Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa TARNOWSKIE GóRY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich

Ja jak zwykle z pytaniem, powiedzcie mi jaki cement kupić (będzie mi potrzebny do zaprawy - do murowania ścian (pustaki ceramiczne), ew. do wylewania ław. Jaki rodzaj wybrać i ile palet tego kupić?

Do wyboru jest Cem I: 42,5 R................... cena za paletę 450zł

Cem II: B-S 32,5 E..............cena za paletę 364,78zł

Cem II B-V 32,5 N...............cena za paletę 375zł

Który kupić?

Witam,

Będziemy budować dom w Stolarzowicach, obręb Górniki - czy ktoś z szanownych forumowiczów wie co siedzi w ziemi z tej okolicy - jaki poziom wód gruntowych i jak wygląda sprawa z wodą na wiekszych głębokościach, ponieważ chodzi mi po głowie studnia głębinowa...

Jaki grunt jest na tym terenie?

Pozdrawiam,

Cooba16

Będziemy budować dom w Stolarzowicach...

W Stolarzowicach i Górnikach raczej płytkie wody gruntowe. I ze względu na brak kanalizacji, często zanieczyszczone przez przeciekające szamba. Co do gruntu, to najlepiej popytaj sąsiadów. Chyba w większości to glina, ale bywa i piasek.

Pozdrawiam

Lech

Witam! Planuje za niedlugo zaczac budowe domku jednorodzinnego. Moze mi ktos polecic dobrego i nie za drogiego kierownika budowy z Tarnowskich Gor lub okolic? Pozdrawiam

ps.projekt bede mial prawdopodobnie ze studia arcis w tarnowskich gorach:)

Witam! Planuje za niedlugo zaczac budowe domku jednorodzinnego. Moze mi ktos polecic dobrego i nie za drogiego kierownika budowy z Tarnowskich Gor lub okolic? Pozdrawiam

ps.projekt bede mial prawdopodobnie ze studia arcis w tarnowskich gorach:)

Nie polecam tego biura projektowego, robią naprawdę po łebkach i w projekcie miałe dużo błędów. Ja robiłem w tym studiu projekt indywidualny i naprawdę porównując do projektu, który mam teraz, to co oni wykonali to jest jakieś 30% dokumentacji konstrukcyjnej i 60 % dokumentacji architektonicznej a po dyskusjach z szefem pracowni powiedział mi, że i tak mi za dużo wykonali. Np. fundamenty zaprojektowali mi tak że są obciążone mimośrodowo do środka ? nie wiadomo dlaczego, a obliczenia tego w ogóle nie uwzględniają i ak i nawet naporu ziemi rodzaju gruntu itd. , no ale konstruktor zabezpieczając się przed ewentualną "katastrofą" tak je zwiększył że na domek 160 m^2 mam ławę szerokości 1 m i wysokości 0.5 m. co pociągnęło za sobą prawie 3 t stali i 30 m^3 betonu, po przeliczeniach i oględzinach gruntu przez inżyniera budownictwa, że ława dla tego domu może być mieć wymiar 0.6 m na 0.3 m i stali wyjdzie 1, 6 t ale ciut lepszego gatunku koszty samych ław spadł z 21 kPLN na 14 kPLN. Nie wspomnę o błędach w części opisowej, niezgodnościach na rysunkach. Według mnie jak wybierzesz to biuro naprawdę szkoda pieniędzy jak chcesz robić projekt indywidualny zapłać więcej i miej to dobrze zrobione. Ja w końcu kupiłem drugi projekt, powierzchnia domu podobna ale zaprojektowany bardziej z głową (praktycznie wszystkie węzły konstrukcyjne dokładnie przeliczone) co doprowadziło do obniżenia kosztów materiałowych o około 35%

A znalazłeś już może tego kierownika bo ja też jestem na etapie szukania jak będę mieć jakieś wieści to dam znać.

Witam wszystkich

Ja jak zwykle z pytaniem, powiedzcie mi jaki cement kupić (będzie mi potrzebny do zaprawy - do murowania ścian (pustaki ceramiczne), ew. do wylewania ław. Jaki rodzaj wybrać i ile palet tego kupić?

Do wyboru jest Cem I: 42,5 R................... cena za paletę 450zł

Cem II: B-S 32,5 E..............cena za paletę 364,78zł

Cem II B-V 32,5 N...............cena za paletę 375zł

Który kupić?

Moim zdaniem nie warto stosować cemntu portlandzkiego o podwyższonej klasie wytrzymałościowej i dodatkowo szybkim przyroście wytrzymałości (CEM I 42,5 R). Do zrobienia zaprawy murarskiej bardziej odpowiedni będzie cement również portlandzki ale z dodatkami (CEM II). Klasa 32,5 będzie w zupełności wystarczająca. Sugeruję zakup cementu CEM II B-V 32,5 N, jest to cement portlandzki z dodatkiem popiołów krzemionkowych o normalnej wytrzymałości wczesnej.

Najlepsza będzie zaprawa cementowo wapienna klasy M5. Mocniejsza zprawa będzie zbyt sztywna i może spowodować spękania muru.

Jeśli chodzi o wylewanie ław fundamentowych, to najlepiej zamówić beton z betoniarni.

Nie ma za co :)

W przypadku zapraw cementowo-wapiennych nie ma istotnej różnicy czy zastosuje się CEM II popiołowy, czy żużlowy. Obydwa nadają się do murowania ścian z ceramiki, również kominów. Chyba, że komin ma pozostać nieotynkowany (wykonany np. z cegły klinkierowej), wtedy zdecydowanie zaprawę należy wykonać na cemencie portlandzkim bez dodatków (CEM I), no i traeba mieć naprawdę dobrego murarza ;)

Witam,

Poszukuje osoby/firmy, która wykona drobne prace związane z montażem płyt k-g, szpachlowaniem, pokrywaniem ścian gładzią itp. Poprzednia ekipa rozgrzebała robotę, trzeba ją dokończyć. Najchętniej emeryt - entuzjasta :-) Pracy jest na kilka dni dla 1-2 osób.

Pozdrawiam

Lech