Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Elbląg i okolice

Recommended Posts

Meukov, witam po przerwie...

Fajnie, że już zaczynasz bo.....dopiero kłopoty przed Toba... :wink: :wink: :wink:

Papierki to jeden kłopot a teraz cała reszta.....ale nie przejmuj się :D :D :D wszystko jest do przełknięcia. Widzę też, że dobry z ciebie negocjator....Emi bierz przykład z kolegi Meukova i tez się targuj o cenę robocizny - popularnie mówiąc - ile wlezie....

Co do kominów to ja kupiłam systemowe w leirze w Malborku. Komin jest uzytkowany od października jak tylko zaczęliśmy palić w kominku i jak do tej pory nic sie z nim nie dzieje więc jest ok.

Meukov, mam nadzieję, że jak zaczniesz to podzielisz sie zdjęciami?

Emi a teraz kolej na Ciebie.....drąż, drąż a na pewno wydrążysz..... :D :D :D

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

sprawa pierwsza i najwazniejsza! dzis poszedł wniosek o pozwolenie na budowę :) odliczamy, prosze o to dowód! :)

http://img187.imageshack.us/img187/2346/wniosekgh5.png

w zasadzie to nie wiem skąd te uśmiechnięte buźki bo teraz to dopiero sie zacznie ! :p

macie recję że targowac to sie będę! oj będę ! tak zamierzałam! ten pierwszy gościu co mi krzyknął cenę też by pewnie dał sie przekonac :) bo nie wiem co on za atrakcje oferuje za 320 zł za m2 całkowitej domu a z garażem za 210 za m2 to też przeginka, toż tam nawet stropu nie ma, o kominie nie wspomnę. Najgorsze jest to że nie ma mnie tam na miejscu i nie moge się aktywnie za szukanie wziąć, tak przez telefon to czasem nie wszystko się da.

a w ogóle to nie wiem czy już Wam pisałam ale chyba w tym roku nie ruszymy, finanse za krótkie, ale nadal szukam , bo lepiej mieć zaklepane , zwłaszcza na wiosnę. :( smutno , ale co zrobię, brutalna rzeczywistość.

meukow: to że zwolnione z opłaty za odrolnienie jest 500m2 wynika z ustawy więc nie powinno byc żadnych rozbieżności.

Dziennik Ustaw Nr 121 z 31 maja 2004 Pozycja Nr 1266

USTAWA z dnia 3 lutego 1995 r. o ochronie gruntów rolnych i leśnych

!http://www.infor.pl/dziennik-ustaw,rok,2004,nr,121.html

My przekroczyliśmy o 197m2, jestęscie ciekawi ile to kosztuje? 700 zł rocznie przez 10 lat. Nie bez znaczenie jest fakt że tona żyta kosztuje ponad 500zł. Bo co roku bedziemy płacić równowartość 1,2 tony. fajnie nie? Dura lex sed lex jak to mówią

a zinnych ciekwostek to z waruknków technicznych przyłaczy niewiele rozumiem :oops: oraz mam fachowy projekt zjazdu którego pewnie nigdy nie zrobimy bo zabraknie kasy :p

może nie chciało się komuś liczyć :)

ja mam w decyzji o wyłaczeniu wszystko opisane , porachowane , uzasadnione , wychodzi ile wychodzi :( tylko nie napisali jak obliczyli powierzchnię wyłaczaną , podobno z grubym zapasem to robią , tak krechą na oko , po skosach , nie bawią się w dodawanie pomniejszych powierzchni. Może u ciebie potrkatowali te 50m2 jako błąd pomiaru :) i masz promocje ! ciesz się! bo jak tak policzyć to zaoszczędziłeś ok 170 zł rocznie :D

• 1 month później...

ja ciężko pracuję :) na to żeby domek postawić.

rodzice byli wczoraj na działce, piękna pogoda była, mówili że pięknie tam o tej porze roku. I że błoto znikło. To jest jakaś dobra wiadomość, bo jak oststnio tam byłam to padało i wiało , że mało łba nie urwało. I generalnie było dołująco :p

Czekamy na jakiś odzew ze starostwa. Już miesiąc minął. A może dopiero miesiąc, jeszcze mają czas.

a ile w ogóle kosztują tynki bo do tego jeszcze nie doszłam w swoim kosztorysie :) Wasiek chyba ściągnę od Ciebie :wink:

no wtedy Emi klikneła w kosztorys koleżanki Wasiek i po tym co ujrzała powiedziała:

eee! nie jest tak tragicznie! :) szczerze mówiąc to myślałam że więciej, małe uffff

westchneła

widzę ile za materiały i ile za robociznę, mogę sobie chyba porównać bo domki podobnej wielkości.?

numer do pana tez sobie zapisałam :p A ile w ogóle mieliście tych metrów do otynkowania? ja kiedyś próbowałam u siebie liczyć , ścian zwenętrznych i ścian działowych na dole wyszło mi 217 m2. plus to czego nie uwzględniłam na piętrze, no bedzie troszkę wiecej.

a czekamy sobie na PnB. Już mineło starostwu 38 dni z ustawowych 65. Może już na dniach? :D ekscytujące to czekanie.

trochę zmienił nam się plan działania, nie możemy zacząć budowy w tym roku ale wiosna 2009 to juz jest realny termin. Chyba wezmę tego pana o którym pisałam wczesniej, bo jeśli za te pieniądze oferuje "wyszystko od fundamentu po dach i kominy" to pójdziemy za ciosem i zamkniemy od razu dom, czyli zaraz po ekipie murarskiej kończącej dach , wstawimy okna. A pan majster jako pan majster sam w sobie bardzo mi się podobał :) no i dwa budynki na raz budujemy jakby nie patrzeć.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

ja dopiero zamierzam :) także niestety nie pomoge w tej sprawie

ale jest dobra wiadomosć!! mamy Pozwolenie na budowę :D

od dziś jestem w Polsce, cynk o PnB dostałam jak podstawiali samolot na lotnisku w Dublinie :)

jutro jadę so starostwa odebrać projekty! i jak się dowiem czegoś nowego to napiszę coś więcej!

więc ni zaczynamy zdania od więc :D pozwolenie jest, i to nawet juz prawomocne , z budową czekamy do wiosny, chyba że dzis wieczorem trafię szóstkę to jutro wracam :p

w ogóle to myślałam że dostanę jakieś pismo że jest pozwolenie a tu okazuje się że samemu trzeba. Od naszego architekta dowiedziałam się że jestem poszukiwana w powiecie :) wchodze a pani na dzień dobry pyta "co tak późno? mówiłam że piątego będzie" :) no i było, tylko ja się nie przejełam tym, że jak pani powiedziała że bedzie to bedzie :) wiecie jak jest z urzędami.

Pomorski konserwator zabytków zdazył się wypowiedzieć na temat projektu, miał czas do 30 maja , decyzje wydał 29. Projekt uzgodniony pozytywnie , tylko trzeba było usunąć narożne przypory na zewnątrz budynku, jako obce w architekturze Żuław, mi to nie przeszkadza, nie miałam do nich emocjonalnego stosunku, dodatkowa robota mniej, i tak bym ich pewnie nie zrobiła. Ktoś ( nie wiem kto) wziął czerwony pisaczek i wykreślił. :) także jest git. Jesteśmy zwarci i gotowi, mamy wszystkie papiery i projekty na kupce. Tylko czekać a potem dziennik, kierbud i do łopaty. Szkoda tylko że to jeszcze tak długo. ehhhh.

emi