Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Elbląg i okolice

Recommended Posts

Nie sądzę by była "możliwość" jego wybudowania. Jeśli WIK w warunkach napisał, że masz się podłączyć do kanalizy, to szamba nie pozwolą postawić - nie odbiorą...

Zgadza się, ale jest pewna furtka, aby tą decyzję zmienić i niektórzy już z tego skorzystali...

Mam kryzys - znalazlem projekt domu o którym wcześniej myślałem - z duzymi przeszkleniami i z otwarta powierzchnią nad salonem, ale niestety nie natrafilem na niego wcześniej, pomimo przejrzenia sterty katalogów i stron :cry: Ten projekt to Doskonały2 z http://www.domyzwizja.pl

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Złamales podstawową zasadę: nie odwiedzaj katalogów jeśli już podjąłeś decyzje i zacząłes budowę :lol: :lol:

To było tak, że przegladałem najnowszy numer "Ładnego domu" i na koncu byly projekty...

(...) na poprawe humoru.....Marysia to piekny, duzy domek...... a przeszklenia jeszcze mozesz zmienic, bo jak widzę sciany rosną, rosna do góry

Dzięki :-) Własnie przed chwilą mój nieoceniony KierBud podesłał zdjęcia.

A tak wygląda to teraz (zdjęcie wykonane kilku godzin temu).

http://lh5.ggpht.com/_kgbXQCev944/ShRKo5TR9TI/AAAAAAAAFgI/MaYcEKsa_M0/s800/20090520096_stitch2.jpg

Ściany oczywiście są proste, nie tak jak na zdjęciach :lol: :lol: (połaczylem dwa zdjęcia w panoramiczne i rozjechała się trochę perspektywa)

PS.

Chyba czas założyć własny wątek, bo ostatnio zdominowałem nasze elbląskie forum.

andrewj no co Ty z tym wątkiem :-? , chcesz żeby forum zamarło ponownie, a tak coś się dzieje, mamy już końcówkę 9 strony.

Co do internetu to jest jakiś projekt unijny, który zakłada poprowadzenie dwóch nitek neta, jedna przez Dąbrowę do Milejewa a może i dalej a druga jakoś na Wilkowo ale nie wiem przez jakie miejscowości. Takie info uzyskałem w zeszłym roku w gminie milejewo i już dobrze nie pamiętam. Co teraz w trawie piszczy to nie wiem. Wiem tylko że budowa miała ruszyć w tym roku :wink: .

Pozdrawiam,

• 2 weeks później...

witaj andrewj no to będziemy sąsiadami z tym, że ja w Dąbrowie II:)

no i w końcu my już po formalnościach ślubnych więc zabieramy się za budowę.

Projekt więźby dachowej już poszedł do realizacji, teraz czeka mnie ostateczna decyzja co do lokalizacji budynku no i jeszcze doprojektowanie podpiwniczenia i zaczynamy

Wielki entuzjazm jest, zobaczymy na jak długo mi go starczy :wink:

:D Kajopeja, no to juz coraz blizej do mnie .... :D czyzbyś zaczynała budowe tam gdzie rosnie w chwili obecnej płotek drewniany?

Piszcie, piszcie co tam nowego u Was się dzieje. Brak internetu stacjonarnego to katastrofa dla mojego męża.... :( nie moze grać w sieci ze swoimi znajomymi. Raz w tygodniu korzysta z komputera przyjaciela i graja razem .....Muszę jeszcze zadzwonić do netii i sprawdzic jak oni działaja na naszym terenie.

Andrejw, a domek rosnie i rosnie.... :D :D

Witam ponownie po krótkiej przerwie :D

chef

odnośnie projektów to wyczytałem o projekcie ścieżki rowerowej do Elbląga. Ale zobaczymy czy będą na to pieniądze... Co do generowania postów :lol: to może warto by wspomnieć o naszej grupie na forum gazety w Elblągu ?

witaj andrewj no to będziemy sąsiadami z tym, że ja w Dąbrowie II:)

bardzo mi miło poznać sąsiadkę i życzę jak najmniej stresów związanych z budową :) U nas też niedawno urodziła się córeczka i musimy mieć dwa razy więcej energii niż normalnie, aby zajmować się budową (choć nie jest tak źle o czym pisałem powyżej). A jaki dom budujesz?

Spojrzałem na plan, aby zobaczyć gdzie jest Dąbrowa II http://um-elblag.samorzady.pl/?a=12225.

Widzę, ze nasza strona Elbląga coraz bardziej się rozbudowuje. Nie wiem czy zauważyliscie - pojawiły się nowe działki do sprzedaży po prawej stronie od wjazdu do Elbląga http://ogloszenia.trojmiasto.pl/foto/101/20090520/203423_krolewiecka_dzialki_foto_z_podz1.jpg

Cena to 130 zł/m2 - powierzchnia 1500 - 2000 m2, teren uzbrojony. Koło mnie jeszcze niedawno chcieli po 100 zł/m2.

wasiek

Ciężko jest jak się człowiek przyzwyczai do bycia "online", a tu mu internet nagle zabiorą. Ostatnio pojechałem do Jantara i tym razem nie wziąłem ze sobą laptopa co żona skwitowała zdziwieniem, ale musieliśmy następnego dnia wracać do El i jestem znów "online" :D

U mnie na budowie układają stropy więc tak bardzo nie rośnie :lol: a już wkrótce zabiorą się za dach.

Będąc w Elblągu postanowiłem poszukać dachówek ceramicznych i okien połaciowych (konkretnie interesuje mnie dachówka ceramiczna Roben - Monza Plus i Ruppceramik - Sirius 13) i się nieźle rozczarowałem. Jest w sumie dwóch przedstawicieli: Seeger na Nowodworskiej i Ambit na Pasłęckiej. Jedni mają w ofercie Ruppa a Robena na zamówienie, a drudzy Robena a Ruppa na zamówienie. Świetnie się uzupełniają, ale ciężko coś porównać i dokonać wyboru. Znalazłem na forum muratora wątek nt ale wolałbym zobaczyć w rzeczywistości dachówkę najlepiej na budynku - widziałem Siriusa, ale nie widziałem nigdzie Robena Monzy - może ktoś zna budynek w okolicy pokryty tą dachówką?

KaEm

Przy okazji załatwiania urzędowych spraw podpytałem o nasz nieszczęsny gaz i dowiedziałem się, że ciągnie się sprawa odlesienia jednej z działek - podobno miasto monituje w Lasach, ale nie wiadomo ile to potrwa.

pozdrawiam serdecznie

ale nie wiadomo ile to potrwa.

No właśnie o to chodzi. Dla mnie to jest równoznaczne z "zapomnijcie na parę lat". Tak niestety działają nasze urzędy... Przypominam, że latarnie stoją bez prądu od dawna, a kable podłączone... Po prostu obłędna prędkość elbląskich urzędników i wzmożona uwaga instytucji.

Żal :/

Załóż, że gazu i netu nie będzie, a przy "korzystnych" wiatrach bedziesz czuł niektóre szamba "szczelne inaczej", położone w niedalekiej okolicy...

Ja właśnie rezygnuję z iplusa, bo wole nie miec sieci wcale, niż denerwować się transferem 150 kb/s, o ile uda się połączyć.

Stacje podnoszenia ciśnienia wody padają regularnie ostatnio, lub pracują z czkawką. A nawet jeśli pracują, to w okresie dobrej pogody ok. 20-ej ciśnienie tak leci na łeb z powodu podlewania trawników, że aż żal kran odkręcać...

Witaj w naszej bajce... Przynajmniej czujemy, że żyjemy :lol:

Andrewj, sprawdż jeszcze w malborku w Firmie Golden. (...) Ja mam Robena miedź angobowana i jestem z tej dachówki zadowolona.....

Witam,

Dzięki za informacje. Poczytałem trochę o dachówkach i na obecnym etapie wpadła mi w oko promocja Creatona, ale ostatecznie jeszcze się nie zdecydowałem.

KaEm

Czy chcesz zniechęcić mnie i innych do Dąbrowy czy to tylko zły dzień :wink:

pozdrowienia

• 4 weeks później...

Witam andrewj

Masz ładny projekt , skromnie mówiąc tak ładny jak mój . Tym bardziej się cieszę , że powstanie tuż naprzeciwko mojego po sąsiedzku podobny dom do mojej Maji z MGProjekt.

Nie zrażaj się co do niektórych niedogodności w Dąbrowie ( a KaEm niech wrzuci luz bo rozpędza sie jak traktorek sąsiada z dużego domu i kraka a wronom nie jest pozdrowionka dla niego)

Apropo ciepełka w domu ja mam 80 metrów kwadratowych gresu wielkopłytowego z ogrzewaniem podłogowym wspomaganym kominkiem z płaszczem wodnym i granatem na zewnątrz i bardzo sobie chwalę jest ciepło i elegancko , zapraszam zobaczyć przy okazji wizyty na budowie . Będzie miło poznać sąsiedztwo.Aniula.

Pozdrawiam wszystkich budujacych w Elblagu. :lol:

Witam wszystkich i bardzo się cieszę, że pojawiły się "nowe twarze" jak to zgrabnie ujął emi601. Już myślalem, że nasze forum "zrobiło" sobie wakacje.

Ostatnio jak byłem na Dąbrowie to zauważyłem wysyp działek na sprzedaż - są nawet tablice reklamowe - jedna przy wyjeździe z Elbląga. Może ktoś będzie tak miły i poda mi adres strony internetowej która była na tej tablicy.

Witam budujacych z okolic Elblaga :D

Czy ktos moze mi polecic rzetelnego kierownika budowy i kontaktowego rowniez, mam na mysli email - regulurarne sprawdzanie poczty, wysylanie zdjec itp, tel. stacjonarny i komorkowy- bardzo wazne, budowa najprawdopodobniej na odleglosc.

Wypisz-wymaluj to mój kierownik budowy i piszę to z całą odpowiedzialnością. Poza tym mam do niego zaufanie, a to w dzisiejszych czasach duża wartość. Jeżeli dalej jesteś zainteresowana to napisz na P.W. to prześlę ci namiary.

Masz ładny projekt , skromnie mówiąc tak ładny jak mój . Tym bardziej się cieszę , że powstanie tuż naprzeciwko mojego po sąsiedzku podobny dom do mojej Maji z MGProjekt. (...)

Bardzo mi miło poznać sąsiadkę i dziekuję za zaproszenie. Nie wiem co tak naprawdę wyjdzie z mojego projektu, bo trochę odeszliśmy od wizji architekta przyjmując zasadę aby było wygodniej i taniej, a poza tym budowanie domu uczy pokory. Wiem gdzie jest wasza Maja - spojrzałem na zdjęcia. Pamiętam, ze na początku - kiedy kupiliśmy działkę - często wjeżdżaliśmy samochodem na górę, zawracaliśmy koło waszego domu i spoglądalismy na okolicę.

Mam pytanie. Czy macie kanalizację czy szambo, jesli kanalizację to do kogo się podłaczyliscie?

i nieśmiało chciało by mi się przyłączyć do waszej forumowej ekipy budującej

pozdrawiam Wszystkich a szczególnie moich przyszłych sąsiadów w Gronowie Górnym

A co budujesz i może tam gdzie gmina sprzedawała działki na przetargu (kiedyś się zastanawiałem czy tam nie kupić)?

pozdrowienia

Witam nowych zapalenców budowy własnego domku......i starych tez witam... :D :D :D

Andrejw, jak bede zjeżdżała do miasta to spisze adres stronki nowych działek na sprzedaż...willowe ogrody czy cos tam. sama jestem ciekawa w jakiej cenie sa te działki i jak daleko za tym dużym domem...

A tak na marginesie, ostatnio wracałam od Klienta i ...zatrzymałam sie przy Twoim domku. Nie powiem, miałam ochote wejść do środka i popatrzeć, przypomnieć sobie jak to u nas tak było...ale nie weszłam... :D Wprawdzie nikogo już nie było ale byłoby to naruszenie własności.

Dom jest duży, bedziecie mieli gdzie sie ganiać... :D :D :D ....tak mówi mój mąż o naszym domku... :D :D :D

Wspólczuję jednak dojazdu do domku. Droga jest tragiczna. pojechałam tam do góry droga i niestety, musiałam zawrócić, bo stwierdziłam, że szkoda mi samochodu na tą wyrwę asfaltową. Pewnie kiedyś to naprawią...

Pozdrawiam wszystkich :D :D