Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Elbląg i okolice

Recommended Posts

Umówiony jestem na "Miejscu zbrodni" jak to określił polecony Pan Żołęski. Z rozmowy wynika, że jest on konstruktorem a nie architektem, co w sumie dla mnie może i lepiej, bo moje problemy i zmiany w projekcie, to raczej robota dla konstruktora. Mam nadzieję, że tutaj będę miał więcej szczęścia. Co do ekip, to zapuściłem już wici, ale bez rezultatu. Przede mną jeszcze uzyskanie pozwolenia, więc mam trochę czasu, choć podobno to i tak już późno na szukanie na przyszły rok. Zastanawiam się teraz, czy dam radę sam zgłosić pozwolenie. Masz może doświadczenia ile biorą za prowadzenie papierologii projektanci ?

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ostrzegam przed budowaniem się z firmą DOMLUX z Pasłęka osoba, która ich poleca na forum może być pracownikiem tej firmy. My też na etapie budowy pytaliśmy się o opinie tej firmy i były pozytywne niestety w trakcie budowy było już inaczej. Prace wykonywane przez firmę DOMLUX można nazwać tragedią, jeśli ktoś chce więcej informacji lub zdjęcia z naszej budowy zapraszamy na priv. Podstawowym warunkiem przy budowaniu domu jeśli już zamierzamy to przede wszystkim kierownik budowy po stronie inwestora, a w naszym przypadku był ustalony przez firmę DOMLUX i to był największy błąd. Prace były wykonywane nie zgodnie z projektem budowlanym i czasami nawet z umową i załącznikiem do umowy. Najlepsi pracownicy z tej firmy dawno odeszli i założyli własne firmy. Przy następnej budowie wybierzemy firmę jednak małą gdzie pracuje 5 stałych osób i budują od stanu zero aż po samą wykończeniówkę. Takie firmy istnieją tylko z terminami dosyć kiepsko ale czasami lepiej poczekać bo ten czas stracony tak jak z firmą DOMLUX w naszym przypadku wyszedł na taki sam jakbyśmy poczekali na firmę właściwą. Teraz tylko pozostały poprawki czego inne firmy nie bardzo chcą robić i zaczynają się problemy po pseudofachowcach. Osobom zainteresowanym mogę przesłać zdjęcia na maila z naszej budowy aby sobie zobaczyli jakie niespodzianki mogą ich czekać przy budowie domu z firmą DOMLUX z Pasłęka. Firma DOMLUX jak się okazuję ma większość spraw w sądzie i kolejna sprawa sądowa z naszym udziałem niestety. UWAGA! NIE POLECAM FIRMY DOMLUX Z PASŁĘKA!

adrianikinga ja polecam domluxa. Jeżeli chcesz zobaczyć ich domy to możecie się przejechać do Pasłęka na pole golfowe.

Ostrzegam przed budowaniem się z firmą DOMLUX z Pasłęka osoba, która ich poleca na forum może być pracownikiem tej firmy. My też na etapie budowy pytaliśmy się o opinie tej firmy i były pozytywne niestety w trakcie budowy było już inaczej. Prace wykonywane przez firmę DOMLUX można nazwać tragedią, jeśli ktoś chce więcej informacji lub zdjęcia z naszej budowy zapraszamy na priv. Podstawowym warunkiem przy budowaniu domu jeśli już zamierzamy to przede wszystkim kierownik budowy po stronie inwestora, a w naszym przypadku był ustalony przez firmę DOMLUX i to był największy błąd. Prace były wykonywane nie zgodnie z projektem budowlanym i czasami nawet z umową i załącznikiem do umowy. Najlepsi pracownicy z tej firmy dawno odeszli i założyli własne firmy. Przy następnej budowie wybierzemy firmę jednak małą gdzie pracuje 5 stałych osób i budują od stanu zero aż po samą wykończeniówkę. Takie firmy istnieją tylko z terminami dosyć kiepsko ale czasami lepiej poczekać bo ten czas stracony tak jak z firmą DOMLUX w naszym przypadku wyszedł na taki sam jakbyśmy poczekali na firmę właściwą. Teraz tylko pozostały poprawki czego inne firmy nie bardzo chcą robić i zaczynają się problemy po pseudofachowcach. Osobom zainteresowanym mogę przesłać zdjęcia na maila z naszej budowy aby sobie zobaczyli jakie niespodzianki mogą ich czekać przy budowie domu z firmą DOMLUX z Pasłęka. Firma DOMLUX jak się okazuję ma większość spraw w sądzie i kolejna sprawa sądowa z naszym udziałem niestety. UWAGA! NIE POLECAM FIRMY DOMLUX Z PASŁĘKA!

• 1 month później...

Witam.

W przyszłym roku (w okolicach marzec - kwiecień) chcemy z Żoną rozpocząć rozbudowę z częściową przebudową domu w Elblągu. Będzie między innymi podniesienie jednej części dachu, wysunięcie około 1,5 części domu, dobudówka wzdłuż i piętro. Czyli też trzeba będzie zadbać o rozbiórkę części domu plus wylanie fundamentów.

Z racji tego, że dom posiada już wszelkie przyłącza pozostanie ich dalsze poprowadzenie.

Będziemy chcieli też wymienić piec, w którym palimy, na nowszy.

Zależy nam na stanie surowym zamkniętym, a jeżeli cenowo się zmieścimy to może część wykończeniówki.

Bardzo proszę o namiary na firmę / firmy budowlane, które możecie polecić z czystym sumieniem bowiem jak czytamy w internecie, opinii jest wiele ale większość niestety to opinie negatywne. Jak wiadomo, bardzo łatwo teraz znaleźć jakąś firmę, trudniej o tą dobrą, sprawdzoną i solidną.

Pozdrawiam,

Marcin.

• 1 month później...
Witajcie. Widzę że ruch na forum żaden ale spróbuję:)

Planujemy na wiosnę budowę domu w miejscowości Sierpin. W związku z tym standardowy problem. Ekipa budowlana.... polecicie kogoś??

Witaj, faktycznie, ruch na naszym forum w przybliżeniu jest równy zero :)

Nie wiem, czy trochę nie za późno wzieliście się za szukanie ekipy. Może być tak, że te lepsze mają już obsadzenia na przyszły rok.

Polecam MAGBUD z Aniołowa

oraz ekipę p. Zbigniewa Czarnika z Młynar.

Pozdrawiam!

Witaj, faktycznie, ruch na naszym forum w przybliżeniu jest równy zero :)

Nie wiem, czy trochę nie za późno wzieliście się za szukanie ekipy. Może być tak, że te lepsze mają już obsadzenia na przyszły rok.

Polecam MAGBUD z Aniołowa

oraz ekipę p. Zbigniewa Czarnika z Młynar.

Pozdrawiam!

Magbud drogo. Mam od nich ofertę. A do tej drugiej ekipy masz może maila ??

Drogo? Mi atrakcyjną zrobili wycenę. Może to pojęcie względne.

A w ilu firmach robiłeś wycenę?

Jaką masz powierzchnię domu? Może mógłbyś pochwalić się projektem? :)

Zapraszam nr priv :)

164 tys netto stan surowy otwarty bez pokrycia dachu. Sama robocizna 54 tys netto. Gdzie z innej firmy za ten sam stan robocizna 45 tys netto. Stąd moja opinia że drogo :) projekt to TK28A

164 tys netto stan surowy otwarty bez pokrycia dachu. Sama robocizna 54 tys netto. Gdzie z innej firmy za ten sam stan robocizna 45 tys netto. Stąd moja opinia że drogo :) projekt to TK28A

A no mamy zupełnie inne projekty, ja mam dach dwuspadowy. Przy pow. użytkowej 130 m2 dostałam wycenę na 40 tys także to był jeden z optymalnych kosztorysów. Więc nie mamy co porównywać naszych projektów :)

Nie sugeruj się tylko i wyłącznie ceną, patrz na sprawdzone ekipy, na najświeższe realizacje, żebyś nie musiał załować zaszczędzonych 9 tysiecy.

Ja prosiłam kilka firm o wyceny, najdroższa miała mnie kosztowac 72 tys - do stanu surowego z pokryciem.

Także rozpiętości cenowe są ogromne.

Witam wszystkich!

Widzę, że wielu z Was szuka fachowców do postawienia swoich wymarzonych domków - fachowców nie polecam (aby uniknąć odpowiedzialności) - jednak zachęcam do budowania się w Elblągu i na obrzeżach miasta. Może dzięki Wam to miasto będzie troszkę szybciej się rozwijać, bo jak na razie to jesteśmy w tyle nawet za Pasłękiem.

Co mogę polecić, aby łatwiej się Wam budowało... Polecam hurtownię budowlaną Centro-Bud. Na co dzień mnie tam spotkacie, nie ma sensu podszywanie się za 'Kowalskiego', kiedy mogę powiedzieć szczerze co mamy do zaoferowania. Oferujemy kompleksową obsługę od stóp do głów(od fundamentów po ostatni litr farby), atrakcyjne ceny i świetną obsługę. Ciepło zapraszam.

• 6 months później...

oddam zupełnie za free drzwi wejściowe KMT, ale raczej nadające się już tylko na budowę, choć może ktoś w akcie desperacji... ;) jakaś ościeżnica do nich jest i pewnie jakiś magik poskłada, wkładki zostawiam, komplet kluczy daje, za tydzień lądują na śmietniku.

wyglądają obecnie tak: https://drive.google.com/open?id=1B0K_YxeyVuWRHCl_Rj-uKqPsFmuHEkgVGg

• 3 months później...