aspect 06.02.2009 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Dzięki Elemela! Ja szukałam po miastach i niewiele znalazłam Ale mam jeszcze inne pytanko:) Staram się właśnie sklecić jakiś kosztorys dla banku i mam parę pytań do budujących w okolicy: - ile płaciliście za metr za tynki gipsowe lub cementowo-wapienne - czy otwory okienne i drzwiowe się odlicza przy ustalaniu metrażu, czy po prostu liczyć powierzchnię wszystkich ścian x wysokość plus sufity - ile płaciliście za wylewki - też się liczy na metry? - robiliście na siatce zbrojeniowej czy bez? - ile mam średnio liczyć za instalację gazową, odgromową i alarmową - na elektrykę zakładam ok. 13 tys a na co+ wod-kanalizacyjna ok. 35 tys. - słusznie? Wiem, ze to wszystko sprawy względne, zależy przecież od instalacji, ale chodzi mi o jakieś średnie założenia mniej więcej żeby ująć w kosztorysie:) Resztę jakoś oszacujemy na podstawie materiałów i ustalonych kosztów robocizny z jakimś marginesem na plus na początkowe etapy, żeby transzy nie wstrzymali:) z góry dziękuję ! Pozdrawiam Kasia Kattharina jak chcesz to moge podesłac ci mój kosztorys, który robiłem dla banku (to moja branza, kredytami hipotecznymi zajmuje sie od 6 lat). Dom 150 m2, kwota w kosztorysie 531 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aspect 06.02.2009 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 W koncu dostałem pozwolenia na budowe i to od razu prawomocne, nie było stron Zrobiłem tez pierwsze zakupy w Builderze: PTH 30 p+w po 5,1 zł za szt PTH 25 p+w po 6,2 zł za szt PTH 11,5 p+w po 6,8 zł za szt (wszystko w klasie 15) Kupował ktoś taniej? Nie wiem czy nie za słabo negocjowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kattharina 06.02.2009 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Ojej aspect gratulacje Jesteśmy na tym samym etapie, tzn nie ja jeszcze nie kupiłam żadnych materiałów, bo borykam się z kredytem. Za kosztorys byłabym wdzięczna, mój adres: [email protected]. A możesz mi polecić jakiegoś dość taniego rzeczoznawcę do wyceny wartości inwestycji dla banku? No i skoro jesteś "starym wyjadaczem" w sprawach kredytu:) mogę się coś poradzić na priva? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aspect 06.02.2009 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Ojej aspect gratulacje Jesteśmy na tym samym etapie, tzn nie ja jeszcze nie kupiłam żadnych materiałów, bo borykam się z kredytem. Za kosztorys byłabym wdzięczna, mój adres: [email protected]. A możesz mi polecić jakiegoś dość taniego rzeczoznawcę do wyceny wartości inwestycji dla banku? No i skoro jesteś "starym wyjadaczem" w sprawach kredytu:) mogę się coś poradzić na priva? jasne ze mozesz, kosztorys juz wysłałem, był do banku Nordea Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macio_23 09.02.2009 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 To i ja się przywitam Działeczka juz jest (Repty - okolica kopalni), projekt juz prawie (tez mieliscie takie dylematy przed ostatecznym wyborem?) i plan: zaczac budowac wiosną 2010 . Do tego czasu..wiadomo: geodeci, architekci, gazownie i inne.... Tutaj WIELKA prośba o namiary na architektów, z których jesteście ZADOWOLENI, do adaptacji projektu. Chodzi mi o takiego, który wysłucha, doradzi ale nie bedzie za wszelka cene forsowal swoich rozwiazan (np z lenistwa) Bo oczywiscie do gotowego projektu kilka(nascie) zmian trzeba wprowadzic Tutaj pytanko: jaki jest koszt takiej adaptacji z wprowadzeniem zmian? Namiary na geodete spisalem juz od Gizeli, ale jeśli macie jakiegoś "swojego" sprawdzonego to również poproszę. Z góry dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aspect 10.02.2009 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 macio ja placiłem za adaptacje 1600 zł, ale było sporo zmian,namiary na architekta posłałem na prv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macio_23 10.02.2009 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Dzieki aspect, namiary doszly. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gucio913 10.02.2009 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Witam jeśli ktos potrzebuje koparko-ładowarki prosze dzwonić tel.512 234 164 okolice będzina tarnowskich gór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gizela 11.02.2009 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 W koncu dostałem pozwolenia na budowe i to od razu prawomocne, nie było stron Zrobiłem tez pierwsze zakupy w Builderze: PTH 30 p+w po 5,1 zł za szt PTH 25 p+w po 6,2 zł za szt PTH 11,5 p+w po 6,8 zł za szt (wszystko w klasie 15) Kupował ktoś taniej? Nie wiem czy nie za słabo negocjowałem GRATULACJE Ja adoptuję projekt. Przebieram nogami. Chcę w tym roku zacząć a jeszcze jestem w lesie i szukam maślaków . Ceny nie wiem ale mam zaufanego hurtownika przedstawi mi ceny, podobno bedą rewelacja no zobaczę porównam no i jeszcze raz gratuluję gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanraf 16.02.2009 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Dla chetnych, mam elektryka. Pan z Bytomia, nie miałam problemów. Natomiast was poproszę o namiary na ekipę od tynków maszynowych gipsowych. Mam dwie ale chcę jeszcze zbić ceny, bo wiem, że można Dzięki wielkie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kattharina 17.02.2009 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Gdzie kupowaliście beton w okolicy i za ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom242 17.02.2009 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Witam Jak toś potrzebuje ekipy do wentylacji, klimatyzacji, centralnego ogrzewania, elektryka. dajcie znać lub dzwońcie 0661700399 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olek_tg 18.02.2009 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Witam Jak toś potrzebuje ekipy do wentylacji, klimatyzacji, centralnego ogrzewania, elektryka. dajcie znać lub dzwońcie 0661700399 czy do rekuperacji też? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom242 18.02.2009 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Witam Oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macio_23 19.02.2009 00:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Czy ktoś sie orientuje od kiedy ma obowiazywac PZP w TG? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aspect 19.02.2009 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Czy ktoś sie orientuje od kiedy ma obowiazywac PZP w TG? mówiło sie o tym roku ale jakos tego nie widzę, Tarnowskie Góry sa podzielone na kilka obszarów i PZP nie będzie dla wszystkich w tym samym terminie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macio_23 19.02.2009 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 mówiło sie o tym roku ale jakos tego nie widzę, Dzieki Kris. Pytam bo mam dzialke do podzielenia, a nic nie mozna zrobic dopoki jest wylozony plan... Czy ktos z was robił cos takiego? Jedna działka, dwoch wspolwlascicieli...no i teraz trzeba podzielic. Jesli ktos to przerabiał, napiszcie prosze co i jak sie robi. Z gory wielkie dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kattharina 20.02.2009 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Gdzie kupowaliście beton w okolicy i za ile? Proszę Was poratujecie! Jedyny namiar jaki mam to na betoniarnię w Piekarach, ale ceny są zabójcze. Przecież to nie jest normalne, żeby beton ściągany z Rybnika był tańszy:) Może ktoś jeszcze ma namiary na inną betoniarnię w okolicy z rozsądnymi cenami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elemela 20.02.2009 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Nie wiem jakie są ceny na dzień dzisiejszy, bo zmieniają z tygodnia na tydzień ale możesz zadzwonić tu: "Górażdże Beton" Sp. z o.o. Wytwórnia-->Gliwice, ul. Rybnicka 159, tel. 032 2322091 Górażdże Beton Sp. z o.o.---->Zabrze, ul. Magazynowa 8, tel. 032 2713271 "Cemex Polska" Sp. z o.o--->Zabrze, ul. Hagera 24 b, tel. 0603974020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LAMP 20.02.2009 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Proszę Was poratujecie! Jedyny namiar jaki mam to na betoniarnię w Piekarach, ale ceny są zabójcze. Przecież to nie jest normalne, żeby beton ściągany z Rybnika był tańszy:) Może ktoś jeszcze ma namiary na inną betoniarnię w okolicy z rozsądnymi cenami Podejrzewam że to ten namiar ode mnie. Nie chcę Cię martwić, ale gdy kupowałem u nich w lipcu i sierpniu, to była jedna z lepszych cen w okolicy. Pod koniec września kolega biorąc u nich beton, również potwierdził, że cenowo dalej są konkurencyjni. Sam nie wiem, może teraz zmienili politykę cenową... Pozdrawiam Lech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts