Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa TARNOWSKIE GóRY

Recommended Posts

Bardzo Was proszę o poradę. Została mi polecona firma z Lublińca do instalacji wodnej i co. Firma jest w kooperacji z Hefem i taki też piec planowałem do naszej kotłowni. Pan z firmy zrobił mi kosztorys na całość instalacji, który opiewa na sumę 35.000! W tej cenie jest kocioł (10.000), wszystkie grzejniki (Radson ok 6.000), zasobnik CWU (ok 1.500), wszystkie pozostałe materiały razem z podłogówką na powierzchni około 60m2 to kwota około 13.000, przy czym cała powierzchnia do ogrzania to jakieś 170 m2. W kosztorysie pod pozycją: robocizna jest kwota 3.500 zł. Nie jestem w tych sprawach specjalistą, i nie wiem czy 35 tyś. za kompletną instalację co i wodną to dużo czy mało?

Jeżeli macie jakieś rozeznanie w tej kwesti to proszę o poradę, ile kosztawała instalacja co i wodna w Waszych domkach.

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bardzo Was proszę o poradę. Została mi polecona firma z Lublińca do instalacji wodnej i co. Firma jest w kooperacji z Hefem i taki też piec planowałem do naszej kotłowni. Pan z firmy zrobił mi kosztorys na całość instalacji, który opiewa na sumę 35.000! W tej cenie jest kocioł (10.000), wszystkie grzejniki (Radson ok 6.000), zasobnik CWU (ok 1.500), wszystkie pozostałe materiały razem z podłogówką na powierzchni około 60m2 to kwota około 13.000, przy czym cała powierzchnia do ogrzania to jakieś 170 m2. W kosztorysie pod pozycją: robocizna jest kwota 3.500 zł. Nie jestem w tych sprawach specjalistą, i nie wiem czy 35 tyś. za kompletną instalację co i wodną to dużo czy mało?

Jeżeli macie jakieś rozeznanie w tej kwesti to proszę o poradę, ile kosztawała instalacja co i wodna w Waszych domkach.

Pozdrawiam.

około 130m2 do ogrzania: wod-kan, co, gaz, na całości podłogówka + 3grzejniki (2łazienki), piec gazowy z zasobnikiem cwu (~9tys.) - całość (materiał i robocizna) ~40tys.

NIE polecam! Zamówiłem u nich przewód przez alledrogo czekałem miesiąc i nic! Słaby kontakt ! Nawet łaskawie maila nie napisali.

Dobrze że wybrałem odbiór osobisty i nie wpłaciłem kasy.

Co to za hurtownia co nie może sprowadzić 260m kabla!

Ja natomiast mam same dobre wspomnienia z zakupów u nich. Raz kupowałem osobiście (duużo, na cały dom), drugi raz wysyłkowo - nie było najmniejszych problemów. Dużo gorsze wspomnienia mam z LIBRY z Tarnowskich Gór, której raczej nie mogę polecić.

Chyba zależy to od handlowca na jakiego się trafi w danej firmie. A potem opinia idzie w świat...

Witam

Wykonuję opinie geologiczno - górnicze wymaganą w mieście Tarnowskie Góry, ze względu na występowanie pomnika historii - sztolni, chodników, szybików oraz obszaru chronionego NATURA 2000 (wymóg wojewódzkiego konserwatora zabytków).

Opinie wykonywane są starannie, szybko i tanio. Posiadam wykształcenie i doświadczenie niezbędne w wykonywaniu tego opracowania

Proszę o kontakt

[email protected]

Mam pytanie co do okien - czy możecie cos polecić. Jakąś firmę??? i jakie macie doświadczenia przy ich zakupie... Firm dużo każda obiecuje i kusi ale która propozycja najlepsza???

Pozdrawiam

hm.... trudno doradzać w sprawie okien, podobne oferty różnią się jakościowo i cenowo….

myślę, że więcej można poczytać na ten temat na forum o oknach, do którego załączam link http://forum.muratordom.pl/showthread.php?1792-szukam-dobrych-okien/page395

......ja wybrałem okna u Jezierskiego i czekam na montaż :)

bardzo proszę także o namiar o tanią hurtownię z art. elektrycznymi

.

Przewody do instalacji YDY 3x1,5 3x2,5 prawdopodobnie najtaniej kupisz w Castoramie.

Należy pamiętać o tym, że zawsze warto negocjować bez względu na to w której hurtowni robi się zakupy gdyż:

na osprzęt instalacyjny w zależności od producenta możliwe rabaty od 15 do 25%,

na aparaturę modułową (wyposażenie rozdzielni) w zależności od producenta rabat od 30 do 45%

kable ziemne do przyłączy bądź do innych instalacji rabaty od cen producenta dochodzą do 70%

A jestem taka mądra, bo mąż mi podpowiada:) Więcej z niego nie wyciągnę więc życzę powodzenia i udanych zakupów

Mam pytanie co do okien - czy możecie cos polecić. Jakąś firmę??? i jakie macie doświadczenia przy ich zakupie... Firm dużo każda obiecuje i kusi ale która propozycja najlepsza???

Pozdrawiam

W sprawie okien polecam firmę Eurocolor z Pyskowic. Profesjonaliści, wszystko można zobaczyć w salonie, sprawdzić jak działa i jak wygląda. mają duży wybór okuć i profili. jako jedyni maja na stanie okna przesuwne HS (bezprogowe), o które nie mogliśmy się doprosić w innych sklepach. Okna mamy od miesiąca jesteśmy bardzo zadowoleni z obsługi. Wybraliśmy okna Brillant 80 trzyszybowe.

W sprawie okien polecam firmę Eurocolor z Pyskowic. Profesjonaliści, wszystko można zobaczyć w salonie, sprawdzić jak działa i jak wygląda. mają duży wybór okuć i profili. jako jedyni maja na stanie okna przesuwne HS (bezprogowe), o które nie mogliśmy się doprosić w innych sklepach. Okna mamy od miesiąca jesteśmy bardzo zadowoleni z obsługi. Wybraliśmy okna Brillant 80 trzyszybowe.

A jak to wyglądało u Was cenowo??? bo to tez ważna informacja. Chodzi mi o porównywalnośc z np. Oknplastem czy Oknolandem albo innymi firmami.