Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Elbląg i okolice

Recommended Posts

Jeśli ktoś zna jakis sposób na ogrodzenie (tanie). myslałam o zwyklej siatce. moze jakieś firmy, gdzie można kupić tanio,. głupia łudziłam się, ze to nie będzie wielki koszt, ale już się naprostowałam.

Chyba siatka będzie najtańsza. Za jakiś czas też będę potrzebował, to napisz co udało się znaleźć i czy polecasz.

Jakby ktos potrzebowal to mogę polecić firmę, która robiła mi instalację wewn i zewnetrzną gazową na propan wraz z dostawą zbiornika. chodzi o to, ze nie chcieliśmy od żadnych gaspoli ani bałtykgazów, bo mamy zamiar mało gazu zuzywać. no i cena takiego gazu rynkowa jest niższa.

Ja już wybrałem GASPOL. Jakby ktoś się zdecydował na GASPOL to niech mi da znać - podzielimy się kasą za polecenie. Co do warunków to trzeba negocjować - umowa była korzystniejsza. Czy możesz napisac jakie masz warunki i jaki był koszt zbiornika, ciekawy jestem ile drożej wyszło.

pytanie tez mam do mieszkanców Łęcza, jesli czytają- czy tam jest jakiś internet??

bo u mnie to nawet zasięgu gsm nie ma , więc i z telefonami słabo.

Jak nie mają internetu to nie czytają i nie odpowiedzą ;-)

Polecam następujące rozwiązanie: 1. zapytać w TPSA, 2. zapytać na miejscu w lokalnych instytucjach skąd mają np. w szkole, bibliotece itd. Co do telefonów komorkowych -> dzwonisz do swojego operatora i zgłaszasz, że nie ma zasięgu - sprawdzają i dostajesz odpowiedz kiedy jest szansa na poprawę. Jeśli jest szansa w najbliższym terminie i przetrzymasz to polecam złożyć reklamację aby mieć tańszy abonament. Jeżeli nie ma szansy to patrzysz na mapkę iklikając na "łezki" patrzysz jakie nadajniki moga być najbliżej, mieć zasięg. Zawsze można kupić kartę prepaid i sprawdzić jak dana sieć ma zasięg, bo zasięg zalezy od wielu czynników. Następnie przenosisz swój numer do tej sieci lub kupujesz drugi telefon. Z internetu komorkowego to sprawdz internet w technologi CDMA dostepny w Orange i Cyfrowym Polsacie (oba mają mapki aby sprawdzić zasęg, ale pożniej trzeba wziąć na próbę.)

no i czas czarnoziem kupić- są w okolicy jacyś faworyci jeśli o cenę i jakość ziemi chodzi? proszę jeśli ktoś coś wie, dajcie znać.

Też będę zainteresowany, ze wstępnego rekonesansu (wg ceny/jakości): 1. żwirownia we Fromborku (?), 2. gdzieś przy Nowej Holandi 3. z oczyszczalni ścieków. Łatwo sie domysleć gdzie jest najtaniej.

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja już wybrałem GASPOL. Jakby ktoś się zdecydował na GASPOL to niech mi da znać - podzielimy się kasą za polecenie. Co do warunków to trzeba negocjować - umowa była korzystniejsza. Czy możesz napisac jakie masz warunki i jaki był koszt zbiornika, ciekawy jestem ile drożej wyszło.

na razie miałam offertę za 2zł za litr, teraz czekam z tankowaniem aż ceny spadną. wlasciwie to ciężko mi znaleźć porównanie cen rynkowych propanu (chyba nie umiem po prostu). za zbiornik z chemetu coś ponad 5 tys wyszło. czekam też obecnie na wizytę z UDT, ale to dopiero po zatankowaniu.

• 2 weeks później...
Tak jak ja szukałem rekuperatora to znalazłem 3 firmy w PL: rekuperatory.pl, Dospel, Bartek - kolejność cenowa. Wybralem rekuperatory.pl i ich gdyńskiego przedstawiciela firmę AIRCOMFORT.pl - koszt całości to 24 tys. zł na dom 200 m2. W cenie dostałem projekt zrobiony przez inż od wentylacji,który razem uzgadnialiśmy, instalację rurami SPIRO z ociepleniem + kanałami płaskimi aby nie zapaskudzić poddasza kanałami i dodatkowo zalożyli mi tłumiki na wyjście na dom i na wylot na zewnątrz aby było cicho. Centrala którą wybrałem ma miec duża sprawność (choć podana 96% to jest tylko teoretyczna), być energooszczędna, mieć niedrogie filtry na wymianę i dobre sterowanie. Uważam, że firma która to sprzedaje takie instalacje powinna się zajmować wentylacją. Kiedyś rozmawialem z firmą http://www.termel.com.pl/ na temat pompy ciepła ale i\oni też zajmują się wentylacją. Dospela widzialem w Madanie na Grunwaldzkiej. Rekuperatory są najdroższe ale tu płaci się za jakość i doświadczenie. Bartka chwalili na forum i chyba jest najtańszy.

Szukam osób zaintersowanych wspólnym transportem szamb. Chcemy w czerwcu sprowadzić szambo z firmy EKO-TRANS http://www.szambo.go3.pl/index.php z okolic Radomia, które jest dosyć płytkie (1,5m) jak na nasze wysokie wody gruntowe, firma ma dobre opinie w internecie (w porównaniu do wielu innych), ceny konkurencyjne (warto zadzwonić bo strona jest nieaktualna). Na samochód z HDS-em wejdą trzy szamba do 10m3 - na razie sa dwie osoby, jak będzie trzecia to będzie taniej (niższe koszty transportu). Osoby które chcą zakupić szambo do celów zbierania deszczówki moga mieć jeszcze taniej bo w cenie netto, do kanalizacji musi być f-ra VAT potrzebna do odbioru (sprawdzałem dla Dąbrowy, a to są tereny wodonośne, nie wiem jak na innym terenie).

Dla google (bo tu pewnie rzadko kto teraz zagląda):

płytkie szambo, szamba, tanie szamba, Elbląg, Malbork, Pasłęk, okolice, transport HDS, wysokie wody gruntowe

EDIT: Już znalazłem trzecią osobę. Transport i montaż na trzeci tydzień czerwca. Wogole to najlepiej popytać sąsiadów, bo na to forum mało kto zagląda.

Witam!

Właśnie borykam się Z tym samym problemem -szukam osób zainteresowanych zakupem szamba. Jestem w kontakcie z firmą. Jaka jest wasza opinia o produkcie i sprzedających? Pozdrawiam

Dzieki andrewj !

Z moich dotychczasowych poszukiwań pojawiły się nastepujące wnioski:

Dospel odpada - użytkownicy się żalą, że jest to produkt słabej jakości.

Najbardziej interesowała by mnie centrala firmy BRINK renovent, niestety w el. nikt nawet nie słyszał o tym produkcie, choć pytałem już paru firm w elblągu - jeżeli nikt nie podejmie się tematu montażu tego urządzenia będę musiał poszukać dalej.

Wysłałem już maila do generalnego importera aby udostępnił listę dystrybutorów najbliżej Elbląga.

Zobaczymy co dalej w tym temacie :)

Witam!

Właśnie borykam się Z tym samym problemem -szukam osób zainteresowanych zakupem szamba. Jestem w kontakcie z firmą. Jaka jest wasza opinia o produkcie i sprzedających? Pozdrawiam

Umówiliśmy się na montaż z Eko-transem na 18.06. Poproszę aby mój kierownik był przy tym więc obiektywnie bedzie można ich ocenić + zobaczymy jaka jest terminowość dostawy. Dodam, że można dogadać się w sprawie VATu. Jeżeli mam coś podpowiedzieć to pochodź po sąsiadach i popytaj czy ktoś nie szuka szamba czy zbiornika na deszczówkę - to jest najbardziej skuteczny sposób. Jak pytam sąsiadów o to forum to większosc o nim nie słyszała.

@dudo

Zapomniałem powiedzieć ci jeszcze o serwisie, a to jest bardzo istotne. Rekuperatory.pl zapewniają serwis chyba w 48h - i poza tym to jest firma, która nie podejrzewam aby zwineła się nagle z rynku - za długo działa i jest znana, poza tym sprzedaje dobre centrale. Jeżeli zniknie lokalny przedstawiciel (zapewniał że ma się dobrze i coraz wiecej ludzi pyta o rekuperator) to najbliższy oddział mam Poznaniu (też dojadą), a przedstawicieli w Giżycku, w Toruniu itd. Mając rekuperator rezygnuje się z kanałów grawitacyjnych - kilka dni wytrzymasz jak ci padnie centrala, ale jak będziesz czekał na serwis miesiąc, bo np. centrali nie ma na stanie w PL itd. to już nie będzie ciekawie. Myślę, że rynek wentyalcji jest na tyle przyszłosciowy (szczelne domu muszą mieć dobrą wentylację), że będą wchodziły nowe firmy, ale czy przetrwają? Warto wziąć różne aspekty pod uwagę. Odnosnie serwisu ja mam np. znajomego serwisanta do kotła (kupiłe model innej firmy aby on mógł być serwisantem), znajomego elektryka i człowieka do alarmów - w razie jak są potrzebni to dzwonię i przyjeżdzają.

Ciekawy jestem na ile wycenią ci całą instalację - cena/ na metraż domu (warto porównać z innymi - to nic nie kosztuje a dowiesz się wiele rzeczy). Jakie są opinie o twojej centrali na forum?

@andrewj

Jeśli chodzi o centrale renovent to podejmując decyzję przeszukałem mocno google, a przede wszystkim różne fora i własnie po tej lekturze zdecydowałem się na to urzadzenie. Nie znalazłem praktycznie negatywnych opinie natomiast wszyscy chwalą to urządzenie za bezawaryjność, bardzo ciche w pracy i energooszczędne. Z tego co zdązylem sie zorientowac nie jest tanie mozna nabyć innej firmy o 1500 zł tansze, ale wole dołozyc niż póżniej się męczyć.

Problem jest z kupnem jak juz wspominałem importer ma siedzibę koło Krakowa i tam jest ono dosyć popularne w woj. warm-maz i pomorskim podał mi tylko jednego dystrybutora z Gdynii - będe musial tam zadzwonić i pogadać.

Zobaczymy też co mi odpowiedzą nasze elbląskie firmy - myslę ze w ciagu 2 tyg. bede mial od nich kosztorysy niesteyty pewnie w oparciu o centrale ktore aktualnie sprzedaja a to mi sie srednio podoba.

Tak jak mowis zserwis jest bardzo wazny i bede to bral pod uwage, kupujac jakas elektronike albo agd omijam egzotyczne produkty chocby byly tansze. :)

• 2 weeks później...
Jaka jest wasza opinia o produkcie i sprzedających?

Hej.

Właśnie na Dąbrowie pojawiły się dwa szamba i jeden zbiornik na deszczówkę.

Co do opinii o firmie EKOTRANS, która nam sprzedała szambo i zamontowała to razem z sąsiadami możemy ich spokojnie polecić.

Dlaczego:

- na rynku szamb to nie jest firma krzak - powiedzieli mi, że montują dziennie 12 szamb (mają 4 samochody z HDS-ami)

- bardzo dobry kontakt - można wszystko się zapytać u kompetentej osoby

- chwalą się brakiem reklamacji i dobrym wykonaniem, a na szambie można zaoszczędzić np. na stali, jakości betonu co wpływa na jakość,

- umawialiśmy się na rozpoczecie prac od godz. 9-tej i rzeczywiście byli na 9-tą pomimo, że to 400 km od Radomia

- montaż poszedł bardzo sprawnie ~1,5h (trochę mialem mało miejsca do podjazdu),

- mają płytkie szamba 150 cm + 12 pokrywa (jak zobaczyłem u sąsiada jak głęboko musiał zamontować szambo bo tak mu wychodziła rura od kanalizacji to nie wyobrażam sobie głębszego szamba niż to), nie miałem na szczęście wysokiej wody gruntowej, ale takie szambo się wtedy sprawdza,

- możliwość wzmocnienia płyty ale także samego szamba (mam ok. 1,7 metra ziemi nad + będzie to miejsce do parkowania)

- otrzymalem komplet dokumentów: 1. f-ra VAT (ja akurat musiałem), 2. deklaracja zgodności, 3. atest na beton, 4. atest higieniczny

A potencjalne minusy:

- cena jest trochę wyższa niż u konkurencji, ale wolę dopłacić i miec spokój (szukałem alternatyw - rozmawiałem z sąsiadami i szukałem w internecie i często ludzie narzekali na innych producentów). Taki biznes szambiarski to prawie każdy może rozpocząc, bo tych firm jest dużo w okolicach Radomia. Nowe firmy musza się przebić ceną i podejrzewam, że moga czynić oszczędności na stali i betonie.

- nieaktualny rysunek płyty na stronie ale też i ceny (na szczęście są niższe)

- trzeba dokupić dwa worki kleju do glazury na montaż,

- trzeba we własnym zakresie pomalować płytę izolbetem

A tak EKO-Trans montował - tu mała fotorelacja (wogóle to mało zdjęć ostatnio na naszym forum):

- dziura w ziemi (na szczeście nie było wody)

http://lh3.ggpht.com/_kgbXQCev944/TB1CVxjK3KI/AAAAAAAAGn4/dqYKoWSJ_2M/s800/18062010636.jpg

- HDS w akcji

http://lh4.ggpht.com/_kgbXQCev944/TB1CceLxxEI/AAAAAAAAGn8/YY1B5iY82oc/s800/18062010642.jpg

- hop do dziury (nie jest to proste bo to niezly klocek)

http://lh5.ggpht.com/_kgbXQCev944/TB1CjevquEI/AAAAAAAAGoA/iKkH1lEylfc/s800/18062010644.jpg

- osadzanie i poziomowanie (sprawdziliśmy poziomicą i było ok)

http://lh6.ggpht.com/_kgbXQCev944/TB1Cvko-_3I/AAAAAAAAGoE/v9INzBE6eG8/s800/18062010645.jpg

- przegroda wzmacniająca (mam ponad 1,7 metra ziemi nad i planuję wprzyszlości stanowisko do parkowania)

http://lh3.ggpht.com/_kgbXQCev944/TB1Cyc1QHMI/AAAAAAAAGoI/cfb1jM7TGfw/s800/18062010648.jpg

- klej do glazury położony

http://lh6.ggpht.com/_kgbXQCev944/TB1DFAxAg-I/AAAAAAAAGoM/bMA4zJ3pmCk/s800/18062010652.jpg

- a tu płyta wzmocniona (wejścia z kanalizacji od góry)

http://lh4.ggpht.com/_kgbXQCev944/TB1DHoGwDUI/AAAAAAAAGoQ/VsZxvksEe-o/s800/18062010653.jpg

- po montażu

http://lh3.ggpht.com/_kgbXQCev944/TB1DLx4-8TI/AAAAAAAAGoU/kjzgaDtVPzE/s800/18062010656.jpg

Jeszcze trzeba pomalować izolbetem, podłączyć rury (zrobię dodatkowo studzienkę aby przełaczyć się kiedyś na kanalizację), zgłosić do urzędu i można korzystać :)

Witam, dawno nie zaglądałam na forum a tu nowe osoby i Emi sie odezwała.......Andrzej fotorelacja - chyba pierwsza jaka na tej stronce była - obszerna ...ja mam oczyszczalnię i jutro po raz pierwszy bedzie czyszczona. Cleaner ma przyjechać z samego rana i ciekawa jestem ile czasu im to zajmie.

Wypowiem się też w sprawie rekuperatora. Mam firmy Dospel z nagrzewnicą wodną. Zimą sprawdził się ale teraz latem .... z przykrością stwierdzam, że nie wydala a nie mam GWC - TO JEST BŁĄD. Montowała Firma Madan.

Teraz temat ziemii.......jak ktoś z Was będzie miał dobry namiar to ja też poproszę, bo niestety ale te 200 ton, które już zostało nawiezione to dalej za mało...

Pozdrawiam

Wypowiem się też w sprawie rekuperatora. Mam firmy Dospel z nagrzewnicą wodną. Zimą sprawdził się ale teraz latem .... z przykrością stwierdzam, że nie wydala a nie mam GWC - TO JEST BŁĄD. Montowała Firma Madan.

Hej Wasiu,

Co to znaczy, że reku nie wydala? Nie ma dobrej wentylacji - powietrze stoi, wolno wentyluje łazienkę? Czy też o to jak jest ciepło to w środku też - GWC niestety kosztuje swoje, trzeba czyścić i wiele osób z niego rezygnuje. A może filtr trzeba wymienić? Być może jednak problem powstał, gdyż sama instalacja nie była dobrze zaprojektowana.

Teraz temat ziemii.......jak ktoś z Was będzie miał dobry namiar to ja też poproszę, bo niestety ale te 200 ton, które już zostało nawiezione to dalej za mało...

Pozdrawiam

Akturat mam osobę, która ma mi na razie zaprojektować całą koncepcję ogrodu (działki) - widziałem efekty jej pracy i jestem pod wrażeniem, ale zobaczymy jak to u nas wyjdzie. Zapytałem ją też o ziemię. Jeżeli ktoś ma glinę to zamiast nawozić warstwą czarnoziemu, mozna ją "wymieszać" z piaskiem co da lepszy efekt. Podobno trawa lepiej wtedy rośnie, bo się nie odparza (cokolwiek by to nie znaczyło). Jeżeli chodzi o czarnoziem to odradzała czarnoziem pofermentacyjny z oczyszczalni gdyż jest w nim dużo różnych bakterii np. koli co stanowi zagrożenie dla dzieci. Co do czarnoziemu z Holandii to kiedyś był on strasznie zachwaszczony i ludzie mają problemy z perzem, aby go usunąć. A obecnie jest tam wydobywany torf, co na trawę też nie jest dobrym rozwiązaniem. Można zapytać w zieleni miejskiej skąd biora ziemię. Za ok. 40 zł mozna też zbadać glebę.

I jeszcze jeden i to lepszy news w sprawie internetu.

Netia oferuje technologię WIMAX - to jest takie WIFI dalekiego zasięgu. Choć nadajnik jest w Elblągu na Browarnej to teoretyczny okrąg zasięgu od naszej strony zahacza o Milejewo i Kamiennik Wielki, Łęcze.

Co do cen:

* Nowa Promocja 10.06.2010 WiMAX

- Sam Internet 1M - 49zł (w Pakiecie 39zł+ Router Wifi 1zł) (ceny brutto)

- Firmy 1M - 49zł (w Pakiecie 39zł) i 2M pod warunkiem możliwości technicznych 59zł (w Pakiecie 49zł + Router Wifi 1zł) (ceny netto)

To są prędkości pobierania, przy wysyłaniu 256 kbps. Zaleta jest brak limitu przesyłanych danych.

Umowa na 2 lata, aktywacja 19zł. Można też wziąć telefon.

Usługa jest dostępna tylko przez infolinię Netii 801 802 803 lub 22 711 11 11, nic nie jest za to napisane na stronie (!).

Zamówienie odbywa się tak:

- zamawiamy usługę na infolinii,

- przyjeżdzają technicy na instalację i sprawdzają zasięg na dachu (bo tam będzie antena),

- jeżeli jest ok to podpisujemy umowę.

Jeżeli rzeczywiście będzie zasięg (najlepiej byłoby sprawdzić jak będą kiepskie warunki atmosferyczne, a teren do nadajnika nie jest w linni prostej i są lasy) to oferta jest ok. Gorszą alternatywą jest CDMA jeżeli wejdzie. Najlepsza jest Neostrada z TPSA ale to wielka niewiadoma czy wogóle bedzie u nas kabel - choć jest specustawa, porozumienie TPSA- UKE itd.

EDIT: Na Dąbrowie i dalej brak zasięgu Netii - poniżej post Waśka. Tak więc czekamy aż nadajnik CDMA z Pogrodzia zostanie uruchomiony.

Witam,

TPSA jako operator narodowy jest zobowiązana do wykonania przyłącza w ciągu 10 m-cy. Jeśli tego nie zrobi, to płaci karę przyszłemu abonentowi w wysokości 50zł/m-c .

Więc trzeba iść do TP, podpisać tzw umowę 10-cio miesięczną i cierpliwie czekać (uwaga : nie należy dać się zwieść/zbyć twierdzeniem "Nie ma możliwości technicznych").

Jak TP się nie wywiąże, to chociaż będzie 5 dych na internet bezprzewodowy :)

Ja tak zrobię w przyszłym tygodniu.

Pozdrawiam forumowiczów

Andrzej, ja od tygodnia czekam na Netie i cisza. Poza tym w ofercie radiowej nie ma routera za 1 zł. Przynajmniej tak mi powiedziano, kiedy zamawiałam usługę. Zaraz też bede do nich dzwonić dlaczego tak długo nie ma nikogo od nich.

Co do reku, to filtry są czyste, bo mąż dba i wymienia je. Powietrze jest mieszane i na dole jest wszystko ok ale u góry w pokojach jest........troche duszno, nawet jak reku chodzi na 100%. Musimy chyba wezwac fachowca ale takiego, który sie zna na rekuperatoch bo jeden co juz u nas był powiedział, że wszystko jest ok.

Witam kasiemke,

My też przymierzamy się do montażu szamba na Dąbrowie - myślimy o firmie EKO-TRANS. Czy możemy się jakoś skontaktować?

Hej,

Obawiam się, że kasiemke to nie nasz region :-)

Ale mam dobrą wiadomośc dla Ciebie. Sąsiad z Leszczynowej (jak wjedziesz z Królewieckiej to ostatni po prawej stary nieocieplony dom z garażami z przodu) chce też kupić też szambo. Widzialem się z nim jak montowali szambo u mnie. Wieczorami sąsiedzi są u siebie. Jak bys nie mógł na nich trafić to podaj mi do siebie kontakt to im przekażę.

Andrzej, ja od tygodnia czekam na Netie i cisza. Poza tym w ofercie radiowej nie ma routera za 1 zł. Przynajmniej tak mi powiedziano, kiedy zamawiałam usługę. Zaraz też bede do nich dzwonić dlaczego tak długo nie ma nikogo od nich.

Oni podobno mają dwa tygodnie, ale obawiam się, że jednak zasięg na WIMAX-ie u nas na Dąbrowie będzie kiepski - róznica wysokości terenu (nadajniki się nie widzą i dodatkowo las, jak popada to będzie kanał). Myślę , że jednak lepszy będzie CDMA z Pogrodzia jak uruchomią (choć teoretycznie jest gorszy). Coś dziwnego jest też w tym, ze kiedyś chwalili się WIMAX-em na stronie, a potem usuneli infrormacje. Jak zamontują to przed podpisanie umowy wyszukaj w internecie mierniki szybkości internetu (w googlu wpisz "jak zbadać prędkość łącza")

Co do reku, to filtry są czyste, bo mąż dba i wymienia je. Powietrze jest mieszane i na dole jest wszystko ok ale u góry w pokojach jest........troche duszno, nawet jak reku chodzi na 100%. Musimy chyba wezwac fachowca ale takiego, który sie zna na rekuperatoch bo jeden co juz u nas był powiedział, że wszystko jest ok.

To musi być taki z miernikiem przepływu powietrza. U mnie Aircomfort ma montować centralę za jakiś czas to mogą u ciebie sprawdzić jeśli byś chciała.