Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Elbląg i okolice

Recommended Posts

witaj meukov!

coś się ruszyło u nas w kwestii adaptacji, jest architekt, tfu tfu, żeby nie zapeszyć , a i geodeta też już zamówiony.

z tym kosztem robociny to mnie tez lekko zgieło, dobrze że siedziałam. tak sie cenią w naszej okolicy?? jestem załamana ? a gdzie się dowiadywałeś jeśli moge zapytać? bo jeśłi chodzi o budowlańców to ja jestem w fazie gapienia się w panoramę firm z czego nic tak na prawde nie wynika :wink:

pozdrawiam!!

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam. Szczerze mówiąc też zwątpiłem, ponieważ słyszałem różne ceny. Dowiedziałem się dzisiaj, że 60 tyś to norma za stan surowy zamknięty. Można znaleźć dobrą grupę budowlańców za 35 tyś (stan surowy zamknięty) ale graniczy to z cudem z uwagi na terminy. Podobno na przyszły rok wszystko już zajęte. :cry:

Ja na całe szczęście kupiłem ww. projekt w którym już są zaprojektowane wszystkie media i instalacje. Wstępnie adaptacja do uzyskania zezwolenia na budowę ma zamknąć się w 3 tyś plus, geodeta i mapa do celów projektowych 750zł. Jeszcze muszę się dopytać czy te 70 tyś to pod klucz czy surowy zamknięty. Bo jak pod klucz to ok.

Właśnie dostałem odpowiedź na mail'a z innej jeszcze firmy z terenu Elbląga 35 tyś netto. Szukamy dalej 8)

• 2 weeks później...

Witam ponownie grupę elbląską,

po długiej nieobecności dużo się u nas zmieniło,

mamy działkę,

mamy projekt domku marysia http://www.hbstudio.pl

i dużo papierkowej roboty,

Poza tym adaptacja wraz z pozwoleniem na budowę będzie gotowa na koniec marca - przynajmniej tak mnie zapewnia mój pan od adaptacji.

Teraz gorączkowe szukanie ekipy budowlanej, o cenach nic nie powiem bo je dobrze znacie, przyprawiają o ból głowy :evil: . Chcielibyśmy zacząć na wiosnę ale nie wiadomo czy to wypali.

Co do kosztów to:

adaptacja za 2300zł

mapka wraz z wkopaniem słupków i odnalezieniem starych 700zł

kierownik budowy 500zł - po znajomości :lol:

i dużo innych drobnych, myślimy żę 10tyś. starczy na papierologię i uzbrojenie terenu.

Skąd bierzecie stropy,drewno na dach i okna? Gdzie najtaniej?

Pozdrawiam wszystkich :D

Witam po świętach i w Nowym Roku. Oby ten rok był dla Was rokiem początkowym budowy a dla mnie..... rokiem kończącym budowę.... :D :D :D

Tego sobie i Wam życzę....:lol: :lol: :lol:

Piszcie jak tam z waszymi zmaganiami z wycenami. Macie już coś? Emi i meukov odezwać sie proszę.... :) Chef ty tez jeszcze szukasz....powodzenia....

witam! :) projekty zakupione.

1. ekipy nie mam, nie wiem co zrobić, chyba zaczne od najprostszego - od pisania maili i dzwonienia, tak na chybił trafił. tylko na stan surowy i dach. dom 125m2+ osobny garaż 60m2. nie pali mi się, ta faza budowy podobno zjamuje tylko dwa miesiące, mogą zacząc nawet we wrzesniu , jak już pokończą o tuch co zaczęli w marcu i ipcu :) Może wy podpowiecie gdzie szuakć?

2. Trwa wywiad budowlany - z czego budować ,

3. a w poniedziałek dzwonię do adaptanta bo ma być po pierwszym czytaniu projektu i cos juz mi powie.

4.Mapka do celów projkektowych się robi.

5. stres się wzmaga prez te pi....e słupy w projekcie, jak kupowałam projekt to każdy spec z działu sprzedązy zapewniał że słupy się da usunąć. Czarno widzę, ale to może tylko z powodu niewiedzy :p

czesc chef! witaj w klubie zaczynających, jestęsmy mniej wiecej na tym samym etapie? a gdzie budujesz? możesz napisać na priv :) Ja słyszałam że w stronę mazur po drewno najlepiej, ale tylko słyszałam, nie sprawdzałam osobiście ale zamierzam.

A meukow mnie załamał tymi canami za budowę tak prostego domu, mój tez prosty ale juz czuje jaki bedzie skok cenowy jak usłyszą jeszcze o garażu :/ nie myśłcie sobie że ja chcę żeby ktoś za darmo u mnie robił, o nie, tylko robi się u nas druga irlandia, szkoda jednak że nie dla wszystkich. :(

No witam, witam miło, że w końcku ktos się odezwał... :-) Co do cen to lepiej uzbroić się na szok cenowy a potem szukać dalej. Taki dom jak mówisz , czyli 125 m2 spokojnie można zbudowac stan surowy za 25-30tys.pln/ Tyle tylko, że gorzej żeby znaleźć taką ekipę. jeszcze raz powtórzę, że Twój projekt EMI jest bardzo podbny do mojego granata- zewnętrznie. I na Twoim miejscu wyprostowąłbym to co jest jako taras, tak, żeby był to salon.

Pozdrowieniena

No jedziemy....Jedna firma odpadła z uwagi na zamówienie prac na cały rok. Mam doła. Druga po wstępnych rozmowach krzyczy 30 tyś. tylko jest zbyt wiele pytań na które "właściciel" nie zna odpowiedzi. Coś mruczy pod nosem, że od końca stycznia idą materiały do góry i nie chce być w plecy. Szukałem i nie kłamał

http://biznes.onet.pl/0,1672260,wiadomosci.html

Następnie mam nerwa bo okazało się, że zjazd na naszą działkę jest z drogi powiatowej i muszę mieć zgodę Zarządu Dróg Powiatowych a do tego jeszcze projekt i UWAGA zgodę na budowę. Ręce opadają. Wracając do kwoty 70 tyś. Jak się okazało była to kwota za stan deweloperski. Dla mnie bajka ale ....... już nie aktualne , dlaczego patrz wyżej :evil:

Parę dni temu złożyłem wniosek o pozwolenie na budowę i czekamy ......65 dni zgodnie z Ustawą. Wasiek jeżeli to nie tajemnica ile wyszło za ten gruz. U mnie wychodzi na "potrzebę" jakieś 300 m3 tj dobre co najmniej 15-20 wywrotek. I teraz chyba Was zabije... kierownik budowy plus insp.nadzoru w jednym "po znajomości" - 3 tyś!!!!!!!!!!!!! Mam łeb jak sklep.

Mam jeszcze jedno pytanko , czy ktoś z Was przerabiał temat wykupu i sprzedaży mieszkania komunalnego bez utraty bonifikaty po zmianie Ustawy z dnia 22.10.2007 roku ???

Halo, Meukov współczuje poszukiwań ekipy ale każdy to musi przejść. Co do kwoty za gruz to ja płaciłam 20 dyszki za wywrotkę. Z drogą miałam to samo co Ty i tez musiałam miec zgodę na zjazd na drogę i projekt do tego. Co do kwoty 30tys. - za robociznę to myślę, że jest to dobra cena pytanie tylko za jaki zakres? Jeżeli wykonawca nie wie, to napisz sam umowę i wyszczególnij każdą pozycję roboty, jaką ta firma ma wykonać.

meukow:

1. szef liczy na podwyżki czego ? ja coś nie kumam chyba, czeka na podwyżki materiałów? przeciez on ci ma zbudować z pustaka czy czegoś tam innego a po ile ty kupisz to twój biznes. hmm . może za mało jeszcze wiem o budowlance.

2. co do sprzedaży mieszk komunalnego w syt kiedy masz działkę i cos tam na niej budujesz, mogą ci mieszkania w ogóle nie sprzedać, niedawno natrfiłam na takie wątki tu na forum, nie wiem czy dokłądnie o to zagadnienie ci chodzi ale poczytaj

http://forum.muratordom.pl/sprzedaz-mieszkania-wykupionego-z-bonifikata,t117483.htm

http://forum.muratordom.pl/kupno-mieszkania-komunalnego-ale-jest-maly-haczyk,t114235.htm

Wasiek! pewnie że myslałam o tym, ale ten kącik z tarasem jest dla mnie ok! , własnie on mi sie podoba bo dzieki niemu mam "zakątek jadalniany" a nie stół w salonie. tak sobie wykombinowałam. C0 do cen roboty to właśnie tak kalkuluję ze 25 tys za dom i ze 30% tego (albo i mniej) za garaż. I bedzie nieźle!

a dziś pan architekt napisał maila że słupy w pomieszczeniach 13 i 14 da się przesunąć :) zrobił to jak zwykle krótko , zwiężle i na temat, a ja bym go najchętniej zasypała miliardem pytań a po co a na co a czemu tak ale on jest nieugięty , wszystko trzeba obcęgami wyciagać :) a ja tak lubie sobie pogadać! :D

a jucści! ulżę sobie tutaj! :wink: chłop "szklaną pułapke" ogląda to se popiszę! :D

Granat owoc, czy granat zaczepny? :)

Granat to bardzo fajny projekt , dokładnie z tej samej "rodziny" projektów co nasza "ala" :) podobny metraż , te same pomieszczenia, czyli jak to się ładnie nazywa, "funkcja"? tak?

miałam go na swojej liście "fajnych projektów" ale "Ala" wygrała kuchnią z wejściem z korytarza , a nie tylko z pokoju.

a tu ling do bloga pary, która buduje "granata" pod zielona górą, może bedziesz mieć ochotę poczytać :)

http://www.gosiaipiotrek19.mojabudowa.pl/

Emi z tymi budowlańcami tj. tak, że chyba liczą jak kafelkarz. Średnia za m2 materiału. Dla mnie też śmieszne i dlatego daje sobie z nimi spokój. Jak już tak kombinują na początku to nie chcę brnąć dalej.

Dziękuję za linki odnośnie mieszkania. Jeden z postów potwierdził moje informacje oczywiście korzystnie dla mojej osoby :D .

Witam!

Dobre wiadomości. Ekipa budowlana jest za 30 tyś. wybudują w stanie surowym, chcieli 35tyś., zaczynają w sierpniu. Do tego ułożenie dachówki za 3tyś. Sądzę że ceny są dobre. Postaram urwać coś, może do 25tyć. :lol: W koncu fundament mogę sam wylać bo to żadna sztuka, gorzej ze ścianami.

Co do drewna to w Jagodnie chcą 915 brutto(cena aktualna) impregnowane i z transportem. Koło kanału ponad 900 brutto (cena z początku roku) nie impregnowane. Nie byłem tylko w Chruścielu. Są jeszcze inne tartaki ale transport we własnym zakresie.

Czekam na wycenę stropu z lejera.

3majcie się!!! :D

Hej, hej

cieszę się, że w dzisijeszych czasach udało ci sie trafić ekipę za taką cenę. Tylko dobrze podpisz umowę bo do lata może się jeszcze duzo zmienić a tak będziesz miał gwarancję.

A jak pozostali? Znaleźliście już fachowców?

Dajcie znać.

Cena drewna jest zabójcza.... :evil: :evil: :evil: ja płaciłam tez dużo, bo po 850 zł za m3

No już jestem miałem trochę latania. Ku mojej radości okazało się jednak, że droga jest gminna. Warunki zjazdu uzyskane. Wyłączenie z produkcji rolnej załatwione. Niestety budowlańców dalej szukamy. Trochę mnie niepokoją podwyżki cen gazobetonu ale mogłem się tego spodziewać.

Gdzie kupowaliście materiał?

Na chwilę obecną uzyskałem koszt robocizny za wykonanie CW,CO i kanalizacji:

grzejniki 14x150- 2100zl

piec 300zl

bojler 2x150- 300zl

ogrzewanie podlogowe 1200zł

zlewozmywak 180zł

umywalka 3x180- 540zł

wanna 180zł

wc 2x120 240zł

kabina prysznicowa 180zł

rozprowadzenie poziomów kanalizacyjnych + kratki

1200zł

zw garaż 60zł

zw ogród 60zł

ewentualne prace (kucie) 600zł

suma 7140zł

jak dla mnie cena bardzo przystępna. Wasiu a pro pos ile wyniósł Ciebie koszt rekuperatora bo zaczynam się rozglądać i ewentualne sugestie mile widziane?

:D