kze 05.12.2005 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 Mam pytanie. Od T Nowaka słyszałem,że kolega markoz1 wykonywał badania geotechniczne gruntu (czy coś w tym rodzaju). Chciełbym spytać czemu służą takie badania i jaką informację dają? Pytam bo zastanawiam się nad budową oczyszczalni i dowiedziałem się, że takie badania trzeba właśnie wykonać. Moje zainteresowanie oczyszczalnią wynika z tego iż perspektywa doprowadzenia kanalizacji nie wydaje się bliska, szambo to koszt opróżniania zbiornika - ok. 120 zł/mc, natomiast koszty oczyszczalni w porównaniu z szambem (wliczając eksloatację) w dłuższym okresie są znacznie niższe, a ponadto gmina podobno daje dofinansowanie do takich inwestycji. A tak przy okazji chciałbym spytać jak widzicie kwestię odprowadzania ścieków. Czy ktoś myślał o oczyszczalni, a może macie jakieś inne sposoby na tanie odprowadzanie ścieków. Badanie geotechniczne służy do ustalenia jaka jest struktura gruntów np. na jakiej głębokosci jest woda. Ja zrobiłem je samemu tzn. wykopałem dół o głębokości 1,2m (przypominam, że w Warszawie fundamenty są na głebokosci 1m) i .. okazało się, że jest piach, suchy piach... Pod POS warunki bardzo dobre. O dofinansowaniu nic nie słyszałem. Jak się ma ciut większą działke to można POS z drenażem rozsączającym. Ja na 622mkw raczej nie zmieszczę takiego cuda, dlatego cały czas myślę o POS bezdrenażowy,. Zajmuje OK. 4-6mkw i woda odprowadzana jest do tzw. studni chłonej. Studnia chłonna to np. stare dziurawe szambo i z niego woda do gruntu jest wypuszczana. POS bezdrenażowe wymaga prądu, bo muszą być nawiewany tlen. Koszt działania takiego silniczka nie jest duzy, a komfort używania POS vs Szambo jest nieporównywalny np. można lać tyle wody ile się chce (czyt. ile w bloku.. ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 05.12.2005 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 Pojawiła się ciekawa inicjatywa: http://www.pobialoleka.waw.pl/ Może warto się zainteresować i jeżeli nie wstąpić w szeregi partii to chociać zacząć jakąś współpracę na poziomie informacyjnym. (jeżeli preferencje polityczne na to pozwalają ). Myślę, że warto mieć jakieś 'wtyki' w środowisku zbliżonym do radnych bo w wielu sytuacjach, w których będziemy (jako wspólnota osiedlowa ) borykać się z gminą możemy mieć jakąś pomoc (np. przy walce o drogę, kanalizację, itp.) Jestem za! A pierwszą inicjatywą byłaby zmiana nazwy ulicy.. Mi ta Dzika Kaczka to tak się podoba, że... To zarejestruj się na ich forum i napisz coś do nich. Ja już tak zrobiłem. Co do nazwy ulicy to też jestem za. Złożyłem niedawno wniosek o nadanie numeru budynku. Zapewne dostanę adres: ul.Dzikiej Kaczki 10 Jeżeli mielibyśmy zmieniać nazwę ulicy to należałoby to zrobić przed nadaniem numeru mi osobiście nazwa nie przeszkadza ale jeżeli większość chce to jestem ZA z tym, że wypadałoby podać sugerowaną nazwę ulicy tak aby nowa nazwa nie była gorsza od starej To fakt, że lepiej byłoby przed nadaniem numeru, ale numer wymagają w gazowni - inaczej nie chcą podpisać umowy sprzedaży gazu. Ale faktycznie w przyszłym roku będę zapewne chciał się tam zameldować i jak nie zmienimy nazwy do tego czasu to zapewne będę gorącym zwolennikiem tej nazwy i przeciwnikiem zmiany Będę walczył jak lew w obronie kaczki. A może by tak agenta Nowaka wynając w celu zmiany nazwy ulicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek p. 05.12.2005 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 Mam pytanie. Od T Nowaka słyszałem,że kolega markoz1 wykonywał badania geotechniczne gruntu (czy coś w tym rodzaju). Chciełbym spytać czemu służą takie badania i jaką informację dają? Pytam bo zastanawiam się nad budową oczyszczalni i dowiedziałem się, że takie badania trzeba właśnie wykonać. Moje zainteresowanie oczyszczalnią wynika z tego iż perspektywa doprowadzenia kanalizacji nie wydaje się bliska, szambo to koszt opróżniania zbiornika - ok. 120 zł/mc, natomiast koszty oczyszczalni w porównaniu z szambem (wliczając eksloatację) w dłuższym okresie są znacznie niższe, a ponadto gmina podobno daje dofinansowanie do takich inwestycji. A tak przy okazji chciałbym spytać jak widzicie kwestię odprowadzania ścieków. Czy ktoś myślał o oczyszczalni, a może macie jakieś inne sposoby na tanie odprowadzanie ścieków. Badanie geotechniczne służy do ustalenia jaka jest struktura gruntów np. na jakiej głębokosci jest woda. Ja zrobiłem je samemu tzn. wykopałem dół o głębokości 1,2m (przypominam, że w Warszawie fundamenty są na głebokosci 1m) i .. okazało się, że jest piach, suchy piach... Pod POS warunki bardzo dobre. O dofinansowaniu nic nie słyszałem. Jak się ma ciut większą działke to można POS z drenażem rozsączającym. Ja na 622mkw raczej nie zmieszczę takiego cuda, dlatego cały czas myślę o POS bezdrenażowy,. Zajmuje OK. 4-6mkw i woda odprowadzana jest do tzw. studni chłonej. Studnia chłonna to np. stare dziurawe szambo i z niego woda do gruntu jest wypuszczana. POS bezdrenażowe wymaga prądu, bo muszą być nawiewany tlen. Koszt działania takiego silniczka nie jest duzy, a komfort używania POS vs Szambo jest nieporównywalny np. można lać tyle wody ile się chce (czyt. ile w bloku.. ) Właśnie jestem na etapie szamba i temat mnie mocno zainteresował /potrzebuje zrobić je przed wiosną tak abym ziemię z wykopu mógł wsypać do fundamentu/ czy dobrze się domyślam, że POS bezdrenażowy jest schowany niemal w całości pod ziemią jakie są orientacyjne koszty takiej inwestycji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 05.12.2005 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 Mam pytanie. Od T Nowaka słyszałem,że kolega markoz1 wykonywał badania geotechniczne gruntu (czy coś w tym rodzaju). Chciełbym spytać czemu służą takie badania i jaką informację dają? Pytam bo zastanawiam się nad budową oczyszczalni i dowiedziałem się, że takie badania trzeba właśnie wykonać. Moje zainteresowanie oczyszczalnią wynika z tego iż perspektywa doprowadzenia kanalizacji nie wydaje się bliska, szambo to koszt opróżniania zbiornika - ok. 120 zł/mc, natomiast koszty oczyszczalni w porównaniu z szambem (wliczając eksloatację) w dłuższym okresie są znacznie niższe, a ponadto gmina podobno daje dofinansowanie do takich inwestycji. A tak przy okazji chciałbym spytać jak widzicie kwestię odprowadzania ścieków. Czy ktoś myślał o oczyszczalni, a może macie jakieś inne sposoby na tanie odprowadzanie ścieków. Badanie geotechniczne służy do ustalenia jaka jest struktura gruntów np. na jakiej głębokosci jest woda. Ja zrobiłem je samemu tzn. wykopałem dół o głębokości 1,2m (przypominam, że w Warszawie fundamenty są na głebokosci 1m) i .. okazało się, że jest piach, suchy piach... Pod POS warunki bardzo dobre. O dofinansowaniu nic nie słyszałem. Jak się ma ciut większą działke to można POS z drenażem rozsączającym. Ja na 622mkw raczej nie zmieszczę takiego cuda, dlatego cały czas myślę o POS bezdrenażowy,. Zajmuje OK. 4-6mkw i woda odprowadzana jest do tzw. studni chłonej. Studnia chłonna to np. stare dziurawe szambo i z niego woda do gruntu jest wypuszczana. POS bezdrenażowe wymaga prądu, bo muszą być nawiewany tlen. Koszt działania takiego silniczka nie jest duzy, a komfort używania POS vs Szambo jest nieporównywalny np. można lać tyle wody ile się chce (czyt. ile w bloku.. ) Właśnie jestem na etapie szamba i temat mnie mocno zainteresował /potrzebuje zrobić je przed wiosną tak abym ziemię z wykopu mógł wsypać do fundamentu/ czy dobrze się domyślam, że POS bezdrenażowy jest schowany niemal w całości pod ziemią jakie są orientacyjne koszty takiej inwestycji To ja też się przyłączę do dyskusji o ściekach. Już się prawie zdecydowałem na zwykłe/proste szambo. Koszt takowego to ok 2 tys. + wykop. Chyba jeszcze w tym roku wstawię. Krzysiek, jak chcesz w tym roku instalować to może zakupimy coby jakiś rabat dostać. A może zainteresować się tematem POS? Kze, ile takie POS realnie kosztuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek p. 05.12.2005 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 ja też do tej pory myślałem o "zwykłym" szambie ale skoro POS ma być lepsze to czemu nie co do kupowania razem to jestem ZA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 05.12.2005 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 POS kosztuje od 5-8tyś - oferty bez rabatu, zalezy od producenta itp.Stawiam, że 6tyś - tak mi wynikało z dyskusji z 2 firmami. 2 firmy przysłały mi projekt i byłem z nim w Gminie w dziale, który może cos zawetować jak złożysz wniosek, że takowe POS instalujesz. Okazało się, ze jesli chodzi o POS bezdrenażowe to jestem ... pierwszy w gminie, który z takim czymś przyszedł do tej Pani. Po kilku tygodniach rozmów ustnie powiedziała mi, że już zaznajomiła sie z ta technologia i jak złożę zawiadomienie o rozpoczeciu prac instalacyjnych to nie będzie prostestu z gminy.Prospekty mam w domu. POS bezdrenazowe nalezy zainstalować tuż przed przeprowadzką. Powód? Tam są bakterie, które muszą czyms żywić się. A jak będzie stało to cudo to one zginą. A poza tym jak sprawdzę jak to cudo działa skoro nie bede mieszkał? To nie dzambo, że po prostu wpadają tam odpady i tyle...POS bezdrenażowe to 2 zbiorniki, które są całkowicie pod ziemią. Studnia chłonna to też zakopany pod ziemią zbiornik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 05.12.2005 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 Mam pytanie. Od T Nowaka słyszałem,że kolega markoz1 wykonywał badania geotechniczne gruntu (czy coś w tym rodzaju). Chciełbym spytać czemu służą takie badania i jaką informację dają? Pytam bo zastanawiam się nad budową oczyszczalni i dowiedziałem się, że takie badania trzeba właśnie wykonać. Moje zainteresowanie oczyszczalnią wynika z tego iż perspektywa doprowadzenia kanalizacji nie wydaje się bliska, szambo to koszt opróżniania zbiornika - ok. 120 zł/mc, natomiast koszty oczyszczalni w porównaniu z szambem (wliczając eksloatację) w dłuższym okresie są znacznie niższe, a ponadto gmina podobno daje dofinansowanie do takich inwestycji. A tak przy okazji chciałbym spytać jak widzicie kwestię odprowadzania ścieków. Czy ktoś myślał o oczyszczalni, a może macie jakieś inne sposoby na tanie odprowadzanie ścieków. Badanie geotechniczne służy do ustalenia jaka jest struktura gruntów np. na jakiej głębokosci jest woda. Ja zrobiłem je samemu tzn. wykopałem dół o głębokości 1,2m (przypominam, że w Warszawie fundamenty są na głebokosci 1m) i .. okazało się, że jest piach, suchy piach... Pod POS warunki bardzo dobre. O dofinansowaniu nic nie słyszałem. Jak się ma ciut większą działke to można POS z drenażem rozsączającym. Ja na 622mkw raczej nie zmieszczę takiego cuda, dlatego cały czas myślę o POS bezdrenażowy,. Zajmuje OK. 4-6mkw i woda odprowadzana jest do tzw. studni chłonej. Studnia chłonna to np. stare dziurawe szambo i z niego woda do gruntu jest wypuszczana. POS bezdrenażowe wymaga prądu, bo muszą być nawiewany tlen. Koszt działania takiego silniczka nie jest duzy, a komfort używania POS vs Szambo jest nieporównywalny np. można lać tyle wody ile się chce (czyt. ile w bloku.. ) Właśnie jestem na etapie szamba i temat mnie mocno zainteresował /potrzebuje zrobić je przed wiosną tak abym ziemię z wykopu mógł wsypać do fundamentu/ czy dobrze się domyślam, że POS bezdrenażowy jest schowany niemal w całości pod ziemią jakie są orientacyjne koszty takiej inwestycji Ziemi nie wsypuje się do wykopów, tylko piasek, żwir. Nie wiem ile masz humusu, ale ja miałem ok.30cm... (co widać jako górę ziemi za moim domem) Tak więc od razu przygotuj sie co zrobisz z ta góra ziemi. A poza tym nie wiem co u Ciebie jest pod warstwą humusu. U mnie był piach , więc rzeczywiście mozna było to wsypać do fundamentów, ale sprawdź, czy przypadkiem nie masz np. gliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 05.12.2005 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 POS kosztuje od 5-8tyś - oferty bez rabatu, zalezy od producenta itp. Stawiam, że 6tyś - tak mi wynikało z dyskusji z 2 firmami. 2 firmy przysłały mi projekt i byłem z nim w Gminie w dziale, który może cos zawetować jak złożysz wniosek, że takowe POS instalujesz. Okazało się, ze jesli chodzi o POS bezdrenażowe to jestem ... pierwszy w gminie, który z takim czymś przyszedł do tej Pani. Po kilku tygodniach rozmów ustnie powiedziała mi, że już zaznajomiła sie z ta technologia i jak złożę zawiadomienie o rozpoczeciu prac instalacyjnych to nie będzie prostestu z gminy. Prospekty mam w domu. POS bezdrenazowe nalezy zainstalować tuż przed przeprowadzką. Powód? Tam są bakterie, które muszą czyms żywić się. A jak będzie stało to cudo to one zginą. A poza tym jak sprawdzę jak to cudo działa skoro nie bede mieszkał? To nie dzambo, że po prostu wpadają tam odpady i tyle... POS bezdrenażowe to 2 zbiorniki, które są całkowicie pod ziemią. Studnia chłonna to też zakopany pod ziemią zbiornik. Będziesz coś takiego u siebie instalował, czy raczej szambo. Różnica wychodzi 4 tys. zł. Załóżmy, że rocznie na szambiarę wydatki wynoszą 1000 zł, to okres zwrotu takiej inwestycji jest w miarę krótki, ale może za 4 lata już kanalizacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek p. 05.12.2005 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 Ziemi nie wsypuje się do wykopów, tylko piasek, żwir. Nie wiem ile masz humusu, ale ja miałem ok.30cm... (co widać jako górę ziemi za moim domem) Tak więc od razu przygotuj sie co zrobisz z ta góra ziemi. A poza tym nie wiem co u Ciebie jest pod warstwą humusu. U mnie był piach , więc rzeczywiście mozna było to wsypać do fundamentów, ale sprawdź, czy przypadkiem nie masz np. gliny. u mnie pod humusem jest piach /pisząc ziemia czytałem piach/ więc wydaje mi się że mógłbym go wsypać do fundamentu a humus rozsypać później na dzałce - moja działeczka jest niestety w dołku - a mam nadzieje, że ten humus to zniweluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 05.12.2005 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 POS kosztuje od 5-8tyś - oferty bez rabatu, zalezy od producenta itp. Stawiam, że 6tyś - tak mi wynikało z dyskusji z 2 firmami. 2 firmy przysłały mi projekt i byłem z nim w Gminie w dziale, który może cos zawetować jak złożysz wniosek, że takowe POS instalujesz. Okazało się, ze jesli chodzi o POS bezdrenażowe to jestem ... pierwszy w gminie, który z takim czymś przyszedł do tej Pani. Po kilku tygodniach rozmów ustnie powiedziała mi, że już zaznajomiła sie z ta technologia i jak złożę zawiadomienie o rozpoczeciu prac instalacyjnych to nie będzie prostestu z gminy. Prospekty mam w domu. POS bezdrenazowe nalezy zainstalować tuż przed przeprowadzką. Powód? Tam są bakterie, które muszą czyms żywić się. A jak będzie stało to cudo to one zginą. A poza tym jak sprawdzę jak to cudo działa skoro nie bede mieszkał? To nie dzambo, że po prostu wpadają tam odpady i tyle... POS bezdrenażowe to 2 zbiorniki, które są całkowicie pod ziemią. Studnia chłonna to też zakopany pod ziemią zbiornik. Będziesz coś takiego u siebie instalował, czy raczej szambo. Różnica wychodzi 4 tys. zł. Załóżmy, że rocznie na szambiarę wydatki wynoszą 1000 zł, to okres zwrotu takiej inwestycji jest w miarę krótki, ale może za 4 lata już kanalizacja? Pewnie, że okres zwrotu jest krótszy! max ok.2-3lat. Ponoć szambo trzeba wyjmować co 10-20dni (koszt 120pln). Czylo min. 18* 120 to 2000pln... A może Rafal9 zbudujemy wspólnego POS na granicy? Trzeba kupić więjkszego POS, ale 2 POS są droższe niż 1 większy, a po drugie mniejsza jest szansa, że naraz 2 rodziny wyjadą na miesiąc i bakterie wygina... Zresztą jak wyginą to kilkanascie pln i są znowu gotowe do zjadania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek p. 05.12.2005 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 POS kosztuje od 5-8tyś - oferty bez rabatu, zalezy od producenta itp. Stawiam, że 6tyś - tak mi wynikało z dyskusji z 2 firmami. 2 firmy przysłały mi projekt i byłem z nim w Gminie w dziale, który może cos zawetować jak złożysz wniosek, że takowe POS instalujesz. Okazało się, ze jesli chodzi o POS bezdrenażowe to jestem ... pierwszy w gminie, który z takim czymś przyszedł do tej Pani. Po kilku tygodniach rozmów ustnie powiedziała mi, że już zaznajomiła sie z ta technologia i jak złożę zawiadomienie o rozpoczeciu prac instalacyjnych to nie będzie prostestu z gminy. Prospekty mam w domu. POS bezdrenazowe nalezy zainstalować tuż przed przeprowadzką. Powód? Tam są bakterie, które muszą czyms żywić się. A jak będzie stało to cudo to one zginą. A poza tym jak sprawdzę jak to cudo działa skoro nie bede mieszkał? To nie dzambo, że po prostu wpadają tam odpady i tyle... POS bezdrenażowe to 2 zbiorniki, które są całkowicie pod ziemią. Studnia chłonna to też zakopany pod ziemią zbiornik. Będziesz coś takiego u siebie instalował, czy raczej szambo. Różnica wychodzi 4 tys. zł. Załóżmy, że rocznie na szambiarę wydatki wynoszą 1000 zł, to okres zwrotu takiej inwestycji jest w miarę krótki, ale może za 4 lata już kanalizacja? muszę to jeszcze przedyskutować z żoną ale wydaje mi się, że raczej nie - jest to na granicy opłacalności Jednym z warunków zgody mieszkańców na rozbudowę czajki jest zkanalizowanie okolicy - rozbudowa ma się zakończyć w 2010 - 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 05.12.2005 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 POS kosztuje od 5-8tyś - oferty bez rabatu, zalezy od producenta itp. Stawiam, że 6tyś - tak mi wynikało z dyskusji z 2 firmami. 2 firmy przysłały mi projekt i byłem z nim w Gminie w dziale, który może cos zawetować jak złożysz wniosek, że takowe POS instalujesz. Okazało się, ze jesli chodzi o POS bezdrenażowe to jestem ... pierwszy w gminie, który z takim czymś przyszedł do tej Pani. Po kilku tygodniach rozmów ustnie powiedziała mi, że już zaznajomiła sie z ta technologia i jak złożę zawiadomienie o rozpoczeciu prac instalacyjnych to nie będzie prostestu z gminy. Prospekty mam w domu. POS bezdrenazowe nalezy zainstalować tuż przed przeprowadzką. Powód? Tam są bakterie, które muszą czyms żywić się. A jak będzie stało to cudo to one zginą. A poza tym jak sprawdzę jak to cudo działa skoro nie bede mieszkał? To nie dzambo, że po prostu wpadają tam odpady i tyle... POS bezdrenażowe to 2 zbiorniki, które są całkowicie pod ziemią. Studnia chłonna to też zakopany pod ziemią zbiornik. Będziesz coś takiego u siebie instalował, czy raczej szambo. Różnica wychodzi 4 tys. zł. Załóżmy, że rocznie na szambiarę wydatki wynoszą 1000 zł, to okres zwrotu takiej inwestycji jest w miarę krótki, ale może za 4 lata już kanalizacja? Chciałbym POS... Ale to dopiero w lato przymierzę się do inwestycji.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 05.12.2005 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 POS kosztuje od 5-8tyś - oferty bez rabatu, zalezy od producenta itp. Stawiam, że 6tyś - tak mi wynikało z dyskusji z 2 firmami. 2 firmy przysłały mi projekt i byłem z nim w Gminie w dziale, który może cos zawetować jak złożysz wniosek, że takowe POS instalujesz. Okazało się, ze jesli chodzi o POS bezdrenażowe to jestem ... pierwszy w gminie, który z takim czymś przyszedł do tej Pani. Po kilku tygodniach rozmów ustnie powiedziała mi, że już zaznajomiła sie z ta technologia i jak złożę zawiadomienie o rozpoczeciu prac instalacyjnych to nie będzie prostestu z gminy. Prospekty mam w domu. POS bezdrenazowe nalezy zainstalować tuż przed przeprowadzką. Powód? Tam są bakterie, które muszą czyms żywić się. A jak będzie stało to cudo to one zginą. A poza tym jak sprawdzę jak to cudo działa skoro nie bede mieszkał? To nie dzambo, że po prostu wpadają tam odpady i tyle... POS bezdrenażowe to 2 zbiorniki, które są całkowicie pod ziemią. Studnia chłonna to też zakopany pod ziemią zbiornik. Będziesz coś takiego u siebie instalował, czy raczej szambo. Różnica wychodzi 4 tys. zł. Załóżmy, że rocznie na szambiarę wydatki wynoszą 1000 zł, to okres zwrotu takiej inwestycji jest w miarę krótki, ale może za 4 lata już kanalizacja? muszę to jeszcze przedyskutować z żoną ale wydaje mi się, że raczej nie - jest to na granicy opłacalności Jednym z warunków zgody mieszkańców na rozbudowę czajki jest zkanalizowanie okolicy - rozbudowa ma się zakończyć w 2010 - 2012 Jak masz POS to NIE MASZ OBOWIĄZKU przyłaczania się do kanalizacji!!! Jak masz szambo to MUSISZ! Taka różnica. POS to jest rozwiązanie ekologiczne i ponoć nawet można jakąś refundację dostać z gminy. Ale na temat refundacji ja nic nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek p. 05.12.2005 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 POS kosztuje od 5-8tyś - oferty bez rabatu, zalezy od producenta itp. Stawiam, że 6tyś - tak mi wynikało z dyskusji z 2 firmami. 2 firmy przysłały mi projekt i byłem z nim w Gminie w dziale, który może cos zawetować jak złożysz wniosek, że takowe POS instalujesz. Okazało się, ze jesli chodzi o POS bezdrenażowe to jestem ... pierwszy w gminie, który z takim czymś przyszedł do tej Pani. Po kilku tygodniach rozmów ustnie powiedziała mi, że już zaznajomiła sie z ta technologia i jak złożę zawiadomienie o rozpoczeciu prac instalacyjnych to nie będzie prostestu z gminy. Prospekty mam w domu. POS bezdrenazowe nalezy zainstalować tuż przed przeprowadzką. Powód? Tam są bakterie, które muszą czyms żywić się. A jak będzie stało to cudo to one zginą. A poza tym jak sprawdzę jak to cudo działa skoro nie bede mieszkał? To nie dzambo, że po prostu wpadają tam odpady i tyle... POS bezdrenażowe to 2 zbiorniki, które są całkowicie pod ziemią. Studnia chłonna to też zakopany pod ziemią zbiornik. Będziesz coś takiego u siebie instalował, czy raczej szambo. Różnica wychodzi 4 tys. zł. Załóżmy, że rocznie na szambiarę wydatki wynoszą 1000 zł, to okres zwrotu takiej inwestycji jest w miarę krótki, ale może za 4 lata już kanalizacja? muszę to jeszcze przedyskutować z żoną ale wydaje mi się, że raczej nie - jest to na granicy opłacalności Jednym z warunków zgody mieszkańców na rozbudowę czajki jest zkanalizowanie okolicy - rozbudowa ma się zakończyć w 2010 - 2012 Jak masz POS to NIE MASZ OBOWIĄZKU przyłaczania się do kanalizacji!!! Jak masz szambo to MUSISZ! Taka różnica. POS to jest rozwiązanie ekologiczne i ponoć nawet można jakąś refundację dostać z gminy. Ale na temat refundacji ja nic nie wiem... warto więc się głębiej nad tym zastanowić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek p. 05.12.2005 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 POS kosztuje od 5-8tyś - oferty bez rabatu, zalezy od producenta itp. Stawiam, że 6tyś - tak mi wynikało z dyskusji z 2 firmami. 2 firmy przysłały mi projekt i byłem z nim w Gminie w dziale, który może cos zawetować jak złożysz wniosek, że takowe POS instalujesz. Okazało się, ze jesli chodzi o POS bezdrenażowe to jestem ... pierwszy w gminie, który z takim czymś przyszedł do tej Pani. Po kilku tygodniach rozmów ustnie powiedziała mi, że już zaznajomiła sie z ta technologia i jak złożę zawiadomienie o rozpoczeciu prac instalacyjnych to nie będzie prostestu z gminy. Prospekty mam w domu. POS bezdrenazowe nalezy zainstalować tuż przed przeprowadzką. Powód? Tam są bakterie, które muszą czyms żywić się. A jak będzie stało to cudo to one zginą. A poza tym jak sprawdzę jak to cudo działa skoro nie bede mieszkał? To nie dzambo, że po prostu wpadają tam odpady i tyle... POS bezdrenażowe to 2 zbiorniki, które są całkowicie pod ziemią. Studnia chłonna to też zakopany pod ziemią zbiornik. A co z projektem zagospodarowania działki Ja u siebie mam zaplanowane szambo czy to wymaga (kosztownego ?) przeprojektowania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 05.12.2005 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 POS kosztuje od 5-8tyś - oferty bez rabatu, zalezy od producenta itp. Stawiam, że 6tyś - tak mi wynikało z dyskusji z 2 firmami. 2 firmy przysłały mi projekt i byłem z nim w Gminie w dziale, który może cos zawetować jak złożysz wniosek, że takowe POS instalujesz. Okazało się, ze jesli chodzi o POS bezdrenażowe to jestem ... pierwszy w gminie, który z takim czymś przyszedł do tej Pani. Po kilku tygodniach rozmów ustnie powiedziała mi, że już zaznajomiła sie z ta technologia i jak złożę zawiadomienie o rozpoczeciu prac instalacyjnych to nie będzie prostestu z gminy. Prospekty mam w domu. POS bezdrenazowe nalezy zainstalować tuż przed przeprowadzką. Powód? Tam są bakterie, które muszą czyms żywić się. A jak będzie stało to cudo to one zginą. A poza tym jak sprawdzę jak to cudo działa skoro nie bede mieszkał? To nie dzambo, że po prostu wpadają tam odpady i tyle... POS bezdrenażowe to 2 zbiorniki, które są całkowicie pod ziemią. Studnia chłonna to też zakopany pod ziemią zbiornik. A co z projektem zagospodarowania działki Ja u siebie mam zaplanowane szambo czy to wymaga (kosztownego ?) przeprojektowania ? Budowa POS wymaga złoszenia do Gminy, że rozpoczynasz budowę POS zamiast szamba. Tyle... Dlatego ja mam szambo w PnB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek p. 05.12.2005 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 kupując mieszkanie w bloku człowiek dostaje to co mu deweloper da i nie zastanawia się nad tym, przyjmuje, że ten typ tak ma a tu .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 05.12.2005 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 kupując mieszkanie w bloku człowiek dostaje to co mu deweloper da i nie zastanawia się nad tym, przyjmuje, że ten typ tak ma a tu .... Jak budujesz dom to muisz dokonać mnustwa decyzji. Jedną z nich jest wybór: POS - Szambo? Po 30 dniach od zgłoszenia (jak nie ma protestów gminy) możesz rozpocząc budowę POS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek p. 05.12.2005 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 kupując mieszkanie w bloku człowiek dostaje to co mu deweloper da i nie zastanawia się nad tym, przyjmuje, że ten typ tak ma a tu .... Jak budujesz dom to muisz dokonać mnustwa decyzji. Jedną z nich jest wybór: POS - Szambo? Po 30 dniach od zgłoszenia (jak nie ma protestów gminy) możesz rozpocząc budowę POS. właśnie, tylko decyzje i decyzje Byłeś może w firmie mieszczącej się przy ul. Przylesie /róg Modlińskiej, przedłużenie Sprawnej/ oferującej w/w POS? Mają "COŚ" ciekawego do zaoferowania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 05.12.2005 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 kupując mieszkanie w bloku człowiek dostaje to co mu deweloper da i nie zastanawia się nad tym, przyjmuje, że ten typ tak ma a tu .... Jak budujesz dom to muisz dokonać mnustwa decyzji. Jedną z nich jest wybór: POS - Szambo? Po 30 dniach od zgłoszenia (jak nie ma protestów gminy) możesz rozpocząc budowę POS. właśnie, tylko decyzje i decyzje Byłeś może w firmie mieszczącej się przy ul. Przylesie /róg Modlińskiej, przedłużenie Sprawnej/ oferującej w/w POS? Mają "COŚ" ciekawego do zaoferowania ? Nie. Jak kontaktowałem się z firmami, które pisały w watku http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=46396&highlight=pos+bedrena%BFowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts