Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Elbląg i okolice

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

na razie jeszcze nie mamy kupionego projektu, ale mamy wybrany na 99%:)

Dobry projekt to podstawa. Jeżeli się da to warto zobaczyć taki projekt w realu. Warto też pamiętać o dobrym ułożeniu budynku wg stron świata. Tak jak ja już mieszkam to sobie myślę, że 200m2 to jednak trochę za dużo powierzchni, no i jeszcze skosy przeszkadzają.

Drodzy sąsiedzi z Dąbrowy, wygląda na to, że coś się ruszyło z gazem. Dowiedziałem się w Pomorskiej Gazowni w dziale przyłączeń, że do końca tego roku zostanie uchwalony plan zagospodarowania przestrzennego terenu wzdłuż Królewieckiej (co do tej pory wstrzymywało inwestycje). Czas od projektu do realizacji gazociągu to min. 18 miesięcy, tak więc być może w 2012 r. podłączymy się do gazu ziemnego i podziękujemy zdziercom dostarczającym gaz PB.

Dobry projekt to podstawa. Jeżeli się da to warto zobaczyć taki projekt w realu. Warto też pamiętać o dobrym ułożeniu budynku wg stron świata. Tak jak ja już mieszkam to sobie myślę, że 200m2 to jednak trochę za dużo powierzchni, no i jeszcze skosy przeszkadzają.

z obejrzeniem tego projektu będę mieć problem ponieważ do nowy projekt z 2010 roku, a jeśli chodzi i ustawienie wzg. str. świata, to powiem, że będzie stać tak samo jak Twój:), bo garaż masz od północy tak?

Zgadzam się, ja z początku chciałam ok 220m2, ale zdecydowaliśmy się znacznie zmniejszyć, nawet do 130m2.

A co do skosów to nie wiem czy pamiętasz, ale ja już wcześniej o nie dopytywałam i chcę je max. o ile się da, zredukować lub wyeliminować:)

a dziś na Dąbrowie pierwszy śnieg i już była czołówka na zakręcie w starej części:/

No, nareszcie.....od dłuższego czasu nie mogłam nic pisać na naszej stronce, ciągle jakis błąd wyskakiwał ale jak widać forumowy "naprawiacz" :-) spisał się dobrze. Wczoraj zgłosiłam usterkę a dzisiaj mogę juz pisać.....hurrra.....

Czytałam Wasze posty ale teraz chciałabym powitać nowych zapaleńców budowy własnego domu.....

Witam i pozdrawiam :-)

z obejrzeniem tego projektu będę mieć problem ponieważ do nowy projekt z 2010 roku, a jeśli chodzi i ustawienie wzg. str. świata, to powiem, że będzie stać tak samo jak Twój:), bo garaż masz od północy tak?

Witaj,

Garaż mam akurat od południowego wschodu, ale to nie przeszkadza. Kuchnię mam od północy a salon od południowego zachodu co z praktyki jest lepsze.

Zgadzam się, ja z początku chciałam ok 220m2, ale zdecydowaliśmy się znacznie zmniejszyć, nawet do 130m2.

Ale to bez garażu? Jak patrzyłem na mniejsze metraże to często nie było gabinetu na parterze a takie pomieszczenie się przydaje. Mniejszy metraż łatwiej i taniej ogrzać - teraz to wiem :-(

A co do skosów to nie wiem czy pamiętasz, ale ja już wcześniej o nie dopytywałam i chcę je max. o ile się da, zredukować lub wyeliminować:)

U mnie skosy zaczynają się na wysokości 62 cm, co ogranicza wykorzystanie przestrzeni pomimo dużego metrażu.

http://lh6.ggpht.com/_kgbXQCev944/TQIS0SKeSnI/AAAAAAAAGsY/u9CcjBLmNHk/s640/10122010795.jpg

a dziś na Dąbrowie pierwszy śnieg i już była czołówka na zakręcie w starej części:/

Wczoraj próbowałem wyjechać z Leszczynowej na Królewiecką i już mi się nie udało, a stłuczki będą do czasu aż nie zamkną tego wyjazdu. A śniegu jest coraz więcej. To są uroki mieszkania w domu poza miastem - codzienne odśnieżanie podjazdu i walka aby wyjechać na główną drogę.

http://lh4.ggpht.com/_kgbXQCev944/TQIV7rhb2cI/AAAAAAAAGsg/iaHIJA2bPKQ/s640/10122010799.jpg

http://lh5.ggpht.com/_kgbXQCev944/TQIWDz0z9EI/AAAAAAAAGsk/vdPBhAjr-b0/s640/10122010797.jpg

http://lh5.ggpht.com/_kgbXQCev944/TQIWKeLN77I/AAAAAAAAGso/TS6M3zYVeaE/s640/10122010801.jpg

A jaki projekt wybrałaś?

Witaj,

Garaż mam akurat od południowego wschodu, ale to nie przeszkadza. Kuchnię mam od północy a salon od południowego zachodu co z praktyki jest lepsze.

Ale to bez garażu? Jak patrzyłem na mniejsze metraże to często nie było gabinetu na parterze a takie pomieszczenie się przydaje. Mniejszy metraż łatwiej i taniej ogrzać - teraz to wiem :-(

U mnie skosy zaczynają się na wysokości 62 cm, co ogranicza wykorzystanie przestrzeni pomimo dużego metrażu.

Wczoraj próbowałem wyjechać z Leszczynowej na Królewiecką i już mi się nie udało, a stłuczki będą do czasu aż nie zamkną tego wyjazdu. A śniegu jest coraz więcej. To są uroki mieszkania w domu poza miastem - codzienne odśnieżanie podjazdu i walka aby wyjechać na główną drogę.

A jaki projekt wybrałaś?

a, bo z Królewieckiej nie widziałam dobrze, gdzie garaż:)

no u u mnie salon z otwartą kuchnią będzie od południowego zachodu, więc powinno był w miarę jasno:)

Powierzchnia 130 bez garażu, a planujemy z M garaż na 2 auta + pomieszczenie na kocioł. Mimo tak małego metrażu wszytko się w projekcie zmieściło łącznie z pralną i gabinetem na parterze:)

Mamy już materiały na fundamenty, ściany, stal, więźbę dachową no i myślimy o stolarce, czy plastyk czy drewno i o używanej dachówce.

• 4 weeks później...

Ło matko.....nareszcie mozna coś napisać na stronce.....moje interwencje przez długi czas nic nie dawały .......a tu proszę.....wchodzę dzisiaj, żeby sprawdzić czy stronka działa .....i O DZIWO......DZIAŁA.......

w związku z tym składam wszystkim Wam najserdeczniejsze życzenia w Nowym 2011 Roku...spełnienia wszystkich marzeń budowlanych i niebudowlanych, dużo pracy coby stać Nas było na wykończenie naszych domków.....i ......wszystkiego naj, naj.....

Wiosna coraz bliżej :) Czas sie przygotować do następnych prac :) Mam pytanie; jaka mogę zapłacic rozsądną cene wykonawcy za następujące prace; sufit podwieszany jednopoziomowy (szpachlowanie połączeń o wkrętów), docieplenie i zabudowa poddasza, scianki działowe na szkielecie z płyt kartonowo-gipsowych, (ceny za m2), oraz za szpachlowanie ścian i prace malarskie.