Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa jeleniogórska + okolice

Recommended Posts

Zalmar, witamy z otwartymi ramionami! Koniecznie podaj namiar na tego architekta! Ja idę jutro do najtańszej babeczki, jaką udało mi się znaleźć. Z tego co wiem bierze ok 1600. Ten twój architekt robi Ci także zagospodarowanie działki itp, wszystko do pozwolenia na budowe?

Projekt domu super. Aga, a czy to nie coś dla Ciebie?

Fajnie,że nam się grupa rozrasta.

Jolana, tak myślałam że to :-? na myśl o kasie , któą już włożyliście?... Ale już masz swój domek. Gratulacje.

Zalmar koniecznie odezwij się w sprawie architekta.

Pozdrowienia

Aga

• Odpowiedzi 801
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam,

sorki, ze nie odpowiedzialem w miare szybko odnosnie architekta, ale mialem dzis urwanie glowy w pracy, chcialem bardzo ale nie dalem rady, wiec jestem juz po pracy i pisze z domku. Co do namiarow na architekta - nie ma problemu, mysle tylko, ze lepiej bedzie na priv, aby na forum nie uzywac numerow telefonow ani nazwisk... jezeli AgnesK masz gg daj znac na moj nr gg: 5185551, w zasadzie mam wlaczone od rana do wieczora...

Gosia Łódź:

nie bardzo rozumiem Twoją sytuację z działką, jeżeli jest rolna a kategoria gruntu jest od I do III to trzeba te grunty wyłączyć z produkcji rolnej - ja tego nie przerabiałem więc nie bardzo pomoge, proponuje przedzwonić do starostwa na kochanowskiego (tel. 647 31 00) i podpytac natomiast jezeli natomiast grunty sa kategorii IV i wyzszej (czyt. kiepsciuchne) to nie trzeba ich wylaczac z produkcji rolnej..... mozna spokojnie sie na nich budowac...

natomiast jezeli wszystkie dzialki dookola sa budowlane to proponuje przedzwonic do wlasciwej gminy (do wydzialu architektury), na terenie ktorej jest ta dzialka i dowiedziec sie jak zrobic z niej dzialke budowlana

jak bym mial wiecej szczegolow chetnie pomoge...

krotko opisze moja sytuacje z dzialka:

kupilismy dzialke rolna kat. gruntu IV (w bardzo atrakcyjnym miejscu za w sumie niewielkie pieniadze), tyle ze jej poprzedni wlasciciel wystapil juz wczesniej o wprowadzenie jej do planu zagospodarowania przestrzennego gminy jako dzialki budowlanej, w zwiazku z czym w momencie kupowania byla ona ujeta w studium uwarunkowan i zagospodarowania przestrzennego gminy (jest to dokument bez mocy prawnej) jako dzialka budowlana, dopiero na podstawie tego studium zostanie opracowany plan zagospodarowania przestrzennego gminy, który jest dokumentem prawnym i nie mozna wobec czego budowac sie tam, gdzie ten dokument np. ustanowil tereny rolne czy rekreacyjne. Tak wiec w naszym przypadku plan zagospodarowania przestrzennego gminy jest obecnie opracowywany i podobno w polowie 2004 powinien zostac ustalony.

Ale nie czekalismy na zmiany w planie (bo np. dla osiedla Czarne trwalo to ok. 3 czy 4 lat wiec w tym przypadku tez moze byc roznie) i wydzierzawilismy ponad 1 ha gruntu rolnego, tak aby moc wybudowac siedlisko rolne (i tym sposobem stalismy sie rolnikami 8) :D ), mamy juz z gminy warunki zabudowy, praktycznie wszystkie potrzebne dokumenty, czekamy tylko, az architekt skonczy adaptacje i skladamy teczke papierow do starostwa o pozwolenie na budowe....

cholera jak to czytam.....strasznie to trudne do zrozumnienia....

jezeli czegos nei rozumiecie - pytajcie, w miare mozliwosc postaram sie wyjasnic niejasnosci....

pozdrawiam

Agnes poczytałam o wizycie u architekta i trochę Ci zazdroszczę A dzisiaj w szczególności bo mi sąsiadka łazienkę zalał :evil: ale cóż może jeszcze trochę i już mnie nikt nie bedzie zalewał co najwyżej ja sama.

pozdrawiam gorąco Aga - masz może gg jesli tak to wyslij mi nr na priv jesli możesz i chcesz oczywiście.

Tak,tak wiem sama jestem zabiegana ale to akurat ma mały związek z budową choć parę spraw budowlanych załatwiam przy okazji.Maniekjg daj znać jak już kupisz te okno (jakie,gdzie i za ile). Co prawda u mnie do okien jeszcze daleko ale zbieram oferty,żeby juz mieć w przyszłości.

Pozdrawiam Aga. :)

Maniek jg, znajomi kupili REWELACYJE okna pcv drewnopodobne (nie widać różnicy!) z szybami antywałam, i mają jakiś tam współczynnik (kurka zapmniałąm jaki), w każdym razie nie przepuszczają ciepłą i gorąca i domu (szyby się nagrzewają). Byliśmy w nich przy ponad 30 st a tam jakby mieli klimatyzację! Nie pytałam jeszcze o namiary bo do okien u nas daleko. Jak chcesz zapytam (i rabat dostali)

Cześć !

Co prawda do okien jeszcze daleko nawet bardzo nie mniej jednak wygląd juz jest sprecyzowany:będą z PCV ( mam takie teraz i jestem zadowolona ) kolor biały taki będzie pasował do elewacji czyba żeby cos sie urodziło później, no i szprosy.Raczej zdecydujemy się na rolety choć w projekcie są okiennice.Maniekjg jeśli możesz krótkie sprawozdanie to proszę.

Pozdrawiam Aga. :)