wasiek 23.01.2008 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Hej Meukov, o wycenę rekuperatora poprosiłam Firmę Madan. Przygotowano dla mnie wycenę, która brzmiała 10500 bez robocizny. Zaczęłam szukać i znalazłam bezpośredniego dystrybutora firmy Dospel z Częstochowy - gdzie taki sam zestaw wynegocjonowałam za 8500 zł. rekuperator mam już podłączony ale jeszcze nie działa bo nie grzejemy ( brak wykończonej kotłowni ). a co do twojej wyceny, to jak ja szukałam a było to niedawno, to za grzejnik i umywalki brali po 120 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meukov 23.01.2008 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 No to mnie zaskoczyłaś z tymi grzejnikami i umywalkami. W takim razie walczymy dalej. Podaj jeszcze model rekuperatora, który posiadasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasiek 23.01.2008 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Dospel, centrala Economic II z nagrzewnicą wodną i z automatyką. Sama jestem ciekawa jak to będzie chodzic i czy sie sprawdzi ten wydatek. Zakładam, że tak i nie przyjmuję innej opcji...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawomir potecki 24.01.2008 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 Długo tu nie zaglądałam a wątek wcale się nie rozrósł..... A szkoda bo pewnie moglibyśmy wymieniać się doświadczeniami tymi złymi i dobrymi..... Sławek a gdzie Ty się podziałeś ? Sławek się odnalazł, miał wiele, wiele innych spraw na karku, i do dzisiaj je ma . od kwietnia już na stale w Elblągu . Na święta na działce , szadź była piękna http://www.republika.pl/slawkowo/szadz.JPG http://www.republika.pl/slawkowo/szadz..JPG a i nasze psy tez się dobrze czuja .Tu w listopadzie 2007. http://www.republika.pl/slawkowo/swieta_trojca.JPG http://www.republika.pl/slawkowo/staw.i.psy__.JPG jutro znowu do Elbląga i apiać mnie nie będzie kilka dni w necie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasiek 24.01.2008 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 Hej, hej a teraz nie jesteś w Elblagu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emi601 26.01.2008 00:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2008 dzień dobry forumowiczowi Sławomirowi! piękne "szariki" zawsze o takim marzyłam! ps. pan architekt maluje plan zagospodarowania działki! garażu nie da się przysunąć na 1m do granicy , ponoć w naszej syt, nie ma szans na zgodę ministra. No trudno dowiedziałam się że zadaszenie nad tarasem z tyłu domu noe może byc płaskim dachem, tylko musi być dachem dwuspadowym a nachyleniu połaci 30st. Przygotował mnie psychicznie na kolejne wydatki : a. projket przyłacza wod-kan b. projekt wjazdu na posesję , bo droga gminna Meukow: czy żeby uzyskać warunki zjazdu potrzebny był ci fachowy projektant z upr drogowymi? bo szkic co , jak i jak szeroko to ja sama umiem wykonać a w sumie to po co to? teraz działka jest łysym polem samochody jeżdzą przez nią bo na drodze bajoro po kładzeniu kanalizy zostało, czepianie się z tym zjazdem, teraz każdy jeździ jak chce i jest ok? a potem już nie będzie ok? "biurokrancja" i tyle c. prąd pójdzie powietrzem, nie trzeba projektu! na działce mam skrzynkę ale to prąd "budowlany" , ponoć tem droższy, kolejny bezsens ale co zrobię! no i ostania sprawa: genialny uważam pomysł mojego przyszłego męża który wymyślił co nastepuje. Pólnocna ściana naszego domu miała być pierwotnie bez okien, ale szkoda chłopu było nie mieć widoku w tamta stronę , na głowną drogę naszej "wiochy" , (tak sobie głośno myślał) więc wymyśłił że trzeba jednak gdzieś zrobić to okno. i wymyśłił ... klatka schodowa! Najlepsze jest to że do tej pory żadne z nas o tym nie pomyślało! chcemy dorobić okno na klatce schodowej, będzie ono miało o wiele ważniejszą zaletę niż widoki światło dzienne na schodach i w przedpokoju! bezcenne ! zamiast bunkra, widne schodki nieżle nie? jak myśłicie? teraz tylko trzeba do arch. uderzyć z estetycznym zapytaniem, jak to zrobic żeby było ładnie! może byc normalne okno bo do granicy wiecej niż 4m (rys pogladowy trochę wyżej albo na poprz str:) ) pozdrawiam EMi i jeszcze się pomodle o tani BK i zdrowie dla teścia - głównego montera -instalatora tej budowy która ma nastpaić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meukov 26.01.2008 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2008 Emi do decyzji o warunkach zjazdu z drogi gminnej potrzebujesz jedynie 2 egz. mapki do celów projektowych 1:500 oczywiście ksero. Nie musi to być cała mapa tylko ta z fragmentem zjazdu format A3. Wpłata 82zł do kasy gminy i wniosek. Ja jeszcze musiałem dołączyć akt notarialny z uwagi na służebność drogi koniecznej.Z tym zjazdem to całe ceregiele. Po uzyskaniu decyzji powinno się zrobić projekt (koszt 700-1000zł). Uzgodnić w gminie, a następnie wystąpić do starostwa o pozwolenie na budowę. Ale uzyskałem informacje, że po uzyskaniu decyzji o warunkach zjazdu , która jest niezbędna do pozwolenia na budowę, można już zrobić zjazd bo może niedługo przepisy się zmienią i nie będzie trzeba pozwolenia na budowę zjazdu. Ja mam rów melioracyjny i muszę wstawić rurę lub kręgi o średnicy 40cm.Najważniejsze odebrałem zawiadomienie o wszczęciu postępowania celem wydania pozwolenia na budowę!!!!!!!!! Zegar tyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasiek 26.01.2008 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2008 I tak trzymać, byle do przodu....a jak juz będzie pozwolenie to.....rozpoczęcie wykopów tuż,tuż. A jak tam z ekipami budowlanymi Meukov? Bo Emi to chyba teść będzie budował , chociaż samemu to raczej trudno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meukov 26.01.2008 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2008 No właśnie dalej szukam, szukam i szukam. Rozesłałem kilka mail'i i na razie cisza. I tak trochę czasu zajmie mi walka ze zjazdem i utwardzenie jakieś 80 metrów drogi. Oj pójdzie gruzu. Dobra bo robię się monotematyczny Zaczynam już poszukiwania materiału tj. gazobetonu i bloczków. Fajne ceny mają na Allegro ale czemu na drugim końcu Polski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasiek 26.01.2008 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2008 No, taki monotematyczny to będziesz teraz przez cały okres budowy.... zobaczysz - bo tak to juz jest.... A materiały lepiej kupowac teraz bo na wiosnę to będzie jak zwykle szaleństwo cen... Z ekipami to tak już jest, że trudno je znaleźć a jeszcze trudniej taką, która bedzie chciała "normalne" ceny za stan surowy. Tak czy inaczej trzymam kciuki za Was.....i do pracy.....a domek szybko urosnie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emi601 26.01.2008 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2008 meukow: very good z tym zjazdem, czyli powiem arch. żeby się wstrzymał z szukaniem goscia do projektu zjadzu tylko najpierw niech uzyska warunki, dobrze myślę? ps. tysiąc pieszo nie chodzi! A w jakim powiecie składasz wniosek o PnB? ciekawe ile to zajmie? ja w marcu bede w polsce to wedy złożymy, arch ma już wszystko mieć podpiszę się i heja! wasiek! fajnie by było gdyby mój przyszły teść niestety nie jest murarzem, ale obiecał że nam się cała "istalatorką" zajmie, czyli woda, co, prąd i inne kablowe sprawy, tv, telefon, alarm. ma to w małym paluszku, W telefonii pracuje od czsów gdy były takie szafy - centrale z przełączanymi ręcznie kabelkami, a za pomocnika mój mąż pójdzie cegieł bym mu nawet nie pozwoliła nosić , musi dbać o kręgosłup! i jeszcze jedno pytanie: Budujesz z mężem, pozwolenie an budowę było zapewne na Was oboje , czy wobec tego musieliście się oboje podpisywać na dokumentach czy jedno może w imieniu pary? jesteśmy współwłaścicleami działki, ,ślub bierzemy dopiero jesienią. a co myśłicie o tym pomysle z oknem na schodach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasiek 26.01.2008 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2008 Emi, oboje z mężem jesteśmy właścicielami ziemii i oboje występujemy również na pozwoleniu na budowę i na pozostałych dokumentach też. Z prjektem zjazdu meukov ma racje. Ja mam podobnie tyle, tylko, że ja mam juz zjazd techniczny na swoją ziemię i nie musiałam występowac o warunki zjazdu tylko o pozwolenie na włączenie sie do drogi gminnej. Co do pomysłu z oknem na klatce schodowej to ja właśnie tak zrobiłam i dodałam okno bezpośrednio nad schodami w dachu. Klatke schodową mam w ten sposób jasną. Będzie tylko mały problem z myciem tego okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meukov 28.01.2008 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Emi zgodnie z Ustawą na wydanie pozwolenia na budowę urząd ma 65 dni od chwili (dnia) wpłynięcia wniosku. Nie martw się, że będą może przedłużać w nieskończoność, ponieważ jeżeli nie zmieszczą się w tym terminie muszą zapłacić karę za każdy dzień zwłoki, a z tego co słyszałem to nie małe pieniądze. Warunek, jeżeli Ty jako wnioskodawca złożysz wszystkie niezbędne dokumenty. Jeżeli czegoś brakuje urząd wydaje postanowienie o uzupełnieniu materiałów. Poniżej masz link co musi zawierać wniosek o wydanie decyzji pozwolenia na budowę:http://abc.projekt.w.interia.pl/Pusta%20strona%203.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emi601 29.01.2008 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 wasiek! jestes tu ! napisałam ci wiad na priv! zostałam właśnie zastrzelona ceną za projekt przyłącza wody i ścieków! ktos wie na czym taki projektant wod-kan pracuje? jaka mapa mu potrzebna? może być jakieś ksero? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meukov 29.01.2008 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Skoro zastrzelili to nie żyjesz . A teraz na poważnie emi ileeeeeeeeee????? Pytam z ciekawości ponieważ czeka mnie woda (chyba??) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emi601 29.01.2008 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 zostałam drasniętai i liżę rany 1400 zł. A może to ja jestem w błędzie i jest cena ok może ktos musi mnie sprowadzić na ziemię, ale nie wydaje mi się wasiek wyżej na tej stronie pisze że zapłaciła o wiele mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasiek 29.01.2008 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Emi, jestem i odesłałam wiadomość. Musisz tylko wziąć poprawkę, że nam robił tylko wodę bo kanalizy miejskiej to my nie mamy. Mamy oczyszczalnię ale to juz zostało ujęte od razu w projekcie zagospodarowania. Nie chcę martwić ale to dopiero początki papierków..... ale głowa do góry bo napewno sobie poradzicie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawomir potecki 29.01.2008 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Hej, hej a teraz nie jesteś w Elblagu? witam .ja narazie bywam często w Elblągu , ale na stale jestem jeszcze w Berlinie. akurat wróciłem z Elbląga . po tych deszczach droga dojazdowa jest można powiedzieć nieprzejezdna . Nadleśnictwo zniszczyło ja całkowicie przy zrywce drewna . http://www.republika.pl/slawkowo/droga_z_P.JPG tylko dzięki pomocy sąsiadów z wioski moglem się dostać na ranczo . http://www.republika.pl/slawkowo/droga_z_K.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasiek 29.01.2008 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 OOO Witaj Sławku.... Błotko na Twoich zdjęciach bardzo przypomina mi moje krajobrazy niestety, przed moim domkiem... Mam rozkopana oczyszcalnię i firma się nie odzywa, żeby mi ja naprawić. Przyjechali, odkopali glinę i......zostawili na lepsze czasy bo teraz tez żaden ciężki sprzęt nie wjedzie na moją posesję A tak to wygląda.... http://images31.fotosik.pl/83/589b0fa87d9f5231med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasiek 29.01.2008 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 A tak poza tym ,to mam nadzieję, że będziesz się teraz częściej udzielał tutaj na forum... Bardzo chciałam ożywić ten wątek i mam nadzieję, że troszkę mi się to udało.... oczywiście potrzeba też aktywności pozostałych ellążan... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts