Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Elbląg i okolice

Recommended Posts

drodzy elblążanie, co się stało że aż 2 miesiące jest cisza??

ja nie jestem lepsza ,bo za dużo się nie udzielam :roll:

po wstępnych pertraktacjach chyba, znaleźliśmy projekt, który obojgu nam odpowiada, jednak ja mam zastrzeżenia do dwóch rzeczy, a mianowicie ściana kolankowa ma 1m, boję się że skosy będą dość kłopotliwe, no i powierzchnia kuchni, prawie 9 m^2 - co wydaje mi się zdecydowanie za mało, tym bardziej że planuję w kuchni zrobić wyspę.

czy któryś z forumowiczów ma takie skosy i mógłby coś powiedzieć, a może nawet pokazać jak to u niego wygląda, podobnie z wielkością kuchni??

pzdr

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

kasjopeja- my mamy w projekcie scianę kolankową 1m. i nie wiem czy to będzie kłopotliwe czy nie- ale tak zostaje:)

co do kuchni z wyspą to nie pomogę- bo mam malutką i to bez wyspy zdecydowanie. ale będzie swoja i dlatego na pewno piękna.

chciałabym poprosić Was o namiary na pw na kierownika budowy. niedługo zaczynamy i chcemy już powoli zgłaszac do nadzoru rozpoczęcie prac.

ale nie mamy kierownika na prace fundamentowe (pozniej przejmuje obowiązki kier. bud. generalnego wykonawcy)- szukamy takiego, który nie boi się podpisac umowy. bo do tej pory trafiliśmy na takich, którzy na wieść o umowie- uciekali gdzie pieprz rośnie.

czy podpisywanie umów z kier. budowy nie jest popularne i powszechne?

drodzy elblążanie, co się stało że aż 2 miesiące jest cisza??

No cóż, przyszła zima, złapał mróz i budowy staneły. Ale przynajmniej błota nie ma na Dąbrowie.

po wstępnych pertraktacjach chyba, znaleźliśmy projekt, który obojgu nam odpowiada,

Mam nadzieję, że się pochwalisz :-)

jednak ja mam zastrzeżenia do dwóch rzeczy, a mianowicie ściana kolankowa ma 1m, boję się że skosy będą dość kłopotliwe, no i powierzchnia kuchni, prawie 9 m^2 - co wydaje mi się zdecydowanie za mało, tym bardziej że planuję w kuchni zrobić wyspę.

Ten twój 1 metr to uwzględnia posadzkę (u mnie ok. 13-15 cm) i ewentualnie wełnę + płytę, bo to jeszcze go pomniejszy? Właśnie przez skosy musieliśmy sobie odpuścić sypialnie w jednym z pokoi. Co do wyspy to gdzieć słyszałem że min. powierzchnia to 15 m2. W przyszłą sobotę będę na budowie to mozemy się umówić i zobaczycie w realu skosy.

chciałabym poprosić Was o namiary na pw na kierownika budowy. (...)

czy podpisywanie umów z kier. budowy nie jest popularne i powszechne?

Wyślę ci namiar na mojego kierownika budowy (na P.W.). Ja mam z nim podpisaną umowę, zresztą ponosi odpowiedzialność za to co robi więc nie wyobrażam sobie aby bylo inaczej.

Ten twój 1 metr to uwzględnia posadzkę
dobre pytanie i sugestia w jednym, niestety nie wiem ale wiem że muszę się dowiedzieć:)

Mam nadzieję, że się pochwalisz

oczywiście pod warunkiem ,że na pewno będzie to ten :lol:

co do soboty 6.02.2010 to mój małż będzie na wyjeździe, a głównie o niego chodzi, żeby zobaczył skosy, bo ja mieszkałam w skosach i szczerze mówiąc nie wspominam ich dobrze.No ale to było stare budownictwo więc trzeba zobaczyć jak wygląda to w nowym:)

Pisałem wcześniej o Cyfrowym Polsacie i ich ofercie na internet. Sa już znane szczegóły - niestety oferta nie jest rewalacyjna ani cenowo (50 zł za 3,2 GB transferu miesiecznie, potem ew. doładowanie), ani jakościowo (problemy z zasięgiem), ale można wziąc na próbe na 7 dni.

Więcej http://www.cyfrowypolsat.pl/internet/index.cp

Witam Wszystkich,

no faktycznie na Dąbrowie jest teraz ślicznie, biało i brak błota - boję się co to będzie jak się roztopy zaczną. Należy się cieszyć teraz bajkowym krajobrazem.

Co do skosów to my je mamy na całej górze i uważam, że jest ok, tylko pokoje mamy duże około 33m2 po podłodze to może tego tak nie czuć. W końcu to projekt z poddaszem użytkowym, a nie piętrowy, prosty jak za dawnych czasów.

A co u Kolegów z Lipowej, jakaś cisza, ...może grzaniec na śniegu..pozdrawiamy Was.

Co do internetu to można się przyzwyczaić i żyć bez niego , jest teraz o wiele więcej zajęć - chociażby odśnieżanie podjazdu, tarasu i balkoników - zdrowo i pożytecznie.

Pozdrawiam

Witam Wszystkich,

no faktycznie na Dąbrowie jest teraz ślicznie, biało i brak błota - boję się co to będzie jak się roztopy zaczną. Należy się cieszyć teraz bajkowym krajobrazem.

Hej,

Własnie będę w weekend i pon/wtorek na budowie to zabiorę ze sobą aparat. A jak tam możliwości dojazdu, czy Leszczynowa jest teraz w miarę przejezdna (osobowym samochodem)?

Co do internetu to można się przyzwyczaić i żyć bez niego , jest teraz o wiele więcej zajęć - chociażby odśnieżanie podjazdu, tarasu i balkoników - zdrowo i pożytecznie.

Z tym odśnieżaniem to wasiek też pisała na swoim dzienniku - pozdrawiamy serdecznie :-) I po co tu chodzić na fitness - żonie musze sprzedac pomysł :lol: A co do internetu to ciezko się niestety odzwyczaić jak jeszcze się go używa do pracy, ale mieszkanie na Dąbrowie na pewno będzie sprzyjało ograniczaniu przesiadywania przed komputerem 8)

pozdrowienia

wasiek

przy takiej powierzchni to może warto kupić sprzęt do odśnieżania? choć nie wiadomo jakie będą następne zimy, bo ostatnie trzy były lekkie i może być zbędny wydatek. Pod moim blokiem widziałem faceta na traktorku do odśnieżania - tez bym sobie takim pojeżdził :lol:

DorotaSz-B

Byłem teraz na budowie i jestem pozytywnie zaskoczony dojazdem, ale miałem problem przy samej budowie z zaparkowaniem. Cieżko też się wyminąć - ostatnio pomagałem sąsiadowi, który mieszka koło ciebie i ma Nissana 4x4, przy wymijaniu zniosło go na pobocze i trzeba było pchać.

Mam nadzieję ze te śniegi nie potrwają długo bo musze zrobić szambo, o ogrodzie na razie nie myślę. Ale się zanosi ze jeszcze poleży http://pogodynka.pl/miasto.php?miasto=elbl%B1g - choć z pogodą to nigdy nie wiadomo...

W kwestii internetu to pojawiła się dokładniejsza mapka zasięgu Orange http://zasieg.orange.pl i w niektórych pkt widac ze może być zasięg internetu w technogii CDMA, wiec jezeli jest mozliwość to warto przetestować. Przeczytałem w necie, że "przedstawiciel zarządu PTK Centertel poinformował przed kilkoma dniami o zakończeniu budowy CDMA w 2010 r., który docelowo ma objąć 85.9 % powierzchni kraju" - ciekawe czy będziemy w tych procentach, czy też mieszkamy w Polsce B,C czy D :evil: ?

Plus ma poprawić zasięg na Dąbrowie w połowie 2011 montując nadajnik na maszcie Emitela. Wtedy ma tez być tam 3G. Orange w planach polepszenie zasięgu CDMA do końca 2010, o 3G na razie cisza. Era przy hotelu Europa przy Królewieckiej 210 ma uruchomić w II kw. nowy nadajnik, ale nic nie wiadomo o skierowaniu w nasza stronę.

Wogóle to warto aby jak nawięcej osób zgłaszało, że nie ma zasięgu czy szybkiego netu do operatora i/lub do UKE jak kiedyś pisałem. Jeżeli ktoś ma kiepski zasięg to można złożyć reklamację - dają upusty na abonament.

Pojawiły się nowe mapy satelitarne na stronie http://mapy.google.pl/ Niestety Elbląg i Dąbrowa dalej zamazana, ale na prawo od Jagodnika można złapac niezłe przybliżenie.

Dzięki andrewj w końcu na mapie widzę swoją chałupę :D, dodam że zdjęcia z wczesnej wiosny zeszłego roku około godziny 12. Eh jak miło popatrzeć jak się okolica zmienia. Może już wkrótce coś zmienią na mapie Elbląga. Przejeżdżając przez Dąbrowę widziałem dymiący komin w Twoim domu, to musi być frajda rozpalić po raz pierwszy.

Pozdrawiam,

Przejeżdżając przez Dąbrowę widziałem dymiący komin w Twoim domu, to musi być frajda rozpalić po raz pierwszy.

Pozdrawiam,

Hej Chef!

A jak twoja Marysia? Mieszkasz już?

Co do dymu z komina to niestety nie ja miałem ta pierwszą przyjemność a moi robotnicy się dogrzewali. Chyba, że chodziło ci nie o mój dom a ten pierwszy od Królewieckiej z białego pustaka, nieocieplony, w którym dymi sie na okrągło.

slawomir potecki

Witaj Sławku!

Ty się jeszcze budujesz? Co do aktywnosci grupy to nieoszukujmy się - jak ktoś przeprowadzi się do wymarzonego wybudowanego domu to zapewne nie będzie miał internetu. Ja na Dąbrowie mam ledwo jedna kreskę zasięgu Plusa, więc zapewne zamilknę w lato...

dla wszystkich

Znalazłem ciekawą stronkę ze studium komunikacyjnym dla Elbląga i okolic.

Tutaj mapka http://www.mbu.umelblag.pl/files/plany/zal6a.jpg

Co powiecie na drogę z Dąbrowy na Berlinkę? Może za 20 lat powstanie...

pozdrowienia

ANDREWJ jestem pewien ze to Twoj domek dymil, a co do marysi to jeszcze to potrwa zanim sie wprowadzimy, powolutku malymi kroczkami do celu :D

Zobaczymy czy te ambitne plany rozbudowy drog wypala, bylo by dosyc ciekawie z Kamiennika przez Stoboje do Dabrowy. Nawet ten niebezpieczny zakret nieco (kilka wypadkow rocznie) chca wygladzic, pozyjemy zobaczymy :lol:

I powoli Dąbrowa i okolice wychodzą z telekomunikacyjnej "czarnej" dziury. Play własnie dostał pozwolenie na nadajnik (pasmo GSM) w Jagodniku i być może już wkróce poprawi swój zasięg (bo teraz korzysta z nadajnika Plusa). Mapka tutaj http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/54.18158088484561,19.455585479736328/z/12

Witam wszystkich,

Potrzebuję rady i pomocy. Za jakieś 1,5 miesiąca rozpoczynamy budowę "domu w Morelach". Niestety, nie możemy znaleźć ekipy. Albo nie mają wolnych terminów albo krzyczą takie ceny, że można się przewrócić od zawrotu głowy. Bardzo Was prosimy o jakieś namiary na dobre ekipy i z przystępnymi cenami. Nie myśleliśmy, że tak będzie ciężko, ale obyśmy kiedyś się z tego śmiali, bo wszystko przed nami. Podaję e-mail: [email protected]

Pozdrawiam wszystkich.