Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Elbląg i okolice

Recommended Posts

A mozesz zdradzić ile wzieli za robocizne do takie stanu pod klucz?

Ale ja budowałem w 2009 kiedy był kryzys. Nie mam wyceny robocizny, tylko całości kolejnych etapów robocizna+materiały.

Powoli staram sie zzorietowac ile mnie to bedzie kosztować. Dostałem ostatanio jedna wycene za robocizne do stanu deweloperskiego i jedna firma chciała 84 tys netto. Nie wiecie czy to dużo czy ok ?

Umów się z kilkoma firmami to będziesz miał porównanie wycen. Każdy dom jest inny, nie tylko jeżeli chodzi o powierzchnię, ale np. układ dachu itd.

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gazu w Krasnym też nie planują..

Idę w pompe ciepła - ma ktos ?

pozdr

Też kiedyś miałem takie plany. Niestety niezmieściłem się w kosztorysie i zszedłem z planami na ziemie.

Przeczytałem prawie cały wątek o tych pompach ciepła.

Jaka planujesz dolne źródło w swojej pompie? Powietrze, sonda pionowa czy pozioma?

Jakie będzie górne źródło - tylko podłogówka czy też grzejniki?

Czy wiesz, że sprężarka w pompie ciepła ma żywotność 20 lat.

Ja tez mam zamiar. NA razie zbieram informacje. Moj kumpel w listopadzie wprowadza sie do nowo wybudowanego domu i tam zalozył pompe. Dopiero na wiosne bedzie wiadomo co i jak z kosztami.Ta firma która mu zakladala opwiadala ze koles ktory zalozyl pompe 2 lata temu zapłacil za ostatni rok 3800 zł za cały prąd. Waiadomo ze 1 rok jest malo wiarygodny bo schnął ściany ale cos tam juz bedzie wiadomo.

Jakie ma źródło dolne i górne? Jeżeli robił sondy pionowe to nie wiem kiedy mu się ta inwestycja zwróci.

Mytych buduje w Krasnym Lesie http://www.mytych.com.pl/nieruchomosci.php5?action=opis&id=20

A tu ceny http://www.mytych.com.pl/nieruchomosci.php5?action=tabela&f[id]=20&f[idl]=113 - tam jest też link do standardu wykończenia, dziwne, że jest ogrzewanie olejowe, a nie gazowe Propan-Butan. Ciekawy jestem jaka jest powierzchnia działki - może wiecie? Chciałbym porównać do mojej inwestycji, bo tu strasznie drogo wychodzi, a standard nie jest za wysoki jak na taką kasę.

Jakie ma źródło dolne i górne? Jeżeli robił sondy pionowe to nie wiem kiedy mu się ta inwestycja zwróci.

Szczegółów co do pompy mojego kumpla nie znam wiem ze nie robił odwiertów pionowych. Firme wziął jakaś z Wocławka, a co do zwrotu kosztów to ja tak do tego nie podchodzę. Jak zainwestuje w pompe to dla tego że jest np. bezobsługowa, jak wyjadę na szkolenie to zona nie bedzie musiałą sama palić, bo jest czysto, bo z tego co czytałem u innych ludzi przy dobrze wyizolowanym domu koszty za prąd sa niewielkie i nie ważne czy te oszczędności na ogrzewaniu zwrócą mi po 10 czy po 100 latach.

Już gdzieś te argumenty czytałem ale mi się bardzo spodobały. JAk kupujesz super wypasiony TV albo samochód czy kanapę do salonu to tez kalkulujesz kiedy Ci się to zwróci?

JAk kupujesz super wypasiony TV albo samochód czy kanapę do salonu to tez kalkulujesz kiedy Ci się to zwróci?

To jest złe porównanie. Porównaj sobie do instalacji z gazem Propan Butan, który obsługujesz raz do roku, kiedy różnica w pompie ciepła do takiej instalacji ci się zwróci.

Kiedyś rozmawiałem z jedną firmą z Elbląga która proponowała mi pompę powietrze-woda (najtańsza pompa) + instalację gazową w razie mrozów. Ciekawy jestem jak instalacje z pompą ciepła tą najbardziej popularną glikol-woda sprawowały się przy ubiegłorocznych mrozach - na pewno jest w tym wątku o pompach. Słyszałem też historię wypasionej instalacji (sondy pionowe) z pompą ciepła w okolicach Elbląga, której właściciel ostatnio zamontował dodatkowe ogrzewanie gazowe, bo instalacja się nie sprawdziła w ostatnie mrozy.Poza tym glazury w całym domu na podłogówce nie każdy lubi. Pomyśl lepiej o rekuperatorze, który daje oszczędności w ogrzewaniu i komfort świeżego powietrza nie wyziębiając pomieszczeń.

pozdrawiam

Poszukuję dobrego ogrodnika/firmy.

Działka 1600 m2, różnica poziomów 1,5m, lokalizacja Dąbrowa, realizacja wiosna.

Potrzebuję kompleksowego zajęcia się ogrodem: stworzenia koncepcji uwzględniającej życzenia właścicieli, dobrania gatunków

roślin (tak aby był ogród jak najmniej obsługowy oprócz koszenia trawy) i elementów z kamienia, kostki itp, przedstawienie wizualizacji projektu, przeprowadzenie niwelacji terenu i stworzenia docelowego ogrodu.

Pozdrawiam

To jest złe porównanie. Porównaj sobie do instalacji z gazem Propan Butan, który obsługujesz raz do roku, kiedy różnica w pompie ciepła do takiej instalacji ci się zwróci.

Kiedyś rozmawiałem z jedną firmą z Elbląga która proponowała mi pompę powietrze-woda (najtańsza pompa) + instalację gazową w razie mrozów. Ciekawy jestem jak instalacje z pompą ciepła tą najbardziej popularną glikol-woda sprawowały się przy ubiegłorocznych mrozach - na pewno jest w tym wątku o pompach. Słyszałem też historię wypasionej instalacji (sondy pionowe) z pompą ciepła w okolicach Elbląga, której właściciel ostatnio zamontował dodatkowe ogrzewanie gazowe, bo instalacja się nie sprawdziła w ostatnie mrozy.Poza tym glazury w całym domu na podłogówce nie każdy lubi. Pomyśl lepiej o rekuperatorze, który daje oszczędności w ogrzewaniu i komfort świeżego powietrza nie wyziębiając pomieszczeń.

pozdrawiam

Co do tych mrozów to czytałem opisy użytkowników, że było normalnie. Zużyli więcej prądu, bo pompa się więcej razy załączała ale pewnie jak w każdym innym ogrzewaniu każdy wydał więcej chociaz koszty w pompie i tak były ok.

Zresztą tu nie chodzi o zwrot inwestycji w jakims okreslonym czasie, tylko o wygodę i moje widzi mi się :rolleyes: . W Pasłęku gazu nie ma także pozostałoby mi zakupienie butli czy to na olej czy gaz a to już zajmuje miejsce, a pompa niewiele w pomieszczeniu gospodarczym. Zresztą każdy wybiera to co mu najbardziej pasuje i co mu sie podoba.

Mi akurat podoba sie pompa z bezposrednim parowaniem i nie ma tam glikolu. Koszt takiej pompy w cenie katalogowej wynosi okolo 30-35 tys + podłogówka ale tu niezależnie od rodzaju ogrzewania kazdy ja musi zrobić takze tego nie licze.

Co do tych pomp co je opisujesz w okolicy Elbląga to musieli to jacys partacze zakladać, bo w zadnym przypadku nie slyszalem zeby ktos sie wspomagal np. gazem, bo pompa nie wyrabiala. No chyba ze ktos sobie zafundowal kominek ale to tylko dlatego ze ktos lubi ten klimat w salonie.

Caly czas walcze z tym forum http://forum.muratordom.pl/showthread.php?53557-POMPA-CIEP%C5%81A-spostrze%C5%BCenia-uwagi./page14 i powoli czytam strona po stronie. Oczywiscie nie daje rady z wszystkim, bo sporo tam jest rozwazan teoretycznych jakis maniakow, a mi najbardziej zalezy na praktyce i opiniach ludzi ktorzy juz to maja. JEsli ktos bedzie chcial to powrzucam tu co ciekawsze opisy kosztów urzytkowania roznych ludzi.

Na razie jestem na etapie zakupu dzialki, potem przyjdzie papierologia i szukanie ekipy budowlanej a na koncu bede sie martwil jaki rodzaj ogrzewania wybiore.

hej

ryba1977, andrewj - ja tez sie naczytalem i powoli mam przesyt forumych wywodow o pompach:)

Policzylem zgrubsza ze inwestycja w pompe vs instalacja gazowa na etapie projektu daje mi jakies 30 tpln wiecej do wydania. w porownaniu do gazu dom mam ogrzewac 5-6 tpln taniej co rok - to wychodzi zwrot inwestycji po 5-6 latach. tyle teorii. ostanio rozmawialem z kolega ktory przezyl juz jedna zime z pompa i jest b.zadowolony (najzimniejszy miesiac zaplacil 900 pln za caly dom: dwie pompy+reku+cala reszta odbiornikow.

ja planuje gwc pionowy bo nie chce sie ograniczac bo nad gwc poziomym moze byc tylko trawa a to w moim przypadku prawie 300 mkw. na bazie wycen z kilku firm to roznica w cenie pionowy a poziomy to rząd 8 tpln - czyli nie ma tragedii przy calym nakladzie inw.jakim jest dom :)

system raczej z bezsposrednim parowaniem. mysle o viessmannie albo neuratherm (jest jeszcze solaris). ci drudzy oferuje osobna pompe solanka/woda do cw i osobna powietrze/woda do cwu i dzieki temu pompa do cw ma chodzic tylko zima i jej zywotnosc wzrasta wtedy wielokrotnie (niby tak).

jesli chodzi o zabezpieczenie ciepla w ostre mrozy to albo pompa io gwc powinna byc przewymiarowana albo miec grzalke ktora sie wlacza jesli pompa naprawde juz nie wyrabia.

zrodlo gorne to tylko podlogowka bo wtedy masz wysokie cop pompy(mala roznica temp miedzy dolnym i gornym zrodlem) i sama podloga robi za akumulator ciepla - mozna wtedy jechac na dwuchtaryfach za prad (grzac noca) i wtedy ma wyjsc taniej - narazie nie do konca to kumam ale ciagle czytam :) wkrotce ide odwiedzic jeszcze jedna osoba z PC to dowiem sie czegos wiecej.

ogolnie na dzisiaj jestem mocno na tak - zobaczymy jak bedzie dalej :)

jesli macie jakies praktyczne doswiadczenia to pr. podzielcie sie.

aha - kolega poleca firme climakomfort.

andrewj - te dzialki w krasnym to na moim osiedlu - kazda ~ 1550 mkw.

pozdr

hej

ryba1977, andrewj - ja tez sie naczytalem i powoli mam przesyt forumych wywodow o pompach:)

Policzylem zgrubsza ze inwestycja w pompe vs instalacja gazowa na etapie projektu daje mi jakies 30 tpln wiecej do wydania. w porownaniu do gazu dom mam ogrzewac 5-6 tpln taniej co rok - to wychodzi zwrot inwestycji po 5-6 latach. tyle teorii. ostanio rozmawialem z kolega ktory przezyl juz jedna zime z pompa i jest b.zadowolony (najzimniejszy miesiac zaplacil 900 pln za caly dom: dwie pompy+reku+cala reszta odbiornikow.

ja planuje gwc pionowy bo nie chce sie ograniczac bo nad gwc poziomym moze byc tylko trawa a to w moim przypadku prawie 300 mkw. na bazie wycen z kilku firm to roznica w cenie pionowy a poziomy to rząd 8 tpln - czyli nie ma tragedii przy calym nakladzie inw.jakim jest dom :)

system raczej z bezsposrednim parowaniem. mysle o viessmannie albo neuratherm (jest jeszcze solaris). ci drudzy oferuje osobna pompe solanka/woda do cw i osobna powietrze/woda do cwu i dzieki temu pompa do cw ma chodzic tylko zima i jej zywotnosc wzrasta wtedy wielokrotnie (niby tak).

jesli chodzi o zabezpieczenie ciepla w ostre mrozy to albo pompa io gwc powinna byc przewymiarowana albo miec grzalke ktora sie wlacza jesli pompa naprawde juz nie wyrabia.

zrodlo gorne to tylko podlogowka bo wtedy masz wysokie cop pompy(mala roznica temp miedzy dolnym i gornym zrodlem) i sama podloga robi za akumulator ciepla - mozna wtedy jechac na dwuchtaryfach za prad (grzac noca) i wtedy ma wyjsc taniej - narazie nie do konca to kumam ale ciagle czytam :) wkrotce ide odwiedzic jeszcze jedna osoba z PC to dowiem sie czegos wiecej.

ogolnie na dzisiaj jestem mocno na tak - zobaczymy jak bedzie dalej :)

jesli macie jakies praktyczne doswiadczenia to pr. podzielcie sie.

aha - kolega poleca firme climakomfort.

andrewj - te dzialki w krasnym to na moim osiedlu - kazda ~ 1550 mkw.

pozdr

Tylerr ja tez jestem w zasadzie na tak.

Jak będziesz mial juz jakas firmę godna polecenia na PC to chetnie posłucham rad no i ile sobie żądają.

ryba 1977 - skłaniam się do climakomfort z pompami neuratherm - za instalacje do domu 200 mkw, kolektor poziomy, dwie pompy, calą podłogówkę i sterowanie wycenili na 79 tpln - do negocjacji. spytaj ich o oferte dla siebie.

pozdr

no wlasnie troche poczytalem o ich ofercie i te 2 pompy mi nie pasuja. Po co 1 tylko do ogrzewania CWO ( mogłem popelnic blad bo jestem po paru piwkach ) Chociaz slyszalem ze serwis maja rewelacyjny w przypadku awarii. JA bardziej sklanialbym sie w kierunku tych pomp

http://www.thermogolv.pl/firma/serwis/

Taka wycene dostalem z firmy ktora mnie namawia na domy w systemie szkieletowym "modułowym"

Pompa ciepła – dom ok. 200m2 netto (po podłodze)

W przypadku Państwa domu o powierzchni ok. 200m2 należy zainstalować pompę ciepła szwedzkiej firmy MEGATHERM o nazwie handlowej Zirius M2-11 (scroll). To pompa ciepła z bezpośrednim parowaniem czynnika roboczego w ziemi oraz bezpośrednim skraplaniem w zbiorniku akumulacyjnym o mocy grzewczej 11 kW dla temp. oddawania 0/50 st. C. Pompy tego typu służą do ogrzewania domu (CO) oraz przygotowywania ciepłej wody użytkowej (CWU).

Układy grzewcze pomp ciepła z bezpośrednim parowaniem ze względu na brak wymienników pośrednich oraz pomp obiegowych dolnego i górnego źródła charakteryzują się najwyższymi współczynnikami grzewczymi w swojej klasie (sprawność takiego systemu grzewczego jest większa nawet o 20% w stosunku do innych systemów grzewczych z pompami ciepła).

Systemy pompy ciepła Zirius M2-11 scroll nie wymagają przeglądów ani serwisowania.

W skład zestawu wchodzi: 4 pętle kolektora ziemnego o dl. 60 m (zwiększamy długość do 70m) każdy rozkładane w układzie poziomym (głębokość zakopania ok. 0,8 - 1,0m) , pompa ciepła o mocy grzewczej 9 kW dla temperatury oddawania 0/50 st. C, zbiornik akumulacyjny 500 l z wyposażeniem oraz szafka sterująca.

Dzięki takiemu rozwiązaniu, że CWU otrzymuje się jako przepływową, nie ma możliwości powstawania bakterii Legionella oraz potrzeby wymian anody magnezowej. CWU może osiągać temp. nawet ponad 70 st C (tylko z samej pompy ciepła) a jej wydajność wynosi ok. 12 l/min.

Koszt zestawu w podstawowej wersji wraz z rurami kolektora ziemnego o dł. 70m wynosi netto ok. 31370 zł.

Koszt montażu i uruchomienia zestawu pompy ciepła do zbiornika wraz z zakopaniem dolnego źródła wynosi 4.800 PLN netto.

W opcji znajduje się regulator pogodowy + 3.450 SEK + 750 SEK (termostat pokojowy) = 1.680 PLN (możliwość zainstalowania w późniejszym terminie).

Koszty pompy ciepła – podsumowanie :

v 31370 PLN netto - Koszt zestawu w podstawowej wersji wraz z rurami kolektora ziemnego

v 4800 PLN netto - Koszt montażu i uruchomienia zestawu pompy ciepła do zbiornika wraz z zakopaniem kolektorów ziemnych

v 2.800 PLN netto . - Koszt montażu kotłowni (połączenie systemu źródła ciepła - zbiornika akumulacyjnego z instalacją wewnętrzną)

v ~ 1.680 PLN netto - W opcji dostępny jest regulator pogodowy

Suma CAŁOŚĆ: 38.970 ZŁ NETTO wg odpowiedniego kursu korony szwedzkiej,

40.650 zł – koszt pompy całość + regulator pogodowy

100zł/m2 – koszt ogrzewania podłogowego

Na zestaw udziela się 5- letniej gwarancji.

Rurki kolektora ziemnego rozkłada się w ten sposób, że odległość miedzy nimi wynosi ok. 1m, a od wodociągu, kanalizacji, ogrodzenia, budynku, należy odstąpić co najmniej 1,5m. Do zakopania kolektora ziemnego dla zaproponowanej pompy ciepła potrzebna będzie działka o pow. ok. 200 - 350m2. Na terenie zajętym przez kolektor ziemny nie będzie można posadowić żadnych budowli trwałych typu wiata, basen, garaż, podjazd (bruk) natomiast można wykonywać wszystkie nasadzenia. Na naszej stronie przedstawione są zawsze aktualne ceny w SEK oraz w PLN. Nie wymagamy zaliczek ani przedpłat. Istnieje możliwość zapłaty za zestaw pompy ciepła w Koronie szwedzkiej. Wszystkie ceny netto, podatek VAT 7%.

http://www.thermogolv.com

W ubiegłym roku zainstalowaliśmy 64 pompy ciepła zaproponowanego systemu.

Szczegółowych informacji udziela Pan Tomasz Kołodziej, Autoryzowany Przedstawiciel Thermoglove tel. 606-834-641, 013 448-12-60

Szczegóły dotyczące wysokości kwot oraz zakres wykonywanych robót należy uzgadniać z instalatorem (Leszek Kuraszyk - 604 461 074).

ZIRIUS M2

ZIRIUS jest to kompletny system grzewczy dostosowany do nowobudowanych obiektów lub jako system zastępujący istniejący już kocioł. Pompa ciepła spełnia również wysokie wymagania związane z ogrzewaniem ciepłej wody użytkowej. ZIRIUS M2 składa się z dwóch osobnych jednostek: pompy ciepła wraz ze sterownikiem (1-2) oraz zbiornika akumulacyjnego (8). Ciepło jest pobierane bezpośrednio z ziemi za pomocą miedzianych rur pokrytych tellurem i umieszczonych na głębokości 0,8m.

Do zainstalowania systemu pompy ciepła ZIRIUS M2-5 wystarczy tylko max. 150 m2 powierzchni działki.

Ogrzewanie wody

Ciepłą wodę użytkową uzyskuje się z wymiennika przepływowego (5-6). Dzięki temu nowatorskiemu rozwiązaniu, system ten ze względu na niewielką ilość wody stojącej zapobiega rozmnażaniu się bakterii Legionelli. Wskutek skraplania gorącego gazu w wymienniku ciepła (3-4) wbudowanym w zbiornik, temperatura utrzymuje się na stałym, wysokim poziomie (do ok. 70 OC). Woda dostarczana jest do układu CO za pomocą automatycznego regulatora temperatury (7), który uwzględnia aktualną temperaturę panującą na zewnątrz oraz wewnątrz ogrzewanego obiektu.

• Dzięki zastosowaniu nowoczesnego sterownika z panelem dotykowym istnieje możliwość obsługi pomp ciepła pracujących w układach kaskadowych wraz z kolektorami słonecznymi, wentylacją z rekuperacją oraz basenem i kominkiem

• Najmniejsza wymagana powierzchnia gruntu do zainstalowania dolnego źródła

• Brak pomp obiegowych górnego i dolnego źródła

• Ogrzewanie obiektów wielkopowie- rzchniowych systemami kaskadowymi o większej mocy

• Możliwość monitoringu oraz optymalizacji pracy pompy ciepła poprzez sieć (LAN/Internet)

ZIRIUS to urządzenie, które pozyskuje energię ze źródeł odnawialnych, czyli jest przyjazne dla środowiska. To bardzo oszczędny i ekologiczny system jak również efektywny i ekonomiczny w eksploatacji. ZIRIUS czerpie blisko 75% energii z gruntu. Zastosowanie systemu ZIRIUS zapewnia stabilny współczynnik efektywności przez cały okres eksploatacji.

Zalety pompy ciepła ZIRIUS M2:

· najwyższy współczynnik sprawności

· najtańsze, stabilne, dolne źródło

· możliwość łączenia w kaskadę

· dotykowy panel sterowania

· sprężarka Scroll

· bezpośrednie parowanie

· przyjazna dla środowiska

· cicha praca

· 5 lat gwarancji

hej

ja tez sie naczytalem i powoli mam przesyt forumych wywodow o pompach:)

pozdr

Tylerr,ryba 1977

Wiadomości nigdy za wiele. Dzięki temu wyrobisz sobie sam zadanie czy wejść w pompę ciepła. Nie jestem przeciwnikiem pomp, bo może tak to wyszło z dyskusji, ale wiem, że instalacja musi być zrobiona z głową przez doświadczonego instalatora i wiedzą użytkownika co może oczekiwać. Pamiętajcie o serwisie (bo o tym człowiek dopiero myśli jak ma problem) - z Grudziądza na pewno szybciej ktoś dojedzie do nas, niż z Jasła. Z tego co kiedyś czytałem sondy poziome są tańsze ale już nie posadzisz zajętym terenie drzew. Nie jestem pewien ale chyba przy sondach pionowych potrzebna jest zgoda geologa. Podłogówka to najlepsze rozwiązanie przy pompie (druga taryfa, akumulacja ciepła), ale nie każdy lubi płytki w całym domu - jakoś nieprzekonuje mnie drewno na podłogę bo to izolator, a po drugie warto sobie sprawdzić warunki gwarancyjne parkietu położonego na taką podłogę, są jeszcze panele ale nie wiem jak to się wtedy sprawdza. Co do oferty Climacomfort to rozumiem, że jak są mrozy to pompa od CWU jest wspomagana grzałką, bo przy dużych mrozach się wyłączy - przy ile stopniach COP takiej pompy spada do 1? Warto zwrócić uwagę na elektronikę sterującą, która może pozwolić na proste ustawienie trybu pracy do naszych potrzeb, dzięki temu oszczędności będą większe - np. w salonie mam panel sterowania do instalacji gazowej gdzie w prosty sposób mogę poustawiać temperaturę i tryb pracy na cały tydzień (w dni robocze chłodniej w ciągu dnia i w nocy), jak wyjadę to przełączam szybko instalację w tryb ECO z ustawieniem na ilosc dni, jeżeli grzeje w kominku to wyłącza mi się grzanie w salonie, ale cała góra chodzi na innym obiegu z oddzielną temperaturą, podłogówki mam wydzielone, aby w łazienkach było cieplej, a np w wiatrołapie czy kotłowni już nie.

Tylerr

Na waszym osiedlu u Mytycha przewidziane są szamba. Za wywóz 8m3 szamba zapłaciłem Cleanerowi 130zł i wychodzi na to, że co dwa-trzy tygodnie będzie do mnie przyjeżdzał. Nie dość, że to drogo w porównaniu do kanalizacji to jeszcze sam musisz pilnować kiedy ma nastąpić wywóz (patrzę na licznik wody).

pozdrowienia

Drodzy,

Uczestnicy tej grupy. Wielkie wydarzenie w życiu forum! Gorąco zapraszamy do lektury „Gazety z forum”. Papierowe wydanie zostało dołączone do numeru 11 „Muratora”. W gazecie publikujemy wybrane „Dzienniki budowy”, znajdziecie dużo informacji o strukturze i życiu naszej społeczności; być może także o Was! „Gazeta z forum” ma się dobrze czytać. Mamy nadzieję, że dzięki wspólnej pracy z autorami dzienników, udało nam się to osiągnąć.

A teraz prosimy, sprawdźcie nas - czytajcie gazetę o Was i dla Was.

Miłej lektury!

Redakcja

Ja polecam Greosa - pisałem wyżej. Chcesz nr telefonu?

Podaj jak mozesz. Własnie oddali nam kasę za mieszkanie, z którego zrezygnowaliśmy i czekam tylko na sygnał podpisania umowy na działke :D

Mozesz napisac ile cie poszczegolne etapy kosztowaly przy twoim domu. Wiem że robocizny nie znasz po wczesniejszych postach tylko calość poszczególnych etapów. Moze byc na skrzynke jak nie chcesz tego upubliczniac

no wlasnie troche poczytalem o ich ofercie i te 2 pompy mi nie pasuja. Po co 1 tylko do ogrzewania CWO ( mogłem popelnic blad bo jestem po paru piwkach ) Chociaz slyszalem ze serwis maja rewelacyjny w przypadku awarii. JA bardziej sklanialbym sie w kierunku tych pomp

http://www.thermogolv.pl/firma/serwis/

Taka wycene dostalem z firmy ktora mnie namawia na domy w systemie szkieletowym "modułowym"

mi to wyglada na pompe proponowa czyli to samo co ofercie climakomfor.

Dlaczego dwie pompy - a no wlasnie zeby ta do co chodzila tylko w sezonie grzeczym a nie caly rok - wydluzy to jej zywotnosc.

to szambo wychodzi drogo ! sprawdze temat oczyszczalni.

Jesli ten greos to G.Kupa to on tez buduje w krasnym moim sasiadom i narazie sa happy.

pozdr