Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Elbląg i okolice

Recommended Posts

ja już piszę ,już piszę :) jestem , jestem! :)

świetny domek ten z14 muszę powiedzieć! bardzo podobny do naszej "ali" :) serio, tylko troszkę mniejszy. A jaki macie stan osobowy rodzinki jeśli można się zapytać? :)

tylko tak sobie patrzę, na tą wersję z dwom garażami o tak sobie myślę... że te garaże to prawie takie szerokie jak dom. Trochę go przytłaczają, żeby nie powiedzeć że przerastają, połowa elewacji to bramy garażowe. Czy nie ładniej by było jakby zostawić domek sam a garaż zbudować osobno? domek ma takie klasyczne proporcje , i ten ganek centrlanie, jest idealny. Z miejscem na wolnostojący garaż chyba nie Melibyscie problemu? tak tylko sugeruję :wink: my też wiedzileiśmy że na 100% bedziemy mieli dwustanowiskowy garaż i że bedzie wolnostojący, dom to dom, a zabuowania gospodarcze na tyły wypchneliśmy :)

już oba fundamenty mamy zrobione! :lol: dzieki "oddzieleniu" garażu , możemy go troszkę taniej zbudować, nie wymaga takich super izolacji i ociepleń jak dom, i pokrycie dachowe zrobimy tańsze.

Tak sobie rozważam, pomyślcie! ładniej wyglada domek jako domek a nie jak hala warsztatowa ! Wasiek też ma garaż wolnostojący! :wink:

ps, mój mąż nazywa berlinkę " hitlerką" :)

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja już piszę ,już piszę :) jestem , jestem! :)

świetny domek ten z14 muszę powiedzieć! bardzo podobny do naszej "ali" :) serio, tylko troszkę mniejszy. A jaki macie stan osobowy rodzinki jeśli można się zapytać? :)

....

ps, mój mąż nazywa berlinkę " hitlerką" :)

Na razie jest nas 3. Garaż jest prawie jak dom, ale myślałam o jednym wjeździe i trochę zwężeniu, a wykorzystaniu stryszku nad garażem na rupieciarnię. W sumie pomysł na garaż oddzielny nie jest zły, bo przy szerokości 30 m działki, to spoko. No tylko wychodzi jeden problem (chyba) że oddzielne garaże, to droższa inwestycja, niż przy ścianie :roll:

mnie sie właśnie wydaje że garaż osobny to mniejszy koszt. My na ten przykłąd nie ocieplaliśmy fundamentu garażu, zamierzamy go zbudować z najtańszego pustaka, nieocieplać dachu ani ścian (ten budynek bedzie u nas taki "kryzysowy") - to już jest zysk chyba. Brama garażowa musi być "lepsza" bo to tak jakby kolejne wejście do domu. Nie można sobie pozwolić na "biedniejsze" rozwiązania jak garaż bezpośrednio styka sie z domem. nawet jeśłi nad garażem bedzie stryszek to i tak chyba trzeba ocieplić jakoś strop bo bedzie zimno hulać a raczej ciepło bedzie spierdzielać. no i sam dach nad stryszkiem wypada ociepilć, zobacz ile to ma powierzchni. Robocizna to ten sam koszt, można założyć , nikt przeciez nie wybuduje domu z podwójnym garażem w promocji za "free" :) A może da się coś urwac , bo nie bedzie tych wszystkich "ekstra" robót. Wszyskie ekipy jakie sprawdzaliśmy wyceniały budowę m2 garazu na ok 2/3 cenu budowy m2 domu.

Piszę tak, jak my doszliśmy od naszej decyzji o osobnym garażu. Musicie rozważyć sami co jest dla was ważne, czasem komfort przechodzenia suchą stopą z zakupami przeważa szalę :) jak miejsca macie sporo to to akurat nie jest kryterium i możecie puścić wodze fantazji, my z góry wiedzieliśmy że nie chcemy pokoiku dla auta :)

mnie sie właśnie wydaje że garaż osobny to mniejszy koszt. My na ten przykłąd nie ocieplaliśmy fundamentu garażu, zamierzamy go zbudować z najtańszego pustaka, nieocieplać dachu ani ścian (ten budynek bedzie u nas taki "kryzysowy") - to już jest zysk chyba. Brama garażowa musi być "lepsza" bo to tak jakby kolejne wejście do domu. Nie można sobie pozwolić na "biedniejsze" rozwiązania jak garaż bezpośrednio styka sie z domem. nawet jeśłi nad garażem bedzie stryszek to i tak chyba trzeba ocieplić jakoś strop bo bedzie zimno hulać a raczej ciepło bedzie spierdzielać. no i sam dach nad stryszkiem wypada ociepilć, zobacz ile to ma powierzchni. Robocizna to ten sam koszt, można założyć , nikt przeciez nie wybuduje domu z podwójnym garażem w promocji za "free" :) A może da się coś urwac , bo nie bedzie tych wszystkich "ekstra" robót. Wszyskie ekipy jakie sprawdzaliśmy wyceniały budowę m2 garazu na ok 2/3 cenu budowy m2 domu. ...

no i po to jest to forum, by się konsultować - w sumie masz rację. na tym etapie "niebudowy" to zielona jak groszek wiosenny jestem, a tak to już trochę więcej wiem. Za wygodna nigdy nie byłam, więc przetachanie zakupów nie będzie stanowiło problemy. A przesunięcie gdzieś garażu "otworzy" mi ścianę na dodatkowe okno w sypialniach na górze (może wtedy rezygnacja z dachowych???)

A Wasz projekt to jaki, jeśli mogę zapytać?

o widzisz! ten argumet z oknami to bardzo trafiony! słusznie, słusznie! bardzo praktycznie podchodzisz do sprawy widzę! :wink: to tak jak ja :p

ja tam żadną specjalnie fachową wiedzą jeszcze nie grzeszę, dopiero fundamenty mamy przecież :) murator.pl :)

nasz domek to taki typowy projekt gotowy :) "Ala" z pracowni "dom na 5"

http://domna5.pl/index.php?opcja=details&id=15&nazwa_projektu=ALA

emi601 dzięki za sugestie, baaardzo rozsądne.

Wasz domek świetny no i nieco większy od naszego.

Przed chwilą czytałam o wyłączeniu gruntów - nas także będzie to dotyczyć, my mamy nieużytki-pastwisko. W starostwie mi mówili o zabudowach do 5 arów (500m) wtedy bez kasy wyłączaja, powyżej trzeba płacić.

A tak wygląda nasze pole i mój spacer po nim :roll:

http://img528.imageshack.us/img528/9974/dziakahw0.jpg

Mokro trochę :roll: na pewno kumpel zrobi nam najpierw badanie gruntu... zobaczymy na czym będziemy stawiać[/img]

ooooo! wyłącznenie z produkcji rolniczej :) mój konik i za przeproszeniem wrzód na ... z tyłu.

prześledź ten wątek

http://forum.muratordom.pl/wylaczenie-z-produkcji-rolnej-obrys,t121952.htm

jest tam tez ważny link do ustawy o ochronie pól i lasów! lektura obowiązkowa :wink:

jak Wam bedzie architekt robił adaptację , miejcie to zagadnienie na uwadze, bo ja nie wiedziałam i zostałam trochę wpuszona w kanał. Teren bez opłat to jak napisałaś 500m2. Pilnujcie żeby garaz i dom nie były za daleko od siebie bo możecie nagle przeskoczyć te 500m2 zajęte przez zabudowę. u mnie przeskoczyło , niestety , po pierwsze zagadnienie to było mi zupełnie obce a po drugie niezbyt korzystny układ działki bo jest dość długa i tak jakoś wyszło, że to był jedyny sensowny sposób zagogospodarowania terenu. I trafiły się zakute głowy w starostwie na dokładkę.

poczytaj! wiedza to skarb ! wiem z doświadczenia! :wink:

Każdy buduje pod siebie. Masz pewnie jakieś wyobrażenie co bys chciała mieć i teraz wykorzystaj doświadczenia ludzi tych, którzy rozpoczęli albo nawet zakończyli Wasz projekt. Zapytaj na forum tych, którzy już mieszkają coby jeszcze zmienili. :D :D :D

Forum to skarbnica wiedzy i doświadczenia....

czytam, czytam od forum się uzależniam...;)