna jaka firma najlepsza jesli chodzi o okna? montuje plastiki raczej z okleina z dwóch stron. http://www.defor.pl/ http://www.grobud.pl/ Bardzo dobre okna i do tego bardzo dobre ekipy montujące w Poznaniu. Ceny ciut powyżej średniej. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muriel 07.10.2007 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2007 scooby dachówkę my cementową, niemiecką (nelskamp nie ma fabryki w Polsce, ale ściągnięcie pod zamówienie trwa tylko 10 dni) dachówkę można całkiem nieźle spier..... zepsuć jak zaczęłam czytac wątki o niby mercedesach za kupę kasu które całymi partiami sa zwracane to mi sie odechciało. W sumie wydaje mi sie że zalezy jak trafisz z tymi dachówkami..... tu gdzie ja zamawiam są trzy podstawowe plusy 1) wpłata tylko 1000 zaliczki 2) można obejrzeć jak przyjedzie 3) zapłata za całość dopiero na "placu budowy" - czyli się nie boją, bo jakby wiedzieli że towar może byc trefny to by na to nie szli poza tym bardzo się ciesze że to dachówka na niemiecki rynek, bo to jednak jakość inna.... ale może to tylko moje zdanie a z tym że kupić tanią ceramikę to gorzej niż dobrą cementówkę zgadzam się w 100% - u nas naprzeciwko sasiedzi mają taką ceramikę którą wszyscy podziwiali ze dwa lata temu jak kładli, a dzisiaj jest cała zielona.... scooby co do drewna myślę że jest ok masz wliczony transport? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 07.10.2007 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2007 Mój cieslo-dekarz mówil mi ze niedawno sciagal dachówke cementowa 100letnia...wiec cemontowe tez sa wytrzymałe .to rodzaj juz jest ustalony . teraz tylko producent,kształt i kolor. a kasztanowa dachowke brasa tez ogladałem i tez mi sie podoba bo jesli chodzi o kolor to ciemnoczerwony lub braz jesli chodzi o gusta.bikerus o tych producentach pierwszy raz slysze.na forum juz ktos mi polecał oknoplast. a drewnianych raczej nie kupuje. widziałem juz duzo okien pcv w okleinie i naprawde super to wyglada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejowy 08.10.2007 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 Witam wszystkich, z miłą chęcią dołącze się do grupy "wielkopolska". W chwili obecnej jestem na etapie operacja dach (sam układam ). Z moich wnikłych analiz nie zgadzam się z stwierdzeniem że: muriel napisał: a z tym że kupić tanią ceramikę to gorzej niż dobrą cementówkę zgadzam się w 100% - u nas naprzeciwko sasiedzi mają taką ceramikę którą wszyscy podziwiali ze dwa lata temu jak kładli, a dzisiaj jest cała zielona.... to że dachówka zrobiła się zielona to tylko źle wykonana wentylacja albo jej brak. A jak ceramiczna pokryła się mechem to nie chcałbym widziec na tym dachu cementowej. Naczytałem się trochę tego a i konsultowałem się z niejednym cieślą. Moim skromnym zdaniem lepsza gorsza ceramiczna niż firmowa cementowa. A tak na marginesie układam u mnie Nelskampa DS5 matową ceramiczną w kolorze grafitu. Jak już tu jestem to zadam ponownie pytanie odnośnie okien: szukam godnego polecenia producenta okien plastykowych. Myślę o jednostronnej okleinie ale okna odrazu z roletami. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muriel 08.10.2007 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 no jak dobrze że każdy może mieć własne zdanie ja też trochę poczytałam, trochę porozmawiałam z ludźmi, trochę poogladałam dachy jeżdżąc cały weekend po okolicy......... i wiecie co? nie znalazłam cementówki zielonej, a ceramiczne tak. Mówię oczywiście o domach wyglądających na "nowe", a nie 50letnie oczywiście można kupic tanią ceramike, ale po co, skoro w tej samej cenie ma sie naprawdę dobrej jakości cementówkę? oczywiscie takich dylematów nie mają inwestorzy z dużym budżetem, ale mój jest..... znacznie ograniczony maciejowy - ale przynajmniej typy co do producenta mamy takie same - gdzie zamawiałeś nelskampa? jak wrażenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzikapietrucha 08.10.2007 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 Pozdrawiam szanowną grupę przy poniedziałku Maciejowy - witamy - chociaz ty na innym etapie zaawansowania już jesteś - czytaj - wyższym my dziś nabyliśmy tablicę informacyjną i przewidziany jest wyjazd po deski szalunkowe i zbrojenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAAW 08.10.2007 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 OKNA Przypadkiem nie sugerujcie się hasłem "zdrowe bezołowiowe" bo, jak stwerdził pewien sprzedawca "trzeba by takie okno zjeść, żeby zaszkodziło" i chyba coś w tym jest, to raczej chwyt marketingowy. Natomiast jeśli chodzi o wybór i konkretnego producenta: oglądaliśmy Oknoplast Kraków (u znajomych i punkcie sprzedaży - mamy nawet wycenę ). Wyglądają jak drewniane. Pięciokomorówki oczywiście, bo mają dodatkowo fajny tzw.design. Istotne również to, że oferują rolety w kolorze okien (nie każdy producent ma taką ofertę więc warto też o to pytać). Natomiast jeśli chodzi o grobud hmmm... używają profili aluplastowskich więc radzę się zastanowić, mój ślubny kiedyś pracował w A. więc to tylko taka nasza subiektywna ocena generalnie ani jednych ani drugich osobiście nie posiadamy. W mieszkaniu są forisy i też jest okej. A na jakie kolory stawiacie? my pewnie weźmiemy drewnopodobne, ale przyznam że tradycyjna biel wciąż mnie kusi... DACH od tego raczej powinnam zacząć niż od okien... Przede wszystkim zaintrygował mnie maciejowy -SZACU- jestem pełna podziwu. Chyba, że miałeś wcześniej coś wspólnego z dachowcami??? a czy planujesz jeszcze coś sam wykonywać? np. wewnątrz? no i jak idzie układanie dachówki? O rodzajach i kolorze piszecie wiele, a ja mam pytanko: robicie stałe deskowanie czy od razu folia? są różne szkoły. FUNDAMENTY Stan zero jeszcze nie skończony, a my już niestety liczymy, że koszty będą znacznie większe niż planowaliśmy: z uwagi na decyzję o podwyższeniu fundam. poszło więcej bloczków no i trzeba kupić chyba miliony ton żwiry/piachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SZANTI. 08.10.2007 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 miło tu u was więc jeśli pozwolicie to sie dopisze mieliśmy zacząć w lipcu ale ekipa zwiała , na razie fundamenty wylane , jutro murują bloczki , przy okazji chciałam was zapytać ile warstw bloczków macie nad powieżchnią ziemi bo u nas chyba wyjdą trzy (nie wiem czy to nie za mało żeby nas deszcze nie zalewały ) coś te wasze fundamenty drogie nasza ekipa chce 3 tyś za zrobienie stanu zero dachówkę Neskamp też oglądałam jest prześliczna ale mąż uparł się na brasa grafitowego (rabat na brasa strasznie lich 3% ) na razie tyle bo mi się dzieciątko obudziło, wpadnę za chwilę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muriel 08.10.2007 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 ja mam 10 warstw bloczków - tyle wyszło do poziomu zero (zrównanie z drogą). 3 tysiące? co masz w to wliczone? to jakaś cena zupełnie abstrakcyjna dla mnie............. w pozytywnym sensie - jeśli faktycznie Ci za tyle zrobią, gratulować. Gdzie budujesz? Jaka powierzchnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejowy 08.10.2007 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 witam maciejowy - ale przynajmniej typy co do producenta mamy takie same - gdzie zamawiałeś nelskampa? jak wrażenia? dachówkę zamówiłem w Kościanie firma Rob - Fil na ul.Północnej. Brałem od nich bo samą dachówkę mieli wtedy tanią 32zł/m2 (kwiecień). Niestety dodatki do tej dachówki tz. dachówki krańcowe i gąsiory mieli bardzo drogie. Te pseudo dodatki wyszły mnie więcej niż sama dachówka. W suchym lesie na ul.Bogusławskiego mają tańsze ale kontakt znalazłem za późno. DACH od tego raczej powinnam zacząć niż od okien... Przede wszystkim zaintrygował mnie maciejowy -SZACU- jestem pełna podziwu. Chyba, że miałeś wcześniej coś wspólnego z dachowcami??? a czy planujesz jeszcze coś sam wykonywać? np. wewnątrz? no i jak idzie układanie dachówki? O rodzajach i kolorze piszecie wiele, a ja mam pytanko: robicie stałe deskowanie czy od razu folia? są różne szkoły. A co do kładzenia dachówki to nie wiem czy drugi raz bym sie pokusił - strasznie czasochłonne a miesiące lecą. Na dachu siedzę od czerwca. Cieśla tylko zrobił mi więźbe a ja reszte robię sam (deskowanie, papowanie, łacenie, rynnowanie itp.itd). Co mogę robię sam ale widze że to bardzo czasochłonne. Niestety nie mam tak jak inni nieogarniczonego portfela żeby wynajmować wykonawców którzy ździerają jak moga i patrzą aby uciekać na inną robotę. Pamiętajcie że nie wiem jak dobry by był wykonawca, zawsze zrobicie to lepiej bo robicie dla siebie. A co do deskowania to bez zastanowienia lepsze deskowanie bo wzmacnia dach, ociepla i nie przecieka (zawsze ci pseudo fachowcy podziurawią folię). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzikapietrucha 08.10.2007 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 pomocy - pilnie potrzebujemy desek szalunkowych - nie wie ktoś gdzie można dostać od ręki? w jednym tartaku trzeba czekać 2 tygodnie!!! - załamka kompletna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SZANTI. 08.10.2007 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 muriel dom będzie nie mały 17x13 m , 3tyś to robacizna za wykopanie fundamentów , zbrojenie , zalanie b20 , murowanie bloczków m6 , zagęszczenie piasku , rozprowadzenie kanalizy ,wylanie betonu na wierzchu i ocieplenie styropianem , czyli chyba wszystko co powinien zawierać stan zero . Ekipa tania bo z za Poznania i jeszcze nie powariowali z cenami . mam pytanie ile piasku potrzeba do zasypania fundamentów ( zastanawiam się czy u mnie 200 ton wystarczy) buduje w Pokrzywnie , 2km od lotniska w Krzesinach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muriel 08.10.2007 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 no to masz szczęście z ta ekipą, ale i domek nie niewielki co do piachu - to zależy jak wysoko potrzebujesz sypać; na m3 wchodzi ok 1,8 tony piachu u forumowiczów wychodziło bardzo różnie - od 90 jeśli dobrze pamiętam u Scoobiego, przez 400 moje, do 900 Misiaka (On jest chyba rekordzistą) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzikapietrucha 08.10.2007 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 zaczęło się ruszać: deski zamówione (Garby), stal zbrojeniowa zamówiona i koledzy wpadną - mam nadzieję że z pomocą, a nie piwkować Muriel - dzięki twojemu dziennikowi mam jako taki pogląd jak ma wyglądac mój stan zero - dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mowaleria 08.10.2007 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 miło tu u was więc jeśli pozwolicie to sie dopisze mieliśmy zacząć w lipcu ale ekipa zwiała , na razie fundamenty wylane , jutro murują bloczki , przy okazji chciałam was zapytać ile warstw bloczków macie nad powieżchnią ziemi bo u nas chyba wyjdą trzy (nie wiem czy to nie za mało żeby nas deszcze nie zalewały ) coś te wasze fundamenty drogie nasza ekipa chce 3 tyś za zrobienie stanu zero Witamy, witamy - i cieszymy się z nowego forumowicza w naszej grupie Poproszę namiar na P.W na tą ekipę - jeśli można My dzisiaj odbieramy pierwszy pełny kosztorys - umieram z ciekawości i już się boję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SZANTI. 08.10.2007 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 muriel właśnie jestem po lekturze twojego dziennika - świetnie napisany , miło się go czyta , a co do fundamentów to u ciebie wymiary 16x11 ,więc twój domek też z tych niewielkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzikapietrucha 08.10.2007 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 jeżeli chcecie sie dowartościować to wam powiem, że wasze domy przy moim małym drewniaczku to kolosy!!! - mój ma wymiar 10x7,5 - dlatego będę mieć duży taras przed domem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SZANTI. 08.10.2007 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 mowaleria namiary na ekipę podam , ale najpierw muszę sprawdzić czy potrafią murować daj mi trochę czasu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muriel 08.10.2007 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 fakt, nieduży - chociaż po zmianach ma prawie 19x11,5 - dwustanowiskowy garaż) , ale u mnie trzeba było dość wysoko iść z bloczków - stąd może być większy koszt (wszystkiego - i roboty, i bloczków i piachu i całej reszty) u niektórych starczą 2-3 rządki w górę, u nas trzeba było 10...... taki urok nierówności na działce w stosunku do drogi dziękuję za komplement co do dziennika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts