Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Elbląg i okolice

Recommended Posts

Wasiek tak szczerze to nie wierze w cuda , że "ktoś" postawi mi dom za darmo i to jeszcze dobrze i szybko ale muszę znaleźć jakiś konsensus między jakością, a ceną. Zapomniałem jeszcze napisać , że jedna z ekip od razu zażyczyła sobie na start zaliczkę, a to od razu dyskwalifikuje. Nawet nie zdawałem sobie sprawy , że wybór ekipy to taki problem :-?

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Emi my tu na forum jako "laicy" raczej nie udzielmy jednoznacznej odpowiedzi. Podane przeze mnie wyceny są do 177m2 powierzchni całkowitej (schody, taras) powierzchnia netto 155m2, użytkowa 102m2. Według zestawienia kosztorysowo-materiałowego stan surowy zamknięty (fundament, ściany, dach z pokryciem i stolarka) powinienem zamknąć za samą robociznę w kwocie 44.000zł. Każdy projekt jest rozpatrywany przez ekipy budowlane indywidualnie. Ja osobiście uważam, że u Ciebie nie powinna cena zbytnio odbiegać oczywiście nie do góry tylko w dół :D Pozdrawiam

ok 57.000. za dom plus garaż od wykopu i schodków na ganek aż po dach i kominy. Czyli wszystko wszystko. Cenę skalkulował od powierzchni obiektu.

teraz myślę co zrobić

dodatkowo pan zaoferował że mają wyrobione kontakty i moga dla mnie negocjować materiały i organizować ich dostawe na budowę wtedy kiedy bedzie potrzeba. gość całe osiedla domkowe budował w powiecie. teraz buduje ośrodek w krynicy. Polecony przez naszego architekta, podbno buduje sprawnie (bo ma dużo zleceń) i nie partoli, nie trzeba nad jego ekipą stac z poziomica.

teraz myśle:)

• 3 weeks później...

wyłączenie z produkcji rolnej naszego gruntu okazało się bardzo kosztowną imprezą , gdyż przekroczylismy wolne od opłaty 500m2 zabudowy o 197 m2, d*Pa blada! będą nam tak dowalać daninę przez 10 lat!

ile ja się naklęłam to wstyd powiedzieć, pijawy! Najpierw dziela pole na mikro działki, potem ustalają MPZP że można budować a, potem się upominają ze to ziemia orna II klasy! A na dodatek wkurza mnie ten limit , 500m2! cała działka ma 969m2, jakby mój dom i garaż nie zajął więcej niż 500m2 to starostwo myśli że bym uprawiała te pozostałe 0.0469 hektara? czysta głupota, rozumiem jak ktoś ma naprawdę haktary i coś tam w kątku buduje i na dodatek jest naprawde rolnikiem, ! a ja nawet nie mam 1000m2! czy dom zajmie 697m2 czy 5m2 i tak nie bedę nic tam uprawiać! nic ! bo nawet chyba nie ma jak! rzeżuchę może mam sobie posiać? :evil: mam nerwa! jak nigdy!

ale zmieniac nic na działce nie ma sensu bo to by była dopiego głupota i marnowanie miejsca, którego jast i tak "na styk"

Czy ktos z was to przerabiał? nie widziałam na własne oczy decyzji starosty ale po przeczytaniu ustawy, rocznika statystycznego i kilku zabawach z kalkulatoram wydaje mi się że mnie robią w balona na kasę :evil: mi inne kwoty wychodzą jak sobie to policzę.

a w ogóle to mam też doła bo w tym roku z budowy nici, euro w dół, ceny w górę, odechciewa się wszystkiego! i jeszcze mi tylko tego wesela do kompletu plag brakowało !

Emi, nie wiem jak to jest z wyłaczeniem, bo nam nie chcieli wyłaczyć i mam postawione siedlisko w parku krajobrazowym.

A poza tym spójrz od drugiej strony, to znaczy ...ile masz juz spraw załatwionych. U mnie papierologia trwała prawie rok czasu zanim wydano nam pozwolenie na budowę. Tu czas oczekiwania trzy miesiące tam dwa a jeszcze gdzieś indziej kolejne miesiace...no i tak to trwało...

Głowa do góry, zobaczysz bedzie dobrze.... :D :D :D

geodeta zrobił mapę w lutym, mamy kwiecień i już wniosek kompletny i gotowy. Faktycznie szybko. :wink: Zeby jeszcze w takim tempie szóstke trafić :p

dzis już mam mniejszego doła, jakoś to bedzie! a ewentualne wrzody na żoładku same z siebie nie znikną.

dziś arch miał złożyć wniosek, jutro go pomaltretuję przez telefon, hehehhe 8)

Witam ponownie po dłuższej przerwie spowodowanej brakiem internetu ale do dzieła.

Ekipa już jest. Koszt stanu surowego otwartego, budowa zjazdu z drogi, droga ok.80 metrów wszystko razem 59.000zł. Za tydzień zaczynamy działania. Cena trochę mnie przeraziła ale niestety wszystko idzie do góry. Ludzie wyjeżdżają za chlebem i brak siły roboczej. IDZIE WIOSNA. Oczywiście cena podana po "krakowskim targu" z 72.000zł.

Teraz zaczynamy szukać gruzu. Wasiek niestety z Cleaner'em problem bo też nie mają gruzu (może dla mnie). Ogólnie nastąpiło parę zmian miedzy innymi zmiana materiału ścian nośnych na ROBEN POROTON. Najbliższy kolejny problem komin - może gotowy ceramiczny ?

Emi601 właśnie mam przed sobą swoje wyłączenie z produkcji rolnej i szczerze mówiąc od stycznia 2008 kiedy dostałem pierwszy raz czytam. Jak wynika wyłączeniu podlega cała powierzchnia domu, plus 0,5 metra od ściany oraz droga dojazdowa i podjazd. Ale u mnie łączna powierzchnia wynosi 540m2 za którą nie musiałem płacić. Tak więc skąd te 40m2. Chwila dzwonię........... Właśnie się dowiedziałem , że powierzchnia do wyłączenia za którą nie trzeba płacić wynosi 549m2 ale proszę nie pytaj dlaczego bo nie wiem. Postaram się dowiedzieć dlaczego jest taka rozbieżność o 49m2. Odnośnie odrolnienia znalazłem może stary ,temat

http://dom.gazeta.pl/prawo/2029020,65547,3106244.html

Wasiek zapytam u Ciebie był komin stawiany czy gotowy? Idąc za pytaniem jeżeli gotowy to skąd brałaś? Postaram się teraz być na bieżąco aczkolwiek dalsze problemy z internetem niewykluczone. Pozdrawiam