aspect 04.04.2009 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 30 m za 1000 zł? hmmm, siatka na 30 m kosztuje niecałe 100 zł, słupki 12 szt to kolejne 50-60 zł, czyli brama za 850 zł? to duzo za duzo. Brame jak masz troszkę zacięcia majsterkowicza zrobisz sam za 100-150 zł Razem max 300 zł, to juz chyba nieźle [/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cooba16 05.04.2009 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 Dzięki aspect, rzeczywiście bramę wycenili mi na 700 PLN ale już udało mi sie mam nadzieję znaleźc dużo tańszą, Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berberys30 06.04.2009 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Witam,Sprzedam ok. 2[m3] desek szalunkowych, uzywane, w dobrym stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elemela 06.04.2009 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Witam wszystkich Ja jak zwykle z pytaniem, powiedzcie mi jaki cement kupić (będzie mi potrzebny do zaprawy - do murowania ścian (pustaki ceramiczne), ew. do wylewania ław. Jaki rodzaj wybrać i ile palet tego kupić? Do wyboru jest Cem I: 42,5 R................... cena za paletę 450zł Cem II: B-S 32,5 E..............cena za paletę 364,78zł Cem II B-V 32,5 N...............cena za paletę 375zł Który kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cooba16 07.04.2009 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Witam, Będziemy budować dom w Stolarzowicach, obręb Górniki - czy ktoś z szanownych forumowiczów wie co siedzi w ziemi z tej okolicy - jaki poziom wód gruntowych i jak wygląda sprawa z wodą na wiekszych głębokościach, ponieważ chodzi mi po głowie studnia głębinowa... Jaki grunt jest na tym terenie? Pozdrawiam, Cooba16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LAMP 07.04.2009 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Będziemy budować dom w Stolarzowicach... W Stolarzowicach i Górnikach raczej płytkie wody gruntowe. I ze względu na brak kanalizacji, często zanieczyszczone przez przeciekające szamba. Co do gruntu, to najlepiej popytaj sąsiadów. Chyba w większości to glina, ale bywa i piasek. Pozdrawiam Lech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aspect 13.04.2009 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 wiecie, gdzie w okolicy mozna nabyć (może być używany) zbiornik na wode na budowe 1m3 lub wiekszy? + ewentualnie namiary na firme/osobe która moze dostarczać wode w trakcie budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rikipoland 14.04.2009 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 Witam! Planuje za niedlugo zaczac budowe domku jednorodzinnego. Moze mi ktos polecic dobrego i nie za drogiego kierownika budowy z Tarnowskich Gor lub okolic? Pozdrawiamps.projekt bede mial prawdopodobnie ze studia arcis w tarnowskich gorach:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kattharina 16.04.2009 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 Cholewcia wszystko na gwałt potrzebne Ma ktoś może namiary na jakiegoś majstra od kanalizy? Chcą mi postawić fundament bez przepustów i muszę im majstra posłać, co nam będzie robił kanalizę, żeby im pokazał co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiking1313 17.04.2009 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Witam! Planuje za niedlugo zaczac budowe domku jednorodzinnego. Moze mi ktos polecic dobrego i nie za drogiego kierownika budowy z Tarnowskich Gor lub okolic? Pozdrawiam ps.projekt bede mial prawdopodobnie ze studia arcis w tarnowskich gorach:) Nie polecam tego biura projektowego, robią naprawdę po łebkach i w projekcie miałe dużo błędów. Ja robiłem w tym studiu projekt indywidualny i naprawdę porównując do projektu, który mam teraz, to co oni wykonali to jest jakieś 30% dokumentacji konstrukcyjnej i 60 % dokumentacji architektonicznej a po dyskusjach z szefem pracowni powiedział mi, że i tak mi za dużo wykonali. Np. fundamenty zaprojektowali mi tak że są obciążone mimośrodowo do środka ? nie wiadomo dlaczego, a obliczenia tego w ogóle nie uwzględniają i ak i nawet naporu ziemi rodzaju gruntu itd. , no ale konstruktor zabezpieczając się przed ewentualną "katastrofą" tak je zwiększył że na domek 160 m^2 mam ławę szerokości 1 m i wysokości 0.5 m. co pociągnęło za sobą prawie 3 t stali i 30 m^3 betonu, po przeliczeniach i oględzinach gruntu przez inżyniera budownictwa, że ława dla tego domu może być mieć wymiar 0.6 m na 0.3 m i stali wyjdzie 1, 6 t ale ciut lepszego gatunku koszty samych ław spadł z 21 kPLN na 14 kPLN. Nie wspomnę o błędach w części opisowej, niezgodnościach na rysunkach. Według mnie jak wybierzesz to biuro naprawdę szkoda pieniędzy jak chcesz robić projekt indywidualny zapłać więcej i miej to dobrze zrobione. Ja w końcu kupiłem drugi projekt, powierzchnia domu podobna ale zaprojektowany bardziej z głową (praktycznie wszystkie węzły konstrukcyjne dokładnie przeliczone) co doprowadziło do obniżenia kosztów materiałowych o około 35% A znalazłeś już może tego kierownika bo ja też jestem na etapie szukania jak będę mieć jakieś wieści to dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olek_tg 17.04.2009 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 jak chcecie kierownka to dzwoncie do mnie 50634532 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A-P 17.04.2009 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Witam wszystkich Ja jak zwykle z pytaniem, powiedzcie mi jaki cement kupić (będzie mi potrzebny do zaprawy - do murowania ścian (pustaki ceramiczne), ew. do wylewania ław. Jaki rodzaj wybrać i ile palet tego kupić? Do wyboru jest Cem I: 42,5 R................... cena za paletę 450zł Cem II: B-S 32,5 E..............cena za paletę 364,78zł Cem II B-V 32,5 N...............cena za paletę 375zł Który kupić? Moim zdaniem nie warto stosować cemntu portlandzkiego o podwyższonej klasie wytrzymałościowej i dodatkowo szybkim przyroście wytrzymałości (CEM I 42,5 R). Do zrobienia zaprawy murarskiej bardziej odpowiedni będzie cement również portlandzki ale z dodatkami (CEM II). Klasa 32,5 będzie w zupełności wystarczająca. Sugeruję zakup cementu CEM II B-V 32,5 N, jest to cement portlandzki z dodatkiem popiołów krzemionkowych o normalnej wytrzymałości wczesnej. Najlepsza będzie zaprawa cementowo wapienna klasy M5. Mocniejsza zprawa będzie zbyt sztywna i może spowodować spękania muru. Jeśli chodzi o wylewanie ław fundamentowych, to najlepiej zamówić beton z betoniarni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elemela 20.04.2009 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Dziękuję serdecznie za odpowiedź. Teraz już wiem, że CEM II, moi budowlańcy stwierdzili, że dobry będzie żużlowy. Czy jest jakaś istotna różnica między popiołowym a żużlowym? Z którego lepiej budować jest ściany z ceramiki i kominy murowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A-P 20.04.2009 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Nie ma za co W przypadku zapraw cementowo-wapiennych nie ma istotnej różnicy czy zastosuje się CEM II popiołowy, czy żużlowy. Obydwa nadają się do murowania ścian z ceramiki, również kominów. Chyba, że komin ma pozostać nieotynkowany (wykonany np. z cegły klinkierowej), wtedy zdecydowanie zaprawę należy wykonać na cemencie portlandzkim bez dodatków (CEM I), no i traeba mieć naprawdę dobrego murarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 23.04.2009 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Ma ktoś namiary na dobrą ekipę od ocieplenia dachu i zabudowy KG?Z góry wielkie dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aspect 23.04.2009 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Kolorado, ja z innej beczki. Jak dostać się do Twojego dziennika, link nie działa? Chyba że to z założenia atrapa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 23.04.2009 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Bez kluczy do blaszaka będzie ciężko... To taki mały żarcik, nie mam czasu żeby bawić się w jakieś dzienniki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LAMP 24.04.2009 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Witam, Poszukuje osoby/firmy, która wykona drobne prace związane z montażem płyt k-g, szpachlowaniem, pokrywaniem ścian gładzią itp. Poprzednia ekipa rozgrzebała robotę, trzeba ją dokończyć. Najchętniej emeryt - entuzjasta Pracy jest na kilka dni dla 1-2 osób. Pozdrawiam Lech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregor-1 01.05.2009 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2009 Witam!Powoli zabieram się za fundamenty.Będę potrzebował sporo piachu. Może ktoś da mi na miary na pewnego dostawcę. Ile teraz kosztuje tona? Szukam także koparki. Moze ktoś coś poleci?Z góry dzięki i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowesten 02.05.2009 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2009 WitamZamierzamy rozpocząć budowe w tym roku na pograniczu Rybnej i Opatowic.Poszukuje uzywanego "blaszaka" w rozsądnej cenie.Pozdrowienia dla budowniczych z okolic Tarnowskich Gór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts