SZANTI. 08.10.2007 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 mowaleria namiary na ekipę podam , ale najpierw muszę sprawdzić czy potrafią murować daj mi trochę czasu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mowaleria 08.10.2007 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 mowaleria namiary na ekipę podam , ale najpierw muszę sprawdzić czy potrafią murować daj mi trochę czasu . OK. Trzymam cię za słowo - mam nadzieję, że się odezwiesz jak tylko skończą kłaść bloczki na fundament bo ja narazie jestem na etapie wyboru wykonawcy - ale też nie mogę w nieskończoność ich trzymać przed podjęciem jakiejś decyzji. Kiedy wymurują u ciebie te bloczki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SZANTI. 08.10.2007 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 jutro zaczynają murować myślę że za tydzień będę mogła powiedzieć jacy z nich fachowcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altariela 08.10.2007 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 hmm 1000zl bruto za m3impregnowanego to duzo czy mało? bo według moich obliczen 22%vat to by było 780zl netto to całkiem przyjemnie chyba? 1000 brutto to 820 netto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tokas 08.10.2007 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 Witamponieważ zaczynam swoją inwestycje od uzbrojenia działki (woda, prąd a może i gaz) zgłaszam zatem akces do grupy jesiennej. Do konca roku zamierzam "stworzyć" indywidualny projekt domku, uzbroić działeczke i wystapić o PnB.Mam zatem wielka prośbę do obecnych forumowiczów o namiary na godnych polecenia archikektów. Za każdy namiar bedę ogromnie wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 08.10.2007 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 tokas Geodom, drogo, dlugi czas oczekiwania. architekcji jak najmniej chca zrobic zmian wypierajac sie ze to kierbud bez problemu zrobi. i naprawde nic na kozysc klienta nie jest. Adaptacje polecam 511330663 starszy pan i robi naprawde za małe pieniazki. 1000 brutto to 820 nettoto jakty to liczysz? moim zdaniem 22% z 1tys to 220zł :|dzikapietrucha zajzyj do dziennika muriel ona ma opisane kontakty do tartaków z okolic poz. a co do bloczkow to powino to wygladac tak aby lawa byla posadowiona na 130-150cm (poniewaz w wlkp jest to juz glębokosc niezamarzalna i po zimie nic sie z nia nie stanie. i na to bloczki 90cm czyli 6 warst i wychodzi okolo 20cm ponad pow ziemi. ale to jest taki standart jak ktos musi wiecej to niech tak robi bo widzialem juz kilka domow po zrobieniu drogi -widac tylko dachy :| a dom w diurze. i naprawde nie ma co oszczedzac na tym.ja jak juz pisalem mam te 90ton pospólki ale tylko dlatego ze na spodzie wrzucili mi ziemie z wykopow fundamentow i wydaje mi sie to nie jest az takie złe ze sztuka budowlana bo nawet w projektach pisza ze 30cm wystarczy.swoja droga dzien mnie tu nie bylo a az tyle sie zmieniło :|witam nowych uzytkownków:p ja mam coraz mniej czasu na to forum...ale zima idzie wiec przyjda te wieczory:p[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mowaleria 08.10.2007 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 1000 brutto to 820 netto to jakty to liczysz? moim zdaniem 22% z 1tys to 220zł :| scooby - to się liczy w drugą stronę - 820 * 22% = 1000 albo można jeszcze inaczej 1000*100/122=819,67 (820 netto to 1000 brutto) a gdyby cena 1tys była ceną netto to doliczasz 22% czyli 220zł i masz brutto 1220 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 08.10.2007 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 no tk. ale wstyd. dzieki za info. a co do okien to gdzie w poz. sa dystrybutorzy oknoplastu? dachówki -||- nelskamp? brass wedlug awszej opini tez dobry? a co najgorsze? juz niedlugo jade szukac dachówki :| Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankama 08.10.2007 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 Witam wszystkich.Pierwszy raz zabieram głos w jakimkolwiek forum.Tez zaczynamy budowę, ale jesteśmy chyba najdalej z wszystkich(najdalej od ukończenia oczywiście).Jutro ściągają nam humus,murarze wchodzą w środę.Na gwałt szukam kierownika budowy.Mieliśmy zaklepanego naszego architekta,ale facet chce 3tys.(za projekt wziął 9500zł,więc jeszcze 3000 wydaje mi się dużo)Jak macie tańszego to będę wdzięczna za namiar.No i MURIEL,jeśli będziesz jeżdzić do Góry od strony Swaja to będziesz mijać moją budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mowaleria 08.10.2007 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 Witam wszystkich.Pierwszy raz zabieram głos w jakimkolwiek forum.Tez zaczynamy budowę, ale jesteśmy chyba najdalej z wszystkich(najdalej od ukończenia oczywiście).Jutro ściągają nam humus,murarze wchodzą w środę.Na gwałt szukam kierownika budowy.Mieliśmy zaklepanego naszego architekta,ale facet chce 3tys.(za projekt wziął 9500zł,więc jeszcze 3000 wydaje mi się dużo)Jak macie tańszego to będę wdzięczna za namiar.No i MURIEL,jeśli będziesz jeżdzić do Góry od strony Swaja to będziesz mijać moją budowę. Wcale nie jesteś najdalej - ja wciąż czekam na PnB - Witamy serdecznie w Naszej Grupie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankama 08.10.2007 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 Gdzieś na forum znalazłam wątek:"jak można zaczynać na jesień,że zimno ,że deszcze,wilgoć na fundamentach itd...Powiedzcie,że to bzdury i że damy radę.Moje założenie to przeprowadzka na jesień2008.Co to za różnica czy wybuduję mury do szczytu czy tylko do połowy?(w razie ataku zimy w listopadzie na przykład)ptfu!ptfu!!odpukać!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzikapietrucha 08.10.2007 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 jankama - witamy i tfu tfu robimy - mam nadzieję że złota polska jesień jeszcze długo będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 09.10.2007 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 .Mieliśmy zaklepanego naszego architekta,ale facet chce 3tys.(za projekt wziął 9500zł,więc jeszcze 3000 wydaje mi się dużo). 3 tys zł za kier buda to standardowa stawka. Jeśli facet jest dobry w tym co robi to myślę, że warto. Wg. mnie to jedna z najwazniejszych osób na budowie (z punktu widzenia inwestora) i nie warto oszczędzać i brac tzw. podbijacza pieczatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SZANTI. 09.10.2007 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 nasz kier. też chce 3 tyś. , myślę że jest tyle wart , przejrzał dokładnie projekt , zrobił małe zmiany w zbrojeniu i podciągach żeby było lepiej i taniej , doradził nam pare rzeczy na które sami byśmy nie wpadli , więc chyba warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinor 09.10.2007 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 nasz kier. też chce 3 tyś. , myślę że jest tyle wart , przejrzał dokładnie projekt , zrobił małe zmiany w zbrojeniu i podciągach żeby było lepiej i taniej , doradził nam pare rzeczy na które sami byśmy nie wpadli , więc chyba warto. Też uważam że nie warto oszczędzać, ale też nie warto przesadzać Jeżeli umiem czytać rysunki to kierownik jest wskazany przy zbrojeniach, ale już same ściany to co ma oglądać? Ja buduję sam i kierownik sa wpada od czasu do czasu. Ale na wszystkich zbrojeniach chciał być koniecznie! a co do bloczkow to powino to wygladac tak aby lawa byla posadowiona na 130-150cm (poniewaz w wlkp jest to juz glębokosc niezamarzalna i po zimie nic sie z nia nie stanie. Wydaje mi się że 80 cm w Wielkopolsce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAAW 09.10.2007 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 11 boczków (i 9 pod garażem) Kto ma więcej??? he he he Przez takie "dodatki" poszło prawie 200! ton piachu no i w ogóle koszty stanu zero wzrosły dobrze że nie szaleliśmy z projektem - 1/3 ceny którą zapłacił/a jankama[też idywidualny, ale bliźniak + adaptacja]. Kierownik też się zlitował: zszedło poniżej trójki (i jeszcze koszt na pół ) i wcale nie zajmuje się tylko pięczątkowanie. My chyba też decydujemy się jednak na tradycyjne deskowanie i papę (znowu koszty). Wtedy można jeszcze ze spokojem dachówkę wybierać, kupować,układać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAAW 09.10.2007 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 acha! do wszystkich jeszczenieposiadających! ZAKŁADAJCIE DZIENNIKI / TYGODNIKI / MIESIĘCZNIKI BUDOWY !!! (patrz muriel wzór do naśladowania) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejowy 09.10.2007 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 witam, czy ktoś miał kontakt z firmą Plast-Bud np. z Kościana?Pytam bo szukam dobrych okien a słyszałem że to doś znana firma a ja o nich w ogóle nie słyszałemhttp://www.plastbud-koscian.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzikapietrucha 09.10.2007 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 pomyślałam że może się przydać - link do materiałów z ulgą budowlaną:http://www.pit.pl/wykaz-zwrot-vat/index.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muriel 09.10.2007 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 apropos vatu polecam: http://podatki.pl/zwrot/program.php5 korzystam z nich co roku przy pitach, a i o vacie pomyśleli, wiec na pewno skorzystam też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts