Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Elbląg i okolice

Recommended Posts

próbuję zgadywać, że piec nie chce palić a czego sąsiad nie chce? ;)

melduję że na garażu zalany słup, nadproża nad bramami i wieniec! ale fajnie było, znów własnoręcznie zacierałam.

tylko mnie trochę na pompie skroili, bo betonu mało a zapłacić musiałam tak jak bym brała całą gruchę ;/ ale nic to. I tak polecam beton "u Stasia" bo świetnej jakości i pan pompowy profesjonalista.

już wiem że na garaż było za dużo bloczków kupione i trochę zostanie, z moich wyliczeń wynika że 3 palety. (ładne mi trochę;))

UWAGA OGŁOSZENIE: sprzedam bloczki BK szer 24 cm białe, nawet trzy palety ( 48 szt w palecie), cena wielce promocyjna. ciągle w paletach, na upartego po rozmontowaniu paczek dostawczakiem przewiezie...chyba.

kolejny etap za nami! i dziś była piękna pogoda jak tak stałam sobie na rusztowaniu! ;)

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

w domu nie dzieje się na razie nic ekscytującego - trwają prace koncepcyjne, ;) już mamy obmierzone ile kabla, poznaczone gdzie gniazda, lampy, wyłączniki itp. Teraz trwa wycena materiałów - mój kochany teść się tego podjął.

jakąś fotkę ze stanu obecnego garażu powinnam mieć, choć w sobotę nie miałam czasu robić zdjęć bo z packą zasuwałam ;) drewno już leży, czekamy tylko na pana wykonawcę i jedziemy z dachem, jak ruszy dach to zamawiam bramy. Tfu tfu, co by nie zapeszyć, jedno szczęście że zima się do nas nie śpieszy.

Witam Wszystkich,

Jestem nowa i dzisiaj dolaczylam do elblaskiej grupy. Ja swoj dom juz wybudowalam i musi poczekac na wykonczenie. Ale pojawil sie problem, wydaje mi sie ze mam grzyb w niektorych miejscach. W ubieglym roku przeciekala rynna - zostala juz naprawiona ale woda plynela po murze. Juz to naprawilam ale to sa chyba konsekwencje tego przecieku.

Czy ktos z Was zna specjaliste lub ekipe ktora moglaby sprawdzic czy to rzeczywiscie jest grzyb. Zlokalizowac , usunac przyczyne i zlikwidowac grzyb.

Wiem ze to nie jest latwe ale jesli ktos to zrobi profesjonalnie to da sie usunac ten problem.

Jesli ktos moglby mi polecic solidnego i uczciwego wykonawce to bede wdzieczna.

Goraco pozdrawiam wszystkich budujacych i zycze cierpliwosci.

Hej Emi, taki troche duży ten Twój garaż ....:p... coś tak jak mój tylko z dwiema bramami.....zobaczysz, po wybudowaniu i tak powiesz, ze jeszcze brakuje ci miejsca. Tak jest u nas i już mąż zaprojektował trzeci obiekt....wiata na drewno z murowana częścią na węgiel.. dach dwyspadowy taki jak na domku i budynku gospodarczym.....Tylko realizacja nie wiadomo kiedy...many, many, many...:mad::sick::mad:... nie chcą spadać z nieba....

Coperek wcześniej pisałeś, że możesz polecić ekipę od posadzek. Czy robią mixokretem ?? Ciekaw jestem ile biorą z materiałem. Jedna ekipa zaproponowała mi 10 zł za metr a z materiałem 26 zł za metr i jestem ciekaw czy to jest ok?

U mnie w czwartek skończyli tynki i teraz czekam na chłopaków od rozprowadzenia wody, kanalizy i podłogówki. Kiedyś kilka stron wcześniej dyskutowaliśmy o pompach ciepła i jednak się na taka zdecydowałem. Dostałem dobrą cenę, bo za rozprowadzenie wody, kanalizy, podłogówkę, zrobienie kotłowni i odwierty pionowe 180m wycenili mi na 47 tys.

Kiedyś też obiecałem, że napisze jak sprawowała się moja ekipa budowlana. Ja jestem z nich bardzo zadowolony i na dodatek tynkarze nie mogli się nadziwić jakie proste ściany mi zrobili, dzięki czemu prawie 2 palety Baumitu mam do zwrotu i tysiączek będzie w kieszeni

Mój kierownik budowy mówił, że mało spotykane jest żeby tynkarze chwalili murarzy.

Także z czystym sumieniem mogę polecić chłopaków jakby ktoś potrzebował ekipy od wiosny i tynkarzy też.

nie wiem czy robia mixokretem (co to w ogole jest? ;) ), za ~135m2 placilem im 1720PLN, i w tym byl zdaje sie material na dylatacje i troche folii (folii zabraklo, o dylatacji zapomnialem) - reszte materialu sam zalatwialem.

jak bedziesz potrzebowal namiar pisz PM.

@ika - nie pomoge

@emi, co Wy za hobby macie? o_0 ;)

• 3 weeks później...

tak sobie myślę, że jak się bierze kredyt na dom to można wziąć kilka tysi więcej i zakupić sobie solary z tych pieniędzy bo z tego co wiem , to owo dofinansowanie jest tylko gdy je bierzesz w kredycie i dofinansowanie jest na zasadzie dopłaty do kredytu z konkretnego banku, nie sądzę żeby był to atrakcyjny kredyt i czy w ogólnym rozrachunku nie wyjdzie na to samo ;/ jeśli ktoś przerabiał procedurę dofinansowania to z chęcią tez się doszkolę w tej materii.

http://www.forumbudowlane.pl/vt/23686/0/solary-dofinansowanie

tu znalazłam trochę opinii od ludności.

Witam wszystkich serdecznie

Jestem z Warszawy ale bardzo chciałabym przeprowadzić się do was. Proszę was o pomoc. Poszukuję w Elblągu lub bliskich okolicach starego poniemieckiego gospodarstwa, może być też stara szkoła, fajna stodoła itp. Zależy mi na tym żeby te budynki były z cegły i w niezłym stanie zewnętrznym. Dopuszczam opcję remontu wnętrz i dopieszczenie terenu. Czy ktoś z was wie o czymś takim na sprzedaż? Przejeżdża obok takiej chałupy jadąc na przykład do pracy? A może w waszych rodzinach bliższych i dalszych ktoś coś takiego posiada. Proszę roześlijcie wici po znajomych itp. może Wy mi pomożecie. Od tygodnia siedzę w necie i nic ciekawego nie mogę znaleźć. Proszę o jakieś informacje na priv.

"sąsiadka" z Warszawy

http://www.portel.pl/ogloszenia.php?id_kat=43

znasz tą stronę? pewnie tak, ale tam się czasem pojawiają ciekawe rzeczy no i znajdziesz sobie przy okazji namiary na elbląskie agencje nieruchomości, może na ich stronach coś więcej będzie. Kiedyś w tym wł portalu-portelu widziałam na sprzedaż gospodarstwo agroturystyczne z fajną stodołą.

hej :) śpicie snem zimowym? :)

garaż zadaszony! taaa daaa! ale mam ładny dach! Euronit to bardzo fajna dachówka, polecam, już wiem że na domu będzie super wyglądała i jakość też pierwszorzędna!

ostatnie paski folii były kładzione w sobotę, czapkę majstrowi z głowy wiatr zdjął a w poniedziałek dzień zaczął się odśnieżaniem :)

No to Emi, czekamy na fotki zadaszonego garażu...nie ma to, tamto....tylko dawaj, dawaj....:p... niech cos dzieje się na tej naszej stronce....a nie tylko spią i spią.....ja wiem, że wszyscy ruszą wiosną...ale teraz zimą też przecież coś się robi...chociażby we wnetrzach.....o... u mnie w końcu mąż zaczął robić garderobe w jednym zpokoi na górze....wcześniej nie było kaski a teraz jest więc trzeba ten okres zimowy wykorzystać...:rolleyes::rolleyes: