Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Elbląg i okolice

Recommended Posts

Kaem, powiedz mi proszę- jezeli to nie tajemnica - ile wyniosło Cie ogrzewanie i woda w sezonie grzewczym? chciałabym porownać do moich spalonych 4 ton eko groszku podczas ostatniej zimy, gdzie dach domku nie był jeszcze ocieplony. Jak dokonywalismy wyboru sposobu ogrzewania, brałam pod uwagę trzy sposoby - gaz, eko i pompa ciepła.

Pompa odpadła ze wzgledu na warunki geologiczne a do tego odwierty pionowe za duży koszt. Gaz w starciu z eko, przegrał cenowo, tylko cena eko groszku była wtedy inna niz teraz - prawie o połowę ... :evil:

No i mam piec Klimosza żeliwny na eko, pelety i drewno ale cały czas palę eko groszkiem. Ciekawa jestem ile spalimy tej zimy, gdzie domek jest juz całkowicie ocieplony. Pozostał nam do ocieplenia - jeszcze przed zimą - budynek gospodarczy, w którym również jest ogrzewanie.

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kaem, powiedz mi proszę- jezeli to nie tajemnica - ile wyniosło Cie ogrzewanie i woda w sezonie grzewczym? chciałabym porownać do moich spalonych 4 ton eko groszku podczas ostatniej zimy, gdzie dach domku nie był jeszcze ocieplony. Jak dokonywalismy wyboru sposobu ogrzewania, brałam pod uwagę trzy sposoby - gaz, eko i pompa ciepła.

Nie lubię takich porównań. Każdy ma inne wymagania co do temperatury w domu, inaczej gospodaruje ciepłem i ma inny dom

Ja np. nie mam termosu (zbudowałem ścianę 1W) i praktycznie nie wspomagam się innymi źródłami - kominek okazyjnie ogrzewa salon i jadalnie popołudniami, o ile chce mi się wybrać po drzewo :p

Swoje roczne zuzycie podałem wyżej. Jest to w zasadzie zuzycie w sezonie grzewczym, bo latem cwu mam z solara, a kuchenka jest elektryczna.

Jeśli chcesz się dowiedzieć ile by kosztowało ogrzewanie innym paliwem, to musisz pobawić się wartością opałową paliwa i sprawnością kotłów.

Czyli ekogroszek kontra propan:

ekogroszek ma kaloryczność X1 = 25 [MJ/kg] i zużywasz go Y1 = 4000 kg

propan ma kaloryczność X2 = 46 MJ/kg

Szukasz Y2, czyli zużycia propanu.

Y2 z odwrotnej proporcji = ok 2150 kg

Czyli około 1075 m3

W rzeczywistości mniej, bo kotły gazowe mają większą sprawność. Możemy przyjąć dla uproszczenia, że kocioł gazowy ma 95%, a kocioł węglowy 80%

Stąd da się oszacować zużycie propanu w tym samym sezonie u ciebie:

Y2 = 1075 * 0.8 * 1.05 = 900 m3

Na złotówki pewnie 2x drożej niż ekogroszek, bo obecnie m3 propanu to około 9 zł ;)

Masz duży dom, więc wynik obliczeń wydaje się realny :)

Propan = drogo. Po prostu.

Teraz małe ale:

1. O ile o propanie można powiedzieć, że z dobrej firmy to zawsze czysty propan, to o ekogroszku już nie. Liczy się wilgotność (więcej = gorzej), zawartość popiołu i innych faz niepalnych.. Niestety z tego co czytam, wielu handlarzy kombinuje, podając nieprawdziwe dane.. Specjalnie do obliczenia przyjąłem bardziej "życiową" wartość opałową.. (choć widywałem w sprzedaży i niecałe 20 MJ/kg - ciekawe co za badziewie to było... :D )

2. Czasem nie ma miejsca na składowanie worków, miejsca na kocioł i ochoty na czyszczenie paleniska lub rozkuwanie podajnika..

Ja zdecydowałem się na komfort, do tego czesto wyjeżdzam... I docelowo mierzę w GZ50... Na GZ50 da się "pojechać" do 30% taniej, a wtedy względy komfortowe w niewielkim domu mogą już całkiem przeważyć ;)

PS. W tym roku bedziesz mieć mniejsze zużycie, jeśli poprzedni sezon był pierwszym.. :)

W pobliżu widuję w zasadzie tylko butle 2 firm.. Gaspol i BałtykGaz, zapewne nie bez powodu.. ;)

Co do czasu realizacji - około 2 miesięcy.. Projekt i formalności trochę trwają.

Dzięki. Mam nadzieję, że ten gaz ziemny to szybciej do nas zawita niż za kilka lat.

Mam pytanie o solary. Wydaje mi się, że kiedyś miałeś próżniowe, a obecnie płaskie? Dlaczego zmieniłeś? Czy możesz napisać jakiej wielkości masz zbiornik na c.w.u. podłączony do solarów i czy wystarcza dla twoich potrzeb. Czytałem, że przykładowo dla rodziny 4-5 osobowej przy dwóch łazienkach najbardziej wydajna instalacja powinna mieć zbiornik 250-300l.

pozdrawiam

Mam pytanie o solary. Wydaje mi się, że kiedyś miałeś próżniowe, a obecnie płaskie? Dlaczego zmieniłeś? Czy możesz napisać jakiej wielkości masz zbiornik na c.w.u. podłączony do solarów i czy wystarcza dla twoich potrzeb. Czytałem, że przykładowo dla rodziny 4-5 osobowej przy dwóch łazienkach najbardziej wydajna instalacja powinna mieć zbiornik 250-300l.

Nie zmieniłem, mam świetlówki i zbiornik 300 l :)

Zbiornik robi za akumulator gorącej wody. W rzeczywistości o ilości pobieranej ciepłej decyduje nastawa temperatury na zaworze przeciwpoparzeniowym, który miesza gorącą z bańki i zimną. Nie wolno zapomnieć o jego montażu. Latem woda jest naprawdę gorąca.

Coraz więcej nas "ekologów" w okolicy ;)

Nie zmieniłem, mam świetlówki i zbiornik 300 l :)

Oj to coś mi się przewidziało, ostatnio zbyt dużo domów oglądałem w poszukiwaniu pomysłu na dach.

Zbiornik robi za akumulator gorącej wody. W rzeczywistości o ilości pobieranej ciepłej decyduje nastawa temperatury na zaworze przeciwpoparzeniowym, który miesza gorącą z bańki i zimną. Nie wolno zapomnieć o jego montażu. Latem woda jest naprawdę gorąca.

Czy miałeś problem z przegrzewaniem solarów?

Coraz więcej nas "ekologów" w okolicy ;)

Tylko dobrze by było aby zwrot nakładów był w miarę szybki i były dopłaty ze strony samorządu jak np. w Krakowie, a tak ekologia kosztuje.

Zdecydowałem się na solary i ze względu na połozenie dachu względem południa będą to próżniowe. Jeżeli zabraknie kasy to zrobię samą instalację - wyprowadzenie na dach, a same solary zamontuję poźniej.

Kupiłeś cały zestaw - kocioł, zbiornik + solary od jednego producenta czy składałeś? Czy poleciałbyś konkretną firmę w Elblagu. Przy okazji szukania grzejnika kanałowego zapytałem o Viessmann-a, ale okazuje się, że nie ma serwisu w Elblągu :o

Dzięki za odpowiedzi i pozdrowienia

Kupiłeś cały zestaw - kocioł, zbiornik + solary od jednego producenta czy składałeś?

To można kupić osobno ?

Zbiornik i tak będziesz musiał zainstalować docelowy od razu, a to 1/3 kosztów ;)

Czy miałeś problem z przegrzewaniem solarów?

Nie miałem, ale przyznam iż nie było takiej sytuacji że np. tydzien podczas upałów byłem poza domem.

Pamiętaj o zasilaczu awaryjnym :)

Witam! Widzę, że dyskutujecie o solarach. Ja kupiłam cały zestaw Ulricha w Madam-ie na Grunwaldzkiej dwa lata temu. Z montażystą był kłopot, bo w ślimaczym tempie montował i uczył się chyba przy okazji, ale najważniejsze, że zrobił dobrze, wszystko działa jak na razie bezawaryjnie. System jest wpięty jako "zimna woda" do podgrzewania ciepłej wody użytkowej przez kocioł olejowy. Oszczędności na oleju są olbrzymie, pozwalają na zakup całorocznego wsadu drewna na ogrzewanie co kominkiem z płaszczem wodnym na budynek 400 m2.

Z tego co wiem, serwis Viessmana w E-gu jest, do pieca olejowego serwis do mnie przyjeżdża na regulacje.

andrewj jeśli chodzi o Viessmann-a to mogę Ci coś na ten temat powiedzieć

bo go mam zapytaj się swojego kierownika o mój numer telefonu, kontroluję jego

pojazd . a propo solarów to te płaskie- to moje nie mogę ostatnio odpisywać bo nie mam za dużo czasu kończą mi polbruk pod domem ,a granit układali 2 tygodnie moje nerwy są lekko napięte . Pozdrawiam.

Dzięki za wypowiedzi.

Z tego co wiem, serwis Viessmana w E-gu jest, do pieca olejowego serwis do mnie przyjeżdża na regulacje.

A z jakiej firmy jest ten serwis?

tomsonix

Odnośnie Viessmann-a to myślałem o modelu 343F. To pierwsza przymiarka w temacie kotłów i nie wiem czy się ustrojstwo zmieści do pomieszczenia gospodarczego, które niestety u mnie jest bardzo małe i dodatkowo przechodnie.

pozdrowienia

Tomsonix, Ty nie masz nerwów na tych co Ci układają kostke a ja jadąc do pracy podziwiam, ze w tak szybkim tempie ulożyli Ci tą piękna kostke przed domem ( oczywiście jeżeli nie myle domków :-)

U mnie układają od ponad miesiąca i wcale nie widac końca.. :evil: :evil: a dzisiaj jeszcze usłyszałam o wzroście ceny za robociznę, za kółka i granit, których jeszcze nie położyli... :evil: :evil:

Odnośnie Viessmann-a to myślałem o modelu 343F.

Bardzo ładny kocioł, tylko czy nie za mały jak na Twoje zamczysko ?... ;)

1.

Ile osób bedzie mieszkać w domu ?

250 litrów c.w.u to mało na 4/5 osób jeśli latem chcesz w pełni cieszyć się gratisem solarnym :p

2.

"Sercem centrali Vitodens 343-F jest nowy gazowy kocioł kondensacyjny Vitodens 300 (13 kW) z inteligentnym układem Lambda Pro Control."

Moc grzewcza tego kotła jest mała. To wygląda na kocioł dla małego domku lub dużego mieszkania z własnym c.o., najlepiej dla 2, max 3 osób.

Moim zdaniem nalezy celować w kocioł o mocy c.o. około 0.1 kW na każdy metr kwadratowy powierzchni użytkowej. Czyli np. 20 kW dla domu 200m2

Tylko 16kW (i to w trybie "booster") na cele c.w.u. może czasem wkurzyć jeśli zimą zajdzie potrzeba szybkiego nagrzania wody.

Pamiętaj też, ze np. kocioł 20kW spali mniej gazu jadąc z mocą nominalną niż kocioł 30kW pracujący z mocą 20kW. Czyli przewymiarowanie też jest niedobre.

Tak więc zintegrowane rozwiązania chyba się nie sprawdzą, niestety... Też szukałem.. ;)

Na pocieszenie: też mam małe, przechodnie pomieszczenie gospodarcze (4m.kw) i zmiescił mi się tam kocioł, zasobnik 300l, sterownik solarny z pompami oraz 2 skrzynki rozdzielcze do c.o. A jeszcze półek na różne drobiazgi dowalę ;D

• 2 weeks później...

Andrewj

Model kotła, który przedstawiłeś jest nowością na rynku, co za tym idzie mało jest opini na jego temat, choć opis producenta jest ciekawy.

Masz jeszcze dużo czasu i znajdziesz sobie optymalne rozwiązanie.

Też straciłem mnóstwo czasu zanim wybrałem kocioł Viessmanna model 200-W, do tego zestaw solarny firmy Di Dietrich i kominek z płaszczem wodnym.

Kominek ogrzewa cały dom wraz z podłogówką, a gdy temperatura spadnie lub wygaśnie włącza się kocioł gazowy.Po pierwszym sezonie grzewczym jestem zadowolony z tego rozwiązania.

Odnośnie rowów, to prace zaczną od 1 października wycinając drzewa, które przeszkadzają a nastepnie odtwarzanie rowów Jesionowa-Leszczynowa tak jak pisałem wcześniej. W końcu coś się ruszy.

Wasiek, dzięki za wsparcie, własnie mi skączyli układać i w końcu mogę odetchnąć :lol: A jak u Ciebie ?

Pozdrawiam

Tomsonix, tez chciałabym powiedzieć, że u mnie skonczyli..... :cry: ale niestety, u mnie jeszcze nie skonczyli i na dodatek dzisiaj znowu ich nie przywiało do mnie.... :evil: Uczciwie pracowali przez dwa dni w ubiegłym tygodniu piatek i sobotę. Zrobili podjazd do garażu( podoba mi się :) ) i ułożyli prawie do konca drogę.....pozostały najgorsze prace czyli docinki i zrobienie kół i czegos tam jeszcze....

Mój i-plus odchodzi do lamusa...pewnie nie pozostanie nic innego niz orange.....

Pojawił się w ofercie Orange modem ADU635, który działa w paśmie GSM/EDGE, 3G oraz CDMA...

To coś zapewni przynajmniej sprawny EDGE (mam na myśli mocny sygnał), w razie czego 3G (zapewne Orange najszybciej z tym ruszy, bo ma nadajnik) no i ewentualnie CDMA, gdyby jakimś cudem złapał tą sieć.

Taki kombajn all in one... Nowość, więc nie tani, ale chyba to najsensowniejsze jak na dziś rozwiązanie.

http://www.orange.pl/portal/map/map/internet_free_promo?category=INTERNET_FREE_PROMO&_requestid=470310&articleId=3943904

Kaem, zmartwię Cie....

w sobotę był u mnie kolega ze swoim kolegą z Orange. Próbował różnych modemów w tym jakis najnowszy, który dopiero co wyszedł i........niestety nic ale kompletnie nic u mnie nie działało... :evil: :evil: :evil:

Długo siedział na telefonie ze swoimi informatykami z Orange i niestety nic nie wymyslili. Jedyna pocieszajacą informacją było to, że do grudnia maja jeszcze zwiekszyć zasięg działania CDMa i może wtedy zadziała to też u mnie.

Kaem, zmartwię Cie....

No ale ja mieszkam za jednym lasem i górą, a nie za siedmioma... :p

BTW: swego czasu przytargałem do domu SIMy wszystkich operatorów i sprawdziałem czy czasem aby nie walają się gdzieś w pobliżu ochłapy jakiejś sieci 3G z Elbląga.. Nic.. :)

Ale kiedyś, przy pięknej pogodzie udało mi się złapać HSDPA Plusa, tego z Królewieckiej.. ZERO kresek, ale ssał z prędkością 1Mb/s... ;)

Kto wie, może solidna antena 3G na dachu, o uzysku do 20% trochę by pomogła... Tylko takie cacko kosztuje kilkaset pln..

W przyszłym roku będę kombinował, teraz już mi się nie chce :)

do grudnia maja jeszcze zwiekszyć zasięg działania CDMa

Nie chcę tu wychodzić na defetystę, ale z tymi terminami jest zawsze tak samo... Wycinka drzew we wrześniu, więc mają zacząć w październiku, czyli zaczną w listopadzie czyli w marcu.. ;) W grudniu moim skromnym zdaniem możemy spodziewać się.... opadów śniegu, ale i to nie na 100%, bo ku uciesze nas, propanowców, nawet zima ma mieć opóźnienie... :lol: