Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Elbląg i okolice

Recommended Posts

jaaaaa hurra! grupa elbląska!

ja też z Elblaga jestem , budowac będę koło Nowego Dworu Gdańskeigo, to w sumie juz pomorskie ale do Elb. blizej :)

jeszcze nic nie wiem o niczym, na razie mamy działkę, wybieramy projekt , ale cieszę się Was znalazłam! Jak coś już sie dowiem to się na pewno podzielę a na razie liczę na ciekawe pogaduchy :) Budowa domu to szleństwo! w pozytywnym oczywiście tego słowa znaczeniu :) jak na razie służę wsprciem duchowym

Emi

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Długo tu nie zaglądałam a wątek wcale się nie rozrósł.....:(

A szkoda bo pewnie moglibyśmy wymieniać się doświadczeniami tymi złymi i dobrymi.....

Sławek a gdzie Ty się podziałeś ?

Może jednak zaczniecie się odzywać i opisywać swoje kolejne etapy budowy... będzie miło i ciekawie jak porozmawiamy we własnym lokalnym gronie....

Zachęcam do klikania..... :D :D :D

i jeszcze jedno.....

Joanna i Janusz czytam wasze posty na różnych forach....są ciekawe... :D fajnie byłoby podtrzymac i tę stronkę nie uważacie? :) :) :)

Może opiszesz jak daleko jesteście w tej chwili z Waszą budową? Może podpowiesz kto jest dobrym fachowcem a kto złym na naszym elbląskim rynku - oczywiście jeżeli mieliście złe i dobre doswiadczenia.....

maaja, ja niestety nie pomogę Ci. Mój mąż z kolegą dekarzem robili nasz dach. Wygląda bardzo ładnie :)

Goda15 jeżeli jeszcze czytasz ten wątek, czy ten domek za kościołem na Rawskiej to Wasz? Przejeżdżam codziennie obok jak jadę i wracam z pracy i podziwiam jak daleko roboty są już posuniete a pamiętam jak wychodziło z ziemii :D :D

• 4 weeks później...

wasiek! ja będę tui teraz zagladac :) włąśnie w wielkich bólach rozkręcam naszą budowę , poszukuje sprawdzonego architekta w elblągu, który pod jednym dachem wykona adaptację i najlepiej to jeszcze projekty przyłączy bez pomocy kolegów z branży za dodatkową opłątą, :wink: masz jakieś doświadczenia w tej dziedzinie? książka telefoniczna niewiel mówi

pozdrawiam! nasz plac budowy koło Nowego Dworu Gd..

EMi

ps. super dziennik budowy :)

Witaj Emi... :)

niestety, w kwestii architekta chyba Ci nie pomogę. Nie polecę Ci swojego bo zbyt duzo pomyłek było po drodze a i za tani tez nie był. Mogę polecić młodego projektanta co do wody. Zrobił mi projekt przyłącza zewnętrznego

wody, łącznie ze wszystkimi pozwoleniami za 500 zł. W biurze projektów na Wigilijnej chcieli za to 700-800zł.

A tak w ogóle, to jeżeli myślisz o przyłączach wewnętrznych to chyba sam architekt tego nie zrobi. Każdy z nich ma inne uprawnienia. Jeden do wody, inny do gazu a jeszcze inny do elektryczności. Tak wyczytałam tez ze swojego projektu. Więc, tak czy inaczej każdy będzie chciał Cię skasować jak najwięcej... :cry: :)

Ale duuuużo jeszcze przed Tobą.....

Pozdrawiam

znalazłam w elbląskim katalogu firm coś takiego :

"architect"

Projektowanie ogólnobudowlane: architektura, konstrukcja, instalacje i sieci, drogi, tereny zieleni, wnętrza.

Ekspertyzy techniczne i raporty oddziaływania inwestycji na środowisko.

Opiniowanie projektów przez rzeczonawców ds. BHiP i ergonomii oraz ds. zabezpieczeń p. poż.

Na miejscu pracownie: architektoniczna, drogowa, instalacji i sieci sanitarnych.

ul Orzeszkowej 2/4

budynek Mieskiej Straży Pożarnej II piętro"

to podkreślone najbardziej mnie interesuje, zadzwonie do nich w poniedziałek z rana to się może czegoś dowiem. Ciekawe ile sobie zażyczą, najlepiej jeszcze jakby pozwolenie na budowę organizowali.

fajnie się patrzy jak domki powstaja :) widać że "to się da zrobić" a ja tego wszystkiego za bardzo nie ogarniam na razie, wałśnie przeczytałam niemal cały internet na temat formalnoći, pozwolen, uzgodnien, map i na razie mam opracowany pierwszy etap :) potem się zobaczy, małymi kroczkmi i jakoś się ruszy! majątek wydam na telefony a moi rodzice pójdą życwem do nieba :)

w sytuacji jestem szczególnej , wąłaściwie jestesmy, ja wraz z narzeczonym, sziedzimy na Zielonej Wyspie i kombinujemy co tu zrobić żeby najbardziej uciążliwy etap pchnąc do przodu, czyli rozpoczęcie, media i mury i dach. Żeby nie tracić czasu, za niedługo wrócimy na stałe do polski i coś już bedzie. wykończeniowką bedziemy się wykańczać sami. Bedziemy streować przez telefon. mam mase wątpliwości! ale spróbować można, osobna sprawa to wybór ekipy do stanu surowego. O rety rety!

to link do "naszego" domku.

http://domna5.pl/index.php?opcja=details&id=15&nazwa_projektu=ALA

Witam wszystkich serdecznie. Od dłuższego czasu obserwuję Grupę Elbląską ale z przykrością stwierdzam , że od dłuższego czasu nic się nie dzieje. Może coś ruszymy :roll: .

Emi601 ja jestem właśnie na etapie adaptacji i przygotowania dokumentacji do pozwolenia na budowę. Plan wiosna 2008. Praktycznie wszystko gotowe czekam jedynie na mapę od geodety. Nie ukrywam, że korzystałem z biura poleconego przez znajomego. Do chwili obecnej jestem zadowolony. Już zacząłem poszukiwania ekipy budowlanej. W jednej z prywatnych firm jak usłyszałem cenę za robociznę to usiadłem z wrażenia. Na start 70.000 :-? , a dom prosty jak "agrafka".

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/czterykaty/index.php

Pozdrawiam.

Hej, no gratuluję wyboru projektu. Bardzo ładny i funkcjonalny, zreszta bardzo podobny do mojego Granata .. :D tylko wykusza mu brak....

Zapytam - a nie mysleliście, żeby wyprstować tę część wykrojoną na taras? Salon byłby wtedy większy a taras można zrobić z markizą i też będzie zadaszony.

Powiem szczerze, że nie braliśmy tego pod uwagę, a adaptacja projektu i przygotowanie dokumentacji jest już tak zaawansowane, że wolimy nie tracić czasu. Wzięliśmy jedynie poprawkę na przesunięcie ściany w jednym pokoju (graniczącym z łazienką) celem podzielenia łazienki i zrobienia oddzielnej dla naszej sypialni. Mam takie pytanko z uwagi na fakt, że musimy utwardzić około 75 metrów drogi może orientujecie się gdzie można wyrwać gruz. Na portel.pl na jedno ogłoszenie "oddam gruz" jest 20 "przyjmę gruz" :lol:

meukov zadzwon do Clinera do działu technicznego i powiedz, że potrzebujesz gruz. Dowiązą Ci na miejsce a za wywrotke gruzu zapłacisz grosze. U nas takich wywrotek poszło chyba ze 20 ale droga to ponad 100 metrów. Gruz sprawuje sie super i ciężki sprzęt spokojnie po nim jeździł i ubijał i dalej w porzadku.

Tak też myślałem z Cleaner'em. Przed chwilą skończyłem razem z żoną przeglądać Państwa "dziennik budowy" i wrażenie :o :o :o :o :o :o w nieskończoność.

Praktycznie w ciągu jednego roku macie już dom. U nas sukcesem będzie stan zamknięty. Na pewno będziemy w kontakcie z uwagi na bardzo podobne upodobania choćby, ogrzewanie podłogowe, rekuperator. Jeszcze nie wybraliśmy urządzenia do ogrzewania wszystko przed nami. Niestety na charakter pracy mój i żony będziemy musieli zdać się na "fachowców" w pełnym zakresie. Ale cóż "Rzymu od razu nie zbudowano". Pozdrawiam.

Takie same założenia były u nas na samym początku. Z pompy nic nie wyszło bo grunt to glina i musielibyśmy robic odwierty pionowe co kosztuje horrrrrendalnie i podraża koszt pompy ciepła. solary... tutaj przerobiłam co się dało i z wyliczeń znajomego wyszło, że solary to zbędny koszt przy piecu na eko groszek, gdyż energia, która jest potrzebna do użytkowania solarów przekłada sie na koszt eko groszku spalanego latem tylko na potrzeby podgrzania wody. Koszt solarów jest duży więc powoli zrezygnowalismy z tego.