krzysiek p. 20.03.2006 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 Niestety 450 zł to jest cena dla mojego brata (czyli dla mnie)(gość od studni to jego znajomy)W tej cenie udało mi się załatwić jeszcze studnię dla m_berni Dzisiaj dzwoniłem do niego i chciałem załatwić jeszcze dla Czarka ale niestety powiedział, że może wybić za 500 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoz1 21.03.2006 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 Dzisiaj dzwoniłem do niego i chciałem załatwić jeszcze dla Czarka ale niestety powiedział, że może wybić za 500 zł A kiedy będziesz robił tę studnię? Bo ja bym się podpiął pod te 500zł. Rozumiem, że rura też moja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 21.03.2006 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 przepraszam, że się wcinam nieproszony, ale jakbyście chcieli popatrzeć na Waszą okolicę z innej perspektywy to zapraszam... LINK <--- ~850Kb pozdrawiam Robert ładne zdjęcie, ale chyba troszkę nieaktualne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Maciek 24-26 21.03.2006 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 Też bardzo chętnie podłączyłbym się do robienia studni za 500zł, działka 52/24, ta sobota jest ok. Czy mogę prosić o telefon do wykonawcy? Temat "Droga":- płyty betonowe, tzw. "monowskie" to droga inwestycja, bo 50 sztuk kosztowałoby nas z położeniem około 10.000zł. Ich zaletą jest to, że można je przenieść później w inne miejsce (sięgacze?) lub sprzedać, ale koszt inwestycji jest wysoki.Z rozmów z praktykami wychodzi, że optymalne jest rozwiązanie zaproponowane przez Rafała Cymermana, czyli utwardzenie ok. 50m drogi od Sprawnej przez kanałek i kawałek w głąb tłuczniem rozbiórkowym lub gruzem i zagęszczenie / ubicie tego. Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Maciek 24-26 21.03.2006 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 przepraszam, że się wcinam nieproszony, ale jakbyście chcieli popatrzeć na Waszą okolicę z innej perspektywy to zapraszam... LINK <--- ~850Kb pozdrawiam Robert Wieeelki dzieki. Fota super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewik_1 21.03.2006 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 przepraszam, że się wcinam nieproszony, ale jakbyście chcieli popatrzeć na Waszą okolicę z innej perspektywy to zapraszam... LINK <--- ~850Kb pozdrawiam Robert Zdjęcie super, na jednym obrazku mam obecne mieszkanko (widać nawet okna od kuchni i sypialni) i działkę. Może za rok ktoś zrobi kolejne ujęcie, wtedy nasza łączka będzie bardziej urozmaicona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m_berni 21.03.2006 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 Temat "Droga": Z rozmów z praktykami wychodzi, że optymalne jest rozwiązanie zaproponowane przez Rafała Cymermana, czyli utwardzenie ok. 50m drogi od Sprawnej przez kanałek i kawałek w głąb tłuczniem rozbiórkowym lub gruzem i zagęszczenie / ubicie tego. Maciek Co do utwardzenia drogi to może spróbować doraźnie poszukać jakiegoś gruzu na posypanie przynajmniej okolic mostka, bo za chwilę nie da się tamtędy wogóle przejechać ani przejść. Może by tak popytać np. na forum czy ktoś ma niepotrzebny gruz, którego chętnie się pozbędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 21.03.2006 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 Temat "Droga": Z rozmów z praktykami wychodzi, że optymalne jest rozwiązanie zaproponowane przez Rafała Cymermana, czyli utwardzenie ok. 50m drogi od Sprawnej przez kanałek i kawałek w głąb tłuczniem rozbiórkowym lub gruzem i zagęszczenie / ubicie tego. Maciek Co do utwardzenia drogi to może spróbować doraźnie poszukać jakiegoś gruzu na posypanie przynajmniej okolic mostka, bo za chwilę nie da się tamtędy wogóle przejechać ani przejść. Może by tak popytać np. na forum czy ktoś ma niepotrzebny gruz, którego chętnie się pozbędzie. Wydaje się to najrozsądniejszym pomysłem, zwłaszcza że koparka p.Otulaka jest na polu więc można by na szybko coś utwardzić zapewne za niewielką opłatą. Każde inne rozwiązanie bardziej kompleksowe zajmie parę miesięcy. Gruz w zasadzie jest za darmo, biorą tylko na transport. W zasadzie każdy kierowca może to przywieźć. Mam kontakt do w miarę sprawdzonego kierowcy - na jesieni twierdził że nawiezie gruzu, rozjeździ i będzie git Tel: 501 239 225. Koszt 500 - 1000 zł. Mogę tę akcję zorganizować, pod warunkiem, że poprze to p.Tomek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek p. 21.03.2006 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 Dzisiaj dzwoniłem do niego i chciałem załatwić jeszcze dla Czarka ale niestety powiedział, że może wybić za 500 zł A kiedy będziesz robił tę studnię? Bo ja bym się podpiął pod te 500zł. Rozumiem, że rura też moja? STUDNIA Pan Maciej tel. 601 717 254 Najlepiej bezpośrednio zadzwonić i się z nim dogadać Przed chwilą rozmawiałem z Czarkiem dzwonił do niego i potwierdził cenę 500 zł termin realizacji: sobota 25.03 odpada, wierci u mnie i u m_berni a podobno 3 studni nie da rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m_berni 21.03.2006 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 Wydaje się to najrozsądniejszym pomysłem, zwłaszcza że koparka p.Otulaka jest na polu więc można by na szybko coś utwardzić zapewne za niewielką opłatą. Każde inne rozwiązanie bardziej kompleksowe zajmie parę miesięcy. Gruz w zasadzie jest za darmo, biorą tylko na transport. W zasadzie każdy kierowca może to przywieźć. Mam kontakt do w miarę sprawdzonego kierowcy - na jesieni twierdził że nawiezie gruzu, rozjeździ i będzie git Tel: 501 239 225. Koszt 500 - 1000 zł. Mogę tę akcję zorganizować, pod warunkiem, że poprze to p.Tomek. W takim razie nie ma się nad czym zastanawiać, trzeba się zrzucić po te 100 zł i załatwić sprawę. Kto jest za niech potwierdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 21.03.2006 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 Temat "Droga": Z rozmów z praktykami wychodzi, że optymalne jest rozwiązanie zaproponowane przez Rafała Cymermana, czyli utwardzenie ok. 50m drogi od Sprawnej przez kanałek i kawałek w głąb tłuczniem rozbiórkowym lub gruzem i zagęszczenie / ubicie tego. Maciek Co do utwardzenia drogi to może spróbować doraźnie poszukać jakiegoś gruzu na posypanie przynajmniej okolic mostka, bo za chwilę nie da się tamtędy wogóle przejechać ani przejść. Może by tak popytać np. na forum czy ktoś ma niepotrzebny gruz, którego chętnie się pozbędzie. Wydaje się to najrozsądniejszym pomysłem, zwłaszcza że koparka p.Otulaka jest na polu więc można by na szybko coś utwardzić zapewne za niewielką opłatą. Każde inne rozwiązanie bardziej kompleksowe zajmie parę miesięcy. Gruz w zasadzie jest za darmo, biorą tylko na transport. W zasadzie każdy kierowca może to przywieźć. Mam kontakt do w miarę sprawdzonego kierowcy - na jesieni twierdził że nawiezie gruzu, rozjeździ i będzie git Tel: 501 239 225. Koszt 500 - 1000 zł. Mogę tę akcję zorganizować, pod warunkiem, że poprze to p.Tomek. Ja mam na imię Krzysiek (a nie Tomek) i tez popieram ta akcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m_berni 21.03.2006 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 A więc w sobotę o 12.00 mamy oficjalne spotkanie naszej "Sprawnej" wspólnoty. Może by tak wykorzystać to spotkanie również do lepszego poznania się i zorganizować jakieś ognisko, kiełbaski, piwko, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoz1 21.03.2006 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 A więc w sobotę o 12.00 mamy oficjalne spotkanie naszej "Sprawnej" wspólnoty. Może by tak wykorzystać to spotkanie również do lepszego poznania się i zorganizować jakieś ognisko, kiełbaski, piwko, itp. ooo przeoczyłem jakiś wątek ws terminu spotkania? co do naprawy drogi to ja się dopisuję do spółki a ze jeśli chodzi o fotki Warszawy z lotu to fajne także są tutaj http://mapa.warszawa.um.gov.pl/ortofoto/mapa_ortofoto.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m_berni 21.03.2006 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 ooo przeoczyłem jakiś wątek ws terminu spotkania? Przecież były rozsyłane maile do wszystkich przez T Nowaka w sprawie spotkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shrekowie 21.03.2006 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 Dzisiaj dzwoniłem do niego i chciałem załatwić jeszcze dla Czarka ale niestety powiedział, że może wybić za 500 zł A kiedy będziesz robił tę studnię? Bo ja bym się podpiął pod te 500zł. Rozumiem, że rura też moja? Co do studni to ja się umówiłem z Maciejem (od studni) na spotkanie w sobotę między 8:00 a 9:00 aby ustalić dokładne miejsce i czas realizacji. Studnia jest wiercona a w cenie jest wliczona rura z filtrem. CO DO DROGI TO JA RÓWNIEŻ SIĘ DOPISUJĘ DO DROGI. Z uwagi na fakt iż jestem umówiony z P. Maciejem (od studni) w godzinach 8:00-9:00 nie będę mógł być na spotkaniu na 12:00. Ale mam pewną informacje odnośnie drogi, które mogą się przydać w dyskusji. W zeszłym tygodniu podpisywałem akt notarialny (52/20) i miałem okazję osobiście porozmawiać z Panią Wołosz odnośnie drogi. Z rozmowy wynikło iż w rachubę wchodzi odcinek od sprawnej do mostku i ok. 5 m za nim. Ponadto z kontekstu wynikło iż jest możliwe spotkanie z Panią Wołosz „gdzieś” albo w pobliskiej knajpie. Czarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoz1 22.03.2006 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2006 ooo przeoczyłem jakiś wątek ws terminu spotkania? Przecież były rozsyłane maile do wszystkich przez T Nowaka w sprawie spotkania. Zgadza się - najpierw byłem na forum, potem sprawdziłem pocztę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek p. 23.03.2006 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 Czy ktoś z sąsiadów ma listę materiałów od których można odliczyć różnicę w podatku VAT (22-7 %) lub mógłby wskazać odpowiedni link z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 23.03.2006 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 Przepraszam,że wpisuje sie do waszego klubu ale zaintrygowała mnie nazwa Sprawna. A co do studni to u mnie koszt studni to 160-180 zł za mb i dodatkowo koszt filtrów, rur, kręgow i zamkniecia studni,srednio głębokość wierconej to ok. 25m . Co daje kwote ok5500 zł. Zazdroszczę wam takiego gościa co za darmo wywierca wam studnię.Poczytałam Was troche i przynajmniej wiem jak wykonac droge , u mnie tylko 100mb czyli 400mkw, tez zastosuje tluczeń.Dziekuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewik_1 23.03.2006 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 Czy ktoś z sąsiadów ma listę materiałów od których można odliczyć różnicę w podatku VAT (22-7 %) lub mógłby wskazać odpowiedni link z góry dziękuję za pomoc Na forum Prawo i pieniądze: http://forum.muratordom.pl/viewforum.php?f=42 pierwsze tematy są o odliczeniach VAT. Wykaz materiałów: http://www.menos.zam.pl/pdf/wykaz_materialow.pdf http://www.mf.gov.pl/index.php?wysw=4&sgl=2&dzial=106 Życzę przyjemnej lektury, choć ja bym do tego poleciła wizytę u księgowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m_berni 28.03.2006 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 Zgodnie z ustaleniami podjętymi na zebraniu przedstawiam ofertę na poprawę stanu naszej drogi.Rozmawiałem z człowiekiem, który robi drogę dla p. Ryńskiego (to ten, który jeżdził koparką podczas naszego sobotniego zebrania). Otóż on proponuje aby najpierw wykorytować drogę (wybrać ok.15cm błota i ziemi) w miejscach najbardziej newralgicznych (mostek i zakręty) a potem nasypać gruzu. Korytowanie jest konieczne po to aby gruz nie osuwał się z drogi. Jego cena to ok 250zł za jedną wywrotkę ok. 14 ton + drugie tyle za korytowanie. Jego zdaniem na nasze potrzeby potrzeba min. około 20 wywrotek.Generalnie człowiek wydaje się być w miarę elastyczny i myślę, że będzie można się z nim dogadać.Poza tym dobrze by było, żeby całą pracę wykonała jedna ekipa, bo przynajmniej nie ma potem problemów z szukaniem winnych ewentualnych niedociągnięć. Myślę więc, że jeśli chcemy w miarę szybko coś zrobić to nie ma się co zastanawiać tylko trzeba zebrać fundusze i załatwić sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts