Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Elbląg i okolice

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No Emi, z tym domem do wprowadzki to troszkę przesadziłaś.... :D :D :D Jak dobrze pójdzie to pewnie dopiero na Boże Narodzenie bedzie gotowy...ale ja poczekam.... :D :D :D Moja złota rączka, wszystko robi tak dokładnie, że najblizszy remont.....za lat 15 bedzie.... :D :D :D

No z tymi czarownicami to nie przesadziłaś.....tylko ja i ty ciagle tu zaglądamy ....i co jakiś czas ktoś nowy sie pojawi .....i znika..... :D :D :D

dzięki kofani za miłe przyjęcie:)

miejsce docelowe to Dąbrowa, co do projektu to jeszcze żaden nie wpadł mi w oko szczerze mówiąc, szukam czegoś w stylu dworku. Wielkość to myślałam ok 220m2-250m2 dobrze by było aby był razem z garażem ale nie koniecznie. Wymiary budynku nie mają znaczenia bo mam sporą działkę :) Jestem na etapie poszukiwań ciekawych dla mnie projektów:)

• 2 weeks później...

Witam wszystkich z Grupy Elbląskiej. Otrzymałem pozwolenie na budowę i poszukuję w chwili obecnej firmy budowlanej z waszymi rekomendacjami - pomóżcie i podajcie swoje typy - ewentualnie jakich się wystrzegać.

Buduję dom w zabudowie bliźniaczej 120 m2, z podpiwniczeniem, garażem.

Mam z tą działką nie lada problem, bo od 20 lat nic tam się nie działo, a sąsiad już dawno osiadł, no i teraz każą mi wylać płytę, choc istnieją niepopękane fundamenty, no ale cóż, to przecież najważniejsza sprawa, aby fundamenty były mocne.

Pozdrawiam wszystkich budujących i wybudowanych - i liczę na pomoc z Waszej strony.

W Elblągu, niedaleko Saperów. Z moich dotychczasowych dociekań wynika, że firma niejakiego pana jana Kozika z Braniewa dobrze buduje - ktoś to może potwierdzić? Ewentualnie KON-STONE pana Konwenta. Dajcie znać, jak coś wiecie na temat ww.

Ano pcham się w budowlankę i jak dalej tak będzie szło, to sam poszerzę działalność o developerkę i sam sobie dom zbuduję :) Jacyś chętni?

I jeszcze jedna sprawa - ile firmy Wam "krzyczą" za stan sso? Mnie wychodzi tak 250-350 PLN m2.

Na chwilę obecną posiadam już kierownika, pozwolenie, ale ugrzązłem w punkcie przyłączy wod-kan, bo WiK nie mogą znaleźc studzienek od tych przyłączy, które idą do mojej działki. Jaja jak berety na "dzień doby".

Pozdrawiam.

ooo, na saperów mam działkę ogrodniczą i codziennie przejeżdżam tamtędy w drodze do pracy.... :D :D :D Niestety nie znam ani jednej ani drugiej firmy. Ale skoro masz polecenie to może będą dobrzy.... :D :D :D

Piszesz o cenie z metr a nie piszesz ile tych metrów bedziesz miał... :D :D :D rzuć kwote ogólną ile chcą za SSO....będzie jaśniej .... :D :D :D

przede wszystkim : Wilkommen Marcinie! :wink:

co do budowlańców to jesteś bardziej zorientowany niż ja. Sama nie mam ekpiy bo nikogo nie znam i nie ma mi kto polecić. Wiem tylko że mój sąsiad przyszły budował z ekipą z Pasłęka i byli super a on nie miał czasu na budowie siedzieć bo pracował.

tez sie spotkałam z ceną roboty SSO w tych widełkach które podałeś . Liczą powierzchnię całkowita , mnożą przez cenę za m2 i jest cena ogólna.

Dzięki za odzew i miłe przywitanie.

U mnie po wybudowaniu powinno być 182 pow. ogólnej, 118 użytkowej. Jedno z ostatnich wycen 360 PLN za m2, w tym schody, dach, położenie dachówki, 1 balkon, taras. Wychodzi więc powyżej 60tys. Ale szukam dalej.

W tym tygodniu planuję prace ziemne - dwie chałdy ziemii do wywiezienia, poza tym jeszcze trochę gruzu. Pierwszy gość, z którym dziś rozmawiałem chce 30 zł za m3. Wychodzi jakieś 220 zł za jednego KAMAZa. W tym temacie może ktoś się orientuje lub kogoś poleci?

Pozdrawiam i wpisujcie, co się u Was dzieje na placach budów :)

szczęśliwa, że możesz budować bez kredytu.... :D :D :D Nade mną wisi niestety, widmo spłaty przez najbliższe 20 lat.... :o :o :o

Dużo zrobi sam mój mąż a to juz bardzo duża oszczędnośc,chociaż budowa - tak jak piszesz, rozciąga się w czasie. Ale nie narzekam, wprowadzimy się jak będzie trzeba i już..... :D :D :D

właśnie tylko i wyłącznie dletego budujemy systemem gospodarczym ,bo ja boję się brać kredyty, niestety nikt i nic nie jest w stanie namówić mnie na kredyt. Trudno będziemy się dłużej budować czasami czekać na kasę, ale nie będzie wisiało nade mną widmo że nie spłacę kredytu. Może źle myślę, ale paraliżuje mnie widmo kredytu spłacanego przez 20-30lat. Jak bałam samochód na 5 lat to i tak była dla mnie ogromy stres:)

Niestety ziemia nie nadawała się do niczyjego ogódka. Wczoraj wylądowała aż w Przezmarku, dlatego też robota trwałą 12 godzin. Teraz to wygląda jak plac budowy. Jakby jeszcze udało się znaleźć podłączenie z deszczówką, która jest na mapce, a w rzeczywistości jej tam nie ma, to byłaby połowa sukcesu, bo jeszcze zakład energet. chce przenosić skrzynkę, ale jakoś nie mogą się za to zabrać...Może jurto coś się ruszy w tej sprawie.

Wykonawca wybrany - za 60 tys. - stan surowy z dachem i dachówką, schodami, balkonami, ściankami działowymi, a to wszystko posadowione na ławie fund.

Roboty ziemne wykonała firma KOPACZ - 80 zł/h za koparę i tyleż samo za wywrotkę TATRĘ. Jakby kto chciał to mogę podać namiary. Ekipa ma wejść po 15 sierpnia.

Pozdrawiam budujących i szczęśliwców, którzy mają to za sobą :)