Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Elbląg i okolice

Recommended Posts

Witam GraceH!

Iskierka też była naszym pierwszym projektem ale po przeczytaniu forum odnośnie przeróbek, rozciągania od strony kuchni, garażu zdecydowaliśmy sie na marysię i tak dodaliśmy do niej 90cm od strony garażu. Dzięki temu garaż jest naprawde duży i ustawny oraz nasza sypialnia po podłodze ma 24m2 :D Co do pokoju na dole to moja lepsza Połówka mówiła "pokój na dole i KONIEC", po trudnych negocjacjach przekonałem ją że to zbyteczne pomieszczenie a teraz mówi że miałem racje :D Projekt marysia wydaje się małym i przytulnym domkiem a w rzeczywistości to ogromna chałupa, nie zamieniłbym jej na żaden inny. Co do zdjecia to masz rację że to iskierka. Zamieściłem je bo nasza marysia wygląda jak iskierka z gankiem. Koszt łukowych okien i drzwi przyprawił nas o zawrót głowy. A oto ona:

http://images39.fotosik.pl/72/edf424ea71f9a1b3.jpg

Pozdrawiam!!!

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam ponownie!

Zgadzam sie z Toba chef, ze Marysia, Tymek i Iskierka sa do siebie bardzo podone i wlasnie dlatego my zdecydowalismy sie na Tymka a Wasza Marysia tez jest piekna i skoro nie jest Wam potrzebny pokoik na dole to uwazam ze to trafna decyzja :wink: Sadze ze my rowniez wstawilibysmy okienka takie jak Wy gdyz nam bardziej takie przypadly do gustu niz te zaokraglone, ale to oczywiscie rzecz gustu.... My w Tymku tez mamy naniesione zmiany typu zlikwidowanie balkonu i dodalismy okienka takie jak w Iskierce czy Marysi te malutkie na frontowej elewacji bo bez nich Tymek jest taki ,,lysawy,, ale to tez rzecz gustu zalezy kto co lubi :D Pozdrawiam i do milego!

Grace i chef ale będziecie mileli/macie fajowe domki :) Mogę dołączyć do klanu domków "średnich z dwuspadowym dachem"? :wink: Nasz się trochę wyłamuje z konwencji bo nie mamy garażu w bryle. oto "ALA". ( swoją droga ładne imiona nosza te wszystkie projekty :wink: ) ale ganeczek sobie dorabiamy tak jak Wy.

http://domna5.pl/pliki/widoki/ala_widok1big.jpg

Nasz projekt też ma swojego sobowtróra wśród gotowców :) ściągali od siebie czy co? Ten orzucony był kropka w kropkę taki sam: układ pomieszczeń, identyczne paramerty, bryła, tylko miał lukarnę z balkonem i mnalutkie pom. gosp a u nas bedzie paliwo stałe i nie chcieliśmy wymyślnych konstrukcji na dachu i balkonu. (likwidacja to tez zmiana w projekcie a to kosztuje).

opowiedz chef trochę bliżej o kosztach związanych z łukowatymi okienkami? jakiego rzędu są to pieniądze? bo u nas jest w tylnej elewacji okno z salonu, takie duże z łukiem u góry. I trochę się martwię że to drogo, a z drugiej strony szkoda zlikwidować ten łuk bo fajnie zgrywa się z łukami na tym małym tarsiku który widać z lewej strony domu. I w ogóle wyszperałam w necie zdjęcia z dwóch realizacji tego projektu : jeden dom był z zachowanymi łukami nad oknem i tarasikiem , drugi w ogóle bez łuków i musze przyznać że ten bez łuków dużo stracił na urodzie.

Mówisz chef że Marysia to spora chałupa :) nasz ma podobny kaliber może nieco wiekszy większy bedzie( bo bez garażu ale wymiary wszerz i wzdłuż ma identyczne). To i dobrze i nie dobrze. :D dobrze-przestrzeń , niedobrze-wykończeniówka. My jestesmy na etapie "stan zero" jak zapewne widziałeś na zdjęciach powyżej. ostatnio dreptałam po tych naszych włościach, mam wrażenie że jest w sam raz! taki jak miał być. Wiem że czasem imwestorzy przezywają kryzys jak zobaczą zachudziakowany fundament, wydaje im sie że mało, dopiero ściany zaczynają tworzyć przestrzeń. śmiesznie nie? Eh! kiedy domek zacznie być domkiem a nie samą podłogą? :wink:

mati_syli: my bralismy beton z elbląga. Na końcu płk dąbka. jak się jedzie na modrzewinę. Firma nazywa się bodajże polnord a na betoniarkach maja napisane Stogowski. Beton na ławy z transportem ok 20 km i pompą kosztował w listopadzie 360/m3 (z vatem), nie wiem czy to mało czy dużo , nie chcę wiedzieć bo już zalane a nie chce żeby mnie krew zalała :wink: nic nie czekalismy, beton na drugi dzień po zamówieniu na budowie, certyfikaty i wszystko, i trzy betoniarki jedna za druga do nas jechały. Za beton na chudziak tez od nich, tez z pompą i transportem zabuliliśmy 320/m3. Generlanie polecamy. Żwir szef ekipy skądś brał, nie wiem skąd. :wink:

Witam, okna łukowe, już dobrze nie pamiętam to jakieś 60-70% więcej niż zwykłe kwadratowe. Tak przynajmniej było na koniec lata zeszłego roku. Nie chciałem przepłacać, wszystko zależy jaki to łuk, bo może być łukowe okno a też może być łuk w kwadratowym oknie (taniej) ale nie wygląda to zbyt ładnie. Poza tym okna kosztują fortunę, i to zwykłe 3 komorowe, w końcu przez przypadek znalazłem pol plast i kupiłem u nich. 6 komorowe, po 2 szyba w standardzie u=1, złoty dąb. Jestem z nich zadowolony :D

Ja miałem kryzys jak policzyłem powierzchnię po podłodze bo: w projekcie była tylko powierzchnia użytkowa 112m2 a jak wszystko pozbierałem do kupki to 183m2 mi wyszło :D

Beton też brałem z polnordu (najtaniej-duże rabaty), stal z warszawskiej koło betoniarni (najtaniej, duże rabaty, miła pani), piasek z "zawajek"(nie wiem czy dobra nazwa 370 za 10t - piasek do murowania) a o pustakach nie napisze bo troche przepłaciłem. ups :evil: starczyło by na ocieplenie z pomalowaniem i wylewki w środku. Teraz jak widze betonek za 3 albo 2,80zł to aż mi sie płakać chce ja dałem 5zł za poro25p+w tylko 10.45 :D porazka

Teraz szukam styropianu, znacie jakieś tanie składy??

• 2 weeks później...

Coś forum zamarło :-?

I co o pompach sie dowiedziałaś?

A może by tak zacząć samopomoc sąsiedzką gdzie kto co i za ile kupuje. Dobrzeby było poznać ceny w okolicy. Najlepsze hurtownie, największe upusty i najmilsi sprzsedawcy, chociaż ten ostatni warunek nie pomoże w tańszym budowaniu :D Z racji tego że ja kupywałem w zeszłym roku, więc o cenach sie nie wypowiem ale miejsca już podaję. Z tego co pamiętam to najtańszy cement i wapno były w falkonie na malborskiej, najtańszy beton w polnordzie, stal na warszawskiej, cegły klinkierowe w laymanie, dachówki za mostem unii europejskiej w strone na siódemkę po lewej, także na rawskiej mają dobre ceny, drewno z jagodna. Z całą stanowczością nie polecam segerdachu na nowodworskiej.

Na dzień dzisiejszy szukam dobrego taniego styro, jak ktoś mam namiary to z góry dziękuję.

Pozdrawiam,

Pompa kosztuje, ale inwestycja przyszłościowa.

Na pewno droższa jeśli jest pionowa - jeśli jednak ma się duża działkę można zrobić poziomą.

Myślę, że pompy będą coraz popularniejsze ze względu na to, że przy takim ogrzewaniu nie trzeba chodzić. Automatyka pełna - tylko co jeśli prądu nie będzie. Podobno w naszej wsi - przyszłej zdarzają się często (choć nie wiem co w praktyce to oznacza) spadki napięcia, a to może rozlegulowac tę automatykę.

Poza tym przy pompie zazwyczaj jest ogrzewanie podłogowe. Facet od pomp mówił, że w Jagodnie robił pompę.

Jedna z forumowiczek podała, że koszt pompy, rekuperatora, ogrzewania podłogowego, solar - koszt inwestycji 58 tys. za wszystko (dom o powierzchni o ile pamiętam dobrze 120 m2 (użytkowa). Przyznam się, że cena ta jakoś mnie nie zdołowała. Acha - rachunek za prąd w całym domu od listopada do marca - razem 1440 zł.

A co Wy myślicie o takich kosztach?

przyznam szczerze że nam nawet przez chwilę nie zakiełkowała myśl o pompie ciepła. Chyba w moim małym "rozumku" jest to jeszcze technologia jak z kosmosu. A czy pompe ciepła da się zamontować na każdym gruncie , w każdym terenie? Czy to ciepło w ziemi to wszędzie jest, czy tylko w jakichś określonych warstwach?

fajnie nie mieć rachunków za ogrzewanie, ale pompa za darmo też nie jest, 58 tyś to kupa kasy, chyba nie byłoby na nia miejsca w naszym budżecie.

No właśnie i dlaczego każdy kto ma pompę ma tez podłogówkę? ja nie lubię podłogówek, małż też nie , źle się czujemy po prostu w takich pomieszczeniach. To co? nie moglibyśmy mieć PC?

Na tym forum są zapaleńcy co sami robią pompy ciepła albo co najmniej rozprowadzają rury pobierające ciepło z ziemi. Najważniejsza zasada co do gruntu to im wilgotniejszy i gliniasty tym lepiej dla pompy. Zapraszam na to forum http://forum.muratordom.pl/pompa-ciepla-spostrzezenia-uwagi,t66186.htm ,emi601 jeśli przeczytasz od deski do deski to zbudujesz pompę z zamkniętymi oczami :lol: PC jest niskotemperaturowym zasilaniem c.o. więc łatwiej jest nagrzać dom poprzez podłogówkę, która też akumuluje ciepło niż przez kaloryfery, które musiały by mieć dużą powierzchnię grzewczą. Co do kosztów to ceny kosmiczne, juz bym wolał dom pasywny.

My zamierzamy zaistalować piec na wyngiel, drewno i wszystko co się pali :wink:

A jak budowlane postępy?? Jakieś nowe fotki??

Pozdrawiam,

• 2 weeks później...
witam. chce kupić bloczki fundamentowe (1000szt) z atestem i f-vat natomiast 1000szt chce zrobić we własnym zakresie. czy tak można? czy to jest gdzieś zapisane? są do tego jakieś regulacje? nikt mi nie zarzuci nic później?

jeśli wiesz jak robić, to nikt Tobie niczego chyba nie zarzuci. Jednak samemu robiąc trzeba wiedzieć jak to zrobić... tak mi się wydaje.

a tak poza tym widzę cicho... ;)

Chef dzięki za odpowiedź :) i podpowiedź :)

witam. chce kupić bloczki fundamentowe (1000szt) z atestem i f-vat natomiast 1000szt chce zrobić we własnym zakresie. czy tak można? czy to jest gdzieś zapisane? są do tego jakieś regulacje? nikt mi nie zarzuci nic później?

kucyk98 ale sobie misje zapodałeś :lol: , 1000 bloczków ręcznie, chyba nie masz co z czasem robić, :lol: Jeśli już to pomyśl nad wylaniem ściany fundamentowej zamiast wylewać 1000 bloczków a później z nich budować.

A po za tym w środę dowiem sie o terminie na tynkowanie naszej chałupki :lol: Ni emogę się doczekać!!

Pozdrawiam,