Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Sprawna

Gość rafal9

Recommended Posts

Muszę przyznac, że ja jakbym miał czas to bym już dawno był w gminie z podaniem o zmianę ulicy... :( A tak to niestety.. Stąd sam rozumiesz Rafal9, że ja w temacie podań i nekania gminy odpadam... :cry: Gmina o 18 jest zazwyczaj zamknieta...

Co do nazwy ulicy, to ostatnio po raz pierwszy musiałem się posłużyć nazwą przy podpisywaniu umowy w gazowni. Po podaniu nazwy ulicy nastąpił dziwny, głośny i długotrwały śmiech osób, które znajdowały się w pokoju. Ciekawe dlaczego? :wink: :D

Czyzbyś stał si jednak orędownikiem zmiany nazwy?

Ja bym wolał takich smiechów nie słyszeć... :oops:

W zasadzie to jest mi obojętne, przyzwyczaiłem się.

Jakby ktoś zorganizował jakąś petycję to chętnie się podpiszę pod tym.

Ale wydaje mi się, że szanse na zmiane są marne.

• Odpowiedzi 747
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oj chyba poświęcę się i napisze na kompie. Tylko macie pomysł co ma byc w niej? Albo do kogo ma być aadresowana?

Może być

Do:

Petycja

My właściciele działek przy ulicy 14KD mamy prośbę o zmianę nazwy ulicy 14KD. Aktualna nazwa "Dzikiej Kaczki" jest nazwa ośmieszająca przyszłych mieszkańców. Ponadtp uważamy, że jest obrażająca, uwłaczajaca i nie godna ze wzgledu na nazwisko aktualnego Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej.

Niżej podpisani:

Może ktos naniesie poprawki i ma pomysł do kogo ta petycję? :o

Sądze, że w petycji powinniśmy też napisac sugerową nazwę ulicy...

To jaką sugerujemy? Żeby znowu nam jakiejś obraźliwej nie nadali... :-?

Może tak:

Do:

....(nie wiem co wpisać) :(

Petycja

My właściciele działek przy ulicy 14KD mamy prośbę o zmianę nazwy ulicy 14KD. Aktualna nazwa "Dzikiej Kaczki" jest nazwa ośmieszająca przyszłych mieszkańców. Ponadto uważamy, że jest obrażająca, uwłaczajaca i nie godna ze wzgledu na nazwisko aktualnego Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej.

Sugerujemy by nazwe ulicy zmienić na ul. Zbigniewa Herberta lub ul. Elf.

Niżej podpisani:

Moze ktoś coś doda...

A

Łącka

może być? W sumie to ja byłbym za każda nazwą, która byłaby jednoczłonowa lub byłaby czyims nazwiskiem... :oops:

A może przychylimy się do propozycji Ewik_1

Właśnie znalazłam w W-wie ul. Zachodzącego słońca, to może u nas damy Wschodzącego słońca?

A może coś z literatów:

ul. Zbigniewa Herberta lub ul. Pana Cogito, bo jak mniemam wiekszość naszych mieszkańców to ludzie myślący

jeszcze mi się po literacku nasunęłą Zielona Gęś ale tu obawiam się protestów szczególnie Kze

To jak?

Może tak:

Do:

Urząd m.st. Warszawy dla Dzielnicy Białołęka

Burmistrz Dzielnicy

Sz.P. Jerzy Smoczyński

03-122 Warszawa

ul. Modlińska 197

Petycja

My właściciele działek przy ulicy 14KD mamy prośbę o zmianę nazwy ulicy 14KD. Aktualna nazwa "Dzikiej Kaczki" jest nazwa ośmieszająca przyszłych mieszkańców. Ponadto uważamy, że jest obrażająca, uwłaczajaca i nie godna ze wzgledu na nazwisko aktualnego Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej.

Sugerujemy by nazwe ulicy zmienić na ul. Zbigniewa Herberta, ul. Elfa, ul. Pana Cogito lub inną nazwę, która nie wzbódza negatywnych skojarzeń.

Niżej podpisani:

Moze ktoś coś doda...

Ja bym zmieniła zdanie: Aktualna nazwa "Dzikiej Kaczki" jest nazwa ośmieszająca przyszłych mieszkańców. Ponadto uważamy, że jest obrażająca, uwłaczajaca i nie godna ze wzgledu na nazwisko aktualnego Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej.

W zasadzie nie ośmiesza ona mieszkańców, jedynie nasuwa komentarze polityczne.

Można to ująć np. tak:

Aktualna nazwa "Dzikiej Kaczki" jest często kojarzona z osobami zajmującymi ważne stanowiska państwowe. Używanie tej nazwy wzbudza niepotrzebne komentarze i dowcipy nawiązujace w szczególności do aktualnego Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej.

Czyli nasza petycja powinna wyglądać mniej wiecej tak:

Do:

Urząd m.st. Warszawy dla Dzielnicy Białołęka

Burmistrz Dzielnicy

Sz.P. Jerzy Smoczyński

03-122 Warszawa

ul. Modlińska 197

Petycja

My właściciele działek przy ulicy 14KD mamy prośbę o zmianę nazwy ulicy 14KD. Aktualna nazwa "Dzikiej Kaczki" jest często kojarzona z osobami zajmującymi ważne stanowiska państwowe. Używanie tej nazwy wzbudza niepotrzebne komentarze i dowcipy nawiązujace w szczególności do aktualnego Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej.

Sugerujemy by nazwe ulicy zmienić na ul. Zbigniewa Herberta, ul. Elfa, ul. Pana Cogito lub inną nazwę, która nie wzbódza negatywnych skojarzeń.

Niżej podpisani:

Jakieś jeszcze sugestie?

Bo jak nie ma to jutro wydrukuję i zostawię u Rafal9 to będzie można ją podpisać...

Lepiej z petycji usunąć propozycję nowych nazw, bo wzbudzą dyskusje wśród podpisujących, bo nie każdemu muszą się podobać i część osób może nie będzie chciała podpisać.

Poza tym pismo będzie wtedy prostsze, czytelniejsze i może szybciej zyska akceptację urzędników.

OK.

Ale czy w pismie usuwamy, czy zostawiamy inforacje, że wg nas nazwa jest troszkę ośmieszająca mieszkańców?

jest nazwa ośmieszająca przyszłych mieszkańców

Gość Maciek 24-26

proponuję:

My właściciele działek przy ulicy 14KD mamy prośbę o zmianę nazwy ulicy 14KD. Aktualna nazwa "Dzikiej Kaczki" jest często kojarzona z osobami zajmującymi ważne stanowiska państwowe. Używanie tej nazwy wzbudza niepotrzebne komentarze i dowcipy nawiązujace w szczególności do aktualnego Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej.

Sugerujemy by nazwę ulicy zmienić na ul. Elfa, ul. Hobbita, ul. Tolkiena lub ul. Zbigniewa Herberta, które nie wzbudzają skojarzeń.

Niżej podpisani:

sorki, ale poprawiłem "wzbudza" i dodałem ul. Tolkiena i ul. Hobbita (nie mogłem się powstrzymać ;) oraz usunąłem "Pana Cogito", bo jak ktoś z Was brał kiedyś faktury na stacjach benzynowych i musiał literować nazwy, to wie o co chodzi...

Na Tarchominie powstała też ulica Bareji, więc myślę, że Herbert i Tolkien maja duuuże szanse.

Powiem szczerze (nie obrażajcie się :wink: ), nie podobają mi się te propozycje Tolkiena, Elfa i innych. Po prostu nie pasują do miejsca, do okoliczności przyrody no i są zbyt obce, a użycie tej obcości nie da się niczym wytłumaczyć.

Tak, jak pisałem wcześniej nie umieszczajmy w petycji propozycji nowej nazwy, bo zacznie się polemika, która przyćmi problem.

Można najpierw zasygnalizować problem z istniejącą nazwą poprzez takie pismo, a później w nowym zasugerować nową nazwę.

Gość Maciek 24-26

Bojęsię, że jeśli nie zasugerujemy nazwy, która nam odpowiada, to dostaniemy w prezencie coś, z czym zatęsknimy za "Dziką kaczką", jak na przykład:

Gladioli ???

Oczary ???

Ugorek ?!?!?

Zbytki ???

albo inne cudo.

Z tego co widzę to na Tarchominie powstała Hanki Ordonówny i Bareji, więc może spróbujmy z tej strony?

Ja po prostu bardzo lubięTolkiena i jego świat, stąd moje propozycje. Musimy jednak pamiętać, że nazwa ulicy MUSI być łatwa w zrozumieniu (dla tych, którym dyktujemy dane do faktury) i najlepiej, aby nie zawierała polskich liter. Stąd był pomysł ul. Elfa.

pzdr

Witajcie,

Szukam działki na Białołece i znalazłem Wasze forum.Mieszkam obok petli na Nowodworach więc to rzut beretem od Was.Czy w Waszej okolicy sa jakies działki do sprzedania?Sprawna kojarze jako przedłuzenie od Odkrytej w kierunku Aluzyjnej i Modlinskiej?Gdzie dokładnie znajduje się Wasza ulica?Chciałbym na rowerze zobaczyc to miejsce w długi weekend.