Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa TARNOWSKIE GóRY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A i mam parę dylemacików. A mianowicie chcię studnię wykopać i szukam magika od wyszukiwania wody na działce. Chcę to wiedzieć przed adapytacją. Chciałam założyc baterie słoneczne do wytwarzania własnego prądu. Okazuje sie, że przy tych cenach pradu to szybko sie zwróci inwestycja i czy znacie kogoś kto juz to przechodził. No i moje ostatnie pytanie to o kolektory słoneczne do podgrzewania wody wraz z ogrzewaniem domu. Co o tym sadzicie i czy nasze miasto coś refunduje a jeśli tak to co i z jakim piecem 9na jakie paliwo).Pozdrawiam uff. Pewno jako baba glupot napisałam :oops:

Gizela

Poczytaj na forum na temat kolektorów. Opinie są skrajne. My też chcieliśmy takie rozwiązanie, ale ostatecznie zrezygnowaliśmy. Kolektory są jeszcze bardzo drogie (około 12 tys.zł), a ich żywotność to góra 20 lat. Taka inwestycja niekoniecznie się zwróci. Co innego jeśli gmina w części finansuje taką inwestycję. Warto sprawdzić.

Gizela

Z tego co się dopytywałam w UM i w w innych funduszach to niestety nie ma dofinansowania dla nowobudowanych domów. Istnieje program zmniejszenia emisji dla starych domów, gdzie dofinansowują wymianę kotła, ocieplenie, kolektory itp. Chodzi o wymianę starych pieców węglowych. Nas to niestety nie dotyczy, bo jak sie wyraził jakiś Pan w UM, jesteśmy zobowiązani budować dom wg nowych norm ekologicznych i dlatego dofinansowanie nie przysługuje.

• 3 weeks później...
Witam wszystkich i miło mi dołączyć do grupy Tarnowskie góry i okolice. Jestem z Bytomia a mój domek powstanie w gminie Zbrosławice a dokładnie wŁubkach. Jestem dopiero na etapie początkowym. Zamówiłam projekt - poema 2 w ign projekty i teraz zastanawiam się czy zlecić badania geologiczne. W firmie geotechnika Katowice zażyczyli sobie ok 1200 zł. Trochę to kasy jest. Może ktoś z was mógłby kogoś polecić. No i szukam geodety i kogoś kto mógłby mi zaprojektować przyłącze wody. Ciężki ten początek uf!! :roll:

Gizela

Z tego co się dopytywałam w UM i w w innych funduszach to niestety nie ma dofinansowania dla nowobudowanych domów. Istnieje program zmniejszenia emisji dla starych domów, gdzie dofinansowują wymianę kotła, ocieplenie, kolektory itp. Chodzi o wymianę starych pieców węglowych. Nas to niestety nie dotyczy, bo jak sie wyraził jakiś Pan w UM, jesteśmy zobowiązani budować dom wg nowych norm ekologicznych i dlatego dofinansowanie nie przysługuje.

No to lipa :(. Dziwię się, że tak traktują sprawę ekologi. Przecież korektor to oszczędność i ekologia. Nie mamy obowiązku go kupować. Zachętą może być dopłata i wsparcie dla budujących. Widzę, że trzeba się wybudować zamontować piec węglowy a potem przerobić na korektor i gaz i baterie . Tak zrobiła moja znajoma i jest zadowolona.

Witam wszystkich i miło mi dołączyć do grupy Tarnowskie góry i okolice. Jestem z Bytomia a mój domek powstanie w gminie Zbrosławice a dokładnie wŁubkach. Jestem dopiero na etapie początkowym. Zamówiłam projekt - poema 2 w ign projekty i teraz zastanawiam się czy zlecić badania geologiczne. W firmie geotechnika Katowice zażyczyli sobie ok 1200 zł. Trochę to kasy jest. Może ktoś z was mógłby kogoś polecić. No i szukam geodety i kogoś kto mógłby mi zaprojektować przyłącze wody. Ciężki ten początek uf!! :roll:

Witaj :p mogę polecić mojego geodetę 693-958-353. Szybko i kontretnie mapki 2-3 tygodnie. Co do cen też elastycznie. Tyczenie budynku jeszcze przede mną to sie nie wypowiadam. Pozdrawiam :D

Witam.

U mnie prawie stan surowy zamkniety. Prawie poniewaz brakuje mi dwoch okien w dachu. Podobno domek musi przemarznac aby bylo wszystko OK? Czy macie jakies zdanie na ten temat? Czy nie czekac na nic i robic w srodku?

Pozdrawiam

jak mnie uczyli w szkole to dom powinien postać ale to było kiedyś. gdy jest grunt wysadzinowy lepiej pczekać bo przy mrozach moze popękć i to jest normalne natomiast roń boże ocieplac i tynków zewnętrznych. Co do środka to smiało nim zrobisz instalacje to bedzie można bez problemu tynkować