kattharina 26.01.2009 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 No jeśli chodzi o warunki zabudowy to musisz liczyć jakieś 2-3 miesiące. Adaptacja zależy od architekta, jeśli nie ma dużo zmian i przeliczeń konstrukcyjnych to nawet w tydzień potrafią zrobić adaptację. Ale bezpiecznie liczyć jakieś 2-4 tygodni. Nie wiem czy masz już mapy do celów projektowych, bo to dość czasochłonna sprawa, jeśli nie, to zajmijcie się tym w czasie oczekiwania na warunki:) Kolejna sprawa to miejsce budowy w Tarnowskich Górach, jeśli budujecie na terenach byłej kopalni to dojdzie Wam dodatkowo obowiązek zrobienia ekspertyzy geologiczno-górniczej. No i potem pozwolenie na budowę (najpierw trzeba zebrać potrzebne dokumenty np. warunki techniczne podłączenia mediów, włączenie do drogi publicznej itp.) i tu raczej uwijają się w ciągu miesiąca. Życzę powodzenia w walce z urzędami:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elemela 26.01.2009 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Dzięki za odpowiedź. 3 miechy czekać na WZ-tkę!!! nieeeeeeeeeeee! (na stronie Urzedu piszą, że 1 miesiąc). Czy komuś z T.G udało się to załatwić w krótszym czasie? Co do miejsca budowy to będą to Sowice, mam nadzieje, że aż tak daleko nie sięga nasza kopalnia srebra Czy miał ktoś z Sowic problemy ze szkodami górniczymi? Mapy do celów projektowych już mamy. Ciekawi mnie jak architekt bada grunt, żeby dostosować projekt gotowy do podłoża (nośność gruntu, wody gruntowe ipt) ? Czy czerpie informacje z wypisu z rejestru gruntów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom242 26.01.2009 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Witam serdecznie Mam dużą ilość gruzu czy ktoś z was nie potrzebuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aspect 27.01.2009 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Dzięki za odpowiedź. 3 miechy czekać na WZ-tkę!!! nieeeeeeeeeeee! (na stronie Urzedu piszą, że 1 miesiąc). Czy komuś z T.G udało się to załatwić w krótszym czasie? Co do miejsca budowy to będą to Sowice, mam nadzieje, że aż tak daleko nie sięga nasza kopalnia srebra Czy miał ktoś z Sowic problemy ze szkodami górniczymi? Mapy do celów projektowych już mamy. Ciekawi mnie jak architekt bada grunt, żeby dostosować projekt gotowy do podłoża (nośność gruntu, wody gruntowe ipt) ? Czy czerpie informacje z wypisu z rejestru gruntów? Elemela Ja załatwiłem WZ w 2,5 tygodnia i to tylko dlatego że pani była akurat na urlopie przez tydzień, byłoby wczesniej. Wystarczył tylko usmiech Polecam Pania Monikę Fabię (jak skoda ) Bardzo miła osoba, sama dzwoni, działa błyskawicznie, chyba wyjatek wśród urzędników. Teraz jestem na etapie pozwolenia na budowe Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elemela 28.01.2009 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Dzięki za odpowiedź Aspect 2,5 tygodnia to ja rozumieeeeemm Co tu dużo mówić pani ma na imię Monika ( a jak śpiewał pan R.Gawliński "Moniki są OK....piękne jak okręt...uuuuuu...pod pełnymi żaglami ", nawiasem mówiąc również noszę takowe imię ). Pozdrawiam wszystkich budujących w T.G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kattharina 29.01.2009 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 elemela jak budujesz poza terenem Natura 2000 to może będzie szybciej. My czekaliśmy 2,5 miesiąca na odpowiedź od konserwatora zabytków i nawet Pani Monika nie była w stanie pomóc, choć może mój uśmiech nie był tak piękny jak aspecta:) My będziemy budować prawie w centrum Tarnowskich Gór i 2 moich znajomych co budują koło mnie też czekali tyle. Myślałam, że nas szlag trafi, przez to nie zaczęliśmy budowy na jesień i nie wzięliśmy kredytu, kiedy warunki były jeszcze przyzwoite. Ach, trudno... Ale życzę powodzenia, może u Ciebie będzie tak jak u aspecta:) tom242 interesuje mnie gruz na utwardzenie drogi (cegły, pustaki itp.), przyślij więcej szczegółów na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kattharina 29.01.2009 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Acha, przypomniało mi się Czy możecie polecić tanie hurtownie z materiałami budowlanym w okolicy? Kupowaliście wszystko z jednej czy raczej szukaliście najtańszego źródła dla każdego materiału? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elemela 29.01.2009 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Co do hurtowni, to oddzwoniliśmy jakieś 50 z regionu i rozbieżności cenowe są skandaliczne np.:- gazobeton szary(24x24x49) od 7,75 PLN do 11,20 PLN brutto !!!!-MAX od 2,90 - 5,20 PLN brutto- Pustak Jopek G-36 od 4,60 - 5,32 PLN brutto- Jopek 25 P+W od 4,15 - 5,50 PLN brutto. Godni polecenia są Miller- Janoszka za Zbrosławic, ul Jagiellońska (obok stacji paliw).Z panem można się dogadać, można negocjować, ma najtaniej asortyment, który nas interesuje. W Builderze w T.G (ul.Obwodowa) dają 10% rabatu przy większych zamówieniach (ale mimo to wychodzi drogo). My będziemy robić zakupy w różnych hurtowniach. Różny asortyment potrzebujemy w różnym czasie, tam gdzie mają tanie pustaki, mają drogie bloczki fundamentowe, tam gdzie mają bloczki nie mają interesującej nas dachówki, wreszcie nie mamy gdzie składować tego wszystkiego. Kattharina najlepiej podzwoń (polecam Skype 7 groszy za min. na stacjonarne) i popytać o to co Was interesuje. P.S. Cześć Sowic w której będziemy się budować nie jest objęta programem "Natura 2000", więc może przy zaangażowaniu i przychylności pani Monik :Di szybko to pójdzie.[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LAMP 29.01.2009 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Potwierdzam to co napisane powyżej. Nie twierdzę że przywiązanie do jednej hurtowni jest złe, ale przy grubszych zakupach warto szukać nawet dalej od budowy, czasem się opłaci. Niektóre hurtownie z racji sprzedaży dużej ilości danego asortymentu mają go taniej, inne rzeczy drożej, warto więc podzwonić i popytać. Sam kupowałem materiały w hurtowniach w rożnych miejscach, gdzie było taniej, uwzględniając transport. Zdarzyło mi się robić zakupy w Tarnowskich Górach (3 hurtownie), Bytomiu, Siemianowicach, Gliwicach, Katowicach, Lublińcu, Gorzowie Śląskim i Rybniku!!. Jeśli robicie duże zakupy, łatwo policzalne, warto szukać i negocjować ceny. Fakt - telefon też kosztuje, ale uwierzcie, zwraca się. Z nawiązką. PozdrawiamLech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom242 29.01.2009 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 elemela jak budujesz poza terenem Natura 2000 to może będzie szybciej. My czekaliśmy 2,5 miesiąca na odpowiedź od konserwatora zabytków i nawet Pani Monika nie była w stanie pomóc, choć może mój uśmiech nie był tak piękny jak aspecta:) My będziemy budować prawie w centrum Tarnowskich Gór i 2 moich znajomych co budują koło mnie też czekali tyle. Myślałam, że nas szlag trafi, przez to nie zaczęliśmy budowy na jesień i nie wzięliśmy kredytu, kiedy warunki były jeszcze przyzwoite. Ach, trudno... Ale życzę powodzenia, może u Ciebie będzie tak jak u aspecta:) tom242 interesuje mnie gruz na utwardzenie drogi (cegły, pustaki itp.), przyślij więcej szczegółów na priva. Posedł daj znać czy doszło jeśli nie to podaję nr 0661 700 399 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kattharina 30.01.2009 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Elemela, Lamp a jak szukaliście hurtowni? BNo na necie pojawia się ich niewiele. Muszę przygotować kosztorys dla banku i pójdę do Buildera z projektem niech mi zrobią wycenę na wszystko, ale szukać będę rzeczywiście po okolicy skoro są takie rozbieżności. Problem tylko z namiarami na takie hurtownie Oczywiście hurtownię Miller-Janoszka już sobie zanotowałam:) Druga sprawa czy dawaliście komuś do przeliczenia zapotrzebowanie materiałowe czy braliście dane z projektu? Ekipa mi tego nie przeliczyła niestety. tom242 numer doszedł na priva. Tylko my may 100m drogi do utwardzenia, żeby ciężarówki się nie zakopywały, tak więc tam potrzeba ogromnej ilości gruzu:) Ale dzięki za chęci! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom242 30.01.2009 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Gruz jest z pieca piekarniczego zostało ok 3 przyczep może 4 z traktora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LAMP 30.01.2009 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Elemela, Lamp a jak szukaliście hurtowni? BNo na necie pojawia się ich niewiele. Z namiarów od znajomych, którzy wcześniej budowali, z internetu i z ogólnej wiedzy topograficznej nabywanej podczas przemieszczania się po okolicy Jeśli chodzi o same Tarnowskie Góry to między innymi możesz brać pod uwagę: Builder, Ikbud, Melbud, a stal w Inpolu. Lech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elemela 30.01.2009 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 http://www.pkt.pl/firmy/Wojew%C3%B3dztwo%3A%22%C5%9Al%C4%85skie%22/q_hurtownia+budowlana/1/ Wpisując w Google "hurtownie budowlane", "materiały budowlane" lub "składy budowlane" można znaleźć sporo firm. Powiadają "szukajcie a znajdziecie" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kattharina 31.01.2009 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Dzięki Elemela! Ja szukałam po miastach i niewiele znalazłam Ale mam jeszcze inne pytanko:) Staram się właśnie sklecić jakiś kosztorys dla banku i mam parę pytań do budujących w okolicy: - ile płaciliście za metr za tynki gipsowe lub cementowo-wapienne - czy otwory okienne i drzwiowe się odlicza przy ustalaniu metrażu, czy po prostu liczyć powierzchnię wszystkich ścian x wysokość plus sufity - ile płaciliście za wylewki - też się liczy na metry? - robiliście na siatce zbrojeniowej czy bez? - ile mam średnio liczyć za instalację gazową, odgromową i alarmową - na elektrykę zakładam ok. 13 tys a na co+ wod-kanalizacyjna ok. 35 tys. - słusznie? Wiem, ze to wszystko sprawy względne, zależy przecież od instalacji, ale chodzi mi o jakieś średnie założenia mniej więcej żeby ująć w kosztorysie:) Resztę jakoś oszacujemy na podstawie materiałów i ustalonych kosztów robocizny z jakimś marginesem na plus na początkowe etapy, żeby transzy nie wstrzymali:) z góry dziękuję ! Pozdrawiam Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katerina 01.02.2009 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Polecam hurtownię materiałów budowlanych z Lublińca HOGER. Mają najniższe ceny, można negocjować, dają rabaty i sami robią zestawienie ilości materiałów na podstawie projektu.Materiały na dach warto sprawdzić w firmie MEGADACH na Strzybnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LAMP 02.02.2009 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Poszukuję ekipy do ocieplenia poddasza. Jeśli ktoś ma sprawdzonych fachowców, bedę wdzięczny za namiar. PozdrawiamLech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olek_tg 02.02.2009 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 sam se to zrób nic trudnego wate układasz potem stelaż znowu wate i płyty cała filozofia, szczegoly znajdziesz w necie ,szkoda kasy wydawać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LAMP 02.02.2009 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 sam se to zrób nic trudnego wate układasz potem stelaż znowu wate i płyty cała filozofia, szczegoly znajdziesz w necie ,szkoda kasy wydawać Właśnie zbieram oferty, ale widzę, że ciężko jest i ceny jakieś kosmiczne. Do etapu profili - rzeczywiście nic trudnego, natomiast położenie płyt - rąk brakuje Lech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sfysywiu 02.02.2009 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Poziomowanie na ESkach nie jest takie proste. Samodzielne układanie mniejszych płyt jest złym rozwiązaniem, bo im mniej łączeń tym lepiej. Szpachlowanie też może przysporzyć problemów. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts