Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa TARNOWSKIE GóRY

Recommended Posts

Witam,

w tym roku mam zamiar zacząć budowę domu w Zbrosławicach (Łubkach). Wystąpiłam do Vatenfalla z pismem o zasilanie energetyczne. Dostałam umowę w której podłączenie mnie do sieci warunkują podpisaniem zgody na wybudowanie stacji transformatorowej w obrębie mojej działki???!!! W zasadzie tłumaczą że ta stacja nie koniecznie musi stać na mojej działce ale mozliwe że tak.

No świetnie!! Jeśli nie wyrażę na to zgody to nie będzie prądu. Co mam zrobić? Nie chcę stacji trafo na działce, może wystąpie na razie o przyłącze budowlane ale problem zostanie. Co dalej? Umowy raczej nie podpiszę ze względu na brak jakichkolwiek informacji na temat tej stacji transformatorowej. Trochę się wystraszyłam. Co zrobilibyście na moim miejscu??

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mały raporcik z budowy :) Fundamenty gotowe, dzisiaj murarze zaczęli stawiać ściany. Budowa zaczyna przypominać dom :wink: , choć salon wygląda na strasznie malutki, jak taki mniejszy garaż :lol: , nie mówiąc już o innych pomieszczeniach. Byle się tylko pogoda utrzymała :roll:

I znowu mam pytanko do Was, bo mnie murarze zaskoczyli pytaniem na tym etapie, jakie chcę mieć rolety, bo jeśli mają nadproże podnosić to muszę sobie już firmę wybrać i dowiedzieć się ile ma skrzynka montowana nad oknem w świetle otworu (nie chcemy montować na ościeżnicy). Dlatego jeśli ktoś mógłby polecić jakąś tanią firmę od rolet z montażem w okolicy, to byłabym wdzięczna.

I znowu mam pytanko do Was, bo mnie murarze zaskoczyli pytaniem na tym etapie, jakie chcę mieć rolety, bo jeśli mają nadproże podnosić to muszę sobie już firmę wybrać i dowiedzieć się ile ma skrzynka montowana nad oknem w świetle otworu (nie chcemy montować na ościeżnicy).

I bardzo dobre pytanie zadali, znaczy się, myślą. U mnie architekt założył w projekcie wymiar na skrzynkę rolet 30cm. I tyle luzu miałem ponad wymiarem okien tarasowych do nadproża. Potem okazało się że skrzynka ma 22cm. :cry: Nadproża nie warto było opuszczać, a okna już były zamówione. Tym sposobem mam ok. 10 cm luzu (oczywiście murarze też dorzucili swoje bezpieczne 2 cm) nad oknem, które trzeba wypełnić.

Jeśli chodzi o producentów rolet to w chwili obecnej przychodzą mi do głowy: Krajewski w Gliwicach, Aitix w Bytomiu i Elprim w Tarnowskich Górach.

Witam,

Czy ktoś wstawiał ostatnio drzwi wewnętrzne ? i może mi z czystym sumieniem polecić solidną firmę, sklep gdzie można zamówić drzwi (raczej z dolnej lub średniej półki cenowej) łącznie z montażem. Oczywiście ze względów czysto praktycznych wskazana lokalizacja firmy, sklepu - najbliższe okolice Tarnowskich Gór.

Pozdrawiam

Zdyl

Lamp dzięki za namiary już wszystkich obdzwoniłam i rzeczywiście jak weźmiemy rolety to nadproża za żadne skarby nie wejdą, trzeba będzie wieniec obniżać nad oknami. Na szczęście wymiary skrzynek są zbliżone u prawie wszystkich sprzedawców, tak więc nie muszę się teraz decydować na konkretne :wink:

Witam

Zamierzamy rozpocząć budowe w tym roku na pograniczu Rybnej i Opatowic.

Poszukuje uzywanego "blaszaka" w rozsądnej cenie.

Pozdrowienia dla budowniczych z okolic Tarnowskich Gór.

To może będziemy sąsiadami ja też tam będę budować. No oczywiście jak mi zaadoptują projekt a czekam już i czekam załamana jestem.

a kto ci ot robi?

Witam

Zamierzamy rozpocząć budowe w tym roku na pograniczu Rybnej i Opatowic.

Poszukuje uzywanego "blaszaka" w rozsądnej cenie.

Pozdrowienia dla budowniczych z okolic Tarnowskich Gór.

To może będziemy sąsiadami ja też tam będę budować. No oczywiście jak mi zaadoptują projekt a czekam już i czekam załamana jestem.

a kto ci ot robi?

Polecony ( od ok 15 lutego do dziś 2 spotkania a nie ma efektów 15 telefonów i nic. Ciągle zapracowany już nie wiem miałam w tym roku zacząć i wyciągnąć ściany a nie wiem czy uda mi się cokolwiek

Witam Gizela,

Widzę, że narzekasz na Tomka Szydę....

No cóż, tempo ma STRASZNE (mi robił adaprację pół roku) ale za to w U.M. mucha nie siadła na jego przeróbkach, tak więc ostatecznie jestem zadowolony :D . Z ceny również. Ale na kierownika budowy jego ekipy nie wezmę, bo nigdy bym się nie wybudował :wink:

Pozdrawiam i życzę cierpliwości.

Cooba16

Nam też adaptuje Tomasz Szyda i mamy już miesiąc opóźnienia :evil: , powoli tracę cierpliwość (też były 2 spotkania i -naście telefonów), obiecał na jutro...zobaczymy.

A mnie na przedwczoraj. Wiem, że podobno jest dobry ale czasowo to zupełna klęska. Nie ma co liczyć z mężem i rodziną zakładamy się na kiedy będzie. Mąż stawia na koniec maja ja na koniec czerwca, mama na koniec lipca a brat na koniec sierpnia .... itd :o

Jak zwykle prośba do was. Potrzebuję namiary na stolarza do drzwi zewnętrznych. !! Tak w ogóle, to wczoraj zalaliśmy podłogę :) Idziemy do przodu jak burza. Otwór na drzwi zewnętrzne mam niestety niestandardowy, bo z górnym doświetleniem. Nie wiem czemu go w ogóle robiłam. Znacie kogoś??? Z góry dzięki!!!

elemela napisał:

Nam też adaptuje Tomasz Szyda i mamy już miesiąc opóźnienia , powoli tracę cierpliwość (też były 2 spotkania i -naście telefonów), obiecał na jutro...zobaczymy.

A mnie na przedwczoraj. Wiem, że podobno jest dobry ale czasowo to zupełna klęska. Nie ma co liczyć z mężem i rodziną zakładamy się na kiedy będzie. Mąż stawia na koniec maja ja na koniec czerwca, mama na koniec lipca a brat na koniec sierpnia .... itd

Dziś odebrałam zaadaptowany projekt od naszego nadwornego architekta Tomasza Sz., tegoż samego dnia złożyłam je na Karłuszowcu, ciekawe ile tu przeleżakują :roll:

Dziś odebrałam zaadaptowany projekt od naszego nadwornego architekta Tomasza Sz., tegoż samego dnia złożyłam je na Karłuszowcu, ciekawe ile tu przeleżakują :roll:

Starostwo na wydanie decyzji ma 65 dni ale odpowiednio nasilonym natręctwem można znacznie skrócić ten okres :wink:

Dość skuteczne są, wizyta tydzień po złożeniu wniosku, a następnie nękanie telefonami :wink: