ryba1977 15.10.2010 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 mi to wyglada na pompe proponowa czyli to samo co ofercie climakomfor. Dlaczego dwie pompy - a no wlasnie zeby ta do co chodzila tylko w sezonie grzeczym a nie caly rok - wydluzy to jej zywotnosc. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale Climacomfort proponuje zestaw z 2 PC jedna do CO a druga do CWU (Ta do CWU patrz poniżej. Skopiowane z ich strony) Obawiam sie tylko czy ta PC do CWU da radę przy mrozach poniżej 10 stopni bo wiadomo ze jej wydajność sporo spada w temp. ponizej 0 Podgrzewacze wody serii VT 213x Całoroczne przygotowanie ciepłej wody użytkowej tańsze nawet niż z kolektorami słonecznymi. Proponujemy Państwu idealne rozwiązanie do przygotowania ciepłej wody użytkowej w okresie całego roku w postaci podgrzewacza VT 213x wyposażonego we własną pompę ciepła typu powietrze/woda. VT 213x jest następcą bardzo dobrze znanej i popularnej na rynku wersji VT 152 E. Podgrzewacz dostępny jest w trzech wersjach: VT 2130 (bez wężownicy), VT 2131 (z jedną wężownicą) oraz VT 2132 (z dwiema wężownicami). Urządzenie posiada 3-letnią gwarancję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tylerr 16.10.2010 15:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 mi to wyglada na pompe proponowa czyli to samo co ofercie climakomfor. Dlaczego dwie pompy - a no wlasnie zeby ta do co chodzila tylko w sezonie grzeczym a nie caly rok - wydluzy to jej zywotnosc. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale Climacomfort proponuje zestaw z 2 PC jedna do CO a druga do CWU (Ta do CWU patrz poniżej. Skopiowane z ich strony) Obawiam sie tylko czy ta PC do CWU da radę przy mrozach poniżej 10 stopni bo wiadomo ze jej wydajność sporo spada w temp. ponizej 0 Podgrzewacze wody serii VT 213x Całoroczne przygotowanie ciepłej wody użytkowej tańsze nawet niż z kolektorami słonecznymi. Proponujemy Państwu idealne rozwiązanie do przygotowania ciepłej wody użytkowej w okresie całego roku w postaci podgrzewacza VT 213x wyposażonego we własną pompę ciepła typu powietrze/woda. VT 213x jest następcą bardzo dobrze znanej i popularnej na rynku wersji VT 152 E. Podgrzewacz dostępny jest w trzech wersjach: VT 2130 (bez wężownicy), VT 2131 (z jedną wężownicą) oraz VT 2132 (z dwiema wężownicami). Urządzenie posiada 3-letnią gwarancję. Dokładnie tak jak piszesz Ryba - tylko, ze ta pompa wykorzystuje powietrze z pomieszczenia w którym stoi a nie z zewnątrz - a w domu nigdy nie masz mrozu - więc pompa podgrzewa powietrze która i tak na dzieńdobry ma pewnie min. 10st (np. jesli stoi w nieogrzewanym pom.gosp). Dodatkow można ją ustawić tak, żeby ciągnęła powietrze z pomieszczeń najcieplejszych w domu (kuchnia, łazienki) wtedy chyba będzie jeszcze wydajniejsza. Na początku też podchodziłem do tej opcji sceptycznie, ale i więcej czytam tym bardziej mi to się układa przeciez ludzie montuja solar do podgrzani cwu i kosztuje to jakies 15 tpln - to tu zamist solara masz pompe za 10 tpln ktora nie jest zalezna w sumie ani od slonca ani od temp na zewnatrz bo zasilana jest pow. z domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryba1977 16.10.2010 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 JEstem Ciekawy ile kosztuje w Climakomforcie taki caly zestaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrewj 20.10.2010 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Mozesz napisac ile cie poszczegolne etapy kosztowaly przy twoim domu. Wiem że robocizny nie znasz po wczesniejszych postach tylko calość poszczególnych etapów. Moze byc na skrzynke jak nie chcesz tego upubliczniac Wysłałem ci na priv etapy SSO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrewj 20.10.2010 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Dokładnie tak jak piszesz Ryba - tylko, ze ta pompa wykorzystuje powietrze z pomieszczenia w którym stoi a nie z zewnątrz - a w domu nigdy nie masz mrozu - więc pompa podgrzewa powietrze która i tak na dzieńdobry ma pewnie min. 10st (np. jesli stoi w nieogrzewanym pom.gosp). Dodatkow można ją ustawić tak, żeby ciągnęła powietrze z pomieszczeń najcieplejszych w domu (kuchnia, łazienki) wtedy chyba będzie jeszcze wydajniejsza. Na początku też podchodziłem do tej opcji sceptycznie, ale i więcej czytam tym bardziej mi to się układa przeciez ludzie montuja solar do podgrzani cwu i kosztuje to jakies 15 tpln - to tu zamist solara masz pompe za 10 tpln ktora nie jest zalezna w sumie ani od slonca ani od temp na zewnatrz bo zasilana jest pow. z domu. W garażu czy piwnicy będzie za mała powierzchnia dla przepustowości pompy, tak sam jak podłączenie jej pod wylot instalacji wywiewnych. Z tego co pamiętam to pisali o tym w wątku o pompach, chyba, że producent ma jakiś patent na takie umieszczenie urządzenia. Co do solarów to koszty zakupu są mniejsze niż napisałeś, do 20 tys. zmieszczę się w cenie z kotłem z solarami próżniowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tylerr 20.10.2010 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Ja dostałem ofertę na 77 tpln brutto Co do przepustowosci pompy i powierzchni to przyznam szczerze nie rozumiem... powietrza w pomieszczeniu raczej nei moze zabraknac. poza tym do pompy daja zbiornik - chyba okolo 200 litrow, wiec nie wiem ile musialbys "doic" cieplej wody zeby pompie zabraklo i wody ze zbiornika i powietrza w pomieszczeniu wiecie - ja nie uwazam sie za specjaliste ale tak jak pisalem wczesniej widzialem system w akcji (rok uzytkowania) i uzytkownik nie zgłaszał żadnych problemów, a calosc wydaje sie miec sens - chocby to ze glowna pompa nie pracuje akcyjnie caly rok (w zaleznosci czy ktos odkreci kran czy nie) tylko w sezonie grzewczym (dluga zywotnosc). ja dlugo chorowalem na solary, teraz mi przeszlo - ale kto wie - do rozpoczecia budowy jeszcze torche czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrewj 10.11.2010 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 Hej, Jak tam wasze rachunki za ogrzewanie gazem PB w nowych domach? U mnie za okres 5 października- 5 listopada zjadło 100 m3 gazu (dom 200m2) x 8 zł brutto za m3 czyli 800 zł. Kominek rzadko rozpalam i nie ma instalacji z dogrzewaniem, ani płaszcza. Ale w nowych domach większe zużycie to normalne, bo jest wilgoć i akumuluje się ciepło. @TylerrCo do solarów to podczas budowy zrób sobie samo podłączenie na dach - 2 zailozowane rurki + kabel. Jak się zdecydujesz później , a są dopłaty do instalacji, to nie będzie problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 10.11.2010 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 Drodzy Forumowicze, Z radością i podziwem obserwujemy, jak funkcjonuje Wasza Grupa Budująca na Forum. Chcemy na łamach "Muratora" opisać to unikalne zjawisko, jakim jest istnienie Grup Budujących. Prosimy o spotkanie z Wami. Zaproponujcie termin, przyjedziemy. Chcemy porozmawiać, jakie są Wasze relacje wzajemne i opinie. Czekamy na odzew! Liczymy na nieskomplikowane zorganizowanie takiego spotkania któregoś wieczoru lub w weekend. Prosimy o sygnał - najlepiej pisząc na: [email protected] Pozdrawiamy serdecznie Andrzej T. PaplińskiKierownik Działu Publicystykamiesięcznika "Murator"tel. (22) 59 05 358 -----------------------------------------------MURATOR miesięcznikul. Dęblińska 6, 04-187 Warszawatel. (22) 59 05 358 e-mail: [email protected] WWW: http://murator.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tylerr 11.11.2010 14:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 A może ktoś w okolicy stawia według projektu Faworyt z MG Projekt ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryba1977 11.11.2010 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 Ja oczywiście nie stawiam ale chciałem się tylko podzielić swoja radością z kupna działki Teraz ruszam z całą papierologią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrewj 12.11.2010 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 Ja oczywiście nie stawiam ale chciałem się tylko podzielić swoja radością z kupna działki Teraz ruszam z całą papierologią No to gratulacje. Teraz się dopiero zacznie.... A po ile działka i jakie uzbrojenie? U nas na Dąbrowie ostatnio wysyp działek na sprzedaż http://www.abcn.gratka.pl/tresc/407-6398087-warminskomazurskie-elblag-dabrowa-lipowa.html#9f081c29b25a5b8e,1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryba1977 13.11.2010 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 No to gratulacje. Teraz się dopiero zacznie.... A po ile działka i jakie uzbrojenie? U nas na Dąbrowie ostatnio wysyp działek na sprzedaż http://www.abcn.gratka.pl/tresc/407-6398087-warminskomazurskie-elblag-dabrowa-lipowa.html#9f081c29b25a5b8e,1 40 zł za metr. Kupiłem 10 ar czyli 40000 zł. Dociągnięta jest woda bez prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryba1977 15.11.2010 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Mam pytanie. Może mi ktoś krok po kroku napisać co po kolei powinienem załatwić juz po kupnie działki i gdzie się z tym udać? Dzisiaj zacząlem chodzic i chciałem juz coś zacząć załatwiac to albo mnie zbywali, bo w zasadzie jeszcze za malo wiedzialem co z czym się je albo już bylo zamkniete. Po prostu lekkie wkur...nie mnie ogarnelo. Jutro ide załatwiać jakaś mapkę do celów projektowych. Głównie zależy mi wlasnie na tym co i gdzie zalatwiać krok po kroku, a takze w którym momencie kupic projekt. A może kupić juz i zlecic architektowi cala reszte zeby powalczył sam z urzedami? Sam juz nie wiem. Poradzcie prosze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasjopeja 16.11.2010 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 ryba1977 no to gratulacje, a które rejony Elbląga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasjopeja 16.11.2010 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 PS widzę, że wybrałeś projekt Opałek, czy źle widzę po avatarze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryba1977 16.11.2010 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 PS widzę, że wybrałeś projekt Opałek, czy źle widzę po avatarze? Tak tak to Opałek 1G, a buduje się w Pasłęku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasjopeja 17.11.2010 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Tak tak to Opałek 1G, a buduje się w Pasłęku świetny wybór, a w Pasłęku widziałam już zakończoną budowę opałka - wygląda super. Sama osobiście myślałam o Śnieżce 2g, ale szukamy dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryba1977 17.11.2010 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 świetny wybór, a w Pasłęku widziałam już zakończoną budowę opałka - wygląda super. Sama osobiście myślałam o Śnieżce 2g, ale szukamy dalej Gdzie w pasłęku widziałaś Opałka. Teraz mnie zastrzeliłaś. Powiedz mniej wiecej gdzie to zajadę tam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasjopeja 18.11.2010 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Gdzie w pasłęku widziałaś Opałka. Teraz mnie zastrzeliłaś. Powiedz mniej wiecej gdzie to zajadę tam Kurcze nie znam dobrze Pasłęka, ale jechałam wtedy od Młynar ,gdzieś na początku jak zaczynały się domy. Stał po prawej jadąc do centrum, kolor chyba jasny różowy Dość ciasna zabudowa tam była. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrewj 18.11.2010 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Gdzie w pasłęku widziałaś Opałka. Teraz mnie zastrzeliłaś. Powiedz mniej wiecej gdzie to zajadę tam Jak ci się uda zobaczyć ten projekt zewnątrz i wewnątrz to korzystaj bo to naprawdę bardzo pomaga. Ja akurat mogłem w realu obejrzeć swoją Marysię u kolegi i udało się wprowadzić parę poprawek oraz upewnić się, że to jest to czego oczekujemy. Co do papierkologii to nie miałem ani czasu ani cierpliwości więc całość załatwiania spraw zleciłem kierownikowi budowy, który też dokonał adaptacji projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts