iwona666662 05.01.2009 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Witam w marcu chcemy z mężem zaczac budowe domu,lecz nie mamy jeszcze ekipy. Bardzo prosze o polecenie nam jakiejs niedrogiej a zarazem dobrej ekipy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kattharina 05.01.2009 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Gizela, gratulacje:) My właśnie czekamy na pozwolenie na budowę. Ma być w połowie miesiąca. Teraz siedzimy na necie i dokształcamy się z wiedzy budowlanej na temat fundamentów:) I powiem wam szczerze, nie wiem co mam o tym myśleć. ekipa ma wejść od dziury, czyli wykopy w naszym zakresie. I tu zaczynają się schody. Wykonawca powiedział nam, że nie kopie się " rowów" pod ławy, tylko ściąga całą ziemie do dolnego poziomu a potem środek zasypuje piaskiem. Ale to musi być w cholerę piachu, po drugie kopara musi sie nieźle nakopać. Wszystko to wygląda na niezłe koszty, a na forum czytałam, ze ludzie kopią otwory pod fundamenty koparkami z łyżką np. 70cm i nie ma aż tyle zasypywania. Podzielcie się proszę swoimi doświadczeniami, bo już powoli korby dostaję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwona666662 06.01.2009 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Jestem nowym użytkownikiem i nie wiem czy otrzymaliscie moja wiadomosc odnowcnie prosby o pomoc w znalezieniu ekipy budowlanej. Dom ma stanąc w Lasowicach chcemy zaczac w marcu bo okolo lutego dostaniemy juz wszystkie pozwolenia. Prosze o odpowiedz. Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gizela 06.01.2009 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Kattharina a może poprostu doradzić się kierownika budowy. Ja mam zamiar mieć taką babkę podobno szaleje na budowach i daje nieźle popalić budowlańcom. Myślę, że wtedy jest się takim bardziej spokojnym, że dom się nie zawali. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olek_tg 06.01.2009 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Gizela, gratulacje:) My właśnie czekamy na pozwolenie na budowę. Ma być w połowie miesiąca. Teraz siedzimy na necie i dokształcamy się z wiedzy budowlanej na temat fundamentów:) I powiem wam szczerze, nie wiem co mam o tym myśleć. ekipa ma wejść od dziury, czyli wykopy w naszym zakresie. I tu zaczynają się schody. Wykonawca powiedział nam, że nie kopie się " rowów" pod ławy, tylko ściąga całą ziemie do dolnego poziomu a potem środek zasypuje piaskiem. Ale to musi być w cholerę piachu, po drugie kopara musi sie nieźle nakopać. Wszystko to wygląda na niezłe koszty, a na forum czytałam, ze ludzie kopią otwory pod fundamenty koparkami z łyżką np. 70cm i nie ma aż tyle zasypywania. Podzielcie się proszę swoimi doświadczeniami, bo już powoli korby dostaję zależy czy dom z piwincami czy bez jeżeli bez głebokość przemarzania na slasku 1m założmy ze 30 cm nadsypujesz czyli 70 cm na wykop ci wystarcza. Najlepiej wziąść fadrome i sciągnąć cały humus ok 30cm zostaje 40cm piachu czy czegos tam . Do zasypania niewiele zostaje . Mozna tez wykopac ręcznie pod ławy jest to najtaniej jak masz dużą rodzinę ale humus i tak musisz ściągnąć więc na jedno wychodzi i tak musi być kopara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LAMP 06.01.2009 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Wykonawca powiedział nam, że nie kopie się " rowów" pod ławy, tylko ściąga całą ziemie do dolnego poziomu a potem środek zasypuje piaskiem. Ale to musi być w cholerę piachu, po drugie kopara musi sie nieźle nakopać. Wszystko to wygląda na niezłe koszty, a na forum czytałam, ze ludzie kopią otwory pod fundamenty koparkami z łyżką np. 70cm i nie ma aż tyle zasypywania. Podzielcie się proszę swoimi doświadczeniami, bo już powoli korby dostaję Można i tak i tak. Fakt, że wybierając cały środek jest więcej kopania, ale za to robi się to szybciej, "łapiąc" jedynie z grubsza obrys budynku. Wywożenia więcej, czasem jednak w okolicy można znaleźć kogoś kto chętnie przyjmie ziemię czy piasek. Dla wykonawcy fundamentów na pewno prościej jest robić szalunek dla ław fundamentowych gdy ma więcej przestrzeni wokoło. Większa swoboda działania. Jeśli masz grunt piaszczysty i przestronną działkę, możesz część piasku zostawić i użyć go do zasypywania fundamentów. Przeanalizuj to wszystko, porozmawiaj z firmą od robót ziemnych i popytaj czy ktoś nie potrzebuje "trochę" ziemi w okolicy. Może się okazać że wtedy koszty wcale nie są takie duże. Pozdrawiam Lech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kattharina 08.01.2009 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Olek-tg, Lamp dzięki za odpowiedzi. Rzeczywiście może to nie będzie takie kosztowne. Nadsypać muszę około 0,5 metra, w niektórych miejscach nawet 70cm, bo droga wewn. jest wyżej niż działka i chcemy wyrównać teren do niej. Czyli kopię na ławy 30cm na ławy i 20cm na ściany fundamentowe, reszta będzie z nadsypywania - dobrze to rozumiem? Druga sprawa ziemi potrzeba nam co niemiara na wyrównanie innego kawałka działki, bo tam jest niezły dół i myślę, że nawet jak cały obrys wykopiemy, to ziemi zabraknie:) Jedyne co mnie martwi to koszt piachu, ale po tym jak mnie olek-tg oświecił, i tak musiałabym przywieźć piach, żeby zasypać podniesienie o 0,5 metra, więc te 20 cm różnicy nie robią. Jeszcze raz dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cooba16 08.01.2009 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Do BORDOWA08:Witam, my tez będziemy się budowac w Bytomiu-Górnikach ale zaczynamy powolutku dopiero w sierpniu (w 2009 tylko fundamenty + roboty ziemne).Namiar na geodetę z T. Gór - mapki do celów projektowych robił co prawda miesiąc, ale za 600 PLN duży obszar (nasza działka + droga dojazdowa + po 30 m. z każdej strony - zrobił to na prawdę dobrze, pozaznaczał nawet wysokości i równoleżniki) tel. 384-22-22.Mam też namiar na niezłego projektanta jakby co... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_de 12.01.2009 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 witam, czy możecie polecić jakąs firmę od okien plastikowych? rodzice mają zamiar wymienić w swoim domu w Świerklańcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gizela 13.01.2009 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 witam, czy możecie polecić jakąs firmę od okien plastikowych? rodzice mają zamiar wymienić w swoim domu w Świerklańcu Mogę polecić, podobno solidni ale nie korzystałam jeszcze. Tarnowskie Góry Dyńdo szukaj po internecie bo nie mam namiarów tylko wiem gdzie sie znajdują w Tarnowskich Górach. Może Tobie się uda przez internet. Ja BYŁAM W ICH SIEDZIBIE Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_de 13.01.2009 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 a gdzie w Tarn. Górach jest ich siedziba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gizela 14.01.2009 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Poszukałam na necie tel 9032)285-14-47 ul. Gliwicka 21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_de 14.01.2009 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radiX 15.01.2009 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 witam... odpowiadam na posta wczesniejszego z pytaniami jak w temacie. ja robilem tak, ze wybralem wszystko i lalem lawy fundamentowe i potem piaskiem zasypalem srodek. wcale nie tak drogo, zwazywszy na to, ze w zaleznosci od tego jaki grunt jest i tak wiecej metrow betonu ci pojdzie na rowy na lawy w ziemi. poza tym - wiesz co masz pod plyta budynku... dobrze ubity piasek i nic ci go nie ruszy.... ale znam takich co buduja na wykopanych rowach pod lawy i tez domy stoja..... w razie pytan prosze pytac - podyskutujemy na forum.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlanka1965 16.01.2009 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Strzezcie sie wszyscy firmy OLIMARKOR i Pana Tomasza. Nie korzystajcie z jegouslug. Mowi, ze zna sie na wykonczeniach. Chwali sie ze ma wyspecjalizowanaekipe - tak pisze na swoich stronach: "Nadrzędnym celem działalności firmystanowiącym o powodzeniu na rynku i dalszym rozwoju jest jakość i terminowośćwykonywanych usług." i jeszcze "Przedsiębiorstwo zatrudnia wysokowykwalifikowan y zespół pracowników. Posiadamy rozbudowaną bazę sprzętową oraz materiałową, pozwalającą skutecznie prowadzić działalność zarówno na terenie Tarnowskich Gór, jak i w innych rejonach kraju. "A w efekcie ludzi ciagle zmienia, nie znaja sie na rzeczy, terminow nie dotrzymuje. Kafelki polozone fatalnie, hydraulika do poprawki, sciany do dalszego wykonczenia. Wiecej szkod narobil, niz dobrego. Odradzam wszystkim. . . . SKANDAL - Tylko zmartwienia, ciagle poprawki i strata pieniedzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LAMP 17.01.2009 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 Czy ktoś może polecić jakąś sprawdzoną firmę od wylewek?? Będę wdzięczny za wszelkie namiary.PozdrawiamLech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanraf 19.01.2009 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Witam mam pytanie, bo już tyle razy pomogliście Za miesiąc chciałabym zacząć kłaść podłogówkę.. macie jakiegoś sprawdzonego fachowca? A najlepiej jeszcze jakąś tanią firmę z materiałami do podłogówki, bo mam już jedną wycenę, ale wydaje mi się ona wygórowana Jak ktoś robił podłogówkę, to proszę o jakieś namiary! Wielkie dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Peter 19.01.2009 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Jestem nowym użytkownikiem i nie wiem czy otrzymaliscie moja wiadomosc odnowcnie prosby o pomoc w znalezieniu ekipy budowlanej. Dom ma stanąc w Lasowicach chcemy zaczac w marcu bo okolo lutego dostaniemy juz wszystkie pozwolenia. Prosze o odpowiedz. Pozdrawiam wszystkich Namiary na firmę z Lasowic podam na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LAMP 19.01.2009 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Witam mam pytanie, bo już tyle razy pomogliście Za miesiąc chciałabym zacząć kłaść podłogówkę.. macie jakiegoś sprawdzonego fachowca? A najlepiej jeszcze jakąś tanią firmę z materiałami do podłogówki, bo mam już jedną wycenę, ale wydaje mi się ona wygórowana Jak ktoś robił podłogówkę, to proszę o jakieś namiary! Wielkie dzięki! Parę dni temu u mnie zaczął pracować instalator. Rozprowadził wodę, kanalizę, teraz bierze się za ogrzewanie. Folia i styropian już w części pomieszczeń ułożone, jutro powinien zacząć kłaść rury do podłgówki. Wszystko idzie sprawnie i bez zgrzytów. Do końca na temat jego roboty będę się mógł co prawda wypowiedzieć po skończeniu, jednak do tej pory jestem zadowolony. Materiały kupuję sam. Parę drobiazgów kupił instalator. Jeśli chcesz namiar, służę pomocą. Ewentualnie zapraszam do obejrzenia jego dokonań do mnie na budowę. Pozdrawiam Lech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elemela 25.01.2009 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Witam szanownych forumowiczów! Czy możecie napisać ile czasu się czeka na wydanie Warunków Zabudowy w Tarnowskich Górach. Właśnie dobrnęliśmy do tego etapu i zastanawiamy się ile będzie dane nam oczekiwać na to cudo. Potem jeszcze tylko adaptacja projektu gotowego (ciekawe ile to zajmuje czasu architektowi? ), następnie pozwolenie na budowę (tu chyba jest do 65dni) i JUUUUUŻŻŻŻ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts