Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa TARNOWSKIE GóRY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My mamy w warunkach zabudowy wysokość do 10m, ale najśmieszniejsze jest to, że jest to dokładnie ta wysokość jaką podaliśmy składając o wniosek o wydanie tych warunków. Tak więc nie wiem czy sami składaliście wniosek czy też zrobił to jeszcze poprzedni właściciel działki przed sprzedażą, ale możesz się dowiedzieć w UM czy warunek 8m został narzucony czy taki był we wniosku i jakie są możliwości odstąpienia od tych 8m.

U nas mury idą do góry! Macie jakieś namiary na ekipę do dachu?? Koszt dachu, a mam 270 m2 zaczyna mnie przerażać. Jakie są teraz ceny robocizny dachu / m2 ? Pomóżcie :(

ja słyszałem o cenie ok 100 zł za m2 do skomplikowanego dachu (wielospadowy, lukarny, dachówka) Jak masz dwuspadowy to pewnie będzie zdecydowanie taniej, zalezy tez czy deskowanie czy folia, czy blacha czy dachówka

Niestety ceny ostatnio trochę sie zmieniły. Kumplowi ekipa robiła dach na wiosnę 2008, 4 spadowy, ale prosty i brali 50 zl za metr - więźba i dachówka. Tak więc wzięłam kontakt i zadzwoniłam do tego samego fachowca w sierpniu i wtedy już chciał 75zl za metr dwuspadowego dachu, a na 2009 umawiał się na 100 zl za metr. Tak więc liczę tylko na to, że ze względu na mniejszą dostępność kredytów ekipy będą musiały zejść z cenami w przyszłym roku, bo inaczej będzie trzeba poczekać z budową... :roll:

Witam wszystkich forumowiczów.

Ja z pytaniem ad. wydania technicznych warunków przyłączenia do sieci wodociągowej, będąc na tym etapie wypełniam wniosek pobrany ze str. internetowej PWIK i co widzę???

Charakterystyka zużycia wody. Prognozowane zużycie wody na następujące cele, bytowe w ilości.......... m3/d... hmmmm no ile? dodam, że dom będzie 132m2 a mieszkańców będzie dwóch (przynajmniej na początku)... ale to jeszcze nic, czytam dalej a tu: Prognozowana ilość ścieków - wody opadowe i roztopowe w ilości.........m3/d :roll: ile milimetrów deszczu+śniegu spada w T.Górach w przeliczeniu na m3/dobę ???!!! :o

Będę dozgonnie wdzięczna za podpowiedź, pewno część z Was przebrnął już przez ten etap.

• 2 weeks później...

Witam,

wszystkie dane jakie podasz sa wartosciami orientacyjnymi. Zobacz ile teraz zuzywasz. Dodaj do tego 30% a jesli chodzi o wody opadowe to wszystko x2 - ja bym tak napisal. Ja juz mialem warunki do dzialki.

A teraz mam pytanie: Czy ktos zna jakiegos dobrego "kowala" aby zrobil mi kraty na okna?

Pozdrawiam

Czytam sobie o tych cenach dachów. Ja mam Pana Mietka. Robic bedzie u mnie dach na 100 %. Jest solidny ale te ceny Wasze mnie przerażają. On nie jest taki drogi. Myslę, że ok 50 zł za m2 to dobra cena i sie podejmnie. A jest dokładny i zdolny. Robil bawole oczka , dwuspadowe i czterospadowe z lukarnami. Prosto i dokladnie :).

Witajcie,

jestem na etapie dachu (wlasnie go robia). W grudniu montaz okien (oby nie bylo sniegu u mnie na budowie a temperatura powyzej zera!!!). No i potrzebuje kogos kto postawi mi scianki dzialowe. Macie kogos sprawdzonego co zrobi rowne scianki?

A! Jeszcze jedno. Chce zalozyc na pare okien kraty. Macie jakies namiary na jakas firme?

Pozdrawiam