Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Elbląg i okolice

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam serdecznie,

Miło spotkać sąsiadów bliższych i dalszych :-) z Elblaga i okolic.

Po roku załatwiania papierów, szukaniu ekipy, dwumiesięcznej walki z bankiem o kredyt w frankach, w końcu pod koniec marca na Dąbrowie w Elblągu rozpoczeliśmy budowę Marysii III z Archipelagu (jak widzę parę postów wyżej Marysie wystepują w różnych formach i w różnych biurach).

Dom wygląda tak od frontu:

http://lh5.ggpht.com/_kgbXQCev944/SgCbNADU5LI/AAAAAAAAFMc/x8GB_N9kFAE/s800/marysia-IIIA-duza.jpg

a tak od ogrodu:

http://lh3.ggpht.com/_kgbXQCev944/SX8knnWJjOI/AAAAAAAAFAQ/gEdVxkoG0Gw/s800/marysia-IIIB-o.jpg

Ale wizje architekta to jedno, a wykonanie to co innego - rezygnujemy z okien łukowych i powiększamy garaż, bo pomieszczenia gospodarcze są za małe, no i jeszcze trochę innych zmian.

Obecnie mamy już "lotnisko" i ruszamy z murami.

http://lh4.ggpht.com/_kgbXQCev944/SgCiOV9CduI/AAAAAAAAFNA/j3p8CLXeTKQ/s800/20090428061.jpg

Dla zainteresowanych jest plan zagospodarowania Dąbrowy:

http://um-elblag.samorzady.pl/?a=10185

Może ktoś wie co z gazem na Dąbrowie (wiem, że z leśnikami się dogadali)?

Czy ktoś z was buduje dom na odległość tak jak ja?

pozdrawiam,

na przykład ja :) i jesteśmy na tym samym etapie. mamy podłogę , dachu nad głowa niet.

witam świeżą krew andrewj! naprawdę fajna chałupa! :) funkcjonalne wnętrze, tylko jak na taki duży dom to faktycznie na dole ma trochę mało miejsca na przechowywanie różnych rzeczy. W tego typu domach lekko mnie przerażają skosy na poddaszu, ale na pewno sobie poradzicie z zagospodarowaniem przestrzeni! Jakbym miała taką łazienkę na piętrze to bym sobie wolnostojącą wanne sprawiła. :) popatrzyłam sobie na realizacje Marysi III na forum, łazienka jest wypasiona! powodzenia!

Witaj andrewj fajnie poznać kolejnego forumowicza na naszej elbląskiej stronce. Twoja Marysia świetnie wygląda, duuuuuża! :lol: Osiedle w Dąbrowie fajne :lol: ale wewnętrzne "drogi" tragiczne. Kiedyś miałem nie przyjemność jeździć po nich, masakra, całe szczęście lato było :lol: Ja u siebie mam około 70m takiej drogi i od wizyty w dąbrowie już nie narzekam :lol: :lol: :lol:

A tu moja Marysia

http://images48.fotosik.pl/116/19e7dead16305bd9med.jpg

Pozdrawiam,

My troche budujemy na odległość, tzn. wszystko z góry po umawiane a poźniej tylko zamawiamy materiał przez rodziców. Co do gazu to nic mnie nie wiadomo. W mojej gminie milejewo, wójt powiedział w zeszłym roku że "w przyszłym roku będą budować kanalizację i telefony", jak narazie nic się nie dzieje a znając życie to usłyszę że zaczną budować w przyszłym roku :lol: :lol: A o czym sie mieli dogadać z leśnikami??

Witam ponownie.

Dziękuję za miłe przyjęcie na forum.

Moje budowanie na odległość wygląda nastepująco.

Mieszkam obecnie 300km od Elbląga, a na budowie bywam co 2-3 tygodnie. Mój kierownik budowy praktycznie co dzień-dwa bywa na budowie i przesyła mi mailem informacje + zdjęcia. Poza tym to prawdziwy budowlaniec z zamiłowania i ważne jest zaufanie jakie do niego mamy. Jednym z kryteriów wyboru wykonawcy (który nie jest powiązany z kierownikiem budowy) był bardzo dobry kontakt telefoniczny i mailowy, poza tym mozliwości zakupu materiałów i realizacji robót. Na zakończenie stanu zerowego współpraca układa się nam dobrze i mam nadzieję, że tak będzie do zakończenia budowy. Oprócz tego staramy się planować pewne rzeczy z wyprzedzeniem, aby później nie robić niepotrzebnej roboty lub też nie zamykać sobie pewnych możliwości, lub też nie działać na ostatnią chwilę - przykładowo mamy już projekt wentylacji z rekuperatorem, co pozwoli zrezygnować z niektórych kominów i zostawić dziury w stropie, zrobiliśmy połaczenie do GWC, powiekszyliśmy okno tarasowe do 4metrów, obecnie siedzimy nad dachem itd.

No i patrzymy na czym zacząć oszczędzać, aby za bardzo nie przekroczyć budżetu...

Oczywiście nic nie zastąpi bycia na miejscu, poza tym to mój pierwszy dom.

Jest takie powiedzenie, które pewnie wszyscy znają:

Pierwszy dom buduje się dla wroga.:evil:

Drugi na sprzedaż.

A trzeci dla siebie

emi601

A kiedy planujesz zakończyć budowę?

Co do wnętrza to mam to szczęście, że mój znajomy buduje identyczny projekt i mogłem zobaczyć jak to w środku wygląda. Poza tym te projekty z katalogu są masówką i warto przeanalizowac je pod swoim kątem. Przykładowo jak zmierzyłem garaż i wstawiłem wymiary mojego samochodu (taki większy sedan), przy założeniu że na jednej ze ścian zrobię półkę to już z zakupami nie miałbym jak przejść do pomieszczenia gospodarczego.

chef

Fajny domek, ile zajeła ci już budowa? Masz jedną ekipę?

Co do dróg to chyba trzeba będzie kupić jakoś starą terenówkę na wszelki wypadek, bo w zimie moze być róznie :) Moja działka jest przy drodze miejskiej i mam mała nadzieję, że nie będę musiał długo czekać aż ją zrobią.

Odnośnie gazu to rurociąg będzie poprowadzony z Elbląga więc przez las i z tego co wiem to dogadywanie z leśnikami troche trwało.

o hurtowniach

Odnośnie hurtowni o których było wczesniej. Szukając w kwietniu Porothermu, najtaniej było na ul.Warszawskiej w Elgromie i Attyce, z tym że Attyka jest bardzie elastyczna odnośnie dowozu na budowę (składują u siebie, dowożą mniejszymi partiami). Być moze w Attyce zakupimy też okna Urzędowskiego.

o pompach ciepła

Powyżej było też pytanie o pompy ciepła. Myślałem już wcześniej o tym całkiem poważnie i przeczytałem ten osławiony wątek na forum.

Nie robię pompy ciepła, bo:

- żeby było to efektywne potrzebne jest po całości ogrzewanie podłogowe, a nie chciałbym terakoty w salonie. Nie przekonuje mnie parkiet na ogrzewaniu podłogowym - drewno to izolator, poza tym na jednej ze stron przeczytałem warunki wilgotnościowe dla takiego rozwiązania - za duże ryzyko.

- pompa ciepła zawiera sprężarkę - żywotność chyba coś z 20 lat, a co będzie potem - koszty, dostępność?

- dolne źródło - jakbym miał dużą działkę to bym się zastanowił na rurami poziomymi, ale trzeba pamietać że nie można sadzić nad tym wiekszych drzew, grunt musi się regenerować, więc jak wstawie altankę to już efektywność moze spaść. Najlepsze rozwiazanie to sondy pionowe - ale to droga impreza i Dąbrowa to ujecie wody dla Elbląga - myślę, ze nie dostałbym zgody.

- pompa powietrzna - ciekawe rozwiazanie, ale przy temperaturach ujemnych spada efektywność. Rozmawiałem z człowiekiem z Elbląga który na tym się dobrzez zna i proponował mi zamontowanie piecyka gazowego wspomagajacego ogrzewanie w takich momentach. Poza tym taka pompa hałasuje, jak dorzucę jeszcze wyrzutnie rekuperatora to bym miał na zewnątrz "szumiacy" dom.

Uff troche się rozpisałem. Czas wracać do pracy.

pozdrawiam wszystkich

Dobrze mieć takiego kierbuda, który przypilnuje. Dom budowaliśmy około 6 miesięcy, systemem rodzinnym :lol: dlatego tak długo to trwało :lol: Co do drogi to zamiezrzałem kupić jumby ale drogo wychodzi a używanych nie mogę znaleść dlatego zdecydowaliśmy się na gruz a na to jakiś tłuczeń czy coś.

Pozdrawiam,

Andrewj,

widzę codziennie jak rosnie Twoj domek :D Jak wczesniej napisałeś, że bedziesz budował domek na wprost radaru, to myslałam, że to będzie tam przy drodze.....dopiero jak pokazałeś zdjęcia to rozejrzałam sie bardziej i zobaczyłam..... Oczywiście tylko tyle ile mozna zobaczyć w trakcie jazdy... :) :)

Fakt jest taki, ze domki na Dabrowie powstają jak grzyby po deszczu....no i fajnie, że mozemy spełniac swoje marzenia... :D :D :D

My tez powoli nawet bardzo powoli ale wykańczamy nasze wnetrza...dużo jeszcze kasy na to potrzeba a tu niestety, mieszkania stanęły i nie możemy go sprzedać, i spokojnie bez stresu zrobić wykonczeniówkę, kostkę i ogród...marzenia, marzenia......realne,choc rozłozone w czasie... :D :D :D

Witam Wszystkich serdecznie!

Dawno mnie tu nie bylo i widze ze sa nowe osoby na forum wiec Wszystkich serdecznie witam na tej stronce :wink:

Ja dzisiaj z innej ,,beczki,, a wiec skonczyla sie Nasza przygoda budowlana i dzisiaj pisze bardziej w formie malego ogloszenia :wink: A jesli ktos jest zainteresowany z jakich powodow to mozna poczytac w Naszym dzienniku budowy, ktory tym samym juz zakonczylismy pisac choc jeszcze nie zaczelismy budowy :(

Czy ktos sie orientuje czy mozna sprzedac projekt, ktory jest juz zaadaptowany i ma naniesione zmiany itd... ??? Projekt jest w naszym linku TYMEK tylko my mamy odbicie lustrzane. W razie zainteresowania moge wiecej napisac na priva....Jezeli bedzie ktos chetny to mozemy odsprzedac, w naszym Dzienniku jest opisane z jakich powodow....

Oraz mamy do sprzedania dzialeczke piekna utrzymana w czytstosci pieknie polozona ma 30 arow -100m dluga i 30m szeroka polozona przy drodze z tak zwanych,, kocich lbow,, odddalona od ruchliwej drogi ok.300-350m .Jest to wies, ktora ma status Gminy oddalona od Elblaga ok. 32km, od Pasleka 16km i od Dzierzgonia 16km. Mozemy odsprzedac dzialeczke wraz z projektem, ktory jest juz po adaptacji wlasnie na ta dzialke i ma juz pelna dokumentacje lub sama dzialke .....Zainteresowanych prosze o wiadomosci na priva, tam tez moge udzielic wiecej informacji na temat dzialki oraz miejscowosci, w ktorej sie ona znajduje, w razie potrzeby moge zadzwonic pod wskazany nr. tel...

Wszystkim zycze milej budowy i sprzyjajacej pogody :D

KaEm

Dzięki za informacje, jak będę w Elblągu to potaram się coś więcej dowiedzieć w tym temacie.

Andrewj,

widzę codziennie jak rosnie Twoj domek ....

Witaj Nino,

Mój domek coraz bardziej będzie widać, bo chłopaki z Ostródy i Pasłęka ostro pracują :D W tym roku planujemy zakończyć na stanie surowym otwartym - obawiam się tylko dachu bo jest dosyć skomplikowany. A w trakcie jazdy to musisz uważać - żeby poźniej nie było do mnie prestensji. :wink:

My tez powoli nawet bardzo powoli ale wykańczamy nasze wnetrza...dużo jeszcze kasy na to potrzeba a tu niestety, mieszkania stanęły i nie możemy go sprzedać, i spokojnie bez stresu zrobić wykonczeniówkę, kostkę i ogród...marzenia, marzenia......realne,choc rozłozone w czasie... :D :D :D

Ja już też zacząłem liczyć kaskę i tak myslę, że zamiast solarów będzie tylko wyprowadzone podłączenie, a automatykę w domu raczej sobie darujemy :( I jeszcze doszła nam projektantka wnętrz - chyba bedę musiał sprzedać nerkę, zeby się wszystko zbilansowało :-? Ale po to są marzenia aby je spełniać.

A nie możesz wziąć większego kredytu, a mieszkania np. wynająć aby mieć powiedzmy dodatkowy dochód dla banku?

PS.

Gratuluję wnuczka.

GraceH

Witam,

projekt podlega pod prawo autorskie. Myślę, że najlepiej zadzwonić do pracowni i zapytać. Powodzenia!

jak będę w Elblągu to potaram się coś więcej dowiedzieć w tym temacie.

Powodzenia... Koło informacyjne jest dosyć błędne...

Gazowania odsyła do pomorskiej spółki gazowniczej, spółka do lasu, las do lasów państwowych, lasy państwowe do urzędu miejskiego, urząd do gazowni, gazownia do lasu, las do urzędu, itp... Ale może coś wyłowisz z tego szumu.. Na mojego nosa przeszkodą jest brak planu ;)

I jeszcze doszła nam projektantka wnętrz - chyba bedę musiał sprzedać nerkę, zeby się wszystko zbilansowało Ale po to są marzenia aby je spełniać

Jesli liczysz się z kasą to radzę przemyśleć temat projektanta... Oni się z kasą inwestora nie liczą... Liczby nigdy nie były tak piękne.. :lol:

Andrzej - domyslam sie, ze tak masz na imię :D - dziekuję za gratulację, wnuczek rosnie jak na drożdżach i bardzo dobrze. Żeby tak szybko rosła w oczach nasza wykonczeniówka jak On i Twój dom, to byłoby fajnie :D :D :D ale niestety, to idzie bardzo powoli bo wszystko robione jest własnoręcznie przez mojego męża.....

Możesz tez być spokojny o moją jazdę, nie pociagne Cie do odpowiedzialności, gdyby........tfu,tfu, cos mi sie stało podczas patrzenia na szybko rosnacy twój domek ..... :D :D :D

Co do kredytu, to swiadomie nie chcę już zaciagac żadnych zobowiazań, coby nie wpaśc w pulapke kredytową. Wolę, żeby budowa trwała dłużej ale juz bez kredyt.....Mieszkanie najprawdopodobniej wynajme i juz....

Pozdrawiam

Nina

Powodzenia... Koło informacyjne jest dosyć błędne...

Spróbuje się coś dowiedzieć nt. planu zagospodarowania przestrzennego przy salonie Hondy, o tym myslałem...

Odnośnie gazu to wiem, że niektórzy robią czwórnik z butli gazowych, przy ostrej zimie jedna schodzi na tydzień. Tylko jakie jest bezpieczeństwo takiej instalacji, żeby nie było przypadkiem BUM.

Jesli liczysz się z kasą to radzę przemyśleć temat projektanta... Oni się z kasą inwestora nie liczą... Liczby nigdy nie były tak piękne.. :lol:

To raczej tak, że na pewnych rzeczach chcemy zaoszczędzić, aby na inne starczyło. Z projektankta umówiliśmy się aby nie przeginać cenowo.

Andrzej - domyslam sie, ze tak masz na imię :D

Witaj Nino,

No rzeczywiście tak mam na imię :) ale lepiej w internecie zachować pewną anonimowość :)

Co do budowania to myślę, że kazdy przechodzi okres początkowy kiedy mury pną się do góry i widac na co się wydaje pieniądze. A poźniej przychodzi wykończeniówka - nie tylko budowlana ale i psychiczno-finansowa :wink:

Mam pytanie z innej beczki - czy masz mozliwość założenia internetu stacjonarnego w swoim domu? Rozmawiałem z TPSA ale do nich trzeba złożyć wniosek o sprawdzenie technicznej możliwości podłączenia, a Dialogu nie ma na mojej i sąsiednich ulicach.

Rozmawiałem z TPSA ale do nich trzeba złożyć wniosek o sprawdzenie technicznej możliwości podłączenia

Stracisz czas raczej. Ostatni dom z internetem do ten duży po prawej, zaraz na początku Dąbrowy.

Tepsa nie poczyni żadnych dalszych inwestycji. Ja składałem te wnioski 2 razy.

Jedynym wyjsciem jest zdaje sie wyprobowanie dostepu przez CDMA, ale nie wiem jak z zasiegiem.

Sieci 3G GSM nie ma. Sensowny zasięg GSM ma tylko Orange.

Krotko mowiac, z internetem tak jak z gazem: jesteśmy udu...ieni.. ;)

Odnośnie planu... Urzad odpowie, ze juz niedlugo, ze juz wystawiony, itd.

Ostatnio gdy tak mowili, to od momentu tego gadania do momentu uchwalenia planu mineły 3 lata :p Spojrz jak bija rekordy z czasem dostawy pradu do lamp wzdłuż Krolewieckiej.. Lampy stoją od zimy 2008 gotowe.. Ostatni raz gdy pytalem kiedy zaświecą, usłyszałem "jeszcze troche ostanich formalnosci". 4 miesiące temu.. ;D

A odnośnie butli z gazem. Sporo jest dookoła harcerzy gromadzących po kilkanaście zapasowych torped w garażach. Mnie taki brak wyobrazni dziwi. Madry Polak po szkodzie.. Rąbnie to beda sie wszyscy zastanawiac: "jak moglo do tego dojsc ?".

Andrejw

z tel stacjonarnym to jest tak jak pisze Kaem....z dialogiem walczę, bo wpuscili mnie w maliny z netem...radiowy mi zaproponowali, po czym okazało się, ze nie ma zasiegu... :o :o :o czyli wszystko nie tak jak powinno byc.....

Do TpSy złożyłam wniosek o sprawdzenie ich technicznych mozliwości w lutym......do dzisiaj cisza, ze makiem zasiał....ale jeszcze sie pobawie z nimi, bo przez moją ziemię idą ich swiatłowody.....

Stracisz czas raczej. Ostatni dom z internetem do ten duży po prawej, zaraz na początku Dąbrowy.

Tepsa nie poczyni żadnych dalszych inwestycji. Ja składałem te wnioski 2 razy.

Jedynym wyjsciem jest zdaje sie wyprobowanie dostepu przez CDMA, ale nie wiem jak z zasiegiem.

Sieci 3G GSM nie ma. Sensowny zasięg GSM ma tylko Orange.

Krotko mowiac, z internetem tak jak z gazem: jesteśmy udu...ieni.. ;)

O rzesz :evil:

A myśłałem, że problem z kanalizacją to bedzie mój jedyny problem. Tu musze się wam przyznać, że po kupnie działki okazało się, że dostaliśmy za xx tys zł (to xx to tak 3 x razy wiecej niż powiedzmy realne koszty) możliwość podłączenia się do kanalizacji (prywatnej). I na tą chwilę pozostaje mi wybudowac szambo lub ... chodzić do lasu bo bllisko :lol:

Wracając do internetu myślałem o internecie przewodowym, bo takie mam wymagania co do jakości łącza. 3G na razie nie ma choć myślę, że to kwestia czasu (gorzej z nadajnikami bo jesteśmy w parku krajobrazowym, chociaż Orange ma nadajnik) - dla zainteresowanych mapka z nadajnikami http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/54.19309797086371,19.469962120056152/z/14 (nalezy kliknąc na "łezkę", UMTS to właśnie 3G czyli najszybsza transmisja "komórkowa" z tym, ze z uwagi na ograniczenia techniczne jest gorsza niż internet przewodowy). Zaczynają wchodzić na rynek dostawcy satelitarni np. http://www.ts2.pl/pl/News/1/65 tyle, że trudno przebić w jakości i cenie internet przewodowy.

Do TpSy złożyłam wniosek o sprawdzenie ich technicznych mozliwości w lutym......do dzisiaj cisza, ze makiem zasiał....ale jeszcze sie pobawie z nimi, bo przez moją ziemię idą ich swiatłowody.....

Polecam przeczytanie tego artykułu:

http://www.wyhacz.pl/Wyhacz/1,88542,6375184,TP_SA_placi_abonament_klientowi.html i złożenie skargi do UKE.

Zróbmy akcję, wypełniając tą ankietę

http://www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?place=Lead07&news_cat_id=279&news_id=1834&layout=4&page=text

Może na koniec pozytywny news - w kwietniu 2010 tv cyfrowa zacznie nadawanie http://www.polskacyfrowa.org/index.php?id=4

pozdrowienia

PS.

KaEm chyba jesteś moim niedalekim sąsiadem...