Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa TARNOWSKIE GóRY

Recommended Posts

W oknie w kuchni i w pokoju gdzie niewiele dobiega słońca (i co do którego miałem podejrzenia, że jest więcej wilgoci niż gdzie indziej) mam zamontowane wywietrzniki higrosterowane - AERECO, poniżej strona www z opisem.

http://www.aereco.com.pl/produkty.php?prod=EMM&zakladka=1&subZak=1&prodSite=main

Ich podstawowa zaleta to uzaleznienie przepływu powietrza od wartości wilgotności względnej wewnątrz pomieszczenia.

Problem polega na tym, że zamówienie ich z oknem czasami jest nieopłacalne bo sam nawiewnik wprost od przedstawiciela handlowego można kupić za około 130,00 pln (cena sprzed roku) a okno z zamontowanym nawiewnikiem jest czasami droższe o 300,00 pln. Tak więc jedno okno zamówiłem z nawiewnikem od razu, zapłaciłem o 200,00 pln więcej. Drugie okno zostało przez producenta na moje życzenie wykonane z rowkami wentylacyjnymi w ramie a wywiewnik dokupiłem osobne i sam zamontowałem. Montaż jest prosty i dobrze opisany na opakowaniu nawiewnika, można rownież skorzystać ze strony www.

Wywiewnik jest praktyczny, działa automatycznie, istnieje też możliwość zamknięcia go na stałe jak np. stwierdzimy, że jest za zimno, za bardzo wieje itd.

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W zimie dwa czy trzy razy zamykałem jeden z nawiewników, ten w pokoju z którego akurat rzadko korzystamy. Robiłem to wtedy, gdy był duży mróz i nie było problemów z jego mechanicznym zamknięciem, gdyby zamarzł po prostu musiałbym to wtedy zauważyć. Wydaje mi się, że konstrukcja tego typu nawiewnika jest przemyślana i stąd prawdopodobieństwo, że coś zamarznie jest małe. Tym bardziej, że mechanizm automatycznej regulacji wielkości przepływu jest od strony pokoju, kuchni itd. więc jest w ciepłym pomieszczeniu. Póki co moje 2 letnie okna z tymi nawiewnikami działają bez zarzutu.

Na stronie AERECO można znależć "doradców klienta". Dla Katowic są podane 2 osoby, skontaktowałem się z pierwszą osobą z listy, telefonicznie bądż e-mailowo już dokładnie nie pamiętam. A potem telefonicznie uzgodniłem możliwość odebrania nawiewnika w umówionym miejscu w Katowicach. Pan "doradca" przywiózł nawiewnik i fakturkę o umówionej godzinie i na dodatek udzielił paru wskazówek montażowych. Choć jak już wspomniałem montaż jest bardzo prosty.

dzięki serdeczne jarry1 z kożystałem z twoich wskazówek i okazało się że w Tarnowskich Górach jest dystrybutor i montażysta. Naprawde jest taniej brać bezpośrednio od dystrybutorów, ceny jak sie orientowałem w punktach z oknami to od 200,00 do 300,00 złoty i to bez monytażu, twierdzą ze w oknach zamontowanych nie ma mozliwości montażu nawiewników. Po rozmowie z dystrybutorem się okazało ze jest taka możliwość.

Pozdrawiam :lol:

• 1 month później...

Witam serdecznie Wszystkich Rodaków z Ziemii Tarnogórskiej,

Ja,choć urodzona w Bytomiu,mam nadzieję w przyszłości zapuścić korzenie w tych pieknych okolicach powiatu tarnogórskiego:nasze budowanie zaczynamy wiosną 2007(oby!!! :lol: )

W cenach działek niestety nie orientuje się;my mielismy to szczęście ,że dostalismy w prezencie od rodziców;wiem ,że w w okolicy jest dość duże zainteresowanie działkami,i chyba jest sporo działek budowlanych,ale może nie na sprzedaz w tej chwili,bo plan zagospodarowania zmienił się niedawno ,a więc sprzedaż działek wiązałaby sie z dodatkowymi opłatami.

Gdybym miała jakieś namiary to dam znać.

Powodzenia

Pozdrawiam Wszystkich,

Witam serdecznie Wszystkich Rodaków z Ziemii Tarnogórskiej,

Ja,choć urodzona w Bytomiu,mam nadzieję w przyszłości zapuścić korzenie w tych pieknych okolicach powiatu tarnogórskiego:nasze budowanie zaczynamy wiosną 2007(oby!!! :lol: )

W cenach działek niestety nie orientuje się;my mielismy to szczęście ,że dostalismy w prezencie od rodziców;wiem ,że w w okolicy jest dość duże zainteresowanie działkami,i chyba jest sporo działek budowlanych,ale może nie na sprzedaz w tej chwili,bo plan zagospodarowania zmienił się niedawno ,a więc sprzedaż działek wiązałaby sie z dodatkowymi opłatami.

Gdybym miała jakieś namiary to dam znać.

Powodzenia

Pozdrawiam Wszystkich,

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam tarnogórzan

po 30 latach spędzonych w TG ... własnie się wyprowadzam do Tworoga.

I mam do Was prosbę.

Kupiłem tam dom z istniejącym CO. dodtkowo chcę tam zamontować kominek z płaszczem wodnym ( dołaczyć do isniejącego ogrzewania). Czy możecie podsłać mi namiary na jakiegoś porządnego wykonawcę ?

Może ktos z Was ma doświdczenie w tym temacie ?

Bedę wdzięczny za pomoc!!!!

Dziekuję !

( BArtek 602 42 12 43)

• 4 weeks później...

Witam,

przez ostatni czas szukałem działki budowlanej w rejonie Świerklańca-Piekar Śląskich. Mam trochę namiarów na prywatne osoby które mają/miały grunt do sprzedania. Jest ktoś zainteresowany?

Ja kupuję małą działkę - niecałe 8 ar w Myszkowicach. 9 km od Świerklańca. Za rzeką. 35 zł/m2 czyli ceny znacznie niższe niż np. w Chechle (100zl/m2), Świerklańcu, Orzechu (70 zł/m2) czy pobliskich Bobrownikach Będzińskich (50 zł/m2).

Czy zauważyliście że ceny działek w tym rejonie oszalały? Jeszcze przez lato w Świerklańcu 50 zł/m to było drogo a teraz ludzie chcą nawet i 100 zł.

• 1 month później...
  • 3 weeks później...

Witam serdecznie :D Budowa Rybna

Ja załatwiałem pozwolenie jakieś niecałe pół roku, ale z tego 3 miesiące zajęło załatwienie pozwolenia ze środowiska, bo akurat zaczęła obowiązywać nowa ustawa o ochronie środowiska Natura 2000. Nikt nie wiedział jak ma wyglądać wniosek i tym podobne. Potem musiałem się jeszcze odwoływać do wojewody, bo droga dojazdowa ma tylko 3 m i miasto nie chciało mi dać pozwolenia. Wszystko mogli przetestować na moim pozwoleniu, następnym będzie łatwiej. Ogólnie wszystko skończyło się dobrze i teraz kończę tynkować w środku.

Terivę mogę polecić z Konopisk, tania i dobra, końcowe pustaki pełne w cenie na cały strop. Nie wiem jak inni, ale jako dostawcę większości materiałów mam firmę Builder z obwodnicy i też jestem zadowolony. Najważniejsze wszystkie materiały, które pozostaną można zwrócić !!

Pozdrawiam

Witam serdecznie wszystkich budujących w okolicach Tarnowskich Gór.

Jestem na etapie castingu firm montujących centralne ogrzewanie + ogrzewanie podlogowe i musze sie przyznac ze rozpiętość cenowa jest piorunująca -15 tyś róznicy od najtańszej wyceny do najdroższej. Mam pytanie czy ktoś zna jakaś rzetelną firmę od intalacji grzewczej w naszym rejonie za normalne pieniądze- a może komuś zrobili i jest ten kotś bardzo zadowolony.

Pozdrawiam i czekam na wieści!