Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Elbląg i okolice

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kochani czy na prawdę nikt nie miał do czynienia z porządnym projektantem :-(

Jak na razie jestem załamana elbląskimi cenami za przyjemność zrobienia adaptacji.

Witaj. Potrzebny ci architekt czy projektant? Do adaptacji projektu typowego? Mi adaptację robił kierownik budowy bo do tego uprawnienia. Określ dokładnie czego potrzebujesz.

Witam, znowu sezon budowlany powoli się rozpoczyna :) Działki w Sierpinie i Wilkowie........... bardzo fajna lokalizacja, prawie sąsiadami będziemy :) Jeżeli mogę coś zasugerować tym co rozpoczynają budowę w tym roku........... szukajcie wspólnie wykonawców i materiałów. Ja dogadałem sie tez z kimś i wspólnie negocjowaliśmy ceny, na trzy domy. Inna jest cena np. 900 pustaków betonowych na ścianę fundamentową, a inna jak rozmawia sie o 3000. :) .............. w grupie siła :)

Andrewj spoko już znaleźliśmy. Chodzi o kogoś kogo warto polecić do adaptacji projektu.

Dla mnie to wszystko jedno jak go nazwiesz :-) projektant, kierownik... :-P

Mam jeszcze pytanko do osób, które ogrzewają się gazem płynnym... Jakie jest zużycie gazu w waszych domkach... czy to mogłoby się "opłacać" i czy to jest wygodne? Tak jakoś przyszło mi do głowy czy warto to w ogóle brać pod uwagę...

Pozdrawiam

Nie szukaliśmy jednego wykonawcy "pod klucz"; poprostu w myśl zasady ze dzisiaj jest sie dobrym murarzem, a za tydzień ta sama osoba jest super dekarzem lub hydraulikiem. Wszystkie prace robiły lub będa robić na naszych budowach firmy lub osoby które sie w czymś specjalizują.

Pozdrawiam.

Ale jeżeli jest to firma która zatrudnia np. 30 osób i ma ekipę murarzy, tynkarzy, dekarzy i ludzi od wykończeniówki to nie ma się czego bać, można dostać upust na cała inwestycję, przestoje się skracają. Poza tym jak będzie krzywa ściana to tynkarze to poprawią w ramach reklamacji, a nie jeden na drugiego będzie zganiał winę. A specjaliści których dodatkowo wynająłem to hydraulicy, elektrycy, parkieciarze i ślusarz od barierek i okna wstawiała firma od okien.

pozdrawiam

Andrewj spoko już znaleźliśmy. Chodzi o kogoś kogo warto polecić do adaptacji projektu.

Dla mnie to wszystko jedno jak go nazwiesz :-) projektant, kierownik... :-P

Mam jeszcze pytanko do osób, które ogrzewają się gazem płynnym... Jakie jest zużycie gazu w waszych domkach... czy to mogłoby się "opłacać" i czy to jest wygodne? Tak jakoś przyszło mi do głowy czy warto to w ogóle brać pod uwagę...

Pozdrawiam

Do adaptacji projektu to mój kierownik budowy się tym zajmuje bo ma uprawnienia - mogę podać telefon. Pytałem kto potrzebny bo niektórzy potrzebują konkretnie architekta.

Zużycie gazu PB za styczeń to u mnie koszt 1350 zł (dom 200m2, temp. 20,5/19, trzy obwody grzewcze, rekuperator, dogrzewanie kominkiem ale bez płaszcza).

Moim zdaniem gaz PB i olej opałowy to najbardziej wygodne możliwości ogrzewania (pompę ciepła pomijam, bo niestety nakłady inwestycyjne są bardzo duże). Z tym, że gaz PB traktuję przejściowo do czasu podłączenia do gazu miejskiego (cana za 1m3 - płynny 7,93, miejski ~1,50), a tam gdzie nie ma możliwości gazu to ludzie wybierają olej opałowy który jest tańszy od gazu PB. Z wad oleju opałowego to kłopotliwe umiejscowienie zbiornika i podobno zapach oleju w kotłowni.

Ja mam piec gazowy "wszystko w jednym", ale sąsiedzi używają zestawu piec gazowy+kominek z płaszczem wodnym i wtedy rachunki za gaz są mniejsze bo w duże mrozy pali się w kominku drewnem (cena drewna ok. 150 zł/m3) i chyba takie rozwiązanie jest najbardziej korzystne pod względem komfort/koszty.

pozdrawiam

1350 to niemało... ale dom ma 200 m2 uzytkowej tak?

W Wilkowie to pewnie lata świetlne poczekamy na gaz z sieci, więc sama nie wiem.

Chyba zostanie ten ekogroszek i piec "na wszsytko".

Andrewj a jak Ci się sprawuje rekuperacja? Jesteś zadowolony?

Dom 200 m2 użytkowej+ garaż 49m2 ale grzejniki tam ustawione na antyzamarzanie (temp w garażu ok 7 C).

Jeżeli chcesz wiedzieć czy w planach jest gaz to najlepiej zobaczyć mapkę http://www.psgaz.pl/posd/dlaklienta/przylaczenia/8865 lub zadzwonić do Gdańska do Działu Przyłączeń. Ja bym na twoim miejscu rozważył gaz (ale jak nie ma gazu miejskiego to zbiornik PB na własność) + kominek z płaszczem wodnym - dowiem się ile sąsiad płaci w takiej konfiguracji. Ekogroszek jest oczywiście tańszy niż gaz PB ale nie wychodzi tak tanio - rozmawiałem ze swoim wykonawcą który ma taki piec w domu 160 m2 i jednak myśli o gazie - więcej by płacił ale to jednak komfort użytkowania.

Co do rekuperacji to jestem zadowolony i polecam - w zimne miesiące nie otwieram okien a powietrze jest czyste, nie ma też wilgoci, nic nie wieje, kratki wentylacyjne mam tylko w garażu i kotłowni (polecam kratki z żaluzjami). Dodatkowo plusem jest oszczędność energii, ale zwrot z całej inwestycji będzie długi. Czyli bardziej komfort świeżego powietrza niż oszczędność energii, ale warto bo domy są coraz bardziej szczelne. Na rynku jest kilku producentów central w tym polskich (duży rozrzut cenowy), warto aby instalacje wykonali specjaliści od wentylacji.

My rozważamy instalację pompy ciepła. Na razie znalazłam ofertę za ok. 33 000 - to nie mało ale odpada budowa jednego komina, zakup pieca do innego typu ogrzewania, magazynku do skladowania opału.

Myślę że ta różnica zwróci się dosyć szybko. A wygodniejszego w obsłudze ogrzewania chyba nie ma. Często wyjeżdżamy więc potrzebujemy ogrzewania bezobsługowego a na gaz też nie mamy co liczyć. Oczywiście zanim się zdecydujemy poszukamy za i przeciw.

Andrewj ile trzeba liczyć na zakup i montaż wentylacji mechanicznej? Nam na dom 138m wyceniono 24 tys. - na razie mamy 1 ofertę. Polecasz jakąś konkretną firmę dobrą i w miarę tanią? Nie wiem czy przy pompie ciepła (niski koszt ogrzewania) jest sens ładować się w takie koszty. Jeszcze nie sfinaliizowaliśmy zakupu działki a już tyle dylematów... :)

My rozważamy instalację pompy ciepła. Na razie znalazłam ofertę za ok. 33 000 - to nie mało ale odpada budowa jednego komina, zakup pieca do innego typu ogrzewania, magazynku do skladowania opału.

Myślę że ta różnica zwróci się dosyć szybko. A wygodniejszego w obsłudze ogrzewania chyba nie ma. Często wyjeżdżamy więc potrzebujemy ogrzewania bezobsługowego a na gaz też nie mamy co liczyć. Oczywiście zanim się zdecydujemy poszukamy za i przeciw.

Skąd masz taką wycenę ? Ja też chce założyc pompe ale to jeszcze zalezy jakie koszty poniose przy budowie domu. Te 33 tys. bez podłogówki jak sądzę ? Podaj stronkę tej firmy i co możesz

Ta wycena nie obejmuje podłogówki bo niezależnie od typu ogrzewania chcę ją założyć. Łączna wycena z podłogówką i zbiornikiem na ciepłą wodę 200l wynosi 55 tys .

Firma to Vikersonn - z norweskim dotacjami 30 %. Na ich stronie sam możesz przeprowadzić wycenę albo skorzystać z pomocy konsultantki. Ta oferta jest atrakcyjniejsza o 20 tys od poprzedniej jaką znalazłam mimo instalacji pionowej (chyba lepsza bo nie potrzebujesz dużego obszaru działki na te wszystkie rurki). Ale i tak jeszcze poszukam.

Andrewj ile trzeba liczyć na zakup i montaż wentylacji mechanicznej? Nam na dom 138m wyceniono 24 tys. - na razie mamy 1 ofertę. Polecasz jakąś konkretną firmę dobrą i w miarę tanią? Nie wiem czy przy pompie ciepła (niski koszt ogrzewania) jest sens ładować się w takie koszty. Jeszcze nie sfinaliizowaliśmy zakupu działki a już tyle dylematów... :)

Witam,

Ja na dom o powierzchni 200m2 + centrala z rekuperatory.pl z panelem dotykowym do sterowania wydałem w tamtym roku ok. 23 tys zł, wiec wasza wycena jest dosyć duża. Po pierwsze macie mniejszą powierzchnię niż moja (mniej kanałów), po drugie są różne centrale (rekuperatory.pl są z tych droższych ale na rynku są polskie Bartosz i Mistral tańsze). Ważne też aby cała instalacja była dobrze zaprojektowana i wykonana na przewodach sztywnych. Polecam firmę Aircomfort

http://www.aircomfort.pl z Gdyni która zajmuje się wentylacją i u nas na Dąbrowie mają kilka realizacji. Telefon do szefa Mariusz Bessman tel. +48 5000 38000.

Co do pytania o sens reku przy pompie ciepła to tak jak napisałem wyżej - przede wszystkim komfort świeżego powietrza i dobrze wentylowany dom, sam zwrot z inwestycji będzie długi.

A dylematy to będą cały czas :-) A działka w co uzbrojona? Warto na to zwrócić uwagę aby nie wpakowac się w kłopoty i dodatkowe koszty.

Ta wycena nie obejmuje podłogówki bo niezależnie od typu ogrzewania chcę ją założyć. Łączna wycena z podłogówką i zbiornikiem na ciepłą wodę 200l wynosi 55 tys .

Firma to Vikersonn - z norweskim dotacjami 30 %. Na ich stronie sam możesz przeprowadzić wycenę albo skorzystać z pomocy konsultantki. Ta oferta jest atrakcyjniejsza o 20 tys od poprzedniej jaką znalazłam mimo instalacji pionowej (chyba lepsza bo nie potrzebujesz dużego obszaru działki na te wszystkie rurki). Ale i tak jeszcze poszukam.

Ta firma to chińszczyzna, nikt o firmie Vikersonn nie słyszał w Norwegii (!). Polecam poczytanie kilku wątków muratora

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?152751-Pompa-ciep%C5%82a-Vickerson-firmy-ECOWAY

A tu porównanie cen pomp ciepła - może was zainteresuje

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?53557-POMPA-CIEP%C5%81A-spostrze%C5%BCenia-uwagi.&p=3825958#post3825958