Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Elbląg i okolice

Recommended Posts

Przegladalem elblaskie ogloszenia z dzialkami i rzucilo mi sie w oczy , ze Mazurska jest tania . Fromborska juz nie . Wylot na Gdansk , tj. za salonem Renaulta , tez nie jest drogi . Przy ul Piaskowej jest tez niezbyt droga dzialka . Powiedzcie cos milego o Elblagu . Czy warto tam mieszkac ? Stary nie jestem . Chce cos robic . Nie wiem jeszcze co . Bezrobocie oscyluje w okolicy 24% .

tu możesz obejżeć parę zdjęć

http://www.hans-pfau-elbing.de/94463.htmlhttp://sabaoth.infoserve.pl/danzig-online/elbing/elbing.html

a tu trochę historii

http://www.castlesofpoland.com/prusy/elbl_hist.htm

kilka pięknych zdjęć

http://www.castlesofpoland.com/prusy/elbldzis_poczt.htm

bardzo fajne stronki. Tych akurat nie znałam...

poprzeglądam je sobie.

:D

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ulica Mazurska, jak pisał Sławomir, jest ulicą dość nisko położoną i jest to raczej teren "gospodarczy". Kawałek dalej jest dzielnica ( do niedawna wioska podelbląska) Rubno. Tu jest do sprzedaży trochę działek, zaczęły się budować domy- na razie nie ma tam gazu, ale jak twierdzi Wwiola ma być. Ten teren jest już wyżej położony. Na Fromborskiej nie było dużo działek, ale jest to teren ładnie położyny, wyżej, blisko las i pola- sami chcieliśmy tam się budować. Kolejny rejon to Dąbrowa- tu jest już drożej, gdyż sporą część terenu kupiły firmy pośredniczące i sprzedają drożej i jeszcze z Vatem. Następnie Gronowo Górne- tu niedawno koleżanka kupiła, ale nie pomnę za ile.

w Gronowie G . też chyba nie jest tanio , tam prewie wszystkie działki idą pod przemysł . w Gronowie G. jest zagłebie stolarskie północnej Polski , zresztą tak jak cały Elbląg .

ulica Mazurska, jak pisał Sławomir, jest ulicą dość nisko położoną i jest to raczej teren "gospodarczy". Kawałek dalej jest dzielnica ( do niedawna wioska podelbląska) Rubno. Tu jest do sprzedaży trochę działek, zaczęły się budować domy- na razie nie ma tam gazu, ale jak twierdzi Wwiola ma być. Ten teren jest już wyżej położony. Na Fromborskiej nie było dużo działek, ale jest to teren ładnie położyny, wyżej, blisko las i pola- sami chcieliśmy tam się budować. Kolejny rejon to Dąbrowa- tu jest już drożej, gdyż sporą część terenu kupiły firmy pośredniczące i sprzedają drożej i jeszcze z Vatem. Następnie Gronowo Górne- tu niedawno koleżanka kupiła, ale nie pomnę za ile.

w Gronowie G . też chyba nie jest tanio , tam prewie wszystkie działki idą pod przemysł . w Gronowie G. jest zagłebie stolarskie północnej Polski , zresztą tak jak cały Elbląg .

ale też nie było specjalnie drogo za 1200m2 dała ok.50000

Dzieki Joanna za namiary na to miejsce :D :D :D . Nareszcie jacys elblążanie :D .

Witam wszystkich serdecznie.

Nieniejszym zapisuje sie do grupy Elbląg i okolice - przyjmiecie mnie ?

Jestem na etapie dogrywania spraw związanych z zamknięciem stanu surowego. Okna, drzwi te sprawy.

Buduję się w Rubnie "na górce". Teren bardzo ładny, ale droga kiepska i dojazd ulicą Mazurską, na której faktycznie i wojsko i oczyszczalnie (czasem śmieeeeerdzi po drodze, ale u mnie na działce już nie, jest odpowiednio dalej i otulina lasu i drzew robi swoje) i wysypisko śmieci. Wszystko to "odgradza" Elbląg od nas więc istnieje szansa, ze miasto nas nie wchłonie za szybko, mimo, ze odległośc od centrum stosunkowo niewielka.

Nasze osiedle za to powoli się rozbudowuje. My z sąsiadem (jesteśmy pionierami a co 8) ) zaczynamy wykońćzeniówkę a zaczynają przychodzić kolejne "zawiadomienia o wszczęciu" u sąsiadów. I dobrze, w kilkoro taniej bedzie zadbac o drogę (bo to największy problem, choć muszę pwiedzieć, ze ostatnio jak sąsiad odśnieżył spokojnie wjeżdzam na te piekielną górkę - Joanna wie o czym pisze :D )

Piszcie piszcie kochani co u Was.

Pozdrawiawiam wszystkich serdecznie !

Interesuje mnie droga wylotowa z miasta . Nie E-7 , bo zamienia ja pewnie na autostrade , ale w kierunku na Braniewo moze juz byc . Z uzbrojen musze miec prad i wode . Reszta niekoniecznie .

luc patrz pod :

http://tolkmicko-umig.bip-wm.pl/public/

a dla informacji o naszych terenach pod :

http://tolkmicko.republika.pl/

naprawdę opłaca się .

Dzieki Joanna za namiary na to miejsce :D :D :D . Nareszcie jacys elblążanie :D .

Witam wszystkich serdecznie.

Nieniejszym zapisuje sie do grupy Elbląg i okolice - przyjmiecie mnie ?

już przyjeliśmy .

witam Wwiola , przeczytałem akurat Twój dziennik i widzę , że budujemy się po sąsiedzku . od Was na górce do nas na górce to naprawdę rzut kamieniem . tylko Zagal , leśniczówka , trochę jeszcze pod górę a dalej to już my .

być może już się widzieliśmy . święta /nowy rok 2004/2005 wszędzie wisiały nasze ogłoszenia o zaginionym owczarku . oczywiście i w Rubnie w sklepie , czy też na tablicy ogłoszeń .

dla informacji : te ptaki co w moich postach krążą to nasze kruki , które są na wzgórzach wszechobecne :D

Tak tez myslałam, ze jesteśmy sąsiadami :).

Kruki mówisz. Widziałam je i owszem, choc u nas ich nieco mniej. Za to dzikie gęsi maja swój szlak przelotowy (nie wiem czy to dobrze, ze względu na ptasią grypę). Widziałam je jesienia i widziałam teraz tylko leciały w przeciwnych kierunkach :)

Tak tez myslałam, ze jesteśmy sąsiadami :).

Kruki mówisz. Widziałam je i owszem, choc u nas ich nieco mniej. Za to dzikie gęsi maja swój szlak przelotowy (nie wiem czy to dobrze, ze względu na ptasią grypę). Widziałam je jesienia i widziałam teraz tylko leciały w przeciwnych kierunkach :)

bo gęsi lecą za ciepłem i dlatego często się przemieszczają w różne strony .

:)

zobaczycie co będzie w marcu kiedy przylecą żurawie . :D :D :D :D :D

apropo budujecie na końcu ul . Rzepakowej czy Słonecznikowej ??

http://www.republika.pl/slawkowo/zurawie.jpg

te przelatują akurat nad wami :D

to sąsiedzi się znaleźli... :wink:

my będziemy na drugim krańcu miasta, ale pracuję nad Jarem, czasem odwiedzam Zawadę, a nawet zdarza mi się jechać do Rubna, więc nie mam daleko...

sąsiedzi a wy co do Warszawy pojechaliście ??

my właśnie wróciliśmy...fajnie było :lol: szkoda,że Was nie było