Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa TARNOWSKIE GóRY

Recommended Posts

Dzięki Elemela! Ja szukałam po miastach i niewiele znalazłam :D

Ale mam jeszcze inne pytanko:) Staram się właśnie sklecić jakiś kosztorys dla banku i mam parę pytań do budujących w okolicy:

- ile płaciliście za metr za tynki gipsowe lub cementowo-wapienne - czy otwory okienne i drzwiowe się odlicza przy ustalaniu metrażu, czy po prostu liczyć powierzchnię wszystkich ścian x wysokość plus sufity

- ile płaciliście za wylewki - też się liczy na metry? - robiliście na siatce zbrojeniowej czy bez?

- ile mam średnio liczyć za instalację gazową, odgromową i alarmową

- na elektrykę zakładam ok. 13 tys a na co+ wod-kanalizacyjna ok. 35 tys. - słusznie?

Wiem, ze to wszystko sprawy względne, zależy przecież od instalacji, ale chodzi mi o jakieś średnie założenia mniej więcej żeby ująć w kosztorysie:) Resztę jakoś oszacujemy na podstawie materiałów i ustalonych kosztów robocizny z jakimś marginesem na plus na początkowe etapy, żeby transzy nie wstrzymali:) z góry dziękuję !

Pozdrawiam

Kasia

Kattharina

jak chcesz to moge podesłac ci mój kosztorys, który robiłem dla banku (to moja branza, kredytami hipotecznymi zajmuje sie od 6 lat). Dom 150 m2, kwota w kosztorysie 531 tys

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W koncu dostałem pozwolenia na budowe :D :D :D :D

i to od razu prawomocne, nie było stron :D

Zrobiłem tez pierwsze zakupy w Builderze:

PTH 30 p+w po 5,1 zł za szt

PTH 25 p+w po 6,2 zł za szt

PTH 11,5 p+w po 6,8 zł za szt (wszystko w klasie 15)

Kupował ktoś taniej? Nie wiem czy nie za słabo negocjowałem

Ojej aspect gratulacje :lol: Jesteśmy na tym samym etapie, tzn nie ja jeszcze nie kupiłam żadnych materiałów, bo borykam się z kredytem. Za kosztorys byłabym wdzięczna, mój adres: [email protected]. A możesz mi polecić jakiegoś dość taniego rzeczoznawcę do wyceny wartości inwestycji dla banku?

No i skoro jesteś "starym wyjadaczem" w sprawach kredytu:) mogę się coś poradzić na priva?

Ojej aspect gratulacje :lol: Jesteśmy na tym samym etapie, tzn nie ja jeszcze nie kupiłam żadnych materiałów, bo borykam się z kredytem. Za kosztorys byłabym wdzięczna, mój adres: [email protected]. A możesz mi polecić jakiegoś dość taniego rzeczoznawcę do wyceny wartości inwestycji dla banku?

No i skoro jesteś "starym wyjadaczem" w sprawach kredytu:) mogę się coś poradzić na priva?

jasne ze mozesz, kosztorys juz wysłałem, był do banku Nordea

To i ja się przywitam :D

Działeczka juz jest (Repty - okolica kopalni), projekt juz prawie (tez mieliscie takie dylematy przed ostatecznym wyborem?) i plan: zaczac budowac wiosną 2010 :). Do tego czasu..wiadomo: geodeci, architekci, gazownie i inne....

Tutaj WIELKA prośba o namiary na architektów, z których jesteście ZADOWOLENI, do adaptacji projektu. Chodzi mi o takiego, który wysłucha, doradzi ale nie bedzie za wszelka cene forsowal swoich rozwiazan (np z lenistwa)

Bo oczywiscie do gotowego projektu kilka(nascie) zmian trzeba wprowadzic :)

Tutaj pytanko: jaki jest koszt takiej adaptacji z wprowadzeniem zmian?

Namiary na geodete spisalem juz od Gizeli, ale jeśli macie jakiegoś "swojego" sprawdzonego to również poproszę.

Z góry dziękuję!

W koncu dostałem pozwolenia na budowe :D :D :D :D

i to od razu prawomocne, nie było stron :D

Zrobiłem tez pierwsze zakupy w Builderze:

PTH 30 p+w po 5,1 zł za szt

PTH 25 p+w po 6,2 zł za szt

PTH 11,5 p+w po 6,8 zł za szt (wszystko w klasie 15)

Kupował ktoś taniej? Nie wiem czy nie za słabo negocjowałem

:D :D :D :D :D :D GRATULACJE :D :D :D :D :D :D :D

Ja adoptuję projekt. Przebieram nogami. Chcę w tym roku zacząć a jeszcze jestem w lesie i szukam maślaków :o . Ceny nie wiem ale mam zaufanego hurtownika przedstawi mi ceny, podobno bedą rewelacja no zobaczę porównam no i jeszcze raz gratuluję gratuluję :lol: :lol:

mówiło sie o tym roku ale jakos tego nie widzę,

Dzieki Kris. Pytam bo mam dzialke do podzielenia, a nic nie mozna zrobic dopoki jest wylozony plan...

Czy ktos z was robił cos takiego? Jedna działka, dwoch wspolwlascicieli...no i teraz trzeba podzielic. Jesli ktos to przerabiał, napiszcie prosze co i jak sie robi.

Z gory wielkie dzieki.

Gdzie kupowaliście beton w okolicy i za ile?

Proszę Was poratujecie! Jedyny namiar jaki mam to na betoniarnię w Piekarach, ale ceny są zabójcze. Przecież to nie jest normalne, żeby beton ściągany z Rybnika był tańszy:)

Może ktoś jeszcze ma namiary na inną betoniarnię w okolicy z rozsądnymi cenami :wink:

Nie wiem jakie są ceny na dzień dzisiejszy, bo zmieniają z tygodnia na tydzień ale możesz zadzwonić tu:

"Górażdże Beton" Sp. z o.o. Wytwórnia-->Gliwice, ul. Rybnicka 159, tel. 032 2322091

Górażdże Beton Sp. z o.o.---->Zabrze, ul. Magazynowa 8, tel. 032 2713271

"Cemex Polska" Sp. z o.o--->Zabrze, ul. Hagera 24 b, tel. 0603974020

Proszę Was poratujecie! Jedyny namiar jaki mam to na betoniarnię w Piekarach, ale ceny są zabójcze. Przecież to nie jest normalne, żeby beton ściągany z Rybnika był tańszy:)

Może ktoś jeszcze ma namiary na inną betoniarnię w okolicy z rozsądnymi cenami :wink:

Podejrzewam że to ten namiar ode mnie. Nie chcę Cię martwić, ale gdy kupowałem u nich w lipcu i sierpniu, to była jedna z lepszych cen w okolicy. Pod koniec września kolega biorąc u nich beton, również potwierdził, że cenowo dalej są konkurencyjni. Sam nie wiem, może teraz zmienili politykę cenową...

Pozdrawiam

Lech