andrewj 02.12.2009 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 U nas nie ma piorunochronu z prostej przyczyny....... mamy w zasiegu "reki" więżę..... , która pieknie ściaga pioruny......a jak to fajnie widać....ostatnia burza jaka była.... a była bardzo grzmotna, ciemna i z wichurą.... ogladana była przeze mnie z okien i.......nic sie nie stało.. Dzięki Wasiu, Czytałem trochę o piorunach i jest to zjawisko nie do końca zbadane. Może się np. powietrze zjonizować czego byłem świadkiem nad morzem i coś takiego może też załatwić niezabazpieczoną instalację. Groźne są przepięcia o czym pisał KaEm. Ja miałem taki przypadek, że na osiedlu wiercili studnię i nastąpiło nagłe wyłączenie prądu we wszystkich okolicznych blokach. Mój komputer już niestety nie wstał, a nie używalem wtedy listwy zasilającej z filtrami. Na szczeście skończyło się tylko na wymianie zasilacza na 30 zł Aha i może to jeszcze ważne, że uszkodzony zasilacz był "Made in China" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaEm 03.12.2009 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 ale juz zdjęć na dysku i innych danych nie odzyskasz (chyba ze masz zdjecia w albumie). Polecam robienie backupów ważnych danych, na zewnętrzny dysk USB, leżący sobie spokojnie w szufladzie.. Czytałem trochę o piorunach i jest to zjawisko nie do końca zbadane. Całe szczęscie, że przepływ prądu w przewodach miedzianych jest zjawiskiem do końca zbadanym, bo byś nie ruszył z elektryką.. ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorotaSz-B 03.12.2009 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Witam sąsiadkę Widzę, że na forum jest coraz silniejsza ekipa z Dąbrowy A który to twój dom? Mój to ten na na Leszczynowej który jest właśnie ocieplany z zewnątrz, być może widzisz z okna moją budowę. pozdrowienia Codziennie przejeżdżam obok Twojej budowy i podziwiam postępy. Nasz dom to u góry na Orzechowej dom z brązową dachówką , ocieplony, bez koloru jeszcze, ogrodzenia itd. Zapraszam w wolnej chwili. Obecnie obok trwa budowa co psuje nam drogę strasznie!! Dzwoniłam wczoraj do ZDM i niebawem dostarczę im pismo w sprawie skrzyżowania Leszczynowej z Królewiecką itd. Oczywiscie jak Pan mnie zapewniał przez telefon to rozumie moje rozgoryczenie ale niestety brak środków. Ale podobno tak samo było z rowami przy Lipowej. Zdaża się ciężka sytuacja przy wyjeździe- szczególnie jak jeden wyjeżdża a drugi wjezdża w tym samym czasie i zamiast poczekać z wjazdem w Leszczynową to pcha się na ... Moja nieaktualna już galeria, która zobrazuje miejsce naszgo domu http://www.muratordom.pl/galeria_budowa_i_remont.htm?akcja=pokaz_galerie&galeria=751 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrewj 03.12.2009 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Polecam robienie backupów ważnych danych, na zewnętrzny dysk USB, leżący sobie spokojnie w szufladzie.. Mam dysk do backupów ale jest podłaczony prawie cały czas podłaczony do laptopa. Wiesz człowiek jest wygodny... Całe szczęscie, że przepływ prądu w przewodach miedzianych jest zjawiskiem do końca zbadanym, bo byś nie ruszył z elektryką.. ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrewj 03.12.2009 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Codziennie przejeżdżam obok Twojej budowy i podziwiam postępy. Nasz dom to u góry na Orzechowej dom z brązową dachówką , ocieplony, bez koloru jeszcze, ogrodzenia itd. Zapraszam w wolnej chwili. Obecnie obok trwa budowa co psuje nam drogę strasznie!! Ja będziemy na budowie i znajdziemy czas to bardzo chętnie. Dzwoniłam wczoraj do ZDM i niebawem dostarczę im pismo w sprawie skrzyżowania Leszczynowej z Królewiecką itd. Oczywiscie jak Pan mnie zapewniał przez telefon to rozumie moje rozgoryczenie ale niestety brak środków. Ale podobno tak samo było z rowami przy Lipowej. Zdaża się ciężka sytuacja przy wyjeździe- szczególnie jak jeden wyjeżdża a drugi wjezdża w tym samym czasie i zamiast poczekać z wjazdem w Leszczynową to pcha się na ... Wyśle ci na PW pismo jakie wysłałem do Pani Dziurdź. A galerię obejrzę w wolnej chwili. pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorotaSz-B 08.12.2009 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Witam Andrzeju,złożyłam dziś w Zarządzie Dróg pismo w sprawie skrzyżowania Leszczynowej z Królewiecką.Wysyłam Ci zwrotnie na PW moje pismo. PozdrawiamDorota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaEm 08.12.2009 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Tak wysyłacie i wysyłacie, to może i ja też coś im wyślę, żeby nie zostać z tyłu.. ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrewj 08.12.2009 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Tak wysyłacie i wysyłacie, to może i ja też coś im wyślę, żeby nie zostać z tyłu.. ;D Prawidłowo. A my teraz będziemy dzwonili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrewj 09.12.2009 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 Tak wysyłacie i wysyłacie, to może i ja też coś im wyślę, żeby nie zostać z tyłu.. ;D Na zgłoszoną propozycję aby: - utwardzić ulicę Lipową na odcinku równoległym do ulicy Królewieckiej (od wjazdu z ulicy Królewieckiej do połączenia z ulicą Leszczynową), - ustawić znak "Zakaz Wjazdu" (znak B-2) dla wyjazdu z Leszczynowej w Królewiecką - pozostawić sam wjazd z Królewieckiej, natomiast wyjazd z Leszczynowej do Królewieckiej odbywałby się przez utwardzony odcinek Lipowej. otrzymałem odpowiedź, że miasto ma grunt na wybudowanie łacznika, natomiast brakuje środków: "Jednakże obowiązki co do budowy dróg publicznych są podzielone i nie spoczywają wyłącznie na zarządcy drogi. Mówi o tym art. 16 ust. 1 i ust.2 ustawy o drogach publicznych. Inwestor inwestycji nie drogowej zobligowany jest do wybudowania lub wprowadzenia zmian w istniejący układ dróg publicznych na swój koszt. Zasady i obowiązki w tym zakresie reguluje się umową. Mierszkańcy dzielnicy Dąbrowa partycypowali w budowie dróg publicznych, tak rozwiązywane są problemy w innych dzielnicach. Miasto nie posiada aktualnie środków finansowych na spełnienie wszystkich oczekiwań w tym zakresie. Oczekujemy na Państwa inicjatywę. W pokoju 225 Urzędu Miejskiego mogą się Państwo zapoznać z rozwiązaniami koncepcyjnymi tej drogi. Udzielimy wszelkich wyjaśnień, prosimy o kontakt." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaEm 09.12.2009 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 Inestycja nie drogowa to postawienie znaków ?Bo jak sądzę, utwardzenie drogi to inwestycja drogowa.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrewj 09.12.2009 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 Inestycja nie drogowa to postawienie znaków ? Bo jak sądzę, utwardzenie drogi to inwestycja drogowa.. Znalazłem coś takiego: "Budowa lub przebudowa dróg publicznych spowodowana inwestycją niedrogową należy do inwestora tego przedsięwzięcia. Szczegółowe warunki budowy lub przebudowy dróg, określa umowa między zarządcą drogi a inwestorem inwestycji niedrogowej. Np. Budując stację paliw inwestor ponosi koszty rozbudowy infrastruktury drogowej (dodatkowe pasy)." To moze zrzucimy się na ten znak? A na poważnie to samo tłumaczenie ZD jest mgliste - zawsze znajdzie się paragraf (podobnie było z kanalizacją... ) Przecież Leszczynowa to droga publiczna! Tylko, że może dojść do wypadku (oby tylko niedoszło) a wtedy sa duże szanse na wygranie sprawy w sądzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaEm 11.12.2009 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Powiem tak. Z mojego doświadczenia wynika, że pierwsza reakcja jest zawsze taka, by pozbyć się petenta. Niestety, to się sprawdza.Nie ma innego wyjścia jak zbiorowo domagać się zlikwidowania lub przebudowy niebezpiecznego dla zdrowia i życia skrzyżowania.Nawet interweniując u prezydenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrewj 11.12.2009 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Nawet interweniując u prezydenta. Pewnie do tego dojdzie. Podobnie było z kanalizacją na naszym osiedlu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olli03 19.12.2009 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 chciałam się pochwalić- pozwolenie na budowę wydane 9 grudnia, czyli jak powiedziała Pani ze starostwa- pierwszego dnia świąt mogę wbijać łopatę w ziemię ale mamy prezent!!! jeśli ktoś z forumowiczów elbląskich mógłby polecic firmę, która dobrze wykona fundament- byłabym wdzięczna. hurrraa!!! budujemy!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrewj 24.12.2009 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2009 Spokojnych i radosnychŚwiąt Bożego Narodzeniawspólnych chwil w rodzinnej atmosferzeoraz szczęścia i nadzieiw każdym dniu Nowego Roku forumowiczom z Elbląga i okolic życzyandrewj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrewj 25.12.2009 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2009 chciałam się pochwalić- pozwolenie na budowę wydane 9 grudnia, czyli jak powiedziała Pani ze starostwa- pierwszego dnia świąt mogę wbijać łopatę w ziemię Hej, Gratulacje. To teraz się dopiero zacznie jeśli ktoś z forumowiczów elbląskich mógłby polecic firmę, która dobrze wykona fundament- byłabym wdzięczna. Ze swojej strony moge polecić dwie firmy - jedną droższą, drugą tańszą. 1. Jan Kozik z Braniewa Firma solidna, znana, szybko buduje, wysoka jakość ale i też odpowiednia wysoka cena. Ma uprawnienia kierownika. 2. Grzegorz Kupa z Pasłęka Dobra jakość za przyzwoite pieniądze. Z tą firmą buduję cały dom - od fundamentów po malowanie ścian. Na PW wysyłam ci telefony. Najlepiej zrobić casting na firmę (ja tak zawsze robię), spotkać się z wykonawcami na miejscu i poprosić o wycenę i termin wykonania prac. A i życzę jak najmniej niespodzianek pod ziemią bo ja na Dąbrowie miałem kilka. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrewj 25.12.2009 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2009 Witam sasiadów. No i chyba będzie wkrótce internet szerokopasmowy na Dąbrowie i okolicy. Cyfrowy Polsat rozpoczyna testy internetu przy wykorzystaniu nadajników sieci Aero. Mapa zasiegu wygląda tak http://lh3.ggpht.com/_kgbXQCev944/SzT0vvNcEpI/AAAAAAAAGKA/F0A2u5BRA2w/s800/cyfr_polsat.jpg Mam tylko nadzieję, że ta mapa nie będzie za bardzo wirtualna W chwili obecnej można zapisywać się na testy usługi - jak ktoś się zdecyduje to czekamy na opinie. A tu wiecej informacji http://www.cyfrowypolsat.pl/internet/internet.cp pozdrawiam PS. I jak tu nie wierzyć w Św. Mikołaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorotaSz-B 29.12.2009 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Witajcie po Świętach.Andrewj dostałam odpowiedź z ZD i jest identyczna jak Twoja: "Jednakże obowiązki co do budowy dróg publicznych są podzielone i nie spoczywają wyłącznie na zarządcy drogi. Mówi o tym art. 16 ust. 1 i ust.2 ustawy o drogach publicznych. Inwestor inwestycji nie drogowej zobligowany jest do wybudowania lub wprowadzenia zmian w istniejący układ dróg publicznych na swój koszt. Zasady i obowiązki w tym zakresie reguluje się umową. Mierszkańcy dzielnicy Dąbrowa partycypowali w budowie dróg publicznych, tak rozwiązywane są problemy w innych dzielnicach. Miasto nie posiada aktualnie środków finansowych na spełnienie wszystkich oczekiwań w tym zakresie. Oczekujemy na Państwa inicjatywę. W pokoju 225 Urzędu Miejskiego mogą się Państwo zapoznać z rozwiązaniami koncepcyjnymi tej drogi. Udzielimy wszelkich wyjaśnień, prosimy o kontakt." Rozumiem z tego , że ZD uważa jako inwestycję niedrogową budowę domu, w związku z tym inwestor ma partycypować w kosztach zmian w układzie drogowym. Moje pismo nie dotyczyło drogi Orzechowej na której mieszkamy tylko skrzyżowania leszczynowej z Królewiecką i nie widzę zasadności abyśmy tam musieli brać udział w kosztach skoro to skrzyzowanie jest około 400 m od nas.Widać, ze nas zbyli. To zrozumiałe. Andrewj czy odpisywałeś im na swoje pismo lub kontaktowałes sie z nimi? PozdrawiamDorota Sz-B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrewj 29.12.2009 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Witajcie po Świętach. Andrewj czy odpisywałeś im na swoje pismo lub kontaktowałes sie z nimi? Witaj, W ZD byłem osobiście wyjaśnić odpowiedź. Zadzwonie do ciebie, bo myślę że od tego momentu lepiej te sprawy omówić w naszym gronie niż publicznie na forum. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sztysia 31.12.2009 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Szampańskiej zabawy na Dąbrowie do białego rana każdego roku wszystkim sąsiadom . A w Nowym Roku realizacji wszystkich inwestycji niedrogowych i tych też . Życzliwości ludzi i wielu przyjaciół . życzy Sztysia i Tomsonix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts