Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Elbląg i okolice

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich poraz pierwszy

Ja zamierzam na wiosnę zacząć budowę w Pasłęku. NA razie jestem na etapie kupowania ziemi, a to już w październiku. Później startuje z kupnem projektu i calą papierologią.

Zacząłem się zastanawiać nad firmą budowlaną i mam pytanie czy ktoś z was słyszał opinie na temat firm Greos i Primbud. Chodzi mi o cenę za robociznę no i oczywiście fachowość. Myslałem też o Domluxie z Pasłęka ale jestem ciekawy ile liczą sobie Greos i Primbud. Czytałem że chyba Emi słyszała od znajomej o jakiejś firmie z Pasłeka i jestem ciekawy, która to była

A to moj faworyt http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/opalek/327

Ryba witaj! jako, że jestem z okolic Pasłęka to słyszałam o Primbudzie i Domluxie :) a słyszałam różne opinie, bo jako, że to spore firmy to zatrudniają różnych fachowców z zróżnicowanym stopniem umiejętności no i zależy jaki konkretnie pan będzie ci ten domek budował :) dużo zależy także od tego skąd jesteś i ile czasu będziesz spędzał na budowie,aby nadzorować ich pracę i w jakim stopniu znasz się na budowlance, aby wyłapać ewentualne błędy.

A jeżeli chodzi o twojego opałka to wizualnie bardzo mi się podoba, a w środku będziesz coś zmieniał? bo (moim zdaniem) wc na dole i kuchnia są małe i po co dwie łazienki na górze?

Życzę powodzenia!!!

Ryba witaj! jako, że jestem z okolic Pasłęka to słyszałam o Primbudzie i Domluxie :) a słyszałam różne opinie, bo jako, że to spore firmy to zatrudniają różnych fachowców z zróżnicowanym stopniem umiejętności no i zależy jaki konkretnie pan będzie ci ten domek budował :) dużo zależy także od tego skąd jesteś i ile czasu będziesz spędzał na budowie,aby nadzorować ich pracę i w jakim stopniu znasz się na budowlance, aby wyłapać ewentualne błędy.

A jeżeli chodzi o twojego opałka to wizualnie bardzo mi się podoba, a w środku będziesz coś zmieniał? bo (moim zdaniem) wc na dole i kuchnia są małe i po co dwie łazienki na górze?

Życzę powodzenia!!!

O Domluxie to się sam dowiem bo mam skąd bardziej zależało mi na Primbudzie i Greosie. Jezeli o jakości w Primbudzie decyduje ekipa to może orientujesz sie jaka jest dobra? Widziałemna ich stronie galerię wybudowanych domków i wiem gdzie znajdują sie 2 z nich.

Co do moich znajomości budowlanych to sa w zasadzie na zerowym poziomie (potrafię jedynie pomalować sciany i sufity :) ). Nie znam sie kompletnie. Wyjściem z tego jest zatrudnienie wlasnego kierownika budowy, który byłby moimi uszami i oczami i kontrolowalby wszystko.

Od budowy bedę mieszkal jakieś 7 min piechotką takze mam rzut beretem.

Co do zmian w projekcie to pare bym zrobil.

Zmiany na dole

1. Likwidacja 1 okna w kuchni i spiżarni. Połowa spiżarni poszła by na powiekszenie kuchni a połowa na sień gdzie weszłaby szafa 2 drzwiowa.

2. Wydłużenie ściany łazienki na dole do filara tak, że była by zaokrąglona i dzięki temu wejdzie prysznic.

3. Likwidacja skosu w salonie co da mi wieksza przestrzen w salonie dzieki czemu bedzie bardziej ustawny.

Co do góry to z dużej lazienki prawdopodobnie zrobilibysmy garderobe dla wszystkich, a garderobe i łazienke w sypialni połaczylibysmy i zrobili wejscie z korytarza.

Troche już osob wybudowały swoje domy w Elblągu i oklicach.

Może macie jakąś ekipe budowlana godna polecenia. Byłbym wdzieczny

@ryba1977

Hej. Moją Marysię z Archipelagu http://www.archipelag.pl/projekty-domow/marysia-iii wybudował Greos z Pasłęka czyli Grzegorz Kupa bo on jest właścicielem firmy - od fundamentów po wykończeniówkę. Zależało nam na firmie która wybuduje cały dom a nie tylko stan surowy, odpowiednio szybko, zrobi wnętrza wg projektu, i będzie w miarę rozsądna cenowo, budowaliśmy też na odległość i zależało nam na dobrej współpracy z wykonawcą (mieliśmy własnego kierownika). Ogólnie jesteśmy zadowoleni ze współpracy, było parę poprawek, jedyne zastrzeżenia to terminowość.

@ryba1977

Hej. Moją Marysię z Archipelagu http://www.archipelag.pl/projekty-domow/marysia-iii wybudował Greos z Pasłęka czyli Grzegorz Kupa bo on jest właścicielem firmy - od fundamentów po wykończeniówkę. Zależało nam na firmie która wybuduje cały dom a nie tylko stan surowy, odpowiednio szybko, zrobi wnętrza wg projektu, i będzie w miarę rozsądna cenowo, budowaliśmy też na odległość i zależało nam na dobrej współpracy z wykonawcą (mieliśmy własnego kierownika). Ogólnie jesteśmy zadowoleni ze współpracy, było parę poprawek, jedyne zastrzeżenia to terminowość.

A mozesz zdradzić ile wzieli za robocizne do takie stanu pod klucz? Moze być na maila jesli tu nie chcesz [email protected]

Powoli staram sie zzorietowac ile mnie to bedzie kosztować. Dostałem ostatanio jedna wycene za robocizne do stanu deweloperskiego i jedna firma chciała 84 tys netto. Nie wiecie czy to dużo czy ok ?

Gazu w Krasnym też nie planują..

Idę w pompe ciepła - ma ktos ?

pozdr

Ja tez mam zamiar. NA razie zbieram informacje. Moj kumpel w listopadzie wprowadza sie do nowo wybudowanego domu i tam zalozył pompe. Dopiero na wiosne bedzie wiadomo co i jak z kosztami.Ta firma która mu zakladala opwiadala ze koles ktory zalozyl pompe 2 lata temu zapłacil za ostatni rok 3800 zł za cały prąd. Waiadomo ze 1 rok jest malo wiarygodny bo schnął ściany ale cos tam juz bedzie wiadomo.

Tu sporo o tym pisza http://forum.muratordom.pl/showthread.php?53557-POMPA-CIEP%C5%81A-spostrze%C5%BCenia-uwagi./page4

Trzeba miec cierpliwosc i sporo czasu zeby przez to przebrnac

Masz juz na oku jakis zestaw albo sprawdzona firme?