Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Sprawna

Gość rafal9

Recommended Posts

blok budowała firma: JW CONSTRUCTION

nie jest to pierwszy sufit - jak zadzwoniłem do firmy administrującej blokiem i powiedziałem o suficie to padło pytanie: ZNOWU?

jeszcze nie widziałem miejsca katastrofy budowlanej ale z opisów będzie tego tak ze 2 m2

szczęście, że Marta z Julką zdążyły uciec z kuchni

To rzeczywiście miały szczęscie...

Ale nie wiem, czy wiesz, że jak będziemy mieć kanaliże to tylko dzięki JW... :roll:

• Odpowiedzi 747
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

znam troszeczkę firmę JW SPADAJĄCE TYNKI i z prawdopodobieństwem 99,99% mogę Ci powiedzieć, że na kanalizację /dopóki jest ona własnością JW/ to nie masz co liczyć

przed podziełem działki 52, potencjalni inwestorzy rozmawiali z JW w sprawie podłączenia się do kanalizacji z mizernym skutkiem

na osłodę dodam, że infrastuktura kanalizacyjna po okresie ... (?) przechodzi na własność gminy

dzwoniłem dzisiaj do JW i ...

rękojmia trwa 3 lata a ja mieszkam 3 lata i 4 miesiące .....

A tak wygląda sufit

http://foto.onet.pl/upload/36/31/_522903_n.jpg

i jeszcze będę musiał sporo skuć bo w innych miejscach też się nie trzyma

ale pocieszam się, że będę tu mieszkał tylko do wiosny /o ile ktoś to mieszkanie kupi/

A tak wygląda sufit

http://foto.onet.pl/upload/36/31/_522903_n.jpg

i jeszcze będę musiał sporo skuć bo w innych miejscach też się nie trzyma

ale pocieszam się, że będę tu mieszkał tylko do wiosny /o ile ktoś to mieszkanie kupi/

To rzeczywiście nieciekawa sprawa z tym sufitem...

Ale JW ma teren, do którego kanalizę musiałaby poprowadzić ul. Sprawną. A wtedy nasza łaka mogłaby sie podłaczyć... :roll:

o jakim terenie piszesz, że JW będzie prowadziło Sprawną kanalizację?

tak z ciekawości pytam

Choć to nie ma znaczenia dla naszej kanalizy :cry:

Przy kupnie działki rozawiałem z Panią .... właścicielką pola

Firmy deweloperskie chciały kupić całe pole i na własny koszt podłączyć się do kanalizacji (jest to obowiązek przy budowie "zorganizowanego" osiedla) przy ul. Tłuchowskiej, jednak ten odcinek jest już własnścią JW a w/w firma życzy sobie kosmiczne pieniądze za podłączenie się do własnej kanalizacji

Jest to kara, że p. .... nie sprzedała im pola /za śmiesznie niskie pieniądze/

o jakim terenie piszesz, że JW będzie prowadziło Sprawną kanalizację?

tak z ciekawości pytam

Choć to nie ma znaczenia dla naszej kanalizy :cry:

Przy kupnie działki rozawiałem z Panią .... właścicielką pola

Firmy deweloperskie chciały kupić całe pole i na własny koszt podłączyć się do kanalizacji (jest to obowiązek przy budowie "zorganizowanego" osiedla) przy ul. Tłuchowskiej, jednak ten odcinek jest już własnścią JW a w/w firma życzy sobie kosmiczne pieniądze za podłączenie się do własnej kanalizacji

Jest to kara, że p. .... nie sprzedała im pola /za śmiesznie niskie pieniądze/

To chodzi o to pole na którym stoi ta rozwalająca się dawana fabryka, ten budynek z powybijanymi oknami...

/

Ja bym tak od razu tego nie podarował i zasięgnął jakichś opinii czy to jest do powalczenia. Przecież to jest sprawa sądowa!!! Albo do nagłośnienia w prasie. Wyborcza jest jakby cięta na JW, więc myślę że chętnie to opiszą. Spróbuj najpierw postraszyć JW (nie osobiście, tylko pisma, pisma, pisma), a potem ewentualnie zainteresuj tym media. Naprawa dla JW to znikomy koszt, nie sądzę by byli skłonni zaryzykować kolejną aferę w mediach.

wiem, że nie powinienem tak robić ale odpuściłem im

Koszt materiałów i narzędzi wyszedł ok 200 zł, robocizna własna

kupiłem od nich mieszkanie i wiem jakie są tam procedury i ile trwają,

jedyną osobą która mogła podjąć tam jakieś decyzje była (być możę jeszcze jest) Pani WICEPREZES - załatwiała sprawy od zmiany umowy po wycięcie (na moje życzenie) gałęzi na drzewie przed oknem

Szkoda czasu i ZDROWIA (psychicznego), lepiej się skupić na sprzedaży mieszkania i budowie

• 2 weeks później...
kze - widziałem zdaje się wczoraj Ciebie z żoną na Sprawnej ok. 11-tej - rozmawialiście z jakimś gościem. My podskoczyliśmy obejrzeć nasze drzewka.

A myśmy Was nie zauwazyli??? :o :o

To ma być nasz kierownik budowy. Co prawda jeszcze nic nie podpisalismy, ale na 99% nam odpowiada... Troszkę drogi, ale ma być na budowie co drugi dzień, a nie na nasze wezwanie i ma sprawdzać jakość dostarczanych materiałów... 8)

A wiecie co powiedział? Że jak zaczniemy we wrzesniu to do końca roku ... będzie stan surowy otwarty, bez dachu!!! :o :o :o

Czy to aby nie zaszybkie tempo??? :o

kze - widziałem zdaje się wczoraj Ciebie z żoną na Sprawnej ok. 11-tej - rozmawialiście z jakimś gościem. My podskoczyliśmy obejrzeć nasze drzewka.

To ma być nasz kierownik budowy. Co prawda jeszcze nic nie podpisalismy, ale na 99% nam odpowiada... Troszkę drogi, ale ma być na budowie co drugi dzień, a nie na nasze wezwanie i ma sprawdzać jakość dostarczanych materiałów... 8)

A wiecie co powiedział? Że jak zaczniemy we wrzesniu to do końca roku ... będzie stan surowy otwarty, bez dachu!!! :o :o :o

3 miesiące to spokojnie wystarczy i tempo też nie będzie za szybkie.

U mnie wyszło ze 2.5 miesiąca na mury z więźbą i gdyby nie ramki stalowe to tempo naprawdę byłoby bardzo spokojne. Parę przerw na uporządkowanie i zwarcie szeregów było.

Tylko teraz na jesieni mogą być przestoje spowodowane pogodą, poza tym chcesz dom bez pokrycia dachu zostawić na zimę? Chociaż deskowanie i papa.

A tak w ogóle to trzeba ruszyć a potem to jakoś pójdzie. Powodzenia.

Wjeżdzaliśmy niebieską sieną na działki prawie po Waszych stopach ;-)

A ile bierze? Bo ja mam gościa za 1200zł - ale tylko sześć wizyt w kluczowych momentach w cenie, potem chyba po 200zł za dodatkowy przyjazd. Z polecenia wiem, ze gość solidny i chętny do pomocy, młody i mu się chce. Rafał mówi, że te sześć wizyt to wystarczy. Poza tym będe miał też nadzór autorski ze strony architekta.

3 miesiące to spokojnie wystarczy i tempo też nie będzie za szybkie.

U mnie wyszło ze 2.5 miesiąca na mury z więźbą i gdyby nie ramki stalowe to tempo naprawdę byłoby bardzo spokojne. Parę przerw na uporządkowanie i zwarcie szeregów było.

Tylko teraz na jesieni mogą być przestoje spowodowane pogodą, poza tym chcesz dom bez pokrycia dachu zostawić na zimę? Chociaż deskowanie i papa.

A tak w ogóle to trzeba ruszyć a potem to jakoś pójdzie. Powodzenia.

Dzięki.

Bez dachu, czyli dachówki... :wink: Ale za to folia lub deskowanie...

Co do kierownika, to sprawdziłem w notatkach i jak do tej pory wyszło 10 wizyt. I zapewne jeszcze z jedna lub dwie do dekarzy.

Mogłoby wystarczyć 6, ale ja czasami dla spokoju ducha wzywałem go na dodatkowe kontrole i pogawędki.

Poza tym u mnie był trudny strop monolityczny i te nieszczęsne ramki stalowe co podniosło trochę liczbę wizyt.

Ale na kierowniku budowy nie ma co oszczędzać - to jest podstawa.

Wjeżdzaliśmy niebieską sieną na działki prawie po Waszych stopach ;-)

A ile bierze? Bo ja mam gościa za 1200zł - ale tylko sześć wizyt w kluczowych momentach w cenie, potem chyba po 200zł za dodatkowy przyjazd. Z polecenia wiem, ze gość solidny i chętny do pomocy, młody i mu się chce. Rafał mówi, że te sześć wizyt to wystarczy. Poza tym będe miał też nadzór autorski ze strony architekta.

A ile wizyt tego architekta będziesz miał?

Ja będe miał inspektowa nadzoru budowlanego (architekci) i kierownika. ten kierownik za stan surowy otwarty chce ok.6tyś. (z dachem), czyli średnio 2tyś na miesiąc. Ma być co min 2-gi dzień i odbierać i spr jakość wszystkich materiałów. Ja mam tylko decydować, gdzie ma być ścianka, z czego budować itp. A w kazdy piatek spotkanie podsumowujaco-finansowe.

Materiały sam ma załatwiać, jesli ceny mi bedą odpowiadać.

Np. beton b20 chce mi sprowadzić za 155pln/m3. Nie negocjowałem z nim tej kwoty. Sam zaproponował ja.

Ekipa moze być moja lub jego.

Ja będe miał inspektowa nadzoru budowlanego (architekci) i kierownika. ten kierownik za stan surowy otwarty chce ok.6tyś. (z dachem), czyli średnio 2tyś na miesiąc. Ma być co min 2-gi dzień i odbierać i spr jakość wszystkich materiałów. Ja mam tylko decydować, gdzie ma być ścianka, z czego budować itp. A w kazdy piatek spotkanie podsumowujaco-finansowe.

Np. beton b20 chce mi sprowadzić za 155pln/m3. Nie negocjowałem z nim tej kwoty. Sam zaproponował ja.

Tak jak pisałem - 6 wizyt za cenę 1200 netto.

No, ale u Ciebie to zupełnie inny układ bo ten Twój to właściwie, jak rozumiem, organizuje Ci całą budowę, a nie tylko nadzoruje. Jest to jakiś pomysł.

Facet jest z polecenia? Sprawdzony?

Tak jak pisałem - 6 wizyt za cenę 1200 netto.

No, ale u Ciebie to zupełnie inny układ bo ten Twój to właściwie, jak rozumiem, organizuje Ci całą budowę, a nie tylko nadzoruje. Jest to jakiś pomysł.

Facet jest z polecenia? Sprawdzony?

Czyli 6 wizyt architekta, a ile kierownika?

Przeciez ja nie jestem z zawodu budowlańcem, dlatego musi być ktoś kto będzie bronił moich interesów. W dodatku, musiałbym nie wiem ile urlopu wziąc by móc tego nazrorować... Dlatego myślę, że taki gosciu byłby OK. W temacie ekipy to zastanawiam się nad ekipą Rafała...

Namiar na kierownika dostałem z forum i widziałem budowę, którą prowadził. Kierownika poleciła mi jedna forumowiczka.

Czyli 6 wizyt architekta, a ile kierownika?

Nie, te sześć wizyt to kierbud. Architekt chce tylko zwrot kosztów dojazdu. Ale jeszcze szczegółowo to z nim nie negocjowałem - za bardzo na niego nie liczę bo ze Śląska człowiek, małe dziecko.

Dlatego myślę, że taki gosciu byłby OK. W temacie ekipy to zastanawiam się nad ekipą Rafała...

To spiesz się z budową w tym roku, bo oni u mnie też startują w przetargu ;-), tyle że ja na wiosnę ruszę.