Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Elbląg i okolice

Recommended Posts

U nas nie ma piorunochronu z prostej przyczyny....... mamy w zasiegu "reki" więżę..... :D :D :D , która pieknie ściaga pioruny......a jak to fajnie widać....ostatnia burza jaka była.... a była bardzo grzmotna, ciemna i z wichurą.... ogladana była przeze mnie z okien i.......nic sie nie stało.. :D

Dzięki Wasiu,

Czytałem trochę o piorunach i jest to zjawisko nie do końca zbadane. Może się np. powietrze zjonizować czego byłem świadkiem nad morzem i coś takiego może też załatwić niezabazpieczoną instalację. Groźne są przepięcia o czym pisał KaEm. Ja miałem taki przypadek, że na osiedlu wiercili studnię i nastąpiło nagłe wyłączenie prądu we wszystkich okolicznych blokach. Mój komputer już niestety nie wstał, a nie używalem wtedy listwy zasilającej z filtrami. Na szczeście skończyło się tylko na wymianie zasilacza na 30 zł :D Aha i może to jeszcze ważne, że uszkodzony zasilacz był "Made in China" :D :D :D

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ale juz zdjęć na dysku i innych danych nie odzyskasz (chyba ze masz zdjecia w albumie).

Polecam robienie backupów ważnych danych, na zewnętrzny dysk USB, leżący sobie spokojnie w szufladzie.. ;)

Czytałem trochę o piorunach i jest to zjawisko nie do końca zbadane.

Całe szczęscie, że przepływ prądu w przewodach miedzianych jest zjawiskiem do końca zbadanym, bo byś nie ruszył z elektryką.. ;D

Witam sąsiadkę :D

Widzę, że na forum jest coraz silniejsza ekipa z Dąbrowy :D

A który to twój dom? Mój to ten na na Leszczynowej który jest właśnie ocieplany z zewnątrz, być może widzisz z okna moją budowę.

pozdrowienia

Codziennie przejeżdżam obok Twojej budowy i podziwiam postępy. Nasz dom to u góry na Orzechowej dom z brązową dachówką , ocieplony, bez koloru jeszcze, ogrodzenia itd. Zapraszam w wolnej chwili. Obecnie obok trwa budowa co psuje nam drogę strasznie!!

Dzwoniłam wczoraj do ZDM i niebawem dostarczę im pismo w sprawie skrzyżowania Leszczynowej z Królewiecką itd. Oczywiscie jak Pan mnie zapewniał przez telefon to rozumie moje rozgoryczenie ale niestety brak środków. Ale podobno tak samo było z rowami przy Lipowej.

Zdaża się ciężka sytuacja przy wyjeździe- szczególnie jak jeden wyjeżdża a drugi wjezdża w tym samym czasie i zamiast poczekać z wjazdem w Leszczynową to pcha się na ...

Moja nieaktualna już galeria, która zobrazuje miejsce naszgo domu

http://www.muratordom.pl/galeria_budowa_i_remont.htm?akcja=pokaz_galerie&galeria=751

pozdrawiam

Polecam robienie backupów ważnych danych, na zewnętrzny dysk USB, leżący sobie spokojnie w szufladzie.. ;)

Mam dysk do backupów ale jest podłaczony prawie cały czas podłaczony do laptopa. Wiesz człowiek jest wygodny...

Całe szczęscie, że przepływ prądu w przewodach miedzianych jest zjawiskiem do końca zbadanym, bo byś nie ruszył z elektryką.. ;D

:D

Codziennie przejeżdżam obok Twojej budowy i podziwiam postępy. Nasz dom to u góry na Orzechowej dom z brązową dachówką , ocieplony, bez koloru jeszcze, ogrodzenia itd. Zapraszam w wolnej chwili. Obecnie obok trwa budowa co psuje nam drogę strasznie!!

Ja będziemy na budowie i znajdziemy czas to bardzo chętnie.

Dzwoniłam wczoraj do ZDM i niebawem dostarczę im pismo w sprawie skrzyżowania Leszczynowej z Królewiecką itd. Oczywiscie jak Pan mnie zapewniał przez telefon to rozumie moje rozgoryczenie ale niestety brak środków. Ale podobno tak samo było z rowami przy Lipowej.

Zdaża się ciężka sytuacja przy wyjeździe- szczególnie jak jeden wyjeżdża a drugi wjezdża w tym samym czasie i zamiast poczekać z wjazdem w Leszczynową to pcha się na ...

Wyśle ci na PW pismo jakie wysłałem do Pani Dziurdź.

A galerię obejrzę w wolnej chwili.

pozdrowienia

Tak wysyłacie i wysyłacie, to może i ja też coś im wyślę, żeby nie zostać z tyłu.. ;D

Na zgłoszoną propozycję aby:

- utwardzić ulicę Lipową na odcinku równoległym do ulicy Królewieckiej

(od wjazdu z ulicy Królewieckiej do połączenia z ulicą Leszczynową),

- ustawić znak "Zakaz Wjazdu" (znak B-2) dla wyjazdu z Leszczynowej w

Królewiecką - pozostawić sam wjazd z Królewieckiej, natomiast wyjazd z

Leszczynowej do Królewieckiej odbywałby się przez utwardzony odcinek

Lipowej.

otrzymałem odpowiedź, że miasto ma grunt na wybudowanie łacznika, natomiast brakuje środków:

"Jednakże obowiązki co do budowy dróg publicznych są podzielone i nie spoczywają wyłącznie na zarządcy drogi. Mówi o tym art. 16 ust. 1 i ust.2 ustawy o drogach publicznych. Inwestor inwestycji nie drogowej zobligowany jest do wybudowania lub wprowadzenia zmian w istniejący układ dróg publicznych na swój koszt. Zasady i obowiązki w tym zakresie reguluje się umową. Mierszkańcy dzielnicy Dąbrowa partycypowali w budowie dróg publicznych, tak rozwiązywane są problemy w innych dzielnicach. Miasto nie posiada aktualnie środków finansowych na spełnienie wszystkich oczekiwań w tym zakresie.

Oczekujemy na Państwa inicjatywę. W pokoju 225 Urzędu Miejskiego mogą się Państwo zapoznać z rozwiązaniami koncepcyjnymi tej drogi. Udzielimy wszelkich wyjaśnień, prosimy o kontakt."

Inestycja nie drogowa to postawienie znaków ?

Bo jak sądzę, utwardzenie drogi to inwestycja drogowa..

Znalazłem coś takiego:

"Budowa lub przebudowa dróg publicznych spowodowana inwestycją niedrogową należy do inwestora tego przedsięwzięcia. Szczegółowe warunki budowy lub przebudowy dróg, określa umowa między zarządcą drogi a inwestorem inwestycji niedrogowej. Np. Budując stację paliw inwestor ponosi koszty rozbudowy infrastruktury drogowej (dodatkowe pasy)."

To moze zrzucimy się na ten znak?

A na poważnie to samo tłumaczenie ZD jest mgliste - zawsze znajdzie się paragraf (podobnie było z kanalizacją... ) :evil: Przecież Leszczynowa to droga publiczna! Tylko, że może dojść do wypadku (oby tylko niedoszło) a wtedy sa duże szanse na wygranie sprawy w sądzie.

Powiem tak. Z mojego doświadczenia wynika, że pierwsza reakcja jest zawsze taka, by pozbyć się petenta. Niestety, to się sprawdza.

Nie ma innego wyjścia jak zbiorowo domagać się zlikwidowania lub przebudowy niebezpiecznego dla zdrowia i życia skrzyżowania.

Nawet interweniując u prezydenta.

• 2 weeks później...

chciałam się pochwalić- pozwolenie na budowę wydane 9 grudnia, czyli jak powiedziała Pani ze starostwa- pierwszego dnia świąt mogę wbijać łopatę w ziemię:)

ale mamy prezent!!!

jeśli ktoś z forumowiczów elbląskich mógłby polecic firmę, która dobrze wykona fundament- byłabym wdzięczna.

hurrraa!!! budujemy!!

chciałam się pochwalić- pozwolenie na budowę wydane 9 grudnia, czyli jak powiedziała Pani ze starostwa- pierwszego dnia świąt mogę wbijać łopatę w ziemię:)

Hej,

Gratulacje. To teraz się dopiero zacznie :-)

jeśli ktoś z forumowiczów elbląskich mógłby polecic firmę, która dobrze wykona fundament- byłabym wdzięczna.

Ze swojej strony moge polecić dwie firmy - jedną droższą, drugą tańszą.

1. Jan Kozik z Braniewa

Firma solidna, znana, szybko buduje, wysoka jakość ale i też odpowiednia wysoka cena. Ma uprawnienia kierownika.

2. Grzegorz Kupa z Pasłęka

Dobra jakość za przyzwoite pieniądze. Z tą firmą buduję cały dom - od fundamentów po malowanie ścian.

Na PW wysyłam ci telefony. Najlepiej zrobić casting na firmę (ja tak zawsze robię), spotkać się z wykonawcami na miejscu i poprosić o wycenę i termin wykonania prac. A i życzę jak najmniej niespodzianek pod ziemią bo ja na Dąbrowie miałem kilka.

pozdrawiam

Witam sasiadów.

No i chyba będzie wkrótce internet szerokopasmowy na Dąbrowie i okolicy. Cyfrowy Polsat rozpoczyna testy internetu przy wykorzystaniu nadajników sieci Aero. Mapa zasiegu wygląda tak

http://lh3.ggpht.com/_kgbXQCev944/SzT0vvNcEpI/AAAAAAAAGKA/F0A2u5BRA2w/s800/cyfr_polsat.jpg

Mam tylko nadzieję, że ta mapa nie będzie za bardzo wirtualna :D

W chwili obecnej można zapisywać się na testy usługi - jak ktoś się zdecyduje to czekamy na opinie.

A tu wiecej informacji http://www.cyfrowypolsat.pl/internet/internet.cp

pozdrawiam

PS.

I jak tu nie wierzyć w Św. Mikołaja :lol:

Witajcie po Świętach.

Andrewj dostałam odpowiedź z ZD i jest identyczna jak Twoja:

"Jednakże obowiązki co do budowy dróg publicznych są podzielone i nie spoczywają wyłącznie na zarządcy drogi. Mówi o tym art. 16 ust. 1 i ust.2 ustawy o drogach publicznych. Inwestor inwestycji nie drogowej zobligowany jest do wybudowania lub wprowadzenia zmian w istniejący układ dróg publicznych na swój koszt. Zasady i obowiązki w tym zakresie reguluje się umową. Mierszkańcy dzielnicy Dąbrowa partycypowali w budowie dróg publicznych, tak rozwiązywane są problemy w innych dzielnicach. Miasto nie posiada aktualnie środków finansowych na spełnienie wszystkich oczekiwań w tym zakresie.

Oczekujemy na Państwa inicjatywę. W pokoju 225 Urzędu Miejskiego mogą się Państwo zapoznać z rozwiązaniami koncepcyjnymi tej drogi. Udzielimy wszelkich wyjaśnień, prosimy o kontakt."

Rozumiem z tego , że ZD uważa jako inwestycję niedrogową budowę domu, w związku z tym inwestor ma partycypować w kosztach zmian w układzie drogowym.

Moje pismo nie dotyczyło drogi Orzechowej na której mieszkamy tylko skrzyżowania leszczynowej z Królewiecką i nie widzę zasadności abyśmy tam musieli brać udział w kosztach skoro to skrzyzowanie jest około 400 m od nas.

Widać, ze nas zbyli. To zrozumiałe.

Andrewj czy odpisywałeś im na swoje pismo lub kontaktowałes sie z nimi?

Pozdrawiam

Dorota Sz-B