wasiek 22.02.2012 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Emi, super........ co do pompy ciepła, to my też to przerabialiśmy i zrezygnowaliśmy...raz ze względu na koszty...oferta dla nas to koszt ponad 80 tysięcy zł. a dwa ja bardzo lubie ciepło a doczytałam się, że niestety, pompa nie zawsze dawała odpowiednią temperaturę. U nas w domku temp. to 25 stopni a pompa max to 22 a jeszcze przy takich mrozach jak były i w tym roku.... to dla nas troszę za zimno byłoby... A może wypowie się ktoś, kto użytkuje pompę i da wskazówkę dla potencjalnych właścicieli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryba1977 23.02.2012 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Emi, super........ co do pompy ciepła, to my też to przerabialiśmy i zrezygnowaliśmy...raz ze względu na koszty...oferta dla nas to koszt ponad 80 tysięcy zł. a dwa ja bardzo lubie ciepło a doczytałam się, że niestety, pompa nie zawsze dawała odpowiednią temperaturę. U nas w domku temp. to 25 stopni a pompa max to 22 a jeszcze przy takich mrozach jak były i w tym roku.... to dla nas troszę za zimno byłoby... A może wypowie się ktoś, kto użytkuje pompę i da wskazówkę dla potencjalnych właścicieli? Znawcą nie jestem ale mam znajomego i znam kilka osób, które mają PC i ustawiają sobie temp jaką chcą na sterowniku i taką mają. Mój kumpel ma 23-24 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emi601 23.02.2012 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 bardzo jestem dumna z naszego garażu, szczególnie z wyboru dachówki na pokrycie! mój kolega ma PC i jak mroziło, to nie skarżył się że marznie mówi, że na Żuławach są bardzo dobre warunki do pobierania ciepła z gruntu, a pompę wziął mimo że była droga bo chodziło mu o t,o żeby nic przy ogrzewaniu nie robić a mieć ciepło i właśnie to nicnierobienie jest dla niego najważniejsze i bezcenne. Dla nas na przykład to był za drogi biznes, a poza tym bardzo nie lubimy podłogówek. Zastanawiam się teraz nad solarami, czy rzeczywiście się w to bawić, na jakikolwiek zwrot inwestycji nie liczę w ogóle, też patrzę na to na zasadzie "teraz mam to wydam" a najważniejsze że ciepła woda będzie się robiła sama. Ale instalację solarną trzeba serwisować , parę tysi kosztuje, ile ja tej wody latem będę musiała nagrzać? może nawet podgrzewając prądem rachunki nie wzrosną jakoś astronomicznie? hmmm, ciągle myślimy, chyba się wybiorę do jakiegoś "sklepu z solarami" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marlena10 24.02.2012 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 mam od razu prośbę macie jakąś dobrą solidną i w miarę tanią firmę budowlaną, dopiero zaczynam i na razie jestem cała przerażona:confused: pamiętaj tanio nie zawsze dobrze ale i drogo może być spartaczone. pytaj lepiej o zaufaną, rekomendowaną ekipę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emi601 28.02.2012 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 robię kosztorys na dalszy ciąg budowy, podrzućcie, please, ile z grubsza szacować na elewację i tynki wewnętrzne w naszym regionie ( materiał z usługą). Liczę po dychu na jedno i drugie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryba1977 29.02.2012 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 robię kosztorys na dalszy ciąg budowy, podrzućcie, please, ile z grubsza szacować na elewację i tynki wewnętrzne w naszym regionie ( materiał z usługą). Liczę po dychu na jedno i drugie. Na elewację pewnie Ci nie starczy nawet gdybyś miał tylko ocieplić i zaciągnąć klejem. U mnie za ocieplenie biorą 30 zł/m2. Za sam styropian zapłaciłem za 24m3 jakieś 3400 ale później dobierali styropianu tak że pewnie wyszło około 30m3 plus klej i inne pierdołki jak narożniki itp. Za tynki wewnątrz wyszło jakieś10 tys. - 560 m2. Ściany miałem proste to jeszcze materiału na 1000 zł. zostało aż się tynkarze zdziwili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rob_i_anet 29.02.2012 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Na elewację pewnie Ci nie starczy nawet gdybyś miał tylko ocieplić i zaciągnąć klejem. U mnie za ocieplenie biorą 30 zł/m2. Za sam styropian zapłaciłem za 24m3 jakieś 3400 ale później dobierali styropianu tak że pewnie wyszło około 30m3 plus klej i inne pierdołki jak narożniki itp. Za tynki wewnątrz wyszło jakieś10 tys. - 560 m2. Ściany miałem proste to jeszcze materiału na 1000 zł. zostało aż się tynkarze zdziwili. Ryba robiłeś tynki maszynowe (na które się zdecydowałeś: cementowe, gipsowe...)? Jeśli tak, to w jakiej firmie? Możesz polecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryba1977 03.03.2012 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Ryba robiłeś tynki maszynowe (na które się zdecydowałeś: cementowe, gipsowe...)? Jeśli tak, to w jakiej firmie? Możesz polecić? Tynki robiłem maszynowe cementowo-wapienne. Co do ekipy to po wszystkim mam mieszane uczucia. Robili fajnie, szybko i dokładnie ale zostało mi 65 worków materiału( murarze się postarali zrobili proste ściany:)) i zapewniali mnie, że z oddaniem nie będzie problemu i sami to załatwią, a skończyło się tak, że z tchórzostwa nie odbierali telefonu przez 4-5 miesięcy i sam załatwiłem że hurtownia przyjęła resztę materiału i oddadzą mi kasę jak sprzedadzą komuś. Przy okazji w ogóle nie wiedzieli, że mi coś zostało, bo chłopaki nie pofatygowali się zadzwonić do hurtowni. Taka trochę dziecinada zamiast powiedzieć martw się facet sam my swoje zrobiliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emi601 05.03.2012 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 mam pierwszą ofertę, trochę dużo ;/ za mój dom wyszlo ok 15 tys. samych tynków robota+materiał , dom na dole 110m2 góra pod dużym skosem. Hmmm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryba1977 07.03.2012 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 mam pierwszą ofertę, trochę dużo ;/ za mój dom wyszlo ok 15 tys. samych tynków robota+materiał , dom na dole 110m2 góra pod dużym skosem. Hmmm... Ja materiał brałem z Miłakowa - firma Nomax. Mają przestępne ceny i jak mnie ekipa z resztą materiału w konia zrobiła to bez problemu z kierownikiem hurtowni się dogadałem co do zwrotu. Cena worka Baumit 40 kg. była coś około 16 zł. z tego co pamiętam. To ja też mam pytanie do was. Znacie może jakąś firmę która solidnie i za rozsądną cenę kładzie polbruk. Nam sie podoba kostka granitowa i jestem ciekawy ile bierze się za metr kostki, a ile za polbruk. W przyszłości będziemy chcieli montować bramę wjazdową dwuskrzydłową na pilota i ciekawi mnie gdzie są jakieś firmy w Elblągu lub okolicach, które to oferują i czy możecie jakąś polecić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emi601 09.03.2012 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 jak napędy i automatyka to polecam Tomcat z ulicy Warszawskiej, nie jestem pewna czy oferują bramy wjazdowe ( na pewno bramy garażowe) ale na pewno mają sprawdzonych współpracowników w kwestii samej bramy, automatykę robią kompleksowo. co do polbruku to nie wiem.;( a wiecie o czym mój mąż marzy? o podjeździe z asfaltu! czy w naszej okolicy są firmy które kładą asfalt "detalicznie"? że się tak wyrażę. dróżka dł 35 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moll1 10.03.2012 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Witajcie,Nie jestem z Waszej grupy, ale chciałem zapytać życzliwych forumowiczów o opinię na temat firmy Eco Energy z Olsztyna odnośnie wykonania całej podłogówki + pompy ciepła. Czy mieliście jakieś doświadczenia z nimi ? Z góry dziękuję za wszelkie informacje pozytywne i negatywne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcel 70 28.03.2012 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 Witam .Czas dołączyć do zacnego forum.To mój pierwszy wpis i nie wiem czy będzie go widać.Jestem na etapie wykończenia domku k/Milejewa Virgo II 2G.Pewnie ten temat był już poruszany alę mam pytanko - czy ktoś może polecić solidną firmę do rekuperacji. Serdeczne dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasiek 01.04.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Marcel, witaj w naszym gronie.....powiem wiecej witaj sąsiedzie ...mam rekuperator i rozprowadzała mi go Firma Madan ale.....chyba dopiero uczyli się na mnie więc nie wiem czy moge Ci polecić....u nas działa ale mąż ma parę uwag......wrzuć w internet a na pewno znajdziesz kilka dobrych firm tyle tylko, że nie z naszego terenu. Najbliżej to Gdańsk.....Budowa widzę zaawansowana... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcel 70 02.04.2012 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Dzięki WASIEK za odzew. Czytałem wcześniej na forum ,że ktoś pracował z firmą z Gdyni - Aircomfort. Bardzo jestem ciekaw jak to pracuje i jakie były koszty tej rekuperacji . Mój domek ma 200 m2.Z tego co się orientuję to mieszkacie przed Piastowem ja po sąsiedzku k/Milejewa przy Zajączkowie.Chyba się nie pomylę - pozdrowionka dla Włodka i całej rodzinki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasiek 02.04.2012 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Z Firmą z Gdyni współpracował Andrejw....zapytaj na priv. może Ci odpisze jak mu działa rekuperator... a za pozdrowienia dla Włodka, dziękuję trafione - przekażę ...tylko mam zagwozdkę ....bo nie wiem od kogo? troszkę podpowiedzi by się przydało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcel 70 03.04.2012 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Zgadza się WASIEK, czytałem wcześniejsze wpisy i znalazłem. Andrejw.... był umówiony z tą ekipą i mieli coś sprawdzić w waszej reku. Może uda się podpytać kolegę o tą firmę . Dzięki .A co do podpowiedzi to Wł. uczył mnie pierwszych kroczków na tafli. Na priv. podeślę zdjęcie i będzie wszystko jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrewj 03.04.2012 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Zgadza się WASIEK, czytałem wcześniejsze wpisy i znalazłem. Andrejw.... był umówiony z tą ekipą i mieli coś sprawdzić w waszej reku. Może uda się podpytać kolegę o tą firmę . Dzięki . A co do podpowiedzi to Wł. uczył mnie pierwszych kroczków na tafli. Na priv. podeślę zdjęcie i będzie wszystko jasne. Witam, wszedłem przypadkowo na stare linki budowlane a tu widzę ... o mnie mowa Pozdrawiam wszystkich starych i nowych budowniczych Co do reku... Na Dąbrowie kilka osób ma systemy rekuperacji z firmy http://aircomfort.pl/ - wśród nich ja. Wentylacji spisuje się bez zarzutu, wogóle to nie wyobrażam sobie teraz mieszkania bez wentylacji (moja zona także . Czasami bywam w delegacji i przebywam w mieszkaniu i jest mi jakoś duszno. Aircomfort kiedyś współpracował z firmą Rekuperatory.pl i sprzedawali centrale jstork. Teraz już nie współpracują, podejrzewam, że korzystają z central firmy Zehnder (Zenhder przejął jstork). Co mi się podobało - profesjonalny przemyślany projekt, kanały zrobili sztywne, niektóre ukryli w podłodze na poddaszu, centrala jest b.cicha i energooszczędna, dużym plusem jest też wbudowana nagrzewnica (tylko do rozmrażania wymiennika), dobry panel dotykowy do sterowania, choć tańsza opcja sterowania spełnia też wymagania. Mam też wyciąg w kuchni i kominek i nie gryzie się to z rekuperacją. Jedyny minus to kratka wlotowa z której wylatują skropliny i brudzą elewację - ale maja coś z tym zrobić. I przydałoby się podregulować nawiew w gabinecie. Ogólnie jestem zadowolony. Radzę zrobić projekt jak najwcześniej tak aby zlikwidować niepotrzebne kominy i przed położeniem kabli zrobić dziury na przejścia dla kanałów wentylacyjnych. pozdrawiam, andrewj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrewj 03.04.2012 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Znawcą nie jestem ale mam znajomego i znam kilka osób, które mają PC i ustawiają sobie temp jaką chcą na sterowniku i taką mają. Mój kumpel ma 23-24 st. Witaj, a jak tam Twoja pompa ciepła bo miałes robić? Z jakiej firmy korzystasz? Mój sąsiad właśnie robi pompę ciepła - na razie zrobił ogrzewanie podłogowe w całym domu + okna trójszybowe. Odnosnie PC to wstępnie przymierza się do Viessmana + prawdopodobnie do tego zasobnik 600l. pozdrawiam, andrewj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcel 70 04.04.2012 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 Dzięki za info Andrewj.....Wysłałem zapytanie do Gdyni o wycenę reku. i centralnego odkurzacza.Mam jeszcze pytanie do forumowiczów którzy mają ogrzewanie podłogowe.Jaką wylewkę stosowaliście na instalację podłogową ? Wiem ,że sprawniejsza jest wylewkw anhydrytowa i trochę droższa ale podobno bardzo trudno o ekipę w rejonie Elbląga.Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś robił taką posadzkę i jak sprawuje się posadzka cementowa przy tym ogrzewaniu.Zapraszam do żywiołowej dyskusji.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts