Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Elbląg i okolice

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Firma KOPACZ, mieści się w Gronowie G. Najlepiej pogadać bezpośrednio z szefem - tel. 604 407 151.

A ile kasują za projekt przyłączy wod-kan? Mnie chcą kasować 500zł od przyłącza - kanaliza jest, więc woda i deszczówka będzie mnie kosztowac 1000zł - dużo?

W Energi obiecali,że prąd będzie na działce do końca sierpnia - oby!

Jakie polecacie hurtownie z mat. budowlanym?

Wasiek - hm, szukajcie a znajdziecie :)

• 2 weeks później...

PEwnie niewiele osób trafiło tutaj na tę stronę, inni nie mają czasu, a jeszcze inni dostępu do kompa, a szkoda, że nie można tutaj stworzyć centrum wymiany informacji z prawdziwego zdarzenia.

Z własnych dotychczasowych poszukiwań polecam hurt. bud przy wylocie na Wa-wę RAAB KARCHER. NOwopowstała i chcą się wbić na rynek, więc ceny mają naprawdę niezłe. Np. bloczek betonowy na Grażyny 2 i na Mazurskiej, skądinnąd producenci, a mają o 30 gr na bloczku drożej i jeszcze wołają za transport.

Jutro otrzymam pełną listę większości hurtowni z Elb i wówczas będę mógł Wam jakąś z czystym sumieniem polecić.

Teraz mam kłopot ze stalą, bo tak prawdę powiedziawszy to musiałbym brać pręt 14 z Centrostalu, 12 z Krakusa, a 6 z byłej fabryki domów - koszmar, taka rozpiętość po kila stów na tonie.

Powodzenia w załatwianiu formalności i na budowach!

No hej,

wróciłam z urlopu i widzę, że kolejna elblążanka do nas dołaczyła ... :D

Marcin, my wiekszość kupowaliśmy w Falkonie. Było z rabatami ale czasami znajdowałam gdzie indziej taniej niektóre artykuły niz u nich. Dalej jednak tam kupujemy.... :D :D :D

U nas zmian za duzych nie ma bo i nie było komu pracować. Urlopowaliśmy się na południu.... :D :D :D a teraz czas wziąć sie ostro do pracy, bo czas ucieka i na Boże Narodzenie w takim tempie nie zdążymy.... :( :( :(

Powodzenia dla oczekujących na pozwolenie a dla rozpoczynających budowę duzo dobrej pogody.... :D :D :D :D

• 2 weeks później...

o ! chwilę , mnie nie było i już nowe twarze :) dzień dorbry mirabelko!

mamy ślub za pasem i budowa zwszła chwilowo na drugi plan

Czołgistów! super nazwa! tez chciałabym mieszkać na czołgistów! :) a jeszcze bardziej na ulicy Czterech Pancernych i Psa :)

a tak w temacie ulic to patrząc po numerach nadawanych sąsiednim domom to nam najprawdopodobniej przypadnie nr 2 :) prawie jak 102 !

trochę prywaty: kajopejo: czy dysponujesz może jakimś kontaktem do pana Kozika? Jsetem zielona jak koperek w temacie ekip i wszystkiego się chwytam.

no i ostatnie dni przyniosły nam światełko w tunelu gdyż miałam zagadkę jak będąc zagranicę zbudujemy dom, nie wiem jak ja to sobie wyobrażałam. ALe mój tato z wiosną przyszłęgo roku wybiera się już nieodwołalnie na emeryturę, przechodzi w stan spoczynku. Ale żeby był to spoczynek aktywny powiedział nam oficjalnie że z przyjemnoscią bedzie doglądał i nadzorował naszą budowę! lepszego prezentu ślubnego nie możemy miec! :D:D:D

No, no Emi a to Ci tata niespodzianke zrobił ale czego sie nie robi dla dzieci..... :D :D :D w przyszłości sama tego doświadczysz. Rodzice zawsze chcą jak najlepiej dla swoich potomków....

To ile Wy jeszcze planujecie byc na emigracji??? Aż domek sie wybuduje? Ominie Was duzo doświadczeń budowlanych i tych dobrych no i tych złych ( i dobrze )...potem spokojnie sobie bedziecie mieszkać... :D :D :D

• 4 weeks później...

hej hej! witam wszystich po dłuższej przerwie!

miałam chwliowo główę zajęta czym innym! za mąz sie wydałam tydzień temu. 8)

Teraz wracam do budowania.

cating ekip trwa! dzis oglądałam dom znajomych wybudowany przez pana Kozika włąsnie! i polecono mi go, wieczorem dostane numer i zobaczymy czy się podjemie, został pochwalony więc jestem dobrej myśli! no i powiedziano mi że nie jest najtańszy ale tez nie ma cen z kosmosu.

zaglądam na allegro a tu BK staniał! musi byc ok! :D

a co u was? :)

Witam

Ja od 1 wrzesnia jestem w trakcie budowy domu pod Elblągiem i jak do tej pory to sa sciany fundamentowe + czesciowo nieduza stajnia dla konikow.

Co do firmy p.Kozika to slyszalem od znajomych same superlatywy,nawet z Nim rozmawialem (bardzo kontaktowy i sympatyczny czlowiek) ale przy cenie 300 pln/m2 za SSO (dom 300 m2 po podlodze) wymieklem.Jak bedzie wiezba to powiem ,kto mi buduje 8) i pochwale lub złajam :p. Na razie nie jest zle ,choc pare baboli na szczescie w pore zauwazonych, juz bylo.

pertraktacje trwają...

dziś jeden wykonawca zaskoczył mnie mocno, rozmawiamy sobie, podaje mi ceny, tyle za metr domu, tyle za metr garażu, srutututu i na koniec wyskakuje "ale to są ceny netto" czyli do tego jeszcze VAT! :o :o i podana cena robi się ceną z kosmosu!! i jeszcze mówi że jak chcę bez faktury no to cena taka jak podał na początku.

o co chodzi?? objaśnijcie mi to po ludzku! czy ja potrzebuję fakture za usługi budowlane? a jak bez faktury to jest na lewo? i kto jest na lewo wykonawca czy ja? ło matko, mówili że będzie cieżko ale nie że aż tak.

Ja po wczesniejszych rozmowach stwierdzilem,ze nasz region jest najdrozszy w Polsce pod wzgledem cen za budowe domu.Rekordzista zawolal 98 tys + vat za SSO (oczywiscie robocizna) i stwierdzil ,ze materialy i cala reszte musze osobiscie zamiawiac,szukac etc,etc......

A co do faktur to jesli niepotrzebne sa Tobie do rozliczen np kredytu w banku to w sumie sa zbedne. Druga sprawa to umowa na budowe i pozniejsze ewentualne reklamacje-faktury na pewno pomoga w egzekwowaniu swoich praw. Znam jednak sytuacje,kiedy firma budowala domek koledze bez faktur a na drugi rok zaszely pekac mury,strop i w ogole bylo nieciekawie.Firma budujaca zaczela sie wypierac ,ze nie ich wina,ze nie ma faktur a umowa to zwykly swistek.Dopiero postraszenie urzedem skarbowym zalatwilo sprawe.

Mi buduje ekipa za 45 tys dom i stajnie (155 m2+ poddasze) za 17 tys.wiec roznica znaczaca :roll: .Mojemu szwagrowi pod Warszawą postawili podobnej wielkosci dom za 40 tys.Od marca szukalem jakiegos sensownego wykonawcy i ceny byly naprawde powalajace a po zasiegnieciu opini o tychze wykonawcach ,zupelnie nieadekwatne do jakosci i terminowosci robót prowadzonych wczesniej.

Hitem byla pani (chyba wlascicielka firmy) ktora na dzien dobry spytala sie ile chce przeznaczyc na budowe domu (SSO) a potem przedstawila wycene ktorej nie chciala mi dac na dluzej do reki bo:- " i tak nic pan z niej nie zrozumie".

cwaniactwo się szerzy aż przeraża!!

ja niestety nadal czekam na pozwolenie na budowę domu, bo architekt sobie zaczął żarty stroić i od 3 miesięcy trzyma mój projekt i nic jeszcze nie naniósł na mapki, chyba będę zmuszona do zmiany architekta, bo dłużej czekać nie mam zamiaru :evil:

dlatego postanowiłam zacząć remont stajni i budowę wozowni, nie będę marnować czasu na architekta, jestem wprost wściekłą, co za dupek a miało być tak pięknie!!

Domek po miesiącu od rozpoczęcia budowy wynurza się z ziemii :) I płyta fundamentowa wylana i strop wylany i ściany zewnętrzne na parterze już wysoko... Aż miło popatrzeć.

Udało się przy tym zaoszczędzić trochę grosza na taniejących mat. bud. Bloczki betonowe przywieźli spod Gdańska - 2,90 + vat jak ktoś chciałby płacić :), gazobeton 24 - 8,40 brutto, 12- 4,20 - to z kolei z Kościerzyny z prefabetu. I to z HDSem! Żadnego naciągania na dodatkowy rozładunek i takie tam.

Jakby co to dysponuję telefonami.

Po stemple trzeba pofatygować się samemu do Nadleśnictwa, stamtąd wyślą gdzieś w las do leśniczego, wówczas można wybrać towar, wrócić do Nadleśnictwa, zapłącić i wrócić z transportem, najlepiej nazajutrz, bo takie mają przepisy po wybrane stemple - cała procedura męcząca i czasochłonna, ale zamiast 12 zł w Jagodnie kupicie po około 5 zł sztuka.

Tartak Jagodno, jeśli chodzi o pozostałe drzewne asortymenta to najtańsze miejsce na zakupy. Deski.info, które reklamują się w Elblągu i okolicach to niestety dużo większy wydatek, a w dodatku o upusty trudno.

Pierwszy ze stropów zamawiałem na byłej Fabryce Domów, obecnie Pol-Aqua WYroby Betonowe - ze względu na termin realizacji zamówienia. Drugi zamawiam u Leiera i zobaczymy jak to u nich wyjdzie.

Komin polecam firmy IBF - niewiele różniący się od leierowskiego a w kieszeni zostaje 2500, jak to było w moim przypadku.

Cement kupuję w Makchemii, bo powyżej 500zł transport mają bezpłatny na terenie Elbląga, a i cena należy do najniższych.

W ogóle w elbląskich hurtowniach cienko z transportem. Wszędzie to dodatkowy koszt i z tego tez robią się spore wydatki. Dziwię się, że wzorem innych miast, choćby w Olsztynie, część hurtownii konkuruje również oferując bezpłatny transport.

Na ekipę bud nie moge narzekać, choć nie robią w iście ekspresowym czasie, ale mi się nie spieszy. Na pewno do końca listopada dom będzie zadaszony i pokryty dachówką i tak też przeczeka do wiosny.

A że się rospisałem, to już kończę i trzymam kciuki za Wasze budowy!